Ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ αφέθηκε ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα δωροδοκίας στο λιμάνι.

 

Οι έξι πλοηγοί του λιμανιού, που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι με εγγύηση 15.000 ευρώ έκαστος.

 

Οι επτά κατηγορούμενοι βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Α΄ ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των απολογιών. Όλοι οι συλληφθέντες για την υπόθεση κατηγορούνται για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης από κοινού, ενώ ο λιμενάρχης και οι πλοηγοί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία, διώκονται επιπλέον για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.

  

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο συνήγορος υπεράσπισης του λιμενάρχη, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για δίκαιη απόφαση σε «μία πολύκροτη και δύσκολη υπόθεση». «Η ταπεινή μου άποψη, και νομική και ουσιαστική, είναι ότι βιάστηκαν λίγο από το Εσωτερικών Υποθέσεων να φέρουν την υπόθεση χωρίς στοιχεία με κάποιες ενδείξεις, με τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να κρατηθούν προσωρινά άνθρωποι» ανέφερε.

  

Σχετικά με τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες δείχνουν τον λιμενάρχη να παραλαμβάνει έναν φάκελο με χρήματα, ο γνωστός ποινικολόγος υποστήριξε πως μαζί με τις φωτογραφίες θα έπρεπε να δημοσιευθεί και ο διάλογος, όπου φαίνεται ότι «αυτά τα 5.000 ευρώ εδίδετο ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά του λιμενικού σταθμού και θα αγοράζετο ένα κίμπο».

 

Η συνήγορος ενός εκ των πλοηγών, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε στις δηλώσεις της πως εκπροσωπεί έναν οικονομικά αδύναμο άνθρωπο και τόνισε πως ο πελάτης της θα προσφύγει κατά της εγγύησης που του επεβλήθη.

 

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις οι τέσσερις πλοιοκτήτες και τα επτά στελέχη των εταιρειών τους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Voria