Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξεκινά η δίκη «ορόσημο» για το #MeToo - Αντιμέτωπος με ισόβια για βιασμό

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξεκινά η δίκη «ορόσημο» για το #MeToo - Αντιμέτωπος με ισόβια για βιασμό Facebook Twitter
1

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε μία δίκη για βιασμό που θα μπορούσε να τον στείλει ισοβίως φυλακή. 

Η δίκη θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες για το κίνημα #MeToo, σε βάρος του χρεοκοπημένου παραγωγού, που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες για πληθώρα σεξουαλικών επιθέσεων. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως έχει ήδη προ-συμφωνήσει συμβιβασμό 25 εκατομμυρίων δολαρίων με κάποια από τα φερόμενα θύματά του αλλά η νέα δίκη στη Νέα Υόρκη, απέναντι σε δύο γυναίκες, ίσως τον οδηγήσει οριστικά στην φυλακή.

Η πρώτη γυναίκα κατηγορεί τον 67χρονο πως την είχε βιάσει σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, το 2013 ενώ η άλλη καταγγέλλει ότι ο παραγωγός ασέλγησε σε βάρος της ασκώντας βία, το 2006. Η πιο σοβαρή από τις πέντε κατηγορίες που θα εξετάσουν οι δικαστές είναι αυτή την σεξουαλικής επίθεσης, με μέγιστη ποινή τα ισόβια. Οι ενάγουσες θα πρέπει να πείσουν τους ενόρκους για το μοτίβο των φερόμενων σεξουαλικών εγκλημάτων και, όπως σχολιάζει ο Guardian, το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για πάρα πολλούς.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Μπουρκ, έχει γνωστοποιήσει πως θα επιτρέψει την κατάθεση τριών ακόμα γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι και η ηθοποιός της σειράς Sopranos, Αναμπέλα Σιόρα, που κατηγορεί τον Γουάινστιν ότι της επιτέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της το 1993. Αν και ο Γουάινστιν δεν μπορεί να δικαστεί πια για αυτό το αδίκημα, θεωρείται ότι η κατάθεση του φερόμενου θύματος, θα μπορούσε να ενισχύσει τις ενδείξεις για επιθετική συμπεριφορά του παραγωγού.

Συνολικά, περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης τις περασμένες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Γκουίνεθ Πάλτροου, Ροζάνα Αρκέτ, Άσλεϊ Τζουντ και Ρόουζ ΜακΓκούαν. Η όποια απόφαση των δικαστών θεωρείται πως θα αποτελέσει ισχυρό δεδικασμένο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο εργασιακό περιβάλλον και είναι πιθανό να οδηγήσει τον Γουάινστιν στη φυλακή, μετά από σχεδόν δύο χρόνια των πρώτων αποκαλύψεων από τους New York Times και τον New Yorker. 

  

Οι δικηγόροι του Γουάινστιν επιχείρησαν να μεταφέρουν τη δίκη εκτός Νέας Υόρκης, με το επιχείρημα ότι στην «πρωτεύουσα των Μέσων Ενημέρωσης» δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία, εξαιτίας της επικριτικής στάσης που τηρεί η πλειονότητα του Τύπου. Ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές. 

Στις πρώτες ημέρες, θα γίνει η εκλογή των ενόρκων. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να ψάξουν εξονυχιστικά ακόμα και τα δημόσια στάτους των υποψήφιων ενόρκων στα social media, για να αποκλείσουν τυχόν προκατειλημμένους κατά ή υπέρ του Γουάινστιν. Κάθε πλευρά θα έχει δικαίωμα να αποκλείσει έως τρεις ενόρκους για οποιονδήποτε λόγο.

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξεκινά η δίκη «ορόσημο» για το #MeToo - Αντιμέτωπος με ισόβια για βιασμό Facebook Twitter

Ο συμβιβασμός με 30 φερόμενα ως θύματα

 

Στις αρχές του περασμένου μήνα, οι NYT αποκάλυψαν πως ο Γουάινστιν ήρθε σε συμβιβασμό με περίπου 30 από τα φερόμενα θύματά του που θα μοιραστούν μια αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων - συμφωνία που θα επιτρέψει στον Γουάινστιν να μην παραδεχθεί την όποια ενοχή του για αυτές τις υποθέσεις.

Η χρεοκοπημένη πλέον εταιρεία παραγωγής του Γουάινστιν, Miramax (σ.σ και μετέπειτα Weinstein Brothers) είχε στο παρελθόν γυρίσει μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ όπως "Sex, Lies, and Videotape", "Pulp Fiction" και Shakespeare in Love. Όμως πλέον έχει κηρύξει πτώχευση και έτσι τα χρήματα δεν θα βγουν από τους λογαριασμούς του Γουάινστιν, αλλά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες. Ως εκ τούτου οι ενάγουσες θα πρέπει να απαιτήσουν το ποσό μαζί με τους πιστωτές του παραγωγού. Έξι δικηγόροι που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, λένε πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός είναι μέρος ενός ευρύτερου, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων που θα «κλείσει» σχετικές ανοικτές υποθέσεις. 

Η ηθοποιός Κάθριν Κένταλ δήλωσε απογοητευμένη από τους όρους του συμβιβασμού, αλλά είπε ότι συμφώνησε, επειδή δεν ήθελε να μπλοκάρει τη διαδικασία για άλλες γυναίκες που αποζητούσαν κάποια αποζημίωση. «Δεν μου αρέσει, αλλά δεν ξέρω πως να τον κυνηγήσω. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω». Η 50χρονη Κένταλ είχε κατηγορήσει τον Γουάινστιν ότι στο παρελθόν την είχε καλέσει δήθεν σε επαγγελματική συζήτηση, στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, και την περίμενε γυμνός, κυνηγώντας την για την κακοποιήσει σεξουαλικά. Όμως ο Γουάινστιν, δεν θα δικαστεί για την υπόθεση αυτή εξαιτίας του συμβιβασμού. 

Με πληροφορίες από Guardian και New York Times

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια