ΗΣΑΠ: «Κόπηκαν» τα δρομολόγια στη μέση με αφορμή έναν σκύλο

ΗΣΑΠ: «Κόπηκαν» τα δρομολόγια στη μέση με αφορμή έναν σκύλο Facebook Twitter
11

Για περίπου μισή ώρα τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ «κόπηκαν» στη μέση, με αφορμή τον σκύλο ενός άνδρα, στον σταθμό των Πετραλώνων 

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΣΤΑΣΥ, ο επιβάτης επιχείρησε να μπει σε συρμό με έναν μεγαλόσωμο σκύλο, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα η οδηγός να του ζητήσει να αποβιβαστεί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο άνδρας αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει ο σταθμός των Πετραλώνων για περίπου μισή ώρα, από τις 12:00μ.μ έως τις 12:25μ.μ.

Μαρτυρίες στο Facebook που συνοδεύονται από φωτογραφίες, δείχνουν ένα τετράποδο που φέρει φίμωτρο και λουρί. Σύμφωνα με επιβάτη που αναφέρει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, η οδηγός ζήτησε από τον άνδρα να βγει με το σκυλί, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Upd (6/3/2020): Σε σημερινή επικοινωνία με τη ΣΤΑΣΥ δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα, ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών - με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ΑμεΑ, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. 

ΗΣΑΠ: «Κόπηκαν» τα δρομολόγια στη μέση με αφορμή έναν σκύλο Facebook Twitter

Όλο αυτό το διάστημα τα δρομολόγια εκτελούνταν από το Θησείο έως την Κηφισιά και από τον Πειραιά έως τον Ταύρο, και κανένα τρένο δεν διερχόταν από τον σταθμό Πετραλώνων. Τελικά χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία για να εξέλθει ο άνδρας και ο σκύλος του από το βαγόνι.

«Τα μικρά σκυλιά μπορούν να μεταφέρονται στα κλουβιά τους. Τα μεγαλόσωμα μόνο με φίμωτρο και λουρί», διευκρινίζει το γραφείο τύπου της ΣΤΑΣΥ, για την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών με κατοικίδια. 

Αναλυτικά

 

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

-Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70 εκ. x 40 εκ. x 50 εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών.
-Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.
-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο του ζώου.
-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνά για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.


Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:

-Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
-Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες, κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/συρμού. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ).

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι πολλοί είστε τόσο τυφλωμένοι απο την προκατάληψή σας απέναντι στα ζώα που εμποδίζει ακόμη και την αναγνωστική σας ικανότητα. Ο επιβάτης τήρησε τους κανονισμούς και αυτή που λειτοούργησε ως νεοελληναρας ήταν η οδηγός. Και δε μου κάνεικαμια εντύπωση, καθώς έχω δει παρόμοια περιστατικά στα ΚΤΕΛ, συγκεκριμένα θυμαμαι μια φορά οπου 2 φοιτητες έχουν ενα μικρό (σε μέγεθος σκυλάκι) σε κλουβι μεταφοράς κ ενώ ο νόμος δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα μικρού μεγέθους μπορούν να είνι πάνω στην καμπίνα επιβατών, εφόσον έχει ενημερωθεί το ΚΤΕΛ, και παρόλα αυτά τους αναγκασαν να το βάλουν στις αποσκευες. Να επισημάνω ΄το δεν είναι ότι πιο ασφαλες για μεταφορά, υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Όταν πήγα να μιλήσω κ να πω ότι μπορούν βάσει νόμου να το πάρουν επάνω η απάντηση του οδηγού ήταν: οι νόμοι στην Ελλάδα είναι διακοσμητικοι...Μακαρι να έβλεπα το ίδιο μένος κ για τους χαλαρούς νόμους απέναντι σε αυτούς που κακοποιούν σαδιστικά ζωα (έχουν αυξηθεί βάσει στατιστικων τα περιστατικα στην Ελλάδα) κ είναι επικίνδυνοι για την ίδια την κοινωνία αλλα που...
Ψιλοάσχετο, αλλά όσο σκέφτομαι ότι απαγορεύουν το φαγητό/ποτό, τσιγάρο...μου φαίνεται τελείως υποκριτικό. Καλά άμα τρως πίνεις δε σου λένε τίποτα έστω και αν απαγορεύεται κανονικά...αλλά άμα καπνίζεις στην πέφτει όλο το βαγόνι. Για κάτι γυναικοπαρέες αλλά και αντροπαρέες (για να μην με πείτε μισογύνη, αλλά δυστυχώς στις γυναικείες παρέες συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό) που μιλάνε λες και βρίσκονται στο μπαλκόνι τους δεν λέτε τίποτα; Επίσης και για μόνους όταν μιλάνε στο τηλέφωνο και όλο το βαγόνι ακούει τη συνομιλία. Με έχουν αναγκάσει να αλλάξω βαγόνι ουκ ολίγες φορές για να μην τους τρώω στη μάπα...αλλά και να τους ποδοπατήσω επίτηδες για να βγάλω το άχτι μου.Προτιμώ ένα βαγόνι που καπνίζουν όλοι και δε βγάζουν κιχ παρά να ακούω όλες τις συζητήσεις και να αναγκάζομαι να αλλάζω βαγόνια.
Τώρα που ενημερώθηκε το άρθρο και ξέρουμε ότι ο άνθρωπος ήταν καθ'ολα νόμιμος, ελπίζω όλοι εσείς που τον βρίσατε, να κάνετε το ίδιο για την οδηγό του συρμού που έδειξε την ελληναράδικη συμπεριφορά της και το μίσος της για τα ζώα.
Παιδιά διαβαστε σωστά το update. Γράφει για μικρά ζώα συντροφιάς, ξεκάθαρα. Γράφει για μεταφορά τους σε κλουβί (το σκυλί δεν ήταν μικρό και δεν είχε κλουβί) . Χωρίς κλουβί η μεταφορά επιτρέπεται σε σκύλους οδηγούς (το σκυλί δεν ήταν οδηγός, ούτε βρισκόταν σε στάδιο εκπαίδευσης ώστε να μεταφέρεται με λουρί και φίμωτρο). Αδυναμία κατανόησης κειμένου..
Το πιθανότερο είναι να έφεραν οι αστυνομικοί φίμωτρο και λουρί ώστε να περιοριστεί ή να αποφάσισε εκείνος -αφού φώναξε την αστυνομία ο οδηγός- να τα χρησιμοποιήσει. Οπότε μάλλον εσύ δε βλέπεις καλά, η αστυνομία είναι ήδη εκεί όταν τα έχει αυτά στο σκυλί του. Αν το έκανε λοιπόν κατόπιν εορτής δε σημαίνει κάτι. Τώρα όσον αφορά το κατά πόσο γουστάρουμε τα σκυλιά, όταν τα προσέχουν οι ιδιοκτήτες τους τα γουστάρουμε. Όταν δεν τα προσέχουν όμως έχουμε το δικαίωμα να παραπονεθούμε. Πόσες φορές ας πούμε έχει έρθει σκυλί να μας γλείψει και μας λέει ο/η ιδιοκτήτης μη φοβάσαι να σε μυρίσει θέλει. Εγώ ίσως είμαι αλλεργική. Τι πάει να πει θέλει να με μυρίσει;
Ναι αλλα το αρθρο αναφερει οτι συμφωνα με φωτο που ανεβηκαν ο σκυλος ειχε και λουρι και φιμωτρο...αρα ο νεοελληναρας ηταν ο ιδιοκτητης ή ο οδηγος που δε γουσταρει κατοικιδια γενικως? Επισης δεν ειναι καιρος να τελειωσει αυτη η χαζομαρα με τα κατοικιδια στα μεσα? Παντου στην Ευρωπη ( και οχι μονο) τα σκυλια με λουρι ( και χωρις φιμωτρο) ταξιδευουν με ολα τα ΜΜΜ