Βίντεο από την επιχείρηση για την εξόντωση του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο

 

Στο πρώτο από τα βίντεο διακρίνονται τα πυρά των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορία των ΗΠΑ να πλήττουν τους στόχους εδάφους. Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης όπου παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης ενώ γνωστοποιήθηκε ότι τελικά μαζί με τον Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν δύο παιδιά και όχι τρία όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί και είχε αναφέρει και ο πρόεδρος Τραμπ. 

 

 

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

 

Το Ισλαμικό Κράτος θα ανακοινώσει πιθανότατα τον νέο ηγέτη του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων, μετά την εξόντωση του Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποίησε σήμερα ο ασκών χρέη διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) των ΗΠΑ. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ράσελ Τράβερς είπε ότι εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση «ένας νέος ηγέτης, ένας χαλίφης».

 

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού ανατινάχθηκε, κυνηγημένος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που επέδραμαν στο κρησφύγετό του, στη βόρεια Συρία. Ο Άμπου Χάσαν αλ Μουχάτζιρ, ο εκπρόσωπός του, ήταν ο πιθανότερος διάδοχός του, όμως και αυτός σκοτώθηκε πρόσφατα σε άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως είπε ο Τράβερς. Μια πιθανή επιλογή της οργάνωσης είναι ο Χάτζι Αμπντάλα, ένας Ιρακινός ιερωμένος. Το NCTC αναμένει ότι ο νέος ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός, θα καλέσει τα παρακλάδια του ΙΚ να ορκιστούν πίστη στο πρόσωπό του.

 

Σύμφωνα με τον Τράβερς, σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία δρουν τουλάχιστον 14.000 μαχητές του ΙΚ. «Είναι μεγάλος ο αριθμός επειδή πριν από πέντε-έξι χρόνια, όταν το ΙΚ ήταν στο χαμηλότερο σημείο του, (οι μαχητές) ήταν λιγότεροι από χίλιοι», επισήμανε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η οργάνωση έχει περίπου 20 παρακλάδια σε όλον τον κόσμο, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν απ' όπου πιστεύεται ότι έχει στρατολογήσει χιλιάδες μέλη.

 

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε επίσης σήμερα ότι οι τρομοκράτες παραμένουν απειλή για τις ΗΠΑ παρά τον θάνατο του Μπαγκντάντι. «Ξέρουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εναντίον της απειλής αυτής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο Ρέι.

 

Συλλήψεις στην Τουρκία

 

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 43 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στοχοθετώντας τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Τουρκίας σήμερα, ανακοίνωσαν η αστυνομία και κρατικά ΜΜΕ. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και την επαρχία της Προύσας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αστυνομίας και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

 

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τρεις από τους υπόπτους σχεδίαζαν μια επίθεση με στόχο της εκδηλώσεις για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν σήμερα, μεταδίδει το Anadolu. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι θα τους παρείχαν υλικοτεχνική υποδομή για την επίθεση.

 

Το Anadolu μετέδωσε ότι άλλα 26 φερόμενα ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν στην Προύσα σήμερα. Οι 12 εξ αυτών ήταν συριακής υπηκοότητας και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απέλασή τους. Οι υπόλοιποι 14 ύποπτοι κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές, προστίθεται. Αργότερα, η τουρκική αστυνομία γνωστοποίησε ότι επιπλέον 14 ύποπτοι τζιχαντιστές, οι τρεις εκ των οποίων τουρκικής υπηκοότητας, τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη.

 

Διευκρίνισε ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση κατά τη διάρκεια των εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο του θανάτου του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, δεν υπεισήλθε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik/Reuters/Anadolu