Αρχιεπίσκοπος για κορωνοϊό: Η εκκλησία δεν στέκεται απέναντι στην επιστήμη - Δεν έχουμε μετρητή πίστης

Αρχιεπίσκοπος για κορωνοϊό: Η εκκλησία δεν στέκεται απέναντι στην επιστήμη - Δεν έχουμε μετρητή πίστης Facebook Twitter
10

Θέση για το ζήτημα του εκκλησιασμού και τον κορωνοϊό παίρνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος μετά και την ξεκάθαρη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές. Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας μετά και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Στη δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρεται ευθέως σε οδηγίες προς τους πιστούς για τη Θεία Κοινωνία, αλλά, λέει πως «η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει». Επίσης είναι αιχμηρός κατά όσων αντέδρασαν με την αρχική τοποθέτηση για τη θεία κοινωνία.

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.

Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.

Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη».

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Πέραν της απολύτως εύστοχου αλήθειας της "αυτοσυντηρήσεως", που εκτός βαθύτατα υπαρξιακών ζητημάτων ταυτίζεται γενικώς με την ιδεοληψία,θα ήταν καλύτερο (όλοι) οι προκαθήμενοι μας να μιλούν όταν (και εάν) έχουν κάτι ουσιαστικό-πρακτικό να ανακοινώσουν.
Η εκκλησιαστικη ηγεσια τα πηγε εξαιρετικα με τον Συριζα επειδη και οι 2 λογω των ιδεοληξιων τους δεν μπορουν να αρθρωσουν μια ξεκαθαρη και κατανοητη κουβεντα. συνθηματα, ηξης αφιξεις, λογυδρια σοφολογιατισμου.
"Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη."Ποτέ δεν περίμενα ότι θα συμφωνούσα τόσο έντονα με έναν παπά... Αυτή η πικρία εμένα με τρώει κάμποσα χρόνια τώρα. Η μόνιμη και αντανακλαστική ανάγκη πετροβολήματος οποιουδήποτε "παραδοσιακού" στοιχείου έχει κουράσει.Τούτου λεχθέντος εξακολουθώ και πιστεύω ότι παραμένει ευθύνη της Υπουργού Παιδείας, ως πολιτικά προϊστάμενης της εκκλησίας, να πει ότι η θεία κοινωνία θα γίνεται με κουταλάκι μίας χρήσης.
Αν και δεν είμαι θρησκευόμενο άτομο, τρέφω σεβασμό για την πίστη στα θεία. Η στάση δυστυχώς της ελληνικής Εκκλησίας είναι απαράδεκτη. Όχι απλώς απαράδεκτη αλλά και εγκληματική. Οι δε δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου αποτελούν ντροπή για την πίστη και την ορθοδοξία. Όταν θα αναγκαστεί να ανασκευάσει θα είναι αργά.===========
Aρχιεπίσκοπος :"Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, ΔΗΘΕΝ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη". Πηγή: www.lifo.grΣχόλιο 1 : Η διαφορετική άποψη είναι δικαίωμα του καθενός. Και δεν πολεμιέται με την ειρωνεία περί "ΔΗΘΕΝ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ" κέντρων. Κρίμα.Σχόλιο 2 : Και πάλι μιλάμε για ημίμετρα. ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ, όπως έκαναν οι Καθολικοί. Σαν να μην υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο, η συνάθροιση στην εκκλησία μόνο των μη "ευπαθών ομάδων", να προκαλέσει μετάδοση του ϊού από ασυμπτωματικό ακόμη κρούσμα.Και πάλι κρίμα.
ΕΛΠΟ, σε κόβω για "δήθεν ελιτιστή", "τορπιλιστή" της συναίνεσης και της ομοψυχίας, αυτοσυντηρούμενο "διχαστή" και "μετατοπιστή", ου μην αλλά και "κοσμοπολίτη" και "μίσθαρνο όργανο στην υπηρεσία σκοτεινών αντιορθόδοξων κύκλων".
Ακριβώς !Και έχω να συμπληρώσω ακόμη ο θρασύς, ότι ο πιστός μπορεί να προσευχηθεί στον Θεό που πιστεύει, ακόμη και όταν είναι ΜΟΝΟΣ σε ένα ξωκλήσι στα Λέβιθα ή στο μέσο του Ειρηνικού.Και δεν ζητάει πιστοποιητικό με πιστόσημο από την επί γης Εκκλησιαστική Εξουσία, η οποία προφανώς επιζητεί "υπηκόους" και όχι ανθρώπους με ελεύθερη συνείδηση.
Η εκκλησία μας, όλους τους αγκαλιάζει. Φτάνει να είναι χριστιανοί. Και ορθόδοξοι. Και λευκοί. Και καλύτερα άνδρες. Μάλλον μόνο ετεροφυλοι. Και μάλλον όχι κομουνιστές.