ΕΔΕ μετά τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ

ΕΔΕ μετά τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ένορκη διοικητική εξέταση διατάχθηκε μετά τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, που είχε υποβληθεί σε χειρουργείο «ρουτίνας» για ειλεό, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Έθνος. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη, τον οποίο επικαλείται το ethnos.gr, διατάχθηκε ΕΔΕ προκειμένου να υπάρχει το ημερολόγιο της ιατρικής εξέλιξης και για να βρεθεί όλο το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό για τον χειρισμό της κατάστασης της υγείας του ηθοποιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί το πόρισμα της έρευνας που ήδη διεξάγουν στελέχη του νοσοκομείου, για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ηθοποιός, μετά από μία επέμβαση ρουτίνας.

Το χρονικό

 

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα Τετάρτης, 18 Δεκεμβρίου. Ο Γιώργος Κοτανίδης και ο Στέλιος Μάινας βρίσκονταν στα καμαρίνια του Σύγχρονου Θεάτρου, λίγο πριν την παράσταση του ψυχολογικού θρίλερ του Χέρμαν Κοχ «Το δείπνο». Ο Κοτανίδης νιώθει αδιαθεσία και πόνο στην κοιλιά και κατόπιν συνεννόησης με τον συμπρωταγωνιστή του, βγαίνει στο φουαγιέ του θεάτρου και ζητά συγγνώμη από τους θεατές: «Σας ζητώ χίλια συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να βγω να παίξω. Δεν αισθάνομαι καλά. Πολύ σύντομα όμως θα είμαι πάλι κοντά σας».

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» διαγιγνώσκεται με ατελή ειλεό, μια συνηθισμένη πάθηση του λεπτού εντέρου που ωστόσο απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Την Δευτέρα υποβάλλεται σε εξετάσεις και οι γιατροί του εξηγούν πως θα πρέπει να χειρουργηθεί. «Μην ανησυχείτε. Δεν είναι τίποτα. Όλα καλά. Μια επέμβαση ρουτίνας μένει να κάνω. Θα τα πούμε σύντομα και από κοντά». Παραμένει στο «Αλεξάνδρα» για δύο ακόμα ημέρες με αντιβίωση. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο ειλεός «λύθηκε» και στη συνεχεία ο ηθοποιός απευθύνθηκε σε κάποιον γιατρό του νοσοκομείου «Γεννηματάς», που το είχε εγχειρήσει και κατά το παρελθόν. 

Εισάγεται στο «Γεννηματάς» και υποβάλλεται στην προγραμματισμένη επέμβαση. Ωστόσο η αναστόμωση δεν επουλώθηκε κατά το αναμενόμενο και προκαλείται περιτονίτιδα - η χειρότερη δυνατή επιπλοκή - και η παράλληλη σηψαιμία επιδεινώνει την ήδη σοβαρή κλινική εικόνα του. Τελικά ο Κοτανίδης εισάγεται στην εντατική, όπου παραμένει για σχεδόν έναν μήνα. 

Ο Κοτανίδης μπαίνει στην Εντατική, όπου παραμένει σχεδόν έναν μήνα: «Στην αρχή μπήκε σε θάλαμο, όλοι πιστεύαμε ότι θα υπήρχε μια σχετική ταλαιπωρία κατά την ανάρρωση και πως σε λίγο καιρό θα ήταν πάλι κοντά μας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Οταν πήγα να τον δω στις 8 Ιανουαρίου ο Γιώργος ήταν σε καταστολή, ένας άλλος άνθρωπος. Κάτι δεν είχε πάει καλά», δήλωσε φίλος του ηθοποιού, που μίλησε ανώνυμα στο «Πρώτο Θέμα».

Δηλώσεις και μαρτυρίες φίλων

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, αρκετοί άνθρωποι του περιβάλλοντός του έκαναν λόγο για πιθανό ιατρικό λάθος. «Ξέρω ότι όλα ξεκίνησαν από έναν ειλεό και από έναν κακό χειρισμό κατέληξε να έχει πρόβλημα στην καρδιά», είπε ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου, ενώ παρόμοια ήταν και η δήλωση της φίλης του και συναδέλφου του Γιώργου Κοτανίδη, Υβόννης Μαλτέζου: «Ξέραμε ότι ο Γιώργος θα μπει για μια εγχείρηση ρουτίνας τα Χριστούγεννα, μάθαμε ότι χειρουργήθηκε, ότι δεν πήγε καλά η εγχείρηση. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγε καλά με τα χειρουργεία».

Ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, έγραψε σχετικά: «Αυτό που δεν χωνεύεται είναι ότι έφυγε τζάμπα. Πάλεψε σαν θηρίο έναν ολόκληρο μήνα στην εντατική [...] σε ένα νοσοκομείο που πήγε για μια εγχείρηση ρουτίνας: η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα είναι που τον σκότωσαν. "Ρε Κοτανίδη, πήγες για ξύρισμα και παρά λίγο να σου κόψουν το λαρύγγι", σκεφτόμουν ότι θα του έλεγα, αν τα κατάφερνε [...] Κι εμείς όσοι τον ξέραμε και τον αγαπάμε, έχουμε μείνει με ένα μεγάλο και απαρηγόρητο γιατί».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο ευρωβουλευτής εξηγεί πως: «Ο γιατρός που τον εγχείρησε έφυγε αμέσως μετά την επέμβαση. Ηταν το Σαββατοκύριακο πριν από την Πρωτοχρονιά και οι εκπαιδευόμενοι που έκαναν βάρδια δεν εκτίμησαν σωστά την όλη κατάσταση. Τη Δευτέρα, όταν ο γιατρός επέστρεψε στο πόστο του, ο Γιώργος είχε πάθει σηψαιμία από το Σάββατο. Ηταν πλέον αργά. Το κακό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν σύστημα και συνειδήσεις δούλευαν σωστά», εκτιμά ο ίδιος.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Όσο κι αν είναι μια εγχείρηση που πραγματοποιείται συχνά, δεν είναι και βουβωνοκήλη. Είναι μια επέμβαση ανοικτής κοιλιάς με εντερεκτομη που ακολουθεί μία σοβαρή επιπλοκή που είναι ο ειλεός. Η διάσπαση της αναστομωσης είναι μια από τις συχνότερες μείζονες επιπλοκές.