Απλές συμβουλές για να αντέξουμε στην καραντίνα από έναν αστροναύτη που πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα

Απλές συμβουλές για να αντέξουμε στην καραντίνα από έναν αστροναύτη που πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα Facebook Twitter
4

Το να μένεις αναγκαστικά κλεισμένος στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ ζόρικο. Όταν έμεινα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για σχεδόν ένα χρόνο, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Όταν πήγαινα για ύπνο ήμουν ακόμα στη δουλειά. Όταν ξυπνούσα, βρισκόμουν και πάλι στη δουλειά. Το να πηγαίνεις στο διάστημα είναι ίσως η μόνη δουλειά από την οποία δεν μπορείς να παραιτηθείς.

Όμως έμαθα κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια εκείνου χρόνου και θα ήθελα να τα μοιραστώ γιατί αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε πιστεύω ότι μπορούν να φανούν χρήσιμα καθώς χρειάζεται όλοι να περιοριστούμε στο σπίτι για να βοηθήσουμε στο να μην εξαπλωθεί παραιτέρω ο κορωνοϊός. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη ζωή σε καραντίνα, από κάποιον που βρέθηκε στην απόλυτη απομόνωση για καιρό.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Στην καθημερινότητά μου στον Διαστημικό Σταθμό, από τη στιγμή που θα ξυπνούσα μέχρι την ώρα που θα πήγαινα για ύπνο, ακολουθούσα πάντα ένα σφιχτό πρόγραμμα. Μερικές φορές αυτό περιλάμβανε ένα spacewalk που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες. Άλλες φορές, αφορούσε μια εργασία πέντε λεπτών, όπως το τσεκάρισμα που έκανα στα λουλούδια που καλλιεργούσα πειραματικά στο διάστημα. Η διατήρηση ενός ημερήσιου προγράμματος θα βοηθήσει στο να προσαρμοστείτε, εσείς και η οικογένειά σας, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας και ζωής μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Όταν επέστρεψα στη Γη, ένιωθα να μου λείπει αυτός ο απόλυτος προγραμματισμός και δεν μπορούσα να βγάλω τη μέρα αν δεν να τα έβαζα όλα σε μια τάξη και ένα πρόγραμμα.

Βρείτε το δικό σας ρυθμό

Όταν ζείτε και εργάζεστε μέσα στον ίδιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τέλος της μέρας μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία μπορεί να επισκιάσει τα πάντα εφόσον εσείς το επιτρέψετε. Ζώντας στο διάστημα, το είχα πάντα κατά νου διότι ήξερα ότι θα ήμουν απομονωμένος εκεί για καιρό- όπως είναι σχεδόν όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή.
Βρείτε λοιπόν χρόνο για να κάνετε και δραστηριότητες που θα σας δώσουν χαρά. Πίσω στο διάστημα πάντα έβρισκα λίγο χρόνο για να κάνουμε κινηματογραφικές βραδιές με τους συναδέλφους μου. Και ακόμα θυμάμαι να κάνω binge-watch το "Game of Thrones" δύο φορές.

Επίσης, μην ξεχάσετε να συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμα σας αρκετό χρόνο για ύπνο. Οι επιστήμονες της NASA, που μελετούν με προσοχή τον ύπνο των αστροναυτών όταν βρίσκονται στο διάστημα, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και τα τρία είναι απαραίτητα για να πετύχουμε μια αποστολή στο διάστημα όπως και την καραντίνα τώρα στο σπίτι.

Βγείτε έξω

Ένα από τα πράγματα που μου έλειπε περισσότερο, ενώ ζούσα στο διάστημα, ήταν να μπορώ να βγω έξω και να ζήσω τη φύση. Μετά τον περιορισμό μέσα σε ένα μικρό χώρο για μήνες, άρχισα πραγματικά να ποθώ τη φύση - το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά του χώματος και την αίσθηση του ζεστού ήλιου στο πρόσωπό μου. Αυτό το πείραμα με τα λουλούδια έγινε πιο σημαντικό για μένα από όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Μερικοί συνάδελφοι μου έβαζαν να παίζει ένα ηχητικό που περιείχε γήινους ήχους, όπως το τιτίβισμα των πουλιών και το θρόισμα των δέντρων, ακόμα και τους ήχους των κουνουπιών, ξανά και ξανά. Με έφερνε πίσω στη γη. (Αν και που και που έπιανα τον εαυτού μου να προσπαθώ να διώξω τα κουνούπια από τα αυτιά μου.)

Για έναν αστροναύτη, το να βγει έξω από τον διαστημικό σταθμό είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση που απαιτεί μέρες προετοιμασίας, οπότε εκτιμώ ότι στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση μπορούμε να βγούμε έξω οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε για μια βόλτα ή μια πεζοπορία. Οι έρευνες έχουν δείξει το να περνάμε χρόνο έξω στη φύση είναι επωφελές για την ψυχική και σωματική υγεία μας, όπως είναι και η άσκηση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε επί δυόμισι ώρες την ημέρα, όπως κάνουν οι αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό, αλλά το να κινείτε με κάποιο τρόπο το σώμα σας πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος σας τις μέρες της καραντίνας (απλά να μείνετε τουλάχιστον έξι μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους).


Βρείτε ένα χόμπι

Μερικοί άνθρωποι εκπλήσσονταν όταν άκουγαν έπαιρνα βιβλία μαζί μου στο διάστημα. Η ηρεμία και η απορρόφηση που μπορείτε να βρείτε σε ένα βιβλίο – και ως φυσικό αντικείμενο - είναι ανεκτίμητη. Πολλά βιβλιοπωλεία προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποστηρίξετε και τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα αποσυνδεθείτε για λίγο από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του τηλεφώνου.

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε σε ένα όργανο (εγώ μόλις αγόρασα μια εφαρμογή ψηφιακής εκμάθησης κιθάρας), δοκιμάστε να φτιάξετε κάτι με τα χέρια σας ή ακόμα και να ζωγραφίσετε. Οι αστροναύτες βρίσκουν χρόνο για όλα αυτά ενώ βρίσκονται στο διάστημα.


Κρατήστε ημερολόγιο

Η NASA μελετά τις επιπτώσεις της απομόνωσης στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες και μια εκπληκτική διαπίστωση που έχει γίνει είναι η αξία της διατήρησης ενός ημερολογίου. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας αποστολής μου, έβρισκα σχεδόν καθημερινά το χρόνο να γράφω για τις εμπειρίες μου. Αν δείτε ότι κάνετε απλώς κατγραφή των γεγονότων των ημερών (τα οποία, υπό τις περιστάσεις, μπορεί να απλά να είναι επαναλαμβανόμενα), προσπαθήστε να περιγράψετε τι βιώνετε μέσα από τις πέντε αισθήσεις σας ή να γράψετε για τις αναμνήσεις σας. Ακόμα κι αν δεν ολοοκληρώσετε ποτέ αυτή την καταγραφή, η οποία μπορεί να γίνει ένα βιβλίο το οποίο θα βασίζετε σε αυτά σας τα ημερολόγια όπως έκανα, το γράψιμο αυτές τις μέρες σας θα σας βοηθήσει να βάλετε τις εμπειρίες σας σε μια τάξη και θα σας επιτρέψει να ανατρέξετε αργότερα σε ό, τι σήμαινε για εσάς αυτή η μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους που αγαπάτε

Ακόμη και με όλες τις ευθύνες που είχα, εφόσν υπηρετούσα ως διοικητής ενός διαστημικού σταθμού, δεν έχασα ποτέ την ευκαιρία για μια τηλεδιάσκεψη με την οικογένεια και τους φίλους μου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η απομόνωση είναι καταστροφική όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για τη σωματική μας υγεία, ιδιαίτερα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η τεχνολογία διευκολύνει περισσότερο από ποτέ τη διατήρηση της επαφής, επομένως αξίζει τον κόπο να συνδέεστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε κάθε μέρα και ίσως να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους ιούς.


Ακούστε τους ειδικούς

Έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι «πυρηνική φυσική», αλλά όταν πρόκειται για πυρηνική φυσική καλό είναι να ζητάμε πληροφορίες από έναν φυσικοπυρηνικό επιστήμονα. Η ζωή στο διάστημα μου έμαθε ότι πρέπει να εμπιστεύομαι τις συμβουλές που δίνουν οι ανθρώπων που ξέρουν περισσότερα από μένα, είτε πρόκειται για κάποια επιστήμη, για μηχανική, για ιατρικά θέματα ή ακόμα και για το σχεδιασμό του απίστευτα πολύπλοκου διαστημικού σταθμού που με κρατούσε ζωντανό.

Ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή όπως αυτήν που ζούμε τώρα, πρέπει να αναζητήσουμε τη γνώση από εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς και να τους ακούσουμε με προσοχή. Τα κοινωνικά μέσα και άλλες μη εξακριβωμένες πηγές μπορούν να μεταδίδουν παραπληροφόρηση, όπως ακριβώς οι χειραψίες μεταδίδουν ιούς.


Είμαστε όλοι ενωμένοι

Κοιτώντας τη Γη από το διάστημα δεν υπάρχουν σύνορα πουθενά. Η εξάπλωση του κορωνοϊού μας δείχνει ότι αυτό που μοιραζόμαστε είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτό που μας χωρίζει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αλληλένδετοι και όσο περισσότερο μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία και συνεργασία μεταξύ μας για να λύσουμε τα προβλήματά μας τόσο πιο καλά θα είμαστε όλοι.

Μια από τις παρενέργειες του να βλέπεις τη Γη από το διάστημα, τουλάχιστον για μένα, είναι ότι αισθάνεσαι μια συμπόνια για τους άλλους. Αν και αισθανόμαστε ίσως αβοήθητοι, κλεισμένοι έτσι όπως είμαστε μέσα στα σπίτια μας, ωστόσο υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε - έχω δει ανθρώπους να διαβάζουν στα παιδιά μέσω βιντεοδιάσκεψης, να δωρίζουν χρόνο και χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε online λογαριασμούς ενώ άλλοι προθυμοποιούνται να κάνουν τα ψώνια σε ηλικιωμένους ή γείτονες με προβλήματα υγείας. Τα οφέλη για αυτούς τους εθελοντές είναι εξίσου σημαντικά με εκείνα των ανθρώπων που εισπράττουν την βοήθεια.

Έχω δει τους ανθρώπους να δουλεύουν μαζί για να υπερνικήσουν μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος και ξέρω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε όλο αυτό αν πράξουμε όπως πρέπει και συνεργαστούμε σαν ομάδα.

Α, και πλύνετε τα χέρια σας - συχνά.

Πηγή: New York Times

 

 

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ενδιαφέρουσες συμβουλές, με μια "μικρή" όμως διαφορά: Είναι πολύ πιο εύκολο να μένεις έγκλειστος και ψύχραιμος όταν για τον εγκλεισμό σου καλοπληρώνεσαι και είσαι σίγουρος ότι αμέσως μετά συνεχίζεις μια καλά αμειβόμενη καριέρα. Αντίθετα, είναι πολύ δυσκολότερο να είσαι έγκλειστος και ψύχραιμος όταν έχεις υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες ή πιθανολογείς ότι έχεις καταστραφεί μερικά ή ολοκληρωτικά και ότι τα ψίχουλα που προαναγγέλλονται θα φτάνουν ίσα για ασπιρίνες...
..επίσης όταν σχεδόν ολόκληρη η εκπαίδευσή σου προϋποθέτει συνθήκες εγκλεισμού με απαραίτητη, πρωτίστως έμφυτη, ικανότητα (και κάτι περισσότερο) την απόλυτη προσαρμογή σε αυτές και με εξειδικευμένες ανά άτομο, ψυχοσωματικές μεθόδους αποσυμφόρησης.
Παρόλα αυτά, μπορούμε να κρατήσουμε το πρακτικό κομμάτι με τις συμβουλές που προσφέρει από την εμπειρία του, από το να είμαστε και έγκλειστοι και μίζεροι όλο αυτό το διάστημα χωρίς να ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει. Το οικονομικό παίζει σίγουρα τεράστιο ρόλο, αλλά ο ιός ήδη έχει αποδείξει ότι δεν κάνει ταξικές διακρίσεις οπότε ας έχουμε στο νου μας ότι όλοι λίγο έως πολύ επηρεαζόμαστε από τις συνέπειές του.
Οντως επηρεάζονται όλες οι τάξεις από την πανδημία, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια σοβαρότητα. Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του Philippe Boulet-Gercourt, ανταποκριτή του Nouvel Observateurστη Νέα Υόρκη, την 21η Μαρτίου, για τις κολοσσιαίες ταξικές αντιθέσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για την "χρυσή καραντίνα" την οποία "βιώνουν" πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί. Ο τίτλος του είναι: "Attention, cet article est à lire en se pinçant le nez. Ça pue"(Πρόχειρη μετάφραση: Προσοχή, αυτό το άρθρο οφείλει να διαβαστεί κλείνοντας τη μύτη σου. Γιατί βρωμάει).Σημειωτέον, πρόκειται για ένα κεντροαριστερό περιοδικό, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι ανήκει στην "αριστερά του χαβιαριού"