Τουρκία για αγωγό East Med: Θα καταστρέψουμε τα «παιχνίδια» - Κανένα σχέδιο χωρίς εμάς

Τουρκία για αγωγό East Med: Θα καταστρέψουμε τα «παιχνίδια» - Κανένα σχέδιο χωρίς εμάς Facebook Twitter
5

Την έντονη αντίθεση της Άγκυρας στη διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, εξέφρασε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε έμμεση αναφορά του για τον EastMed, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα διέλυσε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας», υποστήριξε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα... Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Αναφορικά με το υπόμνημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη που θα συζητηθεί σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί. Ως προς το πότε σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, ο Φουάτ Οκτάι είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και το Υπουργείο Άμυνάς μας είναι έτοιμοι. Η έγκριση του υπομνήματος από τη βουλή είναι και ένα πολιτικό μήνυμα. Όταν περάσει το υπόμνημα μπορεί οι άλλες πλευρές να πάρουν μια άλλη στάση λέγοντας "εντάξει αποσυρόμαστε, εγκαταλείπουμε την επίθεση". Τότε γιατί να πάμε; Αλλά αν συνεχίσουν, εδώ υπάρχει πρόσκληση και καθαρή δήλωση ανταπόκρισης σε αυτή την πρόσκληση από τον Πρόεδρό μας. Εάν ο κίνδυνος είναι σήμερα τότε σήμερα, εάν είναι αύριο τότε αύριο, εάν σε τρεις μέρες σε τρεις μέρες, εάν σε δέκα μέρες τότε σε δέκα μέρες. Επομένως το υπόμνημα έχει ένα χρόνο διάρκειας, όταν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν οι δυνάμεις που χρειάζονται».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Διεθνή / Ρωσία: Μία γυναίκα νεκρή και πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο

Ο 19χρονος δράστης πέταξε επίσης ένα πυροτεχνικό αντικείμενο σε χώρο όπου λειτουργούσε παιδικό κέντρο ψυχαγωγίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών
THE LIFO TEAM
ΣΚΩΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΕΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Σκωτία: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι – Εξετάζεται αντιμουσουλμανικό κίνητρο

Βίντεο δείχνουν τον ύποπτο να περιφέρεται κρατώντας τσεκούρι, ενώ αργότερα ακούγεται να λέει ότι «προστάτευε τη χώρα» ενώ έχει ήδη ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς
THE LIFO TEAM
Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας οπερατέρ του Al Jazeera, με το δίκτυο να καταδικάζει την επίθεση και τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μέλος της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΜΟΝΑ ΧΑΛΙΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρή σε ισραηλινό πλήγμα ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στις χελώνες Καρέτα καρέτα

Η Μόνα Χαλίλ, μία από τις πιο γνωστές μορφές του περιβαλλοντικού κινήματος στον Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών από τα τραύματα που υπέστη μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα
THE LIFO TEAM
Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας

Διεθνή / Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι και μια πιθανή καταστροφή του πλανήτη

Το μεγάλο ατσάλινο «μαύρο κουτί» που σχεδιάζεται για να καταγράφει διαρκώς δεδομένα, δημιουργώντας ένα αρχείο που ίσως κάποτε εξηγήσει πώς η ανθρωπότητα έφτασε στην καταστροφή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει μια συμφωνία που θα μας είχε κατοχυρώσει και εμάς και την Τουρκία. Παρόλο του ότι έχουν μαξιμαλιστηκές θέσεις, θεωρώ ότι όντως τους κλείνουμε και δεν ξέρω για πόσο θα πατάμε στις πλάτες των Αμερικάνων, Ισραηλινών ή και των Αιγύπτιων...
Την τελευταία φορά που το παίξανε καμπόσοι με ξένες πλάτες ξεκληριστηκε ένα 1.500.000 κόσμος, η χώρα μας κατέρρευσε οικονομικά και ο στρατός μας έπαθε πανωλεθρία.Κι οι δυο χώρες έχουν ανάγκη να οριοθετήσουν με ασφάλεια τα σύνορά τους.
Εμείς έχουμε ανάγκη να οριοθετήσουμε τα σύνορά μας, η Τουρκία δεν ξέρω αν έχει ανάγκη αλλά σίγουρα δεν έχει καμία θέληση.Και ξαναερωτώ, με ποιόν τρόπο πρέπει να "κατοχυρωθεί" η Τουρκία;
Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», Πηγή: www.lifo.grΘέλουν να ρίξουν και παραγάδια τα παιδιά.Για αυτό τον λόγο έχουν σβήσει το μισό αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο μπας και πιάσουν κανά σπαράκι τα ''αδέρφια μας'' που ''μας ενώνουν πολλά''.