Novartis: Ο «Σαράφης» λέει ότι υπάρχουν email για τις παράνομες πληρωμές

Novartis: Ο «Σαράφης» λέει ότι υπάρχουν email για τις παράνομες πληρωμές Facebook Twitter
Οχτώ ώρες κατέθετε ο «Μάξιμος Σαράφης» στο κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε στις ερωτήσεις του κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, στη ΓΑΔΑ.

Η κατάθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και σήμερα το μεσημέρι (13:00) το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα εξετάσει την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση». Το πρωί είναι προγραμματισμένη μία ακόμη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο «Σαράφης» προσήλθε στη ΓΑΔΑ για την κατάθεσή του υπό άκρα μυστικότητα. Κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ενώ βρισκόταν σε άλλον όροφο από αυτόν που βρίσκονταν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας και τα τρία μέλη της προανακριτικής επιτροπής Θανάσης Πλεύρης (NΔ), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).

«Δεν γνωρίζω τον Παπαγγελόπουλο»

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της επιτροπής, δηλαδή την έρευνα που διενεργείται για τυχόν σκευωρία, ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει, ως εργαζόμενος, εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Δεν είδε πληρωμές»

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης.

Σε καμία από τις πληρωμές αυτές δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με πηγές της επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες». Σύμφωνα με άλλες πηγές, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas.

Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

«Όχι σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση»

Ο μάρτυρας αρνήθηκε όταν τον ρώτησε αν δέχεται κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και τον εκδότη -διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην εξέταση του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την πλευρά ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως είχε αναφέρει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τον ρόλο του Νικόλαου Μανιαδάκη στον κύκλο των παράνομο πληρωμών.

«Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη», φέρεται να κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης».

Ρωτήθηκε επίσης αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας, επειδή το όνομά του αναφερόταν σε έκθεση του FBI. O «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

«Η επεξεργασία των πρακτικών εκατοντάδων σελίδων, τα οποία θα διαβιβαστούν στη δικαιοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, για το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα», ανέφερε βουλευτής-μέλος της επιτροπής, μετά το πέρας της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα και επισήμανε ότι οι Αντεισαγγελείς κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης που θα λάβουν τα πρακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη» για όσα είχε καταθέσει στην Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τον Νικόλαο Μανιαδάκη και τα οποία, τότε η Εισαγγελέας δεν τα κατέγραψε».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε η θεωρία της «σκευωρίας»

Χρήσιμη χαρακτήριζαν όμως την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ο μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
1."Σύμφωνα με πηγές της επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες»."2. "Σύμφωνα με άλλες πηγές, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas." Πηγή: www.lifo.grΈΧΟΥΝ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝ !! Ή, θα μας κάνουν να σιχαθούμε την ιδιότητα του πολίτη, εφόσον καταφανώς μας θεωρούν ηλίθιους.Εκτός αν θέλουν να διχάσουν άλλη μια φορά την χώρα και να οδηγηθούμε σε Ειδικά Δικαστήρια (με τον Τούρκο στο σβέρκο μας).Οπότε, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ "ΔΙΑΡΡΟΕΣ"Αλλιώς, ας αναρτήσουν τα συγκεκριμένα αποσμάσματα με την "ρομποτική φωνή" του μάρτυρα, να κρίνουμε μόνοι μας.Εάν συνεχίσουν έτσι, πρώτον η ίδια η Επιτροπή γελοιοποιεί την ίδια την διαδικασία και το κύρος της (και το κύρος κάθε μέλους της ξεχωριστά).. Δεύτερον, γελοιοποιείται το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο σύνολό του και υποτιμώνται οι πολίτες-ψηφοφόροι !ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ !... Αλλιώς -

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ