Σεισμός

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Το Iberia έχει διπλή ιδιότητα, ανοίγει από τις 8 το πρωί ως φούρνος και ψήνει κάθε λογής πίτες, τις οποίες μπορείς να φας και στο χέρι. Αν, όμως, φας μία, αποκλείεται να μην ξανάρθεις για να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
2

Είναι ωραίο που η Αθήνα έχει γεμίσει με ένα σωρό μέρη όπου μπορείς να γευτείς κουζίνες απ' όλον τον κόσμο και που αρκετοί νέοι μάγειρες ειδικεύονται σε γεύσεις από κάθε γωνιά της Γης. Όμως τη δική μου καρδιά πάντα κλέβουν τα αυθεντικά έθνικ στέκια. Αυτά που έχουν φτιάξει στη χώρα μας άνθρωποι που ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους και θέλουν μέσα από τη γαστρονομία τους να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και τις γεύσεις τους.

Το φαγητό σε αυτά δεν είναι μόνο μια γευστική εμπειρία αλλά και μια γνωριμία με ανθρώπους ζεστούς που θα χαρούν να σου μαγειρέψουν και να σου διηγηθούν ιστορίες. Νομίζω πως εκεί η έννοια της φιλοξενίας παίρνει κυριολεκτικά σάρκα και οστά.

Συνήθως είναι κρυμμένα σε στενά μακριά από τις hip πιάτσες. 

Το φαγητό σε αυτά τα στέκια δεν είναι μόνο μια γευστική εμπειρία αλλά και μια γνωριμία με ανθρώπους ζεστούς που θα χαρούν να σου μαγειρέψουν και να σου διηγηθούν ιστορίες. Νομίζω πως εκεί η έννοια της φιλοξενίας παίρνει κυριολεκτικά σάρκα και οστά.

Έτσι ένιωσα και στο Qartuli Tone Iberia –πες το Iberia σκέτο και είσαι μέσα–, σε ένα στενό της Καλλιθέας, όταν δοκίμασα την πρώτη μπουκιά από το khachapuri (χατσαπούρι), τη γεωργιανή τυρόπιτα που μοιάζει με πεϊνιρλί. Πρόκειται για έναν εθιστικό συνδυασμό αφράτης ζύμης, ενός κάπως αλμυρού και νόστιμου τυριού που λέγεται Imeruli (προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Γεωργίας), ενός αυγού και μιας γενναίας δόσης αγελαδινού βουτύρου που το βλέπεις να λιώνει, καθώς, παίρνοντας ένα κομματάκι από τη ζύμη, ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί, πριν τα καταβροχθίσεις.

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Είναι αυθεντικά, κάπως καλτ, η διακόσμησή τους δεν θα σου γεμίσει το μάτι, όμως, αν ο μάγειρας ή η μαγείρισσα έχει αυτό που λέμε «καλό χέρι», τότε έχεις χτυπήσει διάνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρέπει σε αυτό το σημείο να πως ότι το Iberia δεν θα το γνώριζα ίσως ποτέ αν δεν έπεφτα πάνω σε μια δημοσίευση που έγινε γι' αυτό στον αγγλόφωνο οδηγό της Αθήνας, το «Uncover Athens», που έχουν δημιουργήσει δύο κορίτσια, η Μαρίνα και η Κέιτι, με αγάπη για τους κρυμμένους γαστρονομικούς, και όχι μόνο, θησαυρούς της πόλης.

Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκα σε αυτό το μαγαζί που είναι κάτι μεταξύ φούρνου, με τον παραδοσιακό γεωργιανό χτιστό φούρνο, και ταβέρνας. Το μαγαζί το τρέχουν ένα ζευγάρι, ο Μαμούκα και η Ία, που ζουν εδώ και έντεκα χρόνια στην Αθήνα, μαζί με τον φίλο τους τον Γκέλα. Ο τελευταίος έχει αναλάβει το κομμάτι του φούρνου, αφού προέρχεται από μια διάσημη οικογένεια φουρνάρηδων στη Γεωργία. «Μισβελίτσε λέγονται» μου λέει η Ία με νόημα, σαν να μιλάει σε συντοπίτες της.

Η ίδια έχει αναλάβει αποκλειστικά το σέρβις, μια και είναι η μόνη που αισθάνεται πιο άνετα με τα ελληνικά της, σε αντίθεση με τον σύζυγό της, τον Μαμούκα, ο οποίος, όντας επαγγελματίας μάγειρας (δούλευε σε γεωργιανά εστιατόρια του κέντρου της πόλης), έχει αναλάβει τα της κουζίνας.

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Χατσαπούρι, η γεωργιανή τυρόπιτα που μοιάζει με πεϊνιρλί. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Εγώ είμαι από το Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Τιφλίδα. Είναι κάτι σαν τη Θεσσαλονίκη για τη Γεωργία. Ο άντρας μου είναι από το Λαγκοδέχι, μια περιοχή της Γεωργίας που παρομοιάζεται με την «Καλιφόρνια» λόγω του εξαιρετικού της κλίματος και του εύφορου εδάφους της. Εκεί ο Μαμούκα έχει τα δικά του αμπέλια και φτιάχνει κρασί, τσίπουρο, ακόμα και σπιτικό κονιάκ. Παρότι έχουμε περιουσία στη χώρα, η ζωή εκεί είναι τόσο παράλογα ακριβή και οι δουλειές τόσο περιορισμένες, που προς το παρόν δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω».

Τη στιγμή ακριβώς που μας τα λέει αυτά η Ία, ο Μαμούκα βγάζει το κεφάλι του από το παραθυράκι της κουζίνας, μας λέει με ενθουσιασμό σε σπαστά ελληνικά «θα δοκιμάσετε κρασί απ' το σπίτι μου» και μας προσφέρει λευκό κρασί από την ποικιλία Rkatsiteli που ευδοκιμεί στα μέρη του.

Καθώς η Ία έχει ξεκινήσει να γεμίζει το τραπέζι με όλα τα καλούδια που περιλαμβάνει ένα τυπικό γεωργιανό τραπέζι –το δικό τους ψωμί, τυρί, τουρσιά και σάλτσες, όπως η καυτερή άτζικα και η σάλτσα κορόμηλο, τις τυλιχτές με καρύδια μελιτζάνες, μια σαλάτα με καρότο, λάχανο και κόκκινες πιπεριές, τα ψητά χοιρινά σουβλάκια Mtzvadi περασμένα σε μεγάλες μεταλλικές σούβλες, το αρνίσιο κεμπάπ, το λουκάνικο koupati και τα χινκάλι, που είναι κάτι σαν το κινέζικο dim sum, αλλά σε μεγάλες μερίδες (φανταστείτε μεγαλούτσικα πουγκιά ζύμης, γεμιστά με κιμά), ζεστά-ζεστά, με μπόλικο ξερό κόλιανδρο και ζουμάκι, αδύνατο να αποφύγεις τον πειρασμό και να μη βουτήξεις και λίγο ψωμί–, μας μιλάει για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Γεωργίας.

«Ό,τι θες το έχει: βουνά, θάλασσες, ποτάμια, χωριά και πόλεις». Όντως, αν και η χώρα πάσχει από διάφορα που προκύπτουν κυρίως λόγω της πολιτικής της κατεύθυνσης, έχει ξεκινήσει να γίνεται ένας πολλά υποσχόμενος εναλλακτικός τουριστικός προορισμός για όσους ψάχνουν το αυθεντικό, μακριά από τον ισοπεδωτικό τουρισμό της παγκοσμιοποίησης.

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ασυνήθιστο, αλλά όχι και τόσο του γούστου μου ήταν και ένα αναψυκτικό με πράσινο, σχεδόν φωσφοριζέ χρώμα, που φτιάχνεται από εστραγκόν. Ας το προτιμήσουν καλύτερα όσοι αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τις πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις του τραπεζιού ήταν το τουρσί Jonjoli, ένα ασυνήθιστο γεωργιανό ορεκτικό που φτιάχνεται με τους ανθούς και τις κορφάδες ενός τοπικού θάμνου και ταιριάζει απίθανα με τις κρεατένιες γεύσεις του τραπεζιού. Ασυνήθιστο, αλλά όχι και τόσο του γούστου μου ήταν και ένα αναψυκτικό με πράσινο, σχεδόν φωσφοριζέ χρώμα, που φτιάχνεται από εστραγκόν. Ας το προτιμήσουν καλύτερα όσοι αγαπούν τις γλυκές γεύσεις.

Πάντως, δεν με άφησαν να φύγω δίχως να δοκιμάσω το σπιτικό κονιάκ του Μαμούκα, που ήταν γλυκό και ευκολόπιοτο, ενώ, ό,τι περίσσεψε από το τραπέζι, μια και η Ία θέλησε να μας φέρει σχεδόν όλο τον κατάλογο για να μας ευχαριστήσει, μπήκε σε πακέτο για το σπίτι.

Σημειωτέον, πάντως, ότι, επειδή το μαγαζί έχει διπλή ιδιότητα, ανοίγει από τις 8 το πρωί ως φούρνος και ψήνει κάθε λογής πίτες, τις οποίες μπορείς να φας και στο χέρι. Αν φας όμως μία, αποκλείεται να μην ξανάρθεις για να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες.

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Το μαγαζί το τρέχουν ένα ζευγάρι, ο Μαμούκα (φωτό) και η Ία, που ζουν εδώ και έντεκα χρόνια στην Αθήνα, μαζί με τον φίλο τους τον Γκέλα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Hayat το έβλεπα εδώ και καιρό κάθε φορά που κατέβαινα την Ιπποκράτους. «Κουρδικές και πολίτικες γεύσεις» έγραφε κάτω από την ταμπέλα του και στη βιτρίνα του είχε πάντα λεχματζούν, πεϊνιρλί και γιουζλεμέδες. Πάντα με κόσμο στα τραπεζάκια του –«κάτι καλό θα παίζει εδώ» σκεφτόμουν–, αλλά έτρεχα συνήθως για δουλειές, αναβάλλοντας τη δοκιμή για άλλη στιγμή.

Ο Σεΐτ Αλτογάν, με καταγωγή από το Ελαζίκ της ανατολικής Ανατολίας, «εκεί όπου ήταν το επίκεντρο του τελευταίου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία», όπως λέει ο ίδιος, ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Στέριωσε εδώ και έκανε οικογένεια. Μου λέει ότι ήταν ένας από τους πρώτους πολιτικούς πρόσφυγες που ήρθαν στην Αθήνα και εργαζόταν ως δημοσιογράφος-ανταποκριτής του δημοκρατικού τηλεοπτικού καναλιού Hayat που έκλεισε ο Ερντογάν πριν από 4-5 χρόνια, εξού και το όνομα του μαγαζιού.

«Ήρθε και μου ταίριαξε γιατί "hayat" σημαίνει ζωή» λέει ο Σεΐτ, που αν και εξακολουθεί να δημοσιογραφεί σε εφημερίδες και σάιτ, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι δεν έβγαινε οικονομικά, έτσι αποφάσισε, μαζί με την οικογένειά του, να φτιάξουν αυτή την οικογενειακή επιχείρηση.

Με τη βοήθεια της αδελφής του, που είναι επαγγελματίας μαγείρισσα, το μαγαζί το τρέχουν εδώ και τρία χρόνια ο ίδιος μαζί με την Αντιγόνη και τη Βασιλική, τη γυναίκα και την κόρη του. «Δεν είμαστε επαγγελματίες» παραδέχεται. «Όμως αυτό είναι που αρέσει και στον κόσμο, ότι εδώ φτιάχνουμε τα πάντα έτσι ακριβώς όπως θα τα φτιάχναμε και στο σπίτι μας. Εδώ τρώμε κι εμείς καθημερινά».

Γεωργιανό χατσαπούρι και κουρδικό κιουρτ τζιέρ στα πιο αυθεντικά έθνικ μαγαζιά της Αθήνας Facebook Twitter
Kάθε μέρα ξεκινούν να φτιάχνουν από νωρίς το πρωί τις ζύμες για τα πεϊνιρλί.

Ο χώρος είναι ζεστός και η ανοιχτή κουζίνα λάμπει από την πάστρα. Στους τοίχους υπάρχουν ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ και μια μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία με τις φεμινίστριες διαδηλώτριες της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013.

«Η εξέγερση ξεκίνησε από τον θυμό του κόσμου για την καταστροφή ενός χώρου πρασίνου, αλλά έγινε ο καταλύτης για μια ευρύτερη πολιτική αφύπνιση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της ανάπλασης του πάρκου. Τα δέντρα στο Γκεζί θα θυσιάζονταν για να χτιστεί ένα εμπορικό κέντρο οθωμανικού στυλ, έργο που προωθούσε προσωπικά ο πρωθυπουργός Ερντογάν» μου λέει ο Σεΐτ, κάνοντάς μου ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας καθώς περιμένουμε να έρθουν τα κεμπάπ, τα Ιτσλί κιοφτέ, η γεμιστή μελιτζάνα και τα συνοδευτικά τους.


«Εδώ μέσα ζούμε όλη τη μέρα» μου λέει, καθώς μου εξηγεί ότι κάθε μέρα ξεκινούν να φτιάχνουν από νωρίς το πρωί τις ζύμες για τα πεϊνιρλί, τα λεχματζούν και τις πίτες που σερβίρουν σε κάθε τραπέζι, αντί για ψωμί. Αν αναρωτηθείτε, όπως κι εγώ, τι είναι αυτό που κάνει τόσο νόστιμες αυτές τις πίτες, ο Σεΐτ απαντά με σιγουριά: «Μα, το βούτυρο!».


Εκτός από τις ζύμες, μόνοι τους κόβουν με ειδικό μπαλτά ακόμα και το αρνίσιο κρέας για το κεμπάπ και όλα πλάθονται και ψήνονται από τη στιγμή που θα τα παραγγείλεις. «Δεν καταδεχόμαστε να βάλουμε τίποτα κατεψυγμένο ή ετοιματζίδικο στο μαγαζί. Θα το καταλάβεις αν έρθεις πιο νωρίς, που θα μας δεις να καθαρίζουμε τις πατάτες. Όλα θέλουμε να τα κάνουμε μπροστά στα μάτια του πελάτη, για να ξέρει τι είναι αυτό που τρώει» λέει.


Εκτός από τα τέλεια κεμπάπ, τα μαντί και τον κουρδικό γύρο που σερβίρεται με πιλάφι από σοταρισμένο πλιγούρι με φρέσκο βούτυρο και λαχανικά, ενδιαφέρον ήταν και το μερτζιμέκ κιοφτέ (χορτοφαγικά κεφτεδάκια από πλιγούρι και φακές), ενώ νομίζω ότι δεν έχω δοκιμάσει πιο ωραία καυτερή σάλτσα εζμέ αλλά και Κιουρτ τζιέρ, δηλαδή κυβάκια μοσχαρίσιου συκωτιού και πατάτες με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό.

Iberia: Δημοσθένους 148, Καλλιθέα, 211 1170352

Hayat: Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια, 215 5558580

 

Γεύση
2

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

2 σχόλια