Πηγές Πενταγώνου: Ιρανικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος «κατά λάθος»

Πηγές Πενταγώνου: Ιρανικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος «κατά λάθος» Facebook Twitter
Περί ακούσιας κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους από ιρανικό αντιπυραυλικό σύστημα κάνουν λόγο Αμερικανοί αξιωματούχοι - EPA
5

Από ιρανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα χτυπήθηκε το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών λίγο μετά την απογείωσή του από την ιρανική πρωτεύουσα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου και των αμερικανικών και ιρακινών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως τόνισαν στο Newsweek οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που για ευνόητους λόγους δεν κατονομάζονται, το Boeing 737-800 των ουκρανικών αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο, πιστεύεται πως χτυπήθηκε από το, ρωσικής κατασκευής, αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως Gauntlet.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου κι άλλος ένας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο αμερικανικό περιοδικό πως η εκτίμηση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας είναι πως επρόκειτο για «ατύχημα» κι όχι για σκόπιμη ενέργεια.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του Ιράν ήταν πιθανότατα σε λειγουργία, μετά τις επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ που ήρθαν ως απάντηση στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η κεντρική διοίκηση αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο ζήτημα, όταν ερωτήθηκε από το Newsweek. Αντιστοίχως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.

«Δεν έχει λογική το σενάριο της κατάρριψης»

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με μία πρώτη έκθεση Ιρανών ερευνητών, το αεροσκάφος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας είχε πιάσει φωτιά λίγο πριν συντριβεί νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. 

Η έκθεση του οργανισμού πολιτικής αεροπορίας του Ιράν  επικαλείται μάρτυρες από το έδαφος και από ένα αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, οι οποίοι είπαν πως το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα. Το ηλικίας τριών ετών αεροσκάφος, το οποίο είχε την τελευταία προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση και είχε κάνει αναστροφή προς ένα κοντινό αεροδρόμιο προτού συντριβεί, ανέφερε η έκθεση.

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πότε "αποδείχτηκε" ότι τη MH17 την έριξαν οι Ουκρανοί; Αντίθετα το πόρισμα ήταν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σύστημα SA-11, σταθμευμένο κοντά στο Σνίζνι, περιοχή ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές.Και οι ίδιοι οι αυτονομιστές τις πρώτες ώρες του συμβάντος πανηγύριζαν σε ρωσικά δίκτυα την κατάρριψη "ουκρανικού πολεμικού αεροσκάφους". Μετά κατάλαβαν την γκάφα κι έκαναν την πάπια.
Ποιων το πόρισμα; Των Αμερικάνων, άρα έπρεπε να πεις το "πόρισμα", διότι το πόρισμα των Ρώσων έδειχνε τους Ουκρανούς ως υπεύθυνους και τείνω να πιστέψω περισσότερο τη χώρα που έχει πει τα λιγότερα ψέματα. Σε αφήνω να μαντέψεις ποια είναι αυτή.
Αν θυμάμαι καλά ήταν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Οι ΗΠΑ είναι που το έκαναν σημαία τους αλλά το πόρισμα των Ρώσων εμπειρογνωμόνων πέρασε στο ντούκου επειδή κρίθηκε ψεύτικη. Λες και υπήρχε περίπτωση οι Ευρωπαίοι να κατηγορήσουν την Ουκρανία κι όχι την Ρωσία...