Απαγόρευση κυκλοφορίας: Παραβάσεις σε εκκλησίες - Άνοιξαν τις πόρτες και μπήκαν πιστοί να προσκυνήσουν

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Παραβάσεις σε εκκλησίες - Άνοιξαν τις πόρτες και μπήκαν πιστοί να προσκυνήσουν Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Παρά τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την απόφαση για ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς λόγω κορωνοϊού, παραβάσεις καταγράφηκαν σε αρκετές εκκλησίες της χώρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. 

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ναοί άνοιξαν τις θύρες τους και πιστοί μπήκαν για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση. 

Στους Αμπελόκηπους, ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά άνοιξε τις πόρτες του και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πολίτες εισέρχονταν και προσκυνούσαν. Μάλιστα σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν από το σημείο, δύο νεωκόροι φαίνονται να στέκονται στην είσοδο, ενώ ο κόσμος περιμένει σε ουρά για να μπει στην εκκλησία. Τελικά η πόρτα του ναού έκλεισε και αρκετοί αποχώρησαν από το προαύλιο χωρίς να προσκυνήσουν.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο της Νέας Ιωνίας, όπου οι πόρτες άνοιγαν κατά διαστήματα και οι πιστοί έμπαιναν για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. 

Στον Βόλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, η εκκλησία φέρεταινα άνοιξε για τους πιστούς κατά παράβαση των περιορισμών. Όπως μεταδίδει το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία και ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία. Αξιωματικοί που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν μία οικογένεια με δυο παιδιά και τους απομάκρυνε. 

Λαμία: Αγνόησαν τον ιερέα και μπήκαν στον ναό την ώρα που έβγαινε

 

Στη Λαμία, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, μόλις ο ιερέας τελείωσε την ακολουθία της αποκαθήλωσης και επιχείρησε να εξέλθει από την εκκλησία, περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στον χώρο αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου να παραμείνουν εκτός. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο μητροπολίτης κ. Συμεών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα κλειδώθηκε. 

Όπως μεταδίδει το τοπικό, lamiareport, πολλοί ιερείς και επίτροποι αναγκάστηκαν να κρατήσουν εκτός ανθρώπους που πλησίασαν σε εκκλησίες. «Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς», δήλωσε ένας ιερέας στο LamiaReport.

Στη Θεσσαλονίκη, πιστοί έσπευσαν έξω από τον ιερό ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην Τούμπα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Αστυνομικοί κάνουν διαρκώς περιπολίες ενώ με νέα υπουργική απόφαση, ναοί και χώροι λατρείας θα παραμείνουν κλειστοί, τουλάχιστον έως τις 28 Απριλίου. Οι λειτουργίες αναμεταδίδονται μέσω τηλεοπτικών σταθμών αλλά και καναλιών του διαδικτύου. Τα μεγάφωνα έξω από τους ναούς παραμένουν κλειστά. 

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς» Πηγή: www.lifo.grΣοβαρά; Δηλαδή και έξω από κάθε σουπερμάρκετ θα πρέπει να υπάρχει και ένας αστυνομικός και να μοιράζει καρτελάκια με αριθμούς προτεραιότητος και να απαγορεύει την είσοδο μπουλουκηδόν; Αυτοί πως μπορούν;
Η απαγόρευση προσκύνησης εσταυρωμένου και Επιταφίου παράλληλα με την απαγόρευση περιφοράς με λίγα απαραίτητα άτομα στους δρόμους είναι τουλάχιστον άκυρη. Φταίει το κράτος και η σύνοδος που οπισθοχώρησε υπερβολικά.
H κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτή λέει "δεν απαγορεύουμε μόνο τις συναθροίσεις, αλλά και τις _ευκαιρίες_ για συνάθροιση".Π.χ. με το να κολυμπάς μόνος σου στην θάλασσα, σίγουρα δεν θα κολλήσεις κανέναν. Αλλά το (μοναχικό) κολύμπι στην θάλασσα αποτελεί μιας 1ης τάξης ευκαιρία για μαζώξεις στην παραλία. Αρα κίνδυνος, άρα απαγορεύεται.Το αν αυτή η κυβερνητική πολιτική είναι λογική, καλή ή κακή είναι συζητήσιμο. Αλλά αυτή είναι και δεν υπάρχει άλλη. Οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν ψιλοκαταργηθεί με αφορμή τον ιό.Μετά τις πρώτες μέρες και την - φαινομενική - επιτυχία των μέτρων, ο κόσμος συμφωνεί με τα μέτρα. Οσο παράλογα και να είναι.Σε αυτό το σημείο, η Ορθόδοξη Εκκλησία ακολούθησε μια εντελώς λάθος τακτική κτγμ. Αλαζονικά βασιζόμενη σε προηγούμενες επιτυχίες της (κάνουμε τις κυβερνήσεις ότι θέλουμε) και ποντάροντας σε μερικούς θορυβώδεις φανατικούς, έπαιξε το "ή όλα ή τίποτα".Ελα όμως που ο κούλης τρόμαξε περισσότερο με τον ιό παρά με τους παπάδες;Ελα όμως που οι έλληνες (επειδή τα έκαναν πάνω τους) απομόνωσαν τους φανατικούς;Η εκκλησία την πάτησε.Προσωπικά, δεν λυπάμαι. Αυτή η αποτυχία δεν είναι κατατροφή και την επόμενη φορά θα τους κάνει πιο δημιουργικούς.Τι θα μπορούσαν να κάνουν: Πάρα πολύ απλά, να μιμηθούν τα σουπερμαρκετ.Πρώτον να τονίσουν το πόσο απαραίτητοι είναι για την ψυχική ηρεμία των πιστών (κάτι που λίγοι θα αρνηθούν).Δεύτερον να αποδείξουν ότι μπορούν να τηρούν μέτρα ασφαλείας όπως στα σουπερμάρκετ. Να αποδείξουν ότι δεν είναι εστίες μετάδοσης.Μπορείς να βάλεις έλεγχο εισόδου.Μπορείς να βάζεις πιστούς τμηματικά μέσα ανα 10 τ.μ. (ή 15, ή 20). Μπορείς να κάνεις όλο το τελετουργικό με αραιωμένο το εκκλησίασμα.Στα σ/μ γιατί κάθονται ουρά και μπαίνουν ένας-ένας;Στην κάθε ενορία, ο παπάς θα μπρούσε να πει "σήμερα στην λειτουργία οι γειτονιές Α,Β,Γ αύριο λειτουργία για τις γειτονιές Δ,Ε,Ζ"Θα έβγαζες και 500 φωτογραφίες εν ώρα λειτουργίας για να αποδείξεις ότι μπορείς να τηρήσεις τα μέτρα ασφαλείας. Θα έβρισκες και κάτι έξυπνο με τα περιβόητα κουταλάκια της Θείας Κοινωνίας [ * ].Ποιός θα μπορούσε να σε κατηγορήσει για σκοταδιστή μετά; Ποιός θα ζήταγε εισαγγελείς; Ποιός θα τόλμαγε να ισχυριστεί ότι οι παπάδες θέλουν να διασπείρουν τον ιό;Αλλά έτσι είναι στο πόκερ. Οταν παίζεις όλα ή τίποτα πρέπει να είσαι έτοιμος και να τα χάσεις όλα.[ * ] Δεν είμαι ειδικός θεολόγος. Αλλά δεν νομίζω ότι η θεία κοινωνία πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνει από το δισκοπότηρο κατ' ευθείαν στο στόμα του πιστού.Θα μπορούσε π.χ. να πηγαίνει από το δισκοπότηρο σε ένα μικρό ποτηράκι, που θα φέρνει ο πιστός από το σπίτι του.Ο ιερέας βάζει την κοινωνία στο ποτηράκι, ο πιστός πίνει από το ποτηράκι και κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν υπάρχει.Αν τηρήσεις και την απόσταση ασφάλειας των 2 μέτρων ανάμεσα στους πιστούς, κανένας δεν θα μπορεί να σου πει τίποτα.
Ολα καλα με τα μετρα, συμφωνουμε, αλλα τουλαχιστον στις εκκλησιες υπαρχει υπερβολη. Δεν σε καθιστα προοδευτικο και μαγκα με το να τα βαζεις με την πιστη των ανθρωπων.Με ολα τα στραβα της. Τωρα αρχιστε να σχολιαζετε