Κοροναϊός: όλα τα ψεύδη, οι μύθοι, η παραπληροφόρηση, και οι θεωρίες συνωμοσίας σε ένα ποστ

Κοροναϊός: όλα τα ψεύδη, οι μύθοι, η παραπληροφόρηση, και οι θεωρίες συνωμοσίας σε ένα ποστ Facebook Twitter
9

Τα ψεύδη, οι μύθοι, η παραπληροφόρηση, και οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό (2019-nCoV) διαδίδονται ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό. 

Βίντεο που δείχνει να πουλιούνται νυχτερίδες, ποντίκια, και φίδια (ενοχοποιούνται για τον ιό), σε πολυσύχναστη αγορά της Γουχάν, στην πραγματικότητα βιντεοσκοπήθηκε στην Ινδονησία και πρωτοεμφανίστηκε σε ιντερνετικές πλατφόρμες τον περασμένο Ιούλιο· και ένα άλλο στο οποίο βλέπουμε μια νέα γυναίκα να τρώει νυχτερίδα βιντεοσκοπήθηκε στη Μικρονησία το 2016. Βάσει δήθεν πληροφοριών από πράκτορες του FBI, ένας πρώην πληροφοριοδότης του ισχυρίστηκε σε άρθρο του ότι 23 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, 2,8 εκατομμύρια προσβλήθηκαν, και 112.000 πέθαναν ήδη από τον ιό στην Κίνα ― αριθμοί παντελώς εκτός πραγματικότητας. 

 

Γνωστές αντιεμβολιαστικές ομάδες και ομάδες φυσικής ιατρικής διαδίδουν ότι η ασθένεια αντιμετωπίζεται προληπτικά ή θεραπευτικά με ριγανέλαιο, σκόρδα, βιταμίνη C, και κυρίως ξεπλένοντας το στόμα με αλατισμένο νερό ― φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

 

Τουίτ από κάποια σκοτεινή αραβόφωνη πηγή ανέφερε ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας αποφασίστηκε να θανατώνονται προληπτικά όσοι προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Η «είδηση» υιοθετήθηκε στο ελληνικό Facebook, διότι κάποιοι μάλλον ήθελαν να διατρανώσουν πόσο απάνθρωπο είναι το βορειοκορεατικό καθεστώς, δίχως καν να τους περάσει από το μυαλό γιατί ένα τόσο εξωφρενικό «γεγονός» δεν δημοσιεύθηκε πουθενά αλλού.

 

Τουίτ από κάποια σκοτεινή αραβόφωνη πηγή ανέφερε ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας αποφασίστηκε να θανατώνονται προληπτικά όσοι προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Η «είδηση» υιοθετήθηκε στο ελληνικό Facebook, διότι κάποιοι μάλλον ήθελαν να διατρανώσουν πόσο απάνθρωπο είναι το βορειοκορεατικό καθεστώς, δίχως καν να τους περάσει από το μυαλό γιατί ένα τόσο εξωφρενικό «γεγονός» δεν δημοσιεύθηκε πουθενά αλλού.

 

Η επιρροή αυτής της παραπληροφόρησης είναι συνήθως περιορισμένη, ο δε κύκλος ζωής των ψεύτικων νέων μικρός. Απεναντίας, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πιο μακρόβιες, και οι πολιτικές επιπτώσεις τους ευδιάκριτες. 

 

Με ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων και θανάτων να δείχνουν προς το παρόν εκθετικοί, η επιδημία του κοροναϊού αναμφισβήτητα είναι σημαντικό γεγονός, αναστατώνει και φοβίζει, και ως εκ τούτου απαιτεί εξηγήσεις. Δεν έγινε τίποτα το διαφορετικό στην προκειμένη περίπτωση από ό,τι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, π.χ. στην επιδημία του ιού SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome,Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), το 2002-2003. Για μια ακόμη φορά, οι θεωρίες συνωμοσίας εστιάζονται σε μυστικές μηχανορραφίες ισχυρών ατόμων και μηχανισμών που φροντίζουν να βρίσκονται πάντοτε στο παρασκήνιο. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, αλλά το κοινό τους μοτίβο είναι ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στο πλαίσιο ανάπτυξης βιολογικών όπλων.

 

Όντως, σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, η αιτία σημαντικών αποτελεσμάτων δεν μπορεί παρά να είναι ανθρωπογενής. Πρόκειται ασφαλώς για μια φυσική, ανθρώπινη ροπή να θεωρείται ότι ένα αποτέλεσμα οφείλεται σε εμπρόθετη δράση κάποιου ατόμου. Τούτη η άποψη δεν είναι εσφαλμένη, είναι περιορισμένης ισχύος: είναι μια χρήσιμη ευρετική, που σε πολλές περιπτώσεις δουλεύει, αλλά όχι σε όλες, π.χ. όταν το αποτέλεσμα οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις μεγάλου αριθμού δρώντων (ποιος έφτιαξε τη γλώσσα;) ή στη τύχη. Στην περίπτωση του κοροναϊού, οι συνωμοσιολόγοι απορρίπτουν εξαρχής την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, δηλαδή μια φυσική διεργασία. Επιπλέον, η ανθρωπογενής αιτία έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα για τους συνωμοσιολογούντες: τους παρέχει την ευκαιρία μετωπικής επίθεσης στους αντιπάλους τους.

 

Ακροδεξιοί, άτομα, ομάδες και ιστοσελίδες, ρατσιστές, και τραμπικοί στις ΗΠΑ έχουν το μονοπώλιο εκπόρευσης των θεωριών συνωμοσίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και οι λεγόμενοι επιχειρηματίες συνωμοσιών (conspiracy entrepreneurs), άτομα που επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τη διάδοση τέτοιων απόψεων. Διόλου περίεργο, όλοι αυτοί κατηγορούν γενικά τις «ελίτ» ή/και διάσημους εκπροσώπους τους, επειδή οι ελίτ επιδιώκουν να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να κερδίσουν υπέρογκα ποσά από το εμβόλιο του κοροναϊού, και να ενισχύσουν την πολιτική τους επιρροή, λόγου χάριν, υπονομεύοντας τον «ακαταμάχητο» Ντ. Τραμπ. 

 

Η ακροδεξιά Washington Times δημοσίευσε άρθρο το οποίο ισχυριζόταν ότι ο κοροναϊός συνδέεται με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με στρατιωτικές εφαρμογές. 

 

Το δημοσίευμα βασίστηκε αποκλειστικά στη δήλωση του πρώην πράκτορα του Ισραήλ, μικροβιολόγου και ειδικού στον βιολογικό πόλεμο, Ντάνι Σοχάμ: «Ορισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου πιθανόν καταπιάστηκαν, στο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης, με κινεζικά [βιολογικά όπλα], τουλάχιστον παράπλευρα, αλλά όχι ακόμη ως κύρια εγκατάσταση της κινεζικής στοίχισης με τον βιολογικό πόλεμο.» Σημειωτέον, ο Σοχάμ το 2017 προκάλεσε θόρυβο όταν, πάλι δίχως στοιχεία, δήλωσε στο Ράδιο Σπούτνικ ότι το Ισλαμικό Κράτος προμήθευσε ανενεργούς πυρήνες του σε δυτικές χώρες με χημικά όπλα.  

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τζάστιν Λινγκ, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους γρήγορα. Η αθεμελίωτη, αλλά προσεκτική, αυτή δήλωση ενός ατόμου, σε ραδιόφωνο του Τέξας μετατράπηκε στη βεβαιότητα ότι «κάποιοι ειδικοί της κατασκοπίας πιστεύουν ότι το κινεζικό τμήμα στρατιωτικού βιολογικού πολέμου μπορεί να ευθύνεται», και κατόπιν Καναδός δημοσιογράφος εγκαλούσε τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, διότι παρέβλεπαν τη σχέση του θανατηφόρου ιού με το κινεζικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου. 

 

Πώς διαδόθηκε ο ιός; Ένα σενάριο είναι ότι υπήρξε ατύχημα, τύπου Τσερνομπίλ, ή άλλη αδιευκρίνιστης αιτίας διαρροή του 2019-nCoV από βιολογικό εργαστήριο της Γουχάν. Απεναντίας, άρθρο που μεταφράστηκε στα ελληνικά υποστηρίζει ότι ο ιός βρέθηκε από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία, όπου παρασκευάζεται το εμβόλιο· (διοχετεύθηκε στην Κίνα;) στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής ενός ασύμμετρου οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστικού πολέμου που χρησιμοποιεί τόσο τα ΜΜΕ όσο και βιολογικούς φορείς ‘διαταραχής’», κάπου μπλέκει τη Βόρεια Κορέα, όλα αυτά δίχως να προσκομίζει το παραμικρό τεκμήριο.

 

Πιο φιλόδοξη είναι η θεωρία ότι υπήρξε κλοπή του ιού από το National Microbiology Laboratory (NML) της πόλης Γουίνιπεγκ του Καναδά, το μοναδικό εξουσιοδοτημένο εργαστήριο στον Καναδά έρευνας των άκρως θανατηφόρων νοσημάτων (έμπολα, SARS, κοροναϊό, κ.λπ.). Το περασμένο καλοκαίρι η διάσημη Κινέζα ερευνήτρια Xiangguo Qiu απομακρύνθηκε από το NML, μαζί με τον βιολόγο σύζυγό της, διότι μετέφερε στέλεχος του ιού MERS στην Κίνα, αλλά όχι τον κοροναϊό της τρέχουσας επιδημίας. Ως αιτία της αποπομπής τους αναφέρθηκε η παραβίαση κανόνων του πρωτοκόλλου, δίχως οι δύο ερευνητές να κατηγορηθούν ότι παραβίασαν την εθνική ασφάλεια. 

 

Αυτά τα γεγονότα, βεβαίως, δεν εμπόδισαν την ιστοσελίδα ZeroHedge να ξεσηκώσει τους ακολούθους της (670.000 στο Twitter) ότι δήθεν υπήρξε κλοπή και μεταφορά του ιού στην Κίνα. Η ανάρτησή της στο Facebook είχε περισσότερες από 6.000 κοινοποιήσεις, και εκατοντάδες στο Twitter. 

 

Το δεύτερο συνωμοσιολογικό σενάριο ξεκίνησε από κάποιον επιχειρηματία συνωμοσιών ονόματι Τζόρνταν Σάδερ, θερμό υποστηρικτή της QAnon ― μια θεωρία μεγαλο-συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα δίκτυο σατανιστών παιδόφιλων (μεταξύ των οποίων και ο Μπιλ Γκέιτς) εναντίον των οποίων αγωνίζεται ο Ντ. Τραμπ με την υποστήριξη των στρατιωτικών. 

 

Ο Σάδερ προειδοποίησε τις δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του στις ιντερνετικές πλατφόρμες ότι η κυκλοφορία του κοροναϊού ήταν «προσχεδιασμένη». Όλη η επιχειρηματολογία στηρίζεται σε μια ευρεσιτεχνία τού 2015 του Ινστιτούτου Πιρμπράιτ στο Σάρρεϋ της Αγγλίας σχετική με μια εξασθενημένη μορφή κοροναϊού, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο αναπνευστικών ασθενειών σε πουλερικά.

 

Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο κριτήριο για το κατά πόσον άτομα θα αποδεχθούν μια θεωρία συνωμοσίας είναι το αν δέχονται άλλες θεωρίες συνωμοσίας. Φανατικοί οπαδοί της QAnon, οι ακόλουθοι του Σάδερ γρήγορα φρόντισαν να εμπλουτίσουν το βασικό σενάριο με ποικίλες «αιτίες»: ο ιός θα αποφέρει τεράστια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες, απελευθερώθηκε για να μετριαστεί η οργή των Αμερικανών εξαιτίας της παραπομπής του Ντ. Τραμπ, και άλλες.

Οι φανατικοί οπαδοί της QAnon και άλλοι δεν πτοήθηκαν ούτε από την διάψευση του Ινστιτούτου Πιρμπράιτ ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ευρεσιτεχνίας του Ινστιτούτου και του 2019-nCoV· ούτε από διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι οριστικά ο 2019-nCoV είναι πρωτοεμφανιζόμενος ιός. Απεναντίας, ενέπλεξαν το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς στις συνωμοσίες τους, επειδή χρηματοδότησε μια προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Η προσομοίωση, που δήθεν αφορούσε τη σημερινή επιδημία, προέβλεπε 65 εκατομμύρια νεκρούς. Το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ήταν πλασματικός, και τα χαρακτηριστικά του ήταν διαφορετικά από τον 2019-nCoV.

 

Δεν γνωρίζω αν και πόσο έχουν διαδοθεί αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας στη χώρα μας. Δεν θα εκπλαγώ, όμως, αν αρχίσουν να ακούγονται σύντομα αυτές ή παρόμοιες. Δεν μπορούμε ούτε να τις πάρουμε στα ελαφρά, διότι υπονομεύουν ευθέως την εμπιστοσύνη στους θεσμούς· ούτε μπορούμε να ανεχτούμε κάποιους να σπεκουλάρουν πάνω σε μια επιδημία που προκαλεί φόβο και δυστυχία.   

Στήλες
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κικίλιας: Δεν αποκλείεται κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα - Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε

Πολιτική / Κικίλιας: Δεν αποκλείεται κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα - Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
"διαδίδουν ότι η ασθένεια αντιμετωπίζεται προληπτικά ή θεραπευτικά με ριγανέλαιο, σκόρδα, βιταμίνη C, και κυρίως ξεπλένοντας το στόμα με αλατισμένο νερό ― φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει". Πηγή: www.lifo.grΤι τσαρλατάνοι! Αφού είναι πασίγνωστο ότι το απόλυτο αντιμικροβιακό - αντιικό όπλο είναι το σάντουιτς με τζατζίκι τούρμπο-παστουρμά-έξτρα καυτερό σουτζούκι!
Ατελέστατη και ανεπεξέργαστη αυτή η φουρνιά συνωμοσιολογίας: Της λείπουν Εβραίοι, μασόνοι, Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, Δύναμη Ε, και οπωσδήποτε ένας Ελληνας μεγαλοφυής επιστήμονας που αγωνίζεται να σώσει τον κόσμο και όλοι τον πολεμάνε...
Έχω έναν φίλο που μου έλεγε τις προάλλες για το ίδρυμα του Μπιλ και τις γυναίκας του...Και καλά μέσω πολλών θυγατρικών, έχει αποκλειστικά δικαιώματα για το εμβόλιο του συγκεκριμένου ιού (το αρχικού στελέχους του), τα οποία λήγουν το 2022.Ως δια μαγείας, έγινε έξαρση τώρα πριν λήξουν τα δικαιώματα για να γίνει :1. Κάθαρση στον πλανήτη με σκοπό τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού2. Να βγάλει το εμβόλιο κατά του νέου στελέχους και να πλουτίσει ακόμα περισσότερο...Άκουγα πολύ προσεκτικά ό,τι μου έλεγε, δεν έφερα καμία αντίσταση και απλά δεν το συνέχισα γιατί ήταν σε στάδιο "πώρωσης" και τρομερού σχεδιασμού στο μυαλό του, οπότε δεν θα έβγαζα καμία άκρη.Μεταξύ σοβαρού και αστείου, κανείς νομίζω ότι δε μπορεί να πει 1000% με σιγουριά ότι δεν υπάρχουν κάπου σκονισμένα διάφορα σχέδια παρόμοιου τύπου και ίσως να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή...Οι ταινίες μας έχουν κάψει/καταστρέψει με τέτοιου είδους σενάρια αλλά κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο κάποια στιγμή στο μέλλον.Η ψυχραιμία πάντως είναι το μόνο που ΙΣΩΣ να μπορέσει να σώσει κάποια κατάσταση αλλά, ποιος μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος όταν τα "ψέματα" είναι πολλά περισσότερα από την αλήθεια (όποια κι αν είναι αυτή...)
Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο εύκολα θύματα στις θεωρίες συνομωσίας;Πολύ απλά, επειδή οι μισές από δαύτες είναι αληθινές!Πότε θα σταματήσουν οι άνθρωποι να πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας;Πολύ απλά, όταν όλες οι πληροφορίες γίνουν ελεύθερα προσβάσιμες στον καθένα.Μέχρι το 1960 υπήρχαν ειδικοι με 5 πτυχία και 10 διδακτορικά που έσκιζαν τα ιμάτια τους ότι το κάπνισμα κάνει καλό.ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.Ο αμίαντος; Εντελώς ακίνδυνος.Η Φουκουσίμα; Μηδέν ρίσκο.Η κλιματική αλλαγή; Ανύπαρκτη.Τα αντιβιοτικά, η θαλιδομίδη, το 6σθενές χρώμιο, η γλυφοσάτη, ΟΛΑ πεντακάθαρα, κρύσταλλο.Και δεν μιλάμε για μια επιστημονική άποψη που αναθεωρήθηκε λόγω νεώτερων επιστημονικών δεδομένων.Μιλάμε για έγκυρους επιστήμονες με παγκόσμια αναγνώριση που έλεγαν συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ.Που αναγκάστηκαν να φάνε τα λόγια τους με το πιστόλι στον κρόταφο ΑΦΟΥ με τα ψεματα τους είχαν πεθάνει άνθρωποι.Αν δεν είχαν πεθάνει 40.000 άνθρωποι στο Μποπάλ, ακόμα θα τρώγαμε τις διοξίνες με το φτυάρι.Αφού οι έγκυροι επιστήμονες μας έλεγαν ότι οι διοξίνες είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακίνδυνες;Οταν λοιπόν οι "καλοί" πιάνονται διαρκώς να λένε συνειδητά ψέματα, (και το παραδέχονται μόνο κατόπιν μαζικών θανάτων) γιατί να μην πιστέψω τον κάθε τσαρλατάνο;
Γιατι οι μισες θεωριες συνομωσιας και οχι το 83% ειναι αληθινες; Εχεις καποιο στοιχειο να στηριξεις αυτο που λες;Τα ψεμματα των επιστημονων κατα κανονα προβαλονται και στηριζονται σε χρηματοδοτουμενες ερευνες απο τις εταιριες που θιγονται, δυσκολο εως αδυνατο να δεις κατι τετοιο σε οργανισμους παγκοσμιας κλασης. Αλλωστε αυτοι οι επιστημονες ειναι που παλευουν για την ορθη ταξη.Οσον αφορα το ποτε θα σταματησουν οι ανθρωποι να πιστευουν σε θεωριες συνομωσιας, το παραδειγμα των flaterthers νομιζω τα λεει ολα. Ενω η πληροφορια ειναι διαθεσιμη ανοιχτα σε ολους για αιωνες, υπαρχουν απειρα αποδεικτικα υλικα που πιστοποιουν οτι η Γη ειναι σφαιρικη, προτιμουν να πιστευουν οτι ανηκουν στην "ελιτ" που ξερει την αληθεια οτι η Γη ειναι επιπεδη. Δε βγαζεις ακρη.
Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι - με πρόφαση την ελεύθερη αγορά και το δήθεν κακό κράτος - έχουμε αναθέσει την επιστημονική έρευνα κατά 99% σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι οποίες εξ ορισμού ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους.Δεν υπάρχει καμία επιστημοική έρευνα που να μην χρηματοδοτείται από κάποια εταιρεία. Ακόμα και τα δημόσια παν/μια κάνουν έρευνα αναζητώντας την "σύνδεση με την αγορά".Δεν είναι μόνο αυτά που ερευνώνται. Είναι και αυτά που ερευνώνται αλλά δεν δημοσιεύονται (π.χ. η κλιματική αλλαγή είναι γνωστή από το 1956).Η και αυτά που δεν ερευνώνται καν, επειδή το πιθανό αποτέλεσμα είναι μη τζιζ.Μόνο αν γίνει κάποια στραβή και πεθάνουν άνθρωποι, θα κινηθεί κάτι. Ακόμα και τότε θα προσπαθήσουν να το κουκουλώσουν. Δες παραδείγματα με το 6σθενές και την κλιματική αλλαγή.Πρέπει να τελεσιδηκήσουν πολλά δικαστήρια μετά από πολλές 10ετίες για να αποδειχτεί ότι οι συγκεκριμένοι έλεγαν συνειδητά ψέματα.Μέχρι να γίνει αυτό, οι εταιρείες συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη.Είναι ΠΑΡΑ πολύ δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο όταν βλέπει εταιρείες - κολοσσούς να εκβιάζουν, να χειραγωγούν, να λένε ψέματα, να "εξαφανίζουν" ανθρώπους να μην πιστέψει στους flatearthers ή στους αρνητές των εμβολίων.Ιδίως όταν οι ειδικοί επιστήμονες αποδεικνύονται πληρωμένοι σφουγγοκωλάριοι των εταιριών σε κάθε ευκαιρία.Υ.Γ. Για να έρθουμε λίγο σε στενότερα τοπικά όρια: Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν καρκινογόνα χημικά (για μεγιστοποίηση κερδών). Βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο όσους τρώνε ψάρι. Να μη μιλήσουμε για την περιβαλλοντική καταστροφή.Υπάρχει ένας ιχθυολόγος που τους καταγγέλει, με στοιχεία, νούμερα, φωτογραφίες, εισαγγελέα κλπ κλπ.Ψάξε στο γκουγκλ για την (αναμενόμενη) συνέχεια...Αν βγουν οι καρκίνοι και πεθάνει ο κόσμος, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί-τσιράκια των εταιρειών διαβεβαιώνουν ότι "όλα είναι εντελώς ακίνδυνα", μπορείς να αναλογιστείς τι θα γίνει;Οι αρνητές των εμβολίων, οι οπαδοί των Ελ και οι flatearthers θα αυξηθούν κατά 500%