Μητροπολίτης Σεραφείμ: Δεν ήταν αδίκημα η θεία κοινωνία στο Κουκάκι - Δεν μεταδίδει κανένα νόσημα

Μητροπολίτης Σεραφείμ: Δεν ήταν αδίκημα η θεία κοινωνία στο Κουκάκι - Δεν μεταδίδει κανένα νόσημα Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ υποστήριξε σήμερα πως η θεία κοινωνία «δεν μπορεί να μεταδώσει κανενός είδους ασθένεια» και η μετάληψη πιστών έξω από ιερό ναό στο Κουκάκι, χθες, Κυριακή των Βαΐων, δεν συνιστά αδίκημα, εν μέσω πανδημίας του δυνητικά φονικού κορωνοϊού. 

Ενώ η αστυνομία αναζητά τον ιερέα με την διαδικασία του αυτόφωρου, ο μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «ως απλός πιστός», όπως είπε: «Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω ως μητροπολίτης αλλά ως απλώς πιστός. Εδώ υπάρχει μία σύγχυση των πραγμάτων. Δεν έχει απαγορευτεί ούτε από την ΚΥΑ ούτε από την Ιερά Σύνοδο η θεία κοινωνία, που είναι το μυστήριο, η ουσία της πίστεώς μας και όποιος την προσβάλλει δημόσια διαπράττει ένα κακούργημα, προσβάλλει την θρησκευτική μας ελευθερία»

«Η θεία κοινωνία δεν μπορεί να μεταδόσει κανενός είδους ασθένεια διότι είναι ο Χριστός, ο ζωντανός Θεός και αυτό το βιώνει η εκκλησία 2.000 χρόνια τώρα, το βιώνει με τα θαύματα, το υπέρλογο, το υπερβατικό - άλλο πράγμα είναι η συνάθροιση και ο συγχρωτισμός, για τον οποίο η εκκλησία ταπεινώθηκε και είδατε, κεκλεισμένων των θυρών τελείται η ιερουργία, αλλά άλλο το μυστήριο, είναι η ουσία της εκκλησία αλλά όποιος το αμφισβητεί, έχει το δικαίωμα να το κάνει βέβαια, σε δημοκρατική χώρα είμαστε, αλλά προσβάλει τους πιστούς.

«Συνεπώς ο ιερέας που έδωσε την θεία κοινωνία στον αύλιο χώρο του ναού δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα. Δεν παρέβη καμία ΚΥΑ. Έδωσε την θεία κοινωνία σε δύο παιδάκια τα οποία τα έφερε ο πατέρας τους στον δρόμο [...] Δεν υπάρχει απόφαση της Ιεράς Συνόδου ότι απαγορεύεται να κοινωνήσεις των αχράντων μυστηρίων. Υπάρχει σύγχυση και κάποιοι πρέπει να ξεπεζέψουν από το καλάμι. Διάφορα καλάμια. Να ξεπεζέψουν τους παρακαλώ θερμώς, είναι άγιες οι ημέρες, δεν πρέπει να συγχέουμε τα πράγματα». 

Ερωτηθείς από την παρουσιάστρια της εκπομπής «Σήμερα», Μαρία Αναστασοπούλου, για ποιον λόγο ο ιερέας κρύβεται αν δεν έχει διαπράξει κάτι παράνομο, ο μητροπολίτης απέφυγε να απαντήσει ευθέως: «Δεν γνωρίζω, κι εγώ νομικός είμαι και δεν περιμένω να μου δώσει φώτιση στα θέματα αυτά ο οποιοδήποτε. Μπορώ κι εγώ να διαβάζω, ξέρω γραφή και ανάγνωση τουλάχιστον, ξέρω τι λέει η ΚΥΑ, αυτός ο νόμος. Δεν αρορά την θεία κοινωνία αλλά τον συγχρωτισμό και την συνάφεια, αυτό απαγορεύεται. Εδώ επιχειρείται διαμέσου της συνάφειας να προσβληθεί το μυστήριο, αυτό αποτελεί ύβρη και βλασφημία της πίστεως μας και δεν μπορώ να το αποδεχτώ. Ομίλησα ως πιστός», κατέληξε ο μητροπολίτης Πειραιώς. 

 
Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια