Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα, επιχείρησε να εξηγήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. 

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε ανάλυση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι: 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ. Υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί».

 

Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες - που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με έναν τρόπο «απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση». «Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου».

 

Εξαπολύοντας επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι στα 4μισι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης καταγράφηκαν 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί,ενώ οι υποχρεωτικοί ήταν λιγότεροι από εκατό. «Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν δικαιούνται οι παράνομοι μετανάστες ανθρωπιστική βοήθεια, οι πρόσφυγες δικαιούνται. Οι παράνομοι μετανάστες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά (...) η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα (...) Πάνε σε δομές, υπάρχει σίτιση, υπάρχει μια στήριξη στον πρόσφυγα που είναι κατατρεγμένος. Στον παράνομο μετανάστη δεν θα υπάρχουν. Ο παράνομος μετανάστης από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του» κατέληξε.

 

Γεωργιάδης: Το 7% έχει «υψηλό προσφυγικό προφίλ»

Στις αλλαγές που θα φέρει άμεσα το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχολίασε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. «Τα λεγόμενα push-backs, δηλαδή το να εμποδίσεις μία βάρκα να έρθει βάζοντας μπροστά μία βάρκα δική σου, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. Push – backs δεν γίνονται».

 

Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για την «ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με βάση νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα ένας μετανάστης αγγίζει τα 10 χρόνια.