ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας - Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας - Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
9

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες άτομα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ). 

Αναλυτικά, το 2018 καταγράφηκαν 33.857 περισσότεροι θάνατοι από ότι γεννήσεις. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τις δημοτικές αρχές, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν στις 86.440 (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση 2,4% σε σχέση με το 2017 (88.553).

Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 335, μειωμένες κατά 7,7 % σε σχέση με το 2017 που ήταν 363.

Στον αντίποδα, οι θάνατοι το 2018, ανήλθαν σε 120.297 (61.387 άνδρες και 58.910 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση 3,4% σε σχέση με το 2017 (124.501). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 300, αυξάνοντας ελάχιστα τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων), από 3,46 το 2017 σε 3,47 το 2018.

Περισσότεροι οι θρησκευτικοί γάμοι από τους πολιτικούς

Την ίδια περίοδο έγιναν 47.428 γάμοι (24.418 θρησκευτικοί και 23.010 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση 5,4% σε σχέση με το 2017 (50.138). Κατακόρυφη ήταν η αύξηση στα σύμφωνα συμβίωσης, κατά 29,4%, αφού το 2018 έγιναν 6.369 έναντι 4.921 το 2017. Από τα περυσινά σύμφωνα συμβίωσης τα 231 ήταν μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Και το συνταξιοδοτικό θα λύσουμε και οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν...Εξάλλου και εθνικιστικό είναι να κάνεις παιδιά και εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος. Και η κλιματική αλλαγή; Που την πας; Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;Πιες δυο ποτάρες ακόμα και όλο το χιλιαρικάκι για πάρτη σου. Μην είμαστε εγωιστές. Κομμένη η τεκνοποιία... Όλα για μας. Εδώ και τώρα.
Το προβλημα δεν βρίσκεται στον υποτιθέμενο εγωισμό των ανθρώπων που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Εάν δεν επιθυμεί κάποιος να τεκνοποιήσει, ίσως να είναι καιυπέυθυνο να μην το κάνει. Ούτε είναι ιδεολογικό όπως πλαγίως φωτίζεις και κατευθύνεις προς τα εκεί.Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα είναι μια γεροντοκρατική κοινωνία που νοσεί και πεθαίνει. Οι ευκαιρίες ως προς τους νέους είναι μηδαμινές εως ανύπαρκτες και η αντιμετώπισή τους απο την ελληνική κοινωνία είναι αισχρή σε βαθμό που συχνά δαιμονοποιούνται (περιμένω σχόλιο για το πόσο κακομαθημένοι και οκνηροί είναι).Η γεροντοκρατία αρνείται να το δει αυτό, εξού και το πρόβλημα. Οι νέοι σχεδόν εξοβελίζονται στο εξωτερικό για να βρουν ευκαιρίες, καθότι η Ελλάδα είναι κολλημένη στο παρελθον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η εμμονή στον δικομματισμό και στο καθεστώς αντιπαραγωγικης διακοποχώρας.Οι περισσότεροι αδυνατούν να φανταστούν κατι διαφορετικό, ενώ ακόμα ανακυκλώνουμε θεματα που θα επρεπε να τα εχουμε ξεπεράσει. Είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε την θεση των θρησκευτικών στο σχολείο και να μήν βλέπουμε πως οι τέχνες και η πληροφορική/προγραμματισμός οριακά βρίσκονται εντός του σχολείου;Ίσως αντί για κυνήγι μαγισσών και πάσα μορφή μαλακίας να κοιτάξουμε προς το μέλλον.Ίσως έτσι να εξασφαλιστεί η επιβίωσή μας
Μια που όπως υποθέτω είσαι σε αναπαραγωγική ηλικία, μπορείς να επιχειρήσεις να αντιστρέψεις αυτήν την τάση, δίνοντας το καλό παράδειγμα και αποτελώντας υπόδειγμα ενθουσιώδους πολύτεκνου.
Ντεζαβού.Η αλήθεια είναι πως ο γράφοντας έχει καταλήξει αναφορικά: φταίει η κάθε μονάδα ξεχωριστά, όπου μονάδα βλ. γυναίκες και ειδικώς βλ. Ελληνίδες ...που εκτός του ότι παίρνουν μισθό ένα χιλιάρικο, είναι και πολύ εγωίστριες για να κάνουν παιδιά, προτιμούν να πίνουν ποτάρες, είναι οι γυναίκες που ΔΕΝ κάνουν το "καθήκον τους" στην κοινωνία και το μόνο "καθήκον στην κοινωνία" είναι να κάνεις παιδιά (υποχρεώσεις και άλλα βάρη που έχει αναλάβει κάποιος και μπορεί όχι 1000 αλλά ούτε 10 ευρώ να του μένουν για ξόδεμα είναι αστεία πράγματα), αυτές είναι η χειρότερη περίπτωση βέβαια, στην καλύτερη περίπτωση είναι προβατίνες που φυσικά και θέλουν να κάνουν παιδιά, είναι γραμμένο στα γονίδιά τους άλλωστε, αλλά είναι παραπλανημένες απ' τον φεμινισμό και η αλήθεια είναι… γιατί να σπουδάσει και να εργαστεί κάποια μωρέ; Γιατί να έχει κάποια στοιχειώδη στάνταρντς; Ας φασκελοκουκουλοθεί με τον πρώτο τυχόντα hubby στα 18 της, να κάνει και «γερά παιδιά», να τρώει και καμιά κατραπακιά, για να μας πληρώσουν το συνταξιοδοτικό, θα γλιτώσει και τις εξωσωματικές στα 40, αυτό που το πας; Ο γράφων έχει αρνηθεί να δει ιστορίες φανερής αλλά και υποδόριας συναισθηματικής και όχι μόνον κακοποίησης-παραμέλησης που έχουν δεχτεί τα παιδιά αυτών που τα έκαναν στον αυτόματο πιλότο-επειδή ήταν αυτό που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή ή επειδή το έκανε και η Μαρία με τα κίτρινα του γείτονα ή επειδή περίμεναν αυτό που "ήταν αδιαμφισβήτητα γραμμένο στο dna" να φανεί και δεν φάνηκε ποτέ, ακόμη και όταν τα παιδιά τους έφτασαν στα 40. Εκεί κωφεύει ο γράφοντας, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, no?Πραγματικά εγώ δεν θα ήθελα να συζητήσω την προσωπική ζωή κανενός, αλλά το "κρεμάστε τον αδερφό μου γιατί εγώ ζαλίζομαι", δλδ «κάντε εσείς παιδιά» δεν είναι σωστή λογική. Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχουν καθόλου συστημικής φύσεως δυσκολίες (δουλειές υπάρχουν, δουλειές αξιοπρεπώς αμειβόμενες υπάρχουν, κίνητρα και παροχές υπάρχουν, χρόνος υπάρχει, γενικώς τα πάντα υπάρχουν άλλωστε όλοι οι νέοι μας εδώ είναι κανείς δεν έχει μεταναστεύσει και κανένας δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα που να τον απασχολεί) στο να κάνει κανείς ένα παιδί και κυρίως να το μεγαλώσει και να τον γαλουχήσει να γίνει Άνθρωπος και σωστός, γιατί δεν κάνουν οι ίδιοι πολλά πολλά παιδιά; Και ο lukum (…άλλος από εκεί) που κράζει τις μετανάστριες που κάνουν παιδιά, γιατί δεν κάνει πολλά, πολλά παιδιά; Ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.
Πουρ λα μπον μπους...Δεν ανέφερα πουθενά τη λέξη γυναίκα ή οτιδήποτε σχετικό ή συνώνυμο...Πίπι πίκι ραμ.Εγωισταί και παρτακισταί nowadays είναι άπαντες θήλεα τε και άρρενες. Gay τε και straight. Κωλομπ@ράδες και λούγκρες. Μαλλιάδες τε και γλόμποι. Τόφαλοι τε και σπίνοι.Τάκα τάκα μαμ.Τα λοιπά για γονείς που κάνουν παιδιά και τα παρατάνε ή τα κακοποιούνε ή κάτι τέτοιο είναι τόσο σχετικό με το θέμα όσο και η κλιματική αλλαγή με το μάσημα τσίχλας της Μαιρούλας.Φτου κακά.Η ζωή πάντοτε θα έχει δυσκολίες. Και λίγες δουλειές και κακοπληρωμένες και άγχη και ανεργία. Και πόνο και ρατσισμό και καϋμούς. Τα ως άνω δεν είναι λόγος να μην προσπαθείς για το καλύτερο.Τιμ τιριρίμ τιμ.Σας ασπάζομαι,Φαίδων