Για περίπου μισή ώρα τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ «κόπηκαν» στη μέση, με αφορμή τον σκύλο ενός άνδρα, στον σταθμό των Πετραλώνων 

 

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΣΤΑΣΥ, ο επιβάτης επιχείρησε να μπει σε συρμό με έναν μεγαλόσωμο σκύλο, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα η οδηγός να του ζητήσει να αποβιβαστεί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο άνδρας αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει ο σταθμός των Πετραλώνων για περίπου μισή ώρα, από τις 12:00μ.μ έως τις 12:25μ.μ.

 

Μαρτυρίες στο Facebook που συνοδεύονται από φωτογραφίες, δείχνουν ένα τετράποδο που φέρει φίμωτρο και λουρί. Σύμφωνα με επιβάτη που αναφέρει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, η οδηγός ζήτησε από τον άνδρα να βγει με το σκυλί, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

 

Upd (6/3/2020): Σε σημερινή επικοινωνία με τη ΣΤΑΣΥ δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα, ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών - με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ΑμεΑ, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. 

 

ΗΣΑΠ: «Κόπηκαν» τα δρομολόγια στη μέση με αφορμή έναν σκύλο

 

Όλο αυτό το διάστημα τα δρομολόγια εκτελούνταν από το Θησείο έως την Κηφισιά και από τον Πειραιά έως τον Ταύρο, και κανένα τρένο δεν διερχόταν από τον σταθμό Πετραλώνων. Τελικά χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία για να εξέλθει ο άνδρας και ο σκύλος του από το βαγόνι.

 

«Τα μικρά σκυλιά μπορούν να μεταφέρονται στα κλουβιά τους. Τα μεγαλόσωμα μόνο με φίμωτρο και λουρί», διευκρινίζει το γραφείο τύπου της ΣΤΑΣΥ, για την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών με κατοικίδια. 

 

Αναλυτικά

 

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

-Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70 εκ. x 40 εκ. x 50 εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών.
-Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.
-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο του ζώου.
-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνά για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

 

Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.


Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:

-Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
-Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

 

Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες, κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

 

Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/συρμού. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ).

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr