Ολλανδία: Ακροδεξιός βουλευτής θέλει να διοργανώσει διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα τον Μωάμεθ

Ολλανδία: Ακροδεξιός βουλευτής θέλει να διοργανώσει διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα τον Μωάμεθ Facebook Twitter
EPA
17

Ο Ολλανδός ακροδεξιός αντι-ισλαμιστής βουλευτής, Γκέερτ Βίλντερς, ανακοίνωσε πως επαναφέρει το σχέδιο του για τη διοργάνωση ενός διαγωνισμού γελοιογραφίας με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ.


Με ανάρτησή του στο Twitter αργά το Σάββατο, ο Βίλντερς προσκάλεσε τους ακόλουθούς του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να του «στείλουν γελοιογραφίες του Μωάμεθ».

Ο ακροδεξιός βουλευτής επιθυμεί να οργανώσει τον διαγωνισμό στο κτίριο του ολλανδικού κοινοβουλίου, στη Χάγη, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2018 την πρόθεσή του να οργανώσει έναν τέτοιο διαγωνισμό, πριν τον ακυρώσει, αφού έγινε στόχος απειλών κατά της ζωής του.

Η πρωτοβουλία είχε συγκεντρώσει έντονες επικρίσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα. Στο Πακιστάν έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις μετά από κάλεσμα του ισλαμιστικού κόμματος Ταχρίκ-ε-Λαμπάικ. Ο ηγέτης του κόμματος, Χαντίμ Χουσάιν Ρίζβι, είχε ζητήσει να απελαθεί ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στο Ισλαμαμπάντ.

Ένα ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Πακιστανό άνδρα σε 10 χρόνια κάθειρξης τον περασμένο Νοέμβριο για προετοιμασία μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του βουλευτή. Ο Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη στη Χάγη, είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Facebook όπου δήλωνε ότι ήθελε να στείλει τον Βίλντερς «στην κόλαση» και κάλεσε άλλους μουσουλμάνους να τον υποστηρίξουν.

Ο βουλευτής αποφάσισε δύο ημέρες αργότερα να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Την επόμενη μέρα, ένας νεαρός Αφγανός μαχαίρωσε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Καταδικασμένος σε 26 χρόνια κάθειρξης τον Οκτώβριο, ο Αφγανός είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να «προστατεύσει τον προφήτη Μωάμεθ», αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του Γκέερτ Βίλντερς.

Ο 56χρονος βουλευτής απολαμβάνει διαρκή προστασία από το ολλανδικό κράτος.

Η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύεται στο Ισλάμ. Οι γελοιογραφίες του θεωρούνται άκρως προσβλητικές από τους περισσότερους μουσουλμάνους.

Το 2005 η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ, πυροδοτώντας ένα κύμα κινητοποιήσεων στον μουσουλμανικό κόσμο ενώ έγιναν και πολλές απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του εκδότη και του σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ. Δέκα χρόνια αργότερα, δυο εξτρεμιστές ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι, γνωστό για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσίευε, και σκότωσαν 12 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Ο δαιγωνισμος αυτος και σωστος ειναι και μακαρι να ειχαν και αλλοι τα κοτσια να τον κανουν. Γιατι? Διοτι οι ισλαμιστες δια της βιας εχουν επιβαλλει μια ντεφακτο εξαιρεση του μωαμεθ και του ισλαμ απ’τον ελευθερο λογο μερος του οποιου ειναι και η γελοιογραφια και αυτο πρεπει να αλλαξει. Διοτι μιλαμε για την κοιτιδα του διαφωτισμου και της αθειας και οχι για την Σ. Αραβια. Εσας σας φαινεται φυσιολογικο οτι μπορουμε και διακωμοδουμε ολους τους θεους ολων των θρησκειων πλην του ισλαμ? Κριμα που αυτην την πρωτοβουλια την αναλαμβανει ενα δεξιο κομμα ενω ο Αριστερα - που υποτιθεται θα επρεπε να μας προστατευει απ΄τον θρησκευτικο φανατισμο - γλυφει (σορρυ για την εκφραση αλλα περι αυτου προκειται) τους ισλαμιστες για τα ψηφαλακια τους.
Αγαπητέ πρέπει να συνειδητοποιήσετε αμέσως (έχετε ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ) πως είναι αδύνατο να γελοιοποιήσει ή να θίξει οποιοσδήποτε, οτιδήποτε άυλο. Μοιραία αν το προσπαθήσει, (στη συγκεκριμένη περίπτωση) θίγει τους πιστούς. Οπότε αναλογίσου πόση θρασυδειλία και υποκρισία κρύβει η κίνηση του Wilders: αν είχε τα κότσια, ας τολμούσε να γελοιοποιήσει έναν προς έναν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ κάθε πιστό Μουσουλμάνο, αλλά και Χριστιανό/ Βουδιστή κ.λπ. (αφού εσύ …συσκευάζεις όλες τις θρησκείες στο ίδιο τσουβάλι) για να υποστεί εκτός της γενικής κατακραυγής, τις νομικές συνέπειες (ας σταθώ μόνο σε αυτές).Αναλογίσου τέλος το προφανές: πως με την κίνησή του αυτή, αποδεικνύει πως δεν διαφέρει σε τίποτε από τον κάθε ούγκανο ταλιμπάν.
Συμφωνω σχεδον σε ολα οσα γραφεις. Προφανως και ο σκοπος τετοιου διαγωνισμου ειναι να προσβαλλει/διακομιδισει/ τσιγκλισει τους μουσουλμανους. Δεν ειναι κακο αυτο. Ουτε παρανομο. Το ιδιο εχει συμβει και με τους Χριστιναους, Βουδιστες κ.ο.κ απ’τα απειρα προσβλητικα για τον θεο τους (και αρα για τους ιδιους οπως αναφερεις) καρτουν, ταινιες, κειμενα. Κανεις ομως δεν εχει μπουκαρει με το καλασνικωφ ή το τσεκουριι πχ στους Μοντυ Παυθονς ή στους δημιουργους του Σαουθ Παρκ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. Κοινως οι μουσουλμανοι σ’αυτοι την ηπειρο πρεπει να συνηθισουν οτι πρεπει να μπορουμε να κοροιδευουμε και θα προσβαλλουμε και τα δικα τους θεια (και αρα και τους ιδιους). Δεν πρεπει να αποτελουν εξαιρεση και αυτος ο διαγωνισμος ειναι μια πολυ καλη αρχη για αυτο
Δηλ. στα σοβαρά πιστεύετε πως επειδή ο Wilders ξέρει καλύτερα από όλους τους Μουσουλμάνους τι είναι …σωστό και …καλό για αυτούς; θίγοντας το θρησκευτικό αίσθημα τους τούς ..«βοηθά» να …«αποφονταμελιστούν»; Η Ιστορία έχει αποδείξει μετά από αιώνων αιματοβαμμένα …πειράματα, πως η πολύπλευρη και ουσιαστική Παιδεία (δηλ. η προαγωγή μέσω της εκπαίδευσης των Ανθρωπιστικών Αξιών) είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για κάτι τέτοιο.Δηλωμένος ρητά σκοπός του Wilders είναι να απο-ισλαμοποιήσει την Ολλανδία και μακροπρόθεσμα την Ευρώπη, και με αυτόν πολιτεύεται. Δηλ. Χριστιανοί εναντίον Μουσουλμάνων.Ο «διαγωνισμός» που λανσάρει έχει σαν στόχο να προκαλέσει την αντίδραση των Μουσουλμάνων (φυσικά όχι μόνο στην Ολλανδία) ώστε κάποια στιγμή τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, να δημιουργηθούν τόσο έντονα προβλήματα, ώστε να εξαναγκαστούν να αδειάσουν τη χώρα, όπως έχει συμβεί πολλάκις στην ιστορία. Μέχρι εκεί πάει το μυαλό του.Αναλογιστείτε μήπως παίζετε το παιχνίδι του ενώ πιστεύετε πως προωθεί τις απόψεις σας
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας 2 μέτρα και 2 σταθμά δε χωράνε. Εάν θεωρείται κανονικότητα η Queer απεικόνιση του Ιησού, άλλο τόσο θα πρέπει να θεωρείται κανονικότητα και η απεικόνιση του Μωάμεθ. Εκτός αν οι non-binary, Hilary-friendly, anti-Trump queer επαναστάτες τα έχουν μόνο με τον λευκό-χριστιανό-άνδρα... και ο έγχρωμος μισογύνης φονταμενταλιστής έχει “κάρτα ελευθέρας” επειδή τεκνοποιεί και αναπαράγεται με λιγότερες απαιτήσεις από το λευκό golden boy που παρεμπιπτόντως πιστεύει μόνο στο χρήμα...
Why I love drag (gospel) Jesus«Ως πάστορας ξοδεύω τον περισσότερο απ’ τον χρόνο μου στο να σκέφτομαι και να μιλάω για το ποιος είναι ο Ιησούς. Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλωσορίσω άλλους ανθρώπους στον Χριστό και κάνω ό, τι μπορώ για να ζήσω σύμφωνα με τις διδασκαλίες και τα παραδείγματα του Ιησού.Οπότε επιτρέψτε μου να πω ότι -προφανώς- δεν με ενδιαφέρει να προσβάλω τον Ιησού. Και αισθάνομαι έντονα ότι δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ το προσβλητικό στον Ιησού “drag” …Aν και προφανώς αρκετοί δεν αισθάνονται όλοι το ίδιο.Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η αρχική εικόνα (Χριστός Παντοκράτωρ του Σινά) που τροποποιήθηκε γι’ αυτήν την αφίσα (drag Jesus) δεν όπως πραγματικά έμοιαζε ο Ιησούς. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ΟΛΕΣ οι απεικονίσεις του Ιησού είναι ανθρώπινες πολιτισμικές εκφράσεις του πώς νομίζουμε ότι ο Ιησούς θα έμοιαζε ή πώς θα όφειλε να μοιάζει ή πώς θα θέλαμε να μοιάζει …και πώς όχι. Σας προσκαλώ στο Google Image Search στον όρο "Ιησούς".…Αυτό που θα βρείτε είναι εκατοντάδες και χιλιάδες και εκατομμύρια φωτογραφίες ενός λευκού, Ευρωπαίου Ιησού. Ήταν ο Ιησούς «λευκός»; Όχι, ο Ιησούς δεν ήταν λευκός.Δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα εγγενώς λανθασμένο στην απεικόνιση του Ιησού ως π.χ. Ευρωπαίου, Αφρικανού, Ασιάτη ή Ινδιάνου αυτόχθονα (βλ. https://i.pinimg.com/originals/5b/69/46/5b6946559a9e62a7c8ef393f5259002f.jpg) μέσα στις καλλιτεχνικές παραδόσεις αυτών των πολιτισμών.Πιστεύω πως ο Ιησούς θα ήταν μια χαρά με το να μοιάζει με όλους μας, σε κάθε είδους διαφορετική τέχνη …Και γιατί να μην υπάρχει μία ακόμη παρουσίαση του Χριστού, που μπορεί να μην μοιάζει ακριβώς μ’ αυτόν μεν, αλλά με κάποια από «τα παιδιά του Θεού» δε;Ο Ιησούς “drag” είναι μια τέτοια εικόνα. Δεν θεωρώ ότι ο Ιησούς έμοιαζε έτσι, παρ’ ολ’ αυτά πιστεύω ότι ο Ιησούς θα ήθελε τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν αυτήν την εικόνα να βλέπουν τον εαυτό τους να αντανακλάται σ’ αυτόν».http://thesaltcollective.org/why-i-love-drag-gospel-jesus/________________________Τέλος, δικό μου σχόλιο:Όποιος βρίσκει *εγγενώς* τον Ιησού με make up και σκουλαρίκια «προσβλητικό και βλάσφημο» τότε …μάλλον έχει εγγενώς πρόβλημα με το make up και τα σκουλαρίκια και ειδικά μ’ αυτές και αυτούς που τα φοράνε. Σκουλαρίκια και make up είναι …όχι ΣΚΑΤΑ, για να πούμε ότι είναι per se προσβλητικό. Όπως λέει και το προηγούμενο κείμενο του πάστορα υπάρχουν άπειρες απεικονίσεις του Ιησού που εμείς ως άνθρωποι και κοινωνίες φτιάχνουμε και που προφανώς ομοιάζουν με εμάς με κάποιο τρόπο, γιατί -λοιπόν- τόση αντίδραση; Επειδή προφανώς με το να βλέπεις τον Ιησού με make up και σκουλαρίκια πάει ο νους του μέσου ανθρώπου στο «ΚΑΚΟ»: στην τσούλα, στο τραβέλι, στην πούστρ@ την γυναικωτή. Καιρός για αναθεώρηση, λοιπόν!
Έχεις αφαιρέσει τα κίνητρα του δημιουργού της αφίσας.Ναι, ήθελε να προκαλέσει.Ναι, ήθελε να ενοχλήσει.Για να πετύχει την περιβόητη "ορατότητα".Όταν θες να προκαλέσεις το σύνολο, η μειοψηφία θα έχει ακραία συμπεριφορά. Δεν είναι σωστό. Αλλά έτσι είναι.Καταδικαστέος όποιος τάζει θάνατο ούτως ή αλλιώς, πρόβλημα όποιος εγγενώς προσβάλλεται από την ιδέα του make up και τον σκουλαρικιών. Μαζί σου.Αυτός που εκ προοιμίου θέλει να ενοχλήσει είναι εκτός πεδίου κριτικής; Ή αυτός έχει μια ηθική ανωτερότητα που κανείς άλλος δεν κατανοεί;Υπάρχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ως μέσο έκφρασης της ελευθερίας της σκέψης. Δικαίωμα στην ελευθερία να είσαι ενοχλητικός δεν υπάρχει.Δεν είμαι υπέρ κάποιας απαγόρευσης, πόσο δε μάλλον υπέρ κάποιου "θανατικού". Είμαι όμως κατά της συστηματικής παρενόχλησης του άλλου.Κι ένα "συγγνώμη" που και που δεν βλάπτει. Συνοδευόμενο από ένα "το παράκανα".
Όχι αγαπητέ μου, το ότι τα Μ.Μ.Ε. το προέβαλαν ως "ΠΑΡΤΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ" εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν σημαίνει ότι οι σκατζοχοιράνθρωποι ήθελαν να θίξουν το πρόσωπο του Ιησού με τον τρόπο που νομίζεις και ΣΙΓΟΥΡΑ αν ήθελαν να ταράξουν την πεπατημένη (με το περιορισμένο κοινό/θαμώνες στους οποίους απευθυνόταν η ανάρτηση, που δεν ήταν και κανά πανελλαδικό κάλεσμα, έλεος δλδ) και πάλι αυτό δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με τα κίνητρα και τις προθέσεις των χριστιανών (ή προερχόμενων από χριστιανικό περιβάλλον) ετεροφυλόφιλων και cisgender ξενοφοβικών οπαδών του Γκέερτ Βίλντερς, που θα έπαιρναν μέρος σε έναν "διαγωνισμό γελοιογραφίας" τέτοιου τύπου. Η σύγκριση δεν είναι απλά ατυχής, είναι εσφαλμένη 100%.Η δε λέξη "βλασφημία" που υπάρχει στην βερσιόν που χρησιμοποίησαν οι εκ του καταστήματος δεν αφορά, απαραίτητα, την πρόθεση τ@ δημιουργού της ή τ@ (εν προκειμένω) διακινητή/τριας του οπτικού προϊόντος αλλά, πολύ πιθανόν, το πώς το μέσο χριστεπώνυμο πόπολο θα την εκλάβει. Για κάποιους, όπως πολύ ωραία εξηγεί ο πάστορας προηγουμένως, αυτή η εικόνα δεν είναι εγγενώς βλάσφημη (και για μένα επίσης δεν είναι βλάσφημη). Το μέσο χριστεπώνυμο πόπολο, όμως, έτσι θα το θεωρήσει, διότι είπαμε, ο Χριστούλης μας δεν μπορεί να ομοιάζει με «τραβέλι» ή «τσουλάρα» ή "πουστάρα" ναι; Δήλωση Α:«Γιορτάζουμε τα 2019α γενέθλια του ανθρώπου που έφερε στον κόσμο το μήνυμα της αγάπης κ της αλληλεγγύης προς όλους με μια κλασική εορταστική εξεφτελιστική παρτάρα όπως κάθε χρόνο. Μουσικάρες για μας διαλέγει η Μαρωφυλλιά από τα παλιά. Αμαρτωλοί του κόσμου ελάτε»Δήλωση Β:«Για όσους θέλουν πραγματικά να ακούσουν την δίκη μας πλευρά, δεν θέλαμε ποτέ να πετύχουμε τίποτε από όλα αυτά. Το event κατέβηκε, δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα έφτανε κάποιος στο σημείο να έρθει σπίτια μας για να μας κάνει κακό. Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν προϊόν δικό μας μιας και μπορεί να την βρει ο καθένας με ένα απλό search στο google και βρέθηκε ακριβώς όπως την ανεβάσαμε. Οσοι μας ξέρουν, γνωρίζουν ότι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε είναι αφενός η queer πλευρά του μαγαζιού και αφετέρου η χριστιανική αποδοχή όλων μας. Καλή χρονιά"....σε αυτά τα κείμενα, να με συγχωρείς αλλά εγώ δεν βλέπω διάθεση προσβολής του προσώπου του Ιησού.Παρεμπιπτόντως:Holidays can exacerbate depression among LGBT peoplehttps://www.washingtonblade.com/2012/12/21/holidays-can-exacerbate-depression-among-lgbt-people/+"Many LGBTQ people deal with unique stress during the holidays. Some are gearing up to come out to family, introduce a new partner or announce that they’re transitioning. Some go back in the closet and temporarily erase who they are".https://saccenter.org/when-your-family-doesnt-accept-you-for-lgbtq-people-the-holidays-can-be-very-stressful/Κλείνοντας, ας πούμε ότι ο Χριστούλης είναι ΟΛΟΝΩΝΕ, άμα λάχει ναούμε, κι όχι μερικών.
(α) Καλή Χρονιά και Ευτυχές το Νέον Έτος.(β) Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένα παραδείγματα και μια συνεχώς μειούμενη δυνατότητα απάντησης. Μην με σχετίζεις με άσχετα, παρακαλώ.Προφανώς και το δικαίωμα στη βλασφημία έχει άμεση σχέση με την "ορατότητα". Προφανώς και είναι πολιτικό πρόταγμα.http://www.biblionet.gr/book/40274/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1(γ) Προφανώς και ο Χριστούλης είναι ολωνώνε και όχι μερικώνε. Ο Χριστούλης όμως ήταν κατά του τσίρκουλου και της εκμετάλλευσης και γι'αυτό τον έκανε μπάχαλο τον Ναό όταν αυτός έγινε οίκος εμπορίου.(δ) Το πως νιώθει ο καθείς είναι δικό του θέμα. Είμαστε εδώ με κατανόηση αλλά μην εκπίπτουμε και σε κραυγές απόγνωσης κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα ενώ δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας.
(α) το αυτό και σε σένα, βεβαίως(β) εμένα, όμως, το αρχικό μου σχόλιό μου (πάνω στο οποίο εσύ σχολίασες) ήταν απάντηση στο λουκούμι, τον οποίον και δεν το εγκαλείς -φυσικά- για εσφαλμένες αναλογίες, εγώ όμως ήθελα να συμπληρώσω την σκέψη μου, επ' αυτού, και νομίζω πως διατηρώ το δικαίωμα.(γ) αν είναι να πιάσουμε χριστολογία και λοιπά θέματα τέτοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Χριστούλης κάλλιστα θα ήταν -κυρίως- κατά του χρυσοπίκλιτου ιερατείου (με την πολύ "σοβαρή" εμφάνιση άλλωστε και καθόλου "κουήρ": https://i.pinimg.com/originals/e1/0e/3a/e10e3abf53e7d8dfd49fc5b574657ce8.jpg) αλλά και πλείστων λοιπών "σούπερ καραγκιοζηλικών" που γίνονται εν ήδη λατρείας και πίστης και που ομοιάζουν με ειδωλολατρία και που γενικώς ...καμία απολύτως σχέση δεν έχουν και με το εμπόριο (sarcasm). Σάμπως, τον ρώτησε κανείς τον Χριστούλη τι οικοδόμημα στήθηκε στην πλάτη του;(δ) δεν υπάρχει καμία "κραυγή απόγνωσης". Απόγνωση υπάρχει μόνο για τις θλιβερές ανθρώπινες υπάρξεις που θέλουν τον Χριστούλη μόνο για τον εαυτό τους και που νομίζουν ότι είναι "σωστοί χριστιανοί και Έλληνες πολίτες", με το να μοιράζουν απειλές θανάτου και μάλιστα δια ζώσης σε συνανθρώπους τους που δεν τους έβλαψαν. Γιατί δεν εγκαλείς αυτές τις ενέργειες και γιατί αυτές δικαιογούνται ως αναμενόμενες;Αν κάποιοι θέλουν τον Χριστό με rainbow φωτοστέφανο και ρουζ, σε κανέναν δεν πέφτει λόγος!
Ανοησιες.Να αρχισουμε να προσβαλουμε ο ενας τα πιστευω του αλλου σαν 8χρονα ,να μη μεινει τπτ ορθιο.Ελευθερια λογου δε σημαινει λεω οτι γουσταρω για να βγαλω τ απωθημενα μου. Ποσο γκαγκαου
Προφανώς και δεν μιλάμε για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά για συνειδητή κατάχρησή του με σκοπό το κομματικό όφελος από την πρόκληση του θρησκευτικού αισθήματος άνω του δισεκατομμυρίου Μωαμεθανών σε όλον τον κόσμο.Ο Geert Wilders είναι ένας φανατικός μικρόνους, επικίνδυνος για όλους τους Ευρωπαίους που υποδαυλίζει το θρησκευτικό μίσος και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά και άμεσα από την Ολλανδική Δικαιοσύνη, ενώ παρόμοια η δράση πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα σε ανώτατο επίπεδο από την ΕΕ.Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διακωμώδηση και η γελοιοποίηση των ιδρυτών θρησκειών καθώς και θρησκευτικών συμβόλων ή πρακτικών είναι ο πλέον εύκολος, αλλά αχρείος τρόπος, για να συγκεντρώσει οποιοσδήποτε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητα, ενώ το μόνο που προκαλεί είναι η όξυνση του θρησκευτικού φανατισμού μεταξύ πολιτών.Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, η δημόσια κριτική των πράξεων δήθεν εκπροσώπων οποιοδήποτε Θεού ή οποιασδήποτε θρησκείας, η διακωμώδηση ακόμη κι η γελοιοποίηση τους, κάτι που μπορεί (και πρέπει όταν στέκει) να έχει συνέπειες νομικές για αυτούς (π.χ. σκάνδαλα παιδεραστίας ανώτατων στο αξίωμα Καθολικών κληρικών, ή των κηρυγμάτων μίσους από τον άμβωνα ή τα ΜΜΕ των Καλαβρύτων Αμβροσίου και του Μόρφου Νεοφύτου).
@WLGFQΣοβαρα τωρα σε αυτην την ιστορια (καρτουν = σε σκοτωνουμε) θεωρεις οτι φανατικος ειναι ο Βιλντερς και οχι οι ισλαμιστες???Νομιζω οτι πρεπει να κατανοησεις οτι μια θρησκεια ειναι εξουσια και φοβος. Η διακωμώδηση και η γελοιοποίηση των ιδρυτών θρησκειών καθώς και θρησκευτικών συμβόλων ή πρακτικών ειναι ενας πολυ καλος τροπος ελεγχου της εξουσιας και αποκαθηλωσης του φοβου. Οταν αυτο τιμωρειται δια θανατου εχουμε ΧΟΝΤΡΟ προβλημα
Έχω την εντύπωση πως μπερδεύεται τρία διαφορετικά πράγματα:Α) Τον Θεό,Β) Τις Θρησκείες,Γ) Το ιερατείο κάθε θρησκείας.Στον Θεό πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, δικό σου/σας θέμα. Είναι θέμα πίστης άρα καθαρά προσωπικό. Κατ’ εμέ δεν χωρά συζήτηση ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων που έχουν διαφορετική άποψη (επειδή πιστεύω πως δεν οδηγεί πουθενά).Επίσης δεν τίθεται ζήτημα αν από τη στιγμή που πιστεύεις στον Θεό, επιλέγεις την Χ, Υ, ή Ζ θρησκεία για να τον προσεγγίσεις (πάλι είναι θέμα πίστης/ γούστου/ κοινωνικής επιρροής).Οι θρησκείες (όλες ανεξαιρέτως) είναι απαράμιλλα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού.Αν ασχοληθείς με οποιαδήποτε από αυτές (το καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι να ασχοληθεί κανείς με πολλές) διακρίνεις (ειδικά στις μονοθεϊστικές) πάρα πολλά κοινά στοιχεία που μόνο κέρδος μπορούν να δώσουν σε επίπεδο τουλάχιστον φιλοσοφικό (στάση ζωής απέναντι σε ανθρώπους και πράγματα).Να μην σχολιάσω τον τρομερό πλούτο που έχουν παραγάγει σε μουσική, ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, διακόσμηση, φιλοσοφία κ.λπ. τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. Το μελανό σημείο είναι ασφαλώς το ιερατείο ΌΛΩΝ των θρησκειών.Αυτό είναι υπεύθυνο για κάθε στρέβλωση της εικόνας του Θεού αλλά και του ρόλου της θρησκείας μέσα στις κοινωνίες. Το ιερατείο είναι μια ΕΞΟΥΣΙΑ κι έχει όλα τα στραβά κι ανάποδα κάθε εξουσίας.Εξαιτίας του υπέφερε και υποφέρει πολύς κόσμος, οι Επιστήμες, κάθε ελεύθερο πνεύμα και πολλάκις η Ανθρωπότητα έχασε το δρόμο προς τον Πολιτισμό. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει να κάνει με το παπαδαριό. Για κάθε έναν απλό ιερωμένο που ταυτόχρονα είναι και σωστός άνθρωπος, 100 σκάρτοι. Δεν συζητώ καν για ανώτερο κλήρο….
@WLFGQΞανα, συμφωνω σε οσα γραφεις. Το θεμα δεν ειναι το ιερατειο. Το θεμα ειναι οι πιστοι. Εννοω το θεμα δεν ειναι το ιερατειο που βγαζει την φατουα για ενα καρτουν. Το θεμα ειναι οι εκατομμυρια μουσουλμανοι στην Ευρωπη που συμφωνουν μ'αυτο. Σου θυμιζω οτι 7 στους 10 μουσουλμανους στην Ευρωπη ειναι φουνταμενταλιστες: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1369183X.2014.935307