ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Έλληνας καθηγητής του Γέιλ: Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι- Νέο κύμα το φθινόπωρο

Έλληνας καθηγητής του Γέιλ: Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι- Νέο κύμα το φθινόπωρο Facebook Twitter
ΕPA
7

Σχεδόν βέβαιος ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι εμφανίστηκε ο Έλληνας καθηγητής του Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης.

Πέρα από το γεγονός ότι θα υπάρξει μόνο μία περιορισμένη μείωση τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Χρηστάκης, εκτίμησε ότι θα έχουμε νέο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο.

«Οι μελέτες που έχω δει από τώρα, οι αρχικές που έχουν γίνει στην Κίνα, υποδεικνύουν ότι ο καιρός δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο επιστημονικό περιοδικό Jama.

«Σε αντίθεση με άλλες πανδημίες του αναπνευστικού, δεν θα υπάρξει διάλειμμα το καλοκαίρι. Θα υπάρξει μια περιορισμένη μείωση λόγω του καιρού, όχι τεράστια όπως σε άλλες πανδημίες, κάτι που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μας επηρεάζει το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Ο Νικόλας Χρηστάκης εκτίμησε ότι υπάρχει 75% πιθανότητα για νέο κύμα, το φθινόπωρο. «Νομίζω ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα. Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι χειρότερο, όπως με την πανδημία του 1918 όταν το δεύτερο κύμα ήταν 4 φορές πιο θανατηφόρο. Αμφιβάλω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά θα έχουμε δεύτερο κύμα και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», υπογράμμισε.

Ελλάδα
7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όλες οι χώρες σιγά σιγά,ανεξαρτήτως της πορείας του ιού,θα αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς,κρατώντας περιορισμένους μόνο τους ηλικιωμένους κ ευπαθείς.επισης μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σιγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.Είναι η μονη βιώσιμη λύση.
Η μόνη βιώσιμη λύση για όσους δεν πεθάνουν;Ξέρετε πόσοι είναι ευπαθείς χωρίς να το γνωρίζουν;Ξέρετε για πόσους δεν μπορούν να αποφανθούν ούτε οι ειδικοί; αν είναι ευπαθείς ή όχι;Πενηντάρης άνδρας καπνιστής ελαφρώς υπέρβαρος είναι ευπαθής;Ξέρετε πόσοι που δεν θεωρείτε ευπαθείς συγκατοικούν με κάποιον ευπαθή;Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο δυστυχώς.
Ναι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν έπρεπε να παρθούν. Πριν δύο μήνες καμία χώρα δεν είχε την εμπειρία και τα εργαλεία να αντιμετωπίσει την πανδημία. Όσο άσχημα και να πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα απ' ότι τις περασμένες εβδομάδες.
Ακριβώς. Κινούμαστε προς το Σουηδικό μοντέλο. Το να κλείσουμε τα μάτια σε ενδεχόμενη αύξηση θυμάτων θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Αλλά φαίνεται ότι όλες οι χώρες προς τα εκεί κινούνται.
Αυτό δεν είναι το Σουηδικό μοντέλο. Το Σουηδικό μοντέλο είναι είναι σχεδόν αποκλειστικά ατομική ευθύνη, από την αρχή μέχρι... (;). Το πότε παίρνει ένα κράτος συγκεκριμένα μέτρα αλλάζει τελείως το μοντέλο και τον αριθμό των θυμάτων.
Να το πω και αλλιώς: τόσο ο τζίτζικας όσο και ο μέρμηγκας κάθονταν το χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέρμηγκας εγκατέλειψε την στρατηγική που είχε από το καλοκαίρι για να υιοθετήσει το μοντέλο του τζίτζικα.