Δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο Facebook Twitter
EPA
6

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.


Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.


Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.


Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου πρόεδρου για την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ συζήτησαν για την προετοιμασία της διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη και γύρω από αυτή δινόταν έμφαση στην προετοιμασία της Διάσκεψης του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Μόσχα».


Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε


Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τη σύνοδο του Βερολίνου όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, τόνισε ότι η Ελλάδα «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».


ΚΙΝΑΛ: Απούσα η Ελλάδα

 

«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι' αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS / AFP

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Οκ παιδιά, είναι φιάσκο, αλλά παρακαλώ μην το παρακάνετε με την κριτική γιατί θα την πληρώσουμε πάλι εμείς.Με εκτίμηση, κάτοικοι Εξαρχείων
Ξεκάθαρα γερμανική η απόφαση για πόρτα στην Ελλάδα. Πήραν αυτά που ήθελαν επί ΝΔ ΠΑΣΟΚ, πήραν όλα τα υπόλοιπα επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει λόγος να ασχολούνται πλέον.
Χαχαχα αυτό νομίζω δείχνει σε πόση εκτίμηση και πόση σημασία δίνει για το προτεκτοράτο της η Γερμανία. Σου λέει ότι και να αποφασίσουμε εμείς η Ελλάδα θα το δεχτεί ως γερμανικό προτεκτοράτο οπότε γιατί να την καλέσουμε. Αναρωτιέμαι αυτό τα κανάλια θα το θεωρήσουν τρομερό λάθος εκ μέρους της κυβέρνησης; Αναρωτιέμαι θα τολμήσει η κυβέρνηση να κάνει κάτι για όσα αποφασίζονται ερήμην μας; Πέρα από προσπάθειες να συμμετέχει απλά όπως ανακοίνωσε...
Στα @@δια τους μας έχουν γραμμένους, όλοι!....το μόνο που τους νοιάζει είναι να εγκλωβίζονται εδώ οι δύσμοιροι πρόσφυγες, σε μια αποθήκη ψυχών, για να μη «βρωμίσουν» τα σαλόνια τους ή χαλάσει η ηρεμία και η ρουτίνα τους!...