Η παρακμή του κρέατος

Η παρακμή του κρέατος Facebook Twitter
28

Η κτηνοτροφία μοιάζει ακόμα ακλόνητη. Αλλά δέχεται επιθέσεις σε τέσσερα μέτωπα και όλα δείχνουν πως η πίεση εναντίον της μόνο πιο δυνατή μπορεί να γίνει. 

Το πρώτο μέτωπο είναι η νομιμότητα. Πλέον, τα δικαιώματα των ζώων προωθούνται στα νομικά συστήματα πολλών κρατών. Εντάσσονται στα Συντάγματα, καλύπτουν όλα τα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια) και αυστηροποιείται η εφαρμογή τους. Μέχρι ειδική «αστυνομία για τα ζώα» υπάρχει σε ένα σωρό χώρες!

Το δεύτερο είναι η διαφάνεια. «Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Στην εποχή του ίντερνετ, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο που μας προσφέρουν στο πιάτο (sic) την απίστευτη βαναυσότητα και τον οδυρμό που απαιτεί η διατροφή μας. Επιπλέον, η διαρκής καταγραφή όσων συμβαίνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες με CCTV, γίνεται ευρέως αποδεκτή, ακόμα και από πολιτικούς σαν τη Μέι ή τον Μακρόν.

«Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Το τρίτο είναι η τιμολόγηση. Η τάση είναι να συνυπολογίζεται στην τιμή των τροφίμων το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους κόστος. Αλλά οι ρύποι όσο πάει ακριβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως η τιμή του CO2 θα έχει φτάσει στα 40 ευρώ τον τόνο έως το 2030, η Σουηδία την υπολογίζει ήδη στα 100 ευρώ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας στα 650! Ακόμα και με την ήπια σουηδική εκτίμηση, η τιμή του κρέατος θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 50%!

Το τέταρτο είναι η τεχνολογία: φυτικά μπιφτέκια και γάλατα, εργαστηριακό κρέας... Τα σημερινά «Beyond Meat» δεν έχουν καμία σχέση με τις αλοιφές σόγιας που παρίσταναν τα φυτικά μπέργκερς πριν μόνο τρία ή τέσσερα χρόνια! Στα γυράδικα και στα φαστφουντάδικα βρίσκεις σήμερα φυτικά προϊόντα που δύσκολα τα ξεχωρίζεις από το κρέας. Εντωμεταξύ, κάθε καθώς πρέπει γαλακτοβιομηχανία λανσάρει πια το δικό της γάλα από αμύγδαλο, σόγια, ρύζι ή καρύδα.

Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της κτηνοτροφίας. H βιομηχανία κρέατος μοιάζει καταδικασμένη να δίνει μόνο μάχες οπισθοφυλακής. Παράγει ένα προϊόν που κατατάσσεται ολοένα και συχνότερα στα παράνομα, στα φρικιαστικά, στα ακριβά και στα αχρείαστα. Κανείς δεν πρόκοψε με τέτοιες περγαμηνές.

___________

*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου του 2020 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Guest Editors
28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις

Guest Editors / «Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον περιορισμό της δράσης του Δημοτικού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο ιδρύθηκε το 2022.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ