Η μαρτυρία του 20χρονου ναυτικού για τις 40 δραματικές μέρες στα χέρια των πειρατών του Τόγκο

Η μαρτυρία του 20χρονου ναυτικού για τις 40 δραματικές μέρες στα χέρια των πειρατών του Τόγκο Facebook Twitter
1

Τις δραματικές ώρες που πέρασε στο Τόγκο αφηγήθηκε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός, Δημήτρης Γκιάτης, που είχε απαχθεί από πειρατές.

Το ελληνόκτητο πλοίο Elka Aristotle, βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο, συνολικά τρεις με τέσσερις μήνες. Ο ίδιος, πριν απαχθεί, βρισκόταν στο πλοίο ένα μήνα και μία εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο, ο νεαρός ναυτικός μίλησε για τις 40 δραματικές ημέρες ομηρίας του στο Τόγκο και την δύναμη που πήρε από την προσευχή.

Ο 20χρονος μάλιστα συγκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και όπως είπε χαρακτηριστικά πέθανε στα χέρια τους.

«Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι' αυτό άνοιξα. Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος. Μου πήραν τον σάκο μου, εσώρουχα και τις παντόφλες μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή» περιγράφει.

Όπως είπε ο 20χρονος, οι συνθήκες ήταν εφιαλτικές και αυτό που του έδινε δύναμη ήταν η προσευχή. «Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα».

 
Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Άκουσα με προσοχή την ιστορία του... Και μετά άθελα μου τον συνέκρινα με τους αξιολύπητους καταληψίες της ίδιας της ζωής τους στο Κουκάκι. Ίδιες ηλικίες, ίδια δυναμικότητα, αλλά με σθένος ψυχής τάξεις μεγέθους διαφορετικό... Πάλεψε το παλικαράκι με στοιχεία της φύσης, καρχαρίες, ελονοσία, πειρατές, και τα κατάφερε, είκοσι χρονών μόνο... Το πείσμα του όμως φαινόταν στο βλέμμα του.Μοιραία άνιση η σύγκριση με απρόσωπους νεαρούς που εκτοξεύουν τα νιάτα τους και τη δημιουργικότητα τους σαν τα σκουπίδια και τα έπιπλα από ταράτσες και μπαλκόνια....Μπράβο παλικάρι! Είσαι ψυχάρα.