Μηταράκης: «Παγώνουν» προσωρινά οι επιτάξεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών

Μηταράκης: «Παγώνουν» προσωρινά οι επιτάξεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται, προσωρινά, οι επιτάξεις ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός, οι επιτάξεις «παγώνουν» μέχρι και την Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς των νησιών μέχρι την Παρασκευή. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός διευκρίνισε πως η επίταξη αφορά σε ενοικίαση των χώρων που έχουν επιλεγεί για τρία χρόνια, ενώ δεσμεύτηκε πως θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Ωστόσο υπογράμμισε πως η δημιουργία αυτών των κλειστών κέντρων δεν μπορεί να καθυστερήσει καθώς «προέχει η ασφάλεια των νησιών». Πρόσθεσε δε ότι οι ανοιχτές δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. 

Όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις επιτάξεις για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων και των τοπικών αρχών. Την περασμένη Τρίτη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έως ότου ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Μηταράκης συναντάται την Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου και ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν αφού επιστρέψει από το Βερολίνο.

Σε χθεσινή ενημέρωση σε στελέχη της ΝΔ, ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών και ανακοίνωσε πως εξετάζεται η πρόσληψη 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι προσφυγομετανάστες δε θα σταματήσουν να έρχονται, ούτε οι αιτήσεις θα επεξεργάζονται γρηγορότερα, είτε τα κέντρα κράτησης είναι κλειστά είτε ανοιχτά. Απλά στην πρώτη περίπτωση οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι για τους νησιώτες, ενώ στη δεύτερη μεγαλύτεροι. Αν οι νησιώτες επέλεξαν τη λύση που τους δίνει τον μέγιστο κίνδυνο ενώ δεν έχει κανένα προφανές όφελος, ποιοί είμαστε εμείς να τους υποδείξουμε τι θα κάνουν στον τόπο τους;Είτε τα πράγματα θα συνεχίσουν όπως τώρα, πράγμα που προφανώς ζητούν οι φωνακλάδες από τις εκεί κοινωνίες, είτε (χτύπα ξύλο) κάποια στιγμή θα γίνει κάτι πολύ κακό και μετά θα παρακαλάνε για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Σε κάθε περίπτωση, αν οι κάτοικοι έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, δε βρίσκω κανένα λόγο η κυβέρνηση να επιμείνει.