Τουρκία για αγωγό East Med: Θα καταστρέψουμε τα «παιχνίδια» - Κανένα σχέδιο χωρίς εμάς

Τουρκία για αγωγό East Med: Θα καταστρέψουμε τα «παιχνίδια» - Κανένα σχέδιο χωρίς εμάς Facebook Twitter
5

Την έντονη αντίθεση της Άγκυρας στη διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, εξέφρασε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε έμμεση αναφορά του για τον EastMed, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα διέλυσε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας», υποστήριξε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα... Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Αναφορικά με το υπόμνημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη που θα συζητηθεί σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί. Ως προς το πότε σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, ο Φουάτ Οκτάι είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και το Υπουργείο Άμυνάς μας είναι έτοιμοι. Η έγκριση του υπομνήματος από τη βουλή είναι και ένα πολιτικό μήνυμα. Όταν περάσει το υπόμνημα μπορεί οι άλλες πλευρές να πάρουν μια άλλη στάση λέγοντας "εντάξει αποσυρόμαστε, εγκαταλείπουμε την επίθεση". Τότε γιατί να πάμε; Αλλά αν συνεχίσουν, εδώ υπάρχει πρόσκληση και καθαρή δήλωση ανταπόκρισης σε αυτή την πρόσκληση από τον Πρόεδρό μας. Εάν ο κίνδυνος είναι σήμερα τότε σήμερα, εάν είναι αύριο τότε αύριο, εάν σε τρεις μέρες σε τρεις μέρες, εάν σε δέκα μέρες τότε σε δέκα μέρες. Επομένως το υπόμνημα έχει ένα χρόνο διάρκειας, όταν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν οι δυνάμεις που χρειάζονται».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Διεθνή / Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Στενοί συνεργάτες του τον περιγράφουν ως θαρραλέο και αφοσιωμένο - Το Ισραήλ είχε στο παρελθόν κατηγορήσει τον Σαρίφ ότι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει μια συμφωνία που θα μας είχε κατοχυρώσει και εμάς και την Τουρκία. Παρόλο του ότι έχουν μαξιμαλιστηκές θέσεις, θεωρώ ότι όντως τους κλείνουμε και δεν ξέρω για πόσο θα πατάμε στις πλάτες των Αμερικάνων, Ισραηλινών ή και των Αιγύπτιων...
Την τελευταία φορά που το παίξανε καμπόσοι με ξένες πλάτες ξεκληριστηκε ένα 1.500.000 κόσμος, η χώρα μας κατέρρευσε οικονομικά και ο στρατός μας έπαθε πανωλεθρία.Κι οι δυο χώρες έχουν ανάγκη να οριοθετήσουν με ασφάλεια τα σύνορά τους.
Εμείς έχουμε ανάγκη να οριοθετήσουμε τα σύνορά μας, η Τουρκία δεν ξέρω αν έχει ανάγκη αλλά σίγουρα δεν έχει καμία θέληση.Και ξαναερωτώ, με ποιόν τρόπο πρέπει να "κατοχυρωθεί" η Τουρκία;
Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», Πηγή: www.lifo.grΘέλουν να ρίξουν και παραγάδια τα παιδιά.Για αυτό τον λόγο έχουν σβήσει το μισό αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο μπας και πιάσουν κανά σπαράκι τα ''αδέρφια μας'' που ''μας ενώνουν πολλά''.