ΕΕ: Βέτο της Γαλλίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

ΕΕ: Βέτο της Γαλλίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας Facebook Twitter
EPA
1

Η Γαλλία σκέπτεται ν ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την Τρίτη αν θα επιτραπεί στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσουν τις επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό πως σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή.

Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατάφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /DPA

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια