Σκοτ Μόρισον: Ο πρωθυπουργός της φλεγόμενης Αυστραλίας αποδεικνύεται πολύ «λίγος»

Σκοτ Μόρισον: Ο πρωθυπουργός της φλεγόμενης Αυστραλίας αποδεικνύεται πολύ «λίγος» Facebook Twitter
9

Ποιος: Σκοτ Μόρισον («Σκόμο»), πρωθυπουργός της φλεγόμενης Αυστραλίας και ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων (ALP) από τον Αύγουστο του 2018. Έχει χρηματίσει υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης. Προτού ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική υπήρξε μάνατζερ σε έναν οργανισμό-λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιοκτητών και επενδυτών γης, έκανε επίσης καριέρα στον τουριστικό κλάδο φτάνοντας να γίνει διευθυντικό στέλεχος στον αυστραλιανό ΕΟΤ.


Πού: Στη δοκιμαζόμενη σκληρά από ξηρασία, θερμοκρασίες-ρεκόρ κοντά στους 50ο C και εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές «πέμπτη ήπειρο», μια κατάσταση όχι μεν ασυνήθιστη τα αυστραλιανά καλοκαίρια που όμως φέτος εξαιτίας αφενός της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου της ανθρώπινης ολιγωρίας - ενίοτε και συνενοχής - εξελίχθηκε σε μια τεράστια οικολογική αλλά και ανθρωπιστική τραγωδία με ανυπολόγιστες σε βάθος χρόνου συνέπειες: Είκοσι τρεις άνθρωποι, 1500 σπίτια και αγροικίες, 6 εκ. εκτάρια δασών, καλλιεργειών και θαμνότοπων, μισό δισ. ζώα χάθηκαν ως τώρα. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ξεσπιτωμένοι υποψήφιοι κλιματικοί πρόσφυγες σε μια χώρα διαβόητη για τις δικής του έμπνευσης αυστηρές αντιμεταναστευτικές της πολιτικές, δυσθεώρητο και το οικονομικό κόστος.


Γιατί: Διότι εφόσον αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη όχι επειδή συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής, την οποία κιόλας βίωσε από πρώτο χέρι σαν επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές, ο παλιότερα κυνικός αρνητής της κλιματικής αλλαγής δήλωνε το Σαββατοκύριακο – οπότε εδέησε να διαθέσει ομοσπονδιακά κεφάλαια, καινούργια πυροσβεστικά αεροπλάνα και επιπλέον έμψυχο υλικό στην επιχείρηση κατάσβεσης - ότι η κυβέρνησή του χειρίστηκε περίπου υποδειγματικά μια ακραία κατάσταση: «Η απόδοση ευθυνών δεξιά-αριστερά δεν βοηθά σε τίποτα αυτή την ώρα, οι υπεραναλύσεις δεν είναι καθόλου παραγωγικές». Την εξαγγελία του μάλιστα αυτή συνόδευε ένα τουλάχιστον αφελές προπαγανδιστικό βιντεοκλίπ που προκάλεσε ακόμα περισσότερο το κοινό αίσθημα. Όλα αυτά ενόσω ότι οι καπνοί από τις αυστραλιανές μεγαπυρκαγιές «διέσχισαν» τον Ειρηνικό φτάνοντας σήμερα πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή – άλλη μια ένδειξη ότι όντως περιττεύουν τα πολλά λόγια, προφανώς όμως όχι καθώς το εννοεί ο «Σκόμο».

Δια ταύτα: Παρότι ηγέτης μιας ανεπτυγμένης χώρας του «Πρώτου Κόσμου», ο Μόρισον έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για τις αυταρχικές, αντιδικαιωματικές και αντιπεριβαλλοντικές του θέσεις και πρακτικές τόσο ως υπουργός όσο και ως πρωθυπουργός. Δεν τον υποψίασε καν η τελευταία παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε τη χώρα ανάμεσα 2003-12, φτάνοντάς τη στα όριά της. Ενόσω η τωρινή περιβαλλοντική καταστροφή γινόταν πρώτη είδηση σε όλο τον πλανήτη, πρώτο μέλημα του «Σκόμο» ήταν να υπερασπιστεί την εγχώρια βιομηχανία εξορύξεων – η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα και φυσικού αερίου στον πλανήτη –, η οποία άλλωστε χρηματοδότησε αβέρτα την προεκλογική του εκστρατεία. Μέχρι κόμμα-μαριονέτα συνέστησε, διαβάζω, ώστε να του εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Επιδεικτικά αδιάφορη για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση θέσπισε πρόσφατα βαριές ποινές για τους πιο δραστήριους οικοακτιβιστές, είχε δε περικόψει γενναία τους προϋπολογισμούς της Πυροσβεστικής και της εθελοντικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και προγραμματίσει αμφιλεγόμενα αναπτυξιακά έργα. Οι φλόγες που κατατρώνε την Αυστραλία και που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που κατέκαψαν πέρσι τη Σιβηρία, τον Αμαζόνιο και την κεντρική Αφρική με πρωτοφανείς ρυθμούς μοιάζουν δυστυχώς να επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη σοβαρότητα της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης αλλά και την εξοργιστική ανεπάρκεια των πολιτικών που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη.

Διεθνή
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Τεσπα εγω ειδα (γιατι δεν τα γραφω στον αερα) πως αντιμετωπισε ο συγκεκριμενος της καμερες και τις ερωτησεις για τα γιουχα, ουτε κρυφτηκε ουτε πηγε με κλακαδορους Αυτο και μονο θα επρεπε να ειναι παραδειγμα σε σχεση με τα δικα μας.Τωρα περι κλιματικης αλλαγης: οταν χρησιμοποιειται μονο ως προφαση και δικαιολογια για τετοιου ειδους φυσικες καταστροφες - ειναι απλα κενη δικαιολογια - ποσο μαλλον οταν συνδυαζεται με μετρα συνεχισης καυσης λιγνιτη και αντιθεση πχ σε ανεμογενητριες. Αρα για αλλη μια φορα στην Ελλαδα χρησιμοποιουμε την φρασεολογια της κλιματικης αλλαγης για δικαιολογια και οχι κινητρο γι αδράση.
Απαραδεκτος - δεν εμφανιστηκ κλεφτα στις 7 το πρωι συνοδεια επαγγελματιων χειροκροτητων να βριζει τα θυματα. Πηγε και μιλησε κανονικα μαζι τους...
Είδες ρε παιδί μου αυτοί οι "φιλελεύθεροι"; Υπευθυνότητα, ανθρωπιά, συμπόνια και αποτελεσματικότητα. Μην πούμε για το πως κρατάνε "καθαρή" την Αυστραλία από τους μετανάστες...ΥΓ: Τον Αλέξη και την υπόλοιπη κομπανία τους κράξαμε όλοι αγρίως και (εν πολλοίς) δικαίως όταν κάηκε το Μάτι. Το να εκμεταλλεύεται όμως κανείς τον θάνατο 100 ανθρώπων και τους υπόλοιπους πληγέντες (γιατί ουσιαστικά αυτό κάνεις) για να στρέψει την κουβέντα αλλού και να υπερασπιστεί τον Αυστραλό καραγκιόζη (και είδωλο των απανταχού Κουρτς, Όρμπαν και των υποστηρικτών τους) από την κριτική που του ασκείται δικαίως, είναι απλώς άθλιο. Επαναλαμβάνω, άθλιο. Δυστυχώς, δεν εκπλήσσομαι.
Εξίσου άθλιο αυτοί που σκίζουν τα ιματια τους για το τι γίνεται μια ήπειρο μακριά αλλά υπερασπιζονται εδώ χειρότερες συμπεριφορές πρακτικές κ πρόσωπα. Άλλωστε στο άρθρο δεν διαβάζουμε πως αντιμετώπισε τη κατάσταση αλλά τι κακός που είναι. Όσο αφορά το προσωπικό χαρακτηρισμό στον επιστρέψω είναι φανερό ότι έχεις κάποιο θeμα μαζί μου το οποίο μάλιστα ξεκίνησε όταν κατηγόρησα σχολιαστές γισ λαιφ σταιλ βασισμένες πολιτικές απόψεις που είναι του συρμού. Προφανώς έκαναν resonate κάπου βαθιά. Επιθέσεις τέτοιου είδους δεν δέχομαι.
ΕΛΠΟ, δεν είναι τόσο το "από σπόντα" που με ενοχλεί εν προκειμένω, άλλωστε όλοι μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα του "ναι μεν αλλά", καμιά φορά όχι και τόσο αδικαιολόγητα. Είναι η εκμετάλλευση μιας τραγωδίας με αποκλειστικό στόχο να στρέψει κανείς την κουβέντα αλλού, εκεί που θέλει ο ίδιος να εστιάσει για να μην συνεχιστεί μια ενοχλητική για τον ίδιο συζήτηση, ή για να συνεχιστεί σύμφωνα με την δική του ατζέντα, εξυπηρετώντας τους δικούς του στόχους. Πράγμα που το βλέπουμε πολύ συχνά, είτε αφορά τους νεκρούς της Μαρφίν, είτε τους δολοφονημένους χρυσαυγίτες, είτε το δόλιο το αφγανόπουλο που, δεν του έφτανε η κακή του τύχη, κακοποιείται και μετά θάνατον, είτε τον Κατσίφα για να πουλήσουν μερικοί πατριωτισμό, αλυτρωτισμούς και εθνικοφροσύνη, είτε τα θύματα της αριστερής τρομοκρατίας για να μας πείσουν πόσο προτιμότερη είναι η αστυνομοκρατία από τα μπάχαλα, είτε τους νεκρούς στο Μάτι για να μας εφιστήσουν την προσοχή στο πόσο χειρότερος είναι ο κακός αριστερός Τσίπρας από τον καλό φιλελεύθερο Μόρισον που, τουλάχιστον, πήγε και μίλησε "κανονικά" ο άνθρωπος με τους εκεί πληγέντες (αφού μάλιστα έκοψε τις διακοπές του στη μέση ο καημένος). Και ούτω καθεξής.
atman, ομολογώ πως - περιέργως - δεν θυμάμαι το σχόλιο που αναφέρεις. Θέμα έχω με τις πρακτικές που αναφέρω στην απάντηση μου προς τον ΕΛΠΟ - πρακτικές που χρησιμοποιούνται επανειλημμένως και συστηματικά από πολλούς, όχι μόνο από εσένα. Και, μην μπερδεύεσαι. Δεν είναι χαρακτηρισμός, αλλά διαπίστωση. Επισήμανση, αν θέλεις. Και μάλιστα προφανής.ΥΓ - Όσον αφορά το τι έκανε για την φωτιά, αναρωτιέμαι, το διάβασες το άρθρο; Κάτι λίγα τα λέει (όχι πολύ αναλυτικά, ομολογουμένως):"αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη όχι επειδή συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής""εδέησε να διαθέσει ομοσπονδιακά κεφάλαια, καινούργια πυροσβεστικά αεροπλάνα και επιπλέον έμψυχο υλικό στην επιχείρηση κατάσβεσης" μόλις το προηγούμενο Σου-Κου."είχε δε περικόψει γενναία τους προϋπολογισμούς της Πυροσβεστικής και της εθελοντικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας"Όσον αφορά την δική σου επισήμανση για τους εδώ σχίζοντες ιμάτια υπερασπιζόμενοι χειρότερες συμπεριφορές πρακτικές κ πρόσωπα, συμφωνούμε. Εξίσου. I couldn't agree more.
Απίστευτα ανεύθυνος ο Μόρισον. Και ανήκει και σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως !Τι κάνεις με αυτούς τους πολιτικούς ;Τους παραπέμπεις μήπως σε Ειδικό Δικαστήριο ;