Μπουτάρης: «Τεράστιο έγκλημα» η απομάκρυνση των αρχαίων του μετρό

Μπουτάρης: «Τεράστιο έγκλημα» η απομάκρυνση των αρχαίων του μετρό Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

«Τεράστιο έγκλημα» χαρακτήρισε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση για απομάκρυνση των αρχαίων ευρημάτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της συμπρωτεύουσας.

Όπως σχολίασε ο κ.Μπουτάρης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε «πονηρά και άσχημα από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κάποιο συμφέρον» και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί συνάντηση μαζί του. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην οποία πρωτοστατεί ο κ.Μπουτάρης, μαζί με αρχαιολόγους, νομικούς, αυτοδιοικητικούς κ.α. Η Κίνηση καλεί τους πολίτες να υπογράψουν για την παραμονή των αρχαίων κατά χώραν και μέχρι στιγμής, μέσω διαδικτύου, έχουν συγκεντρωθεί 6.000 υπογραφές.

«Θα είναι τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση των αρχαίων της Βενιζέλου. Ούτε πού θα πάνε μας λένε, ούτε πώς θα αποθηκευτούν, ούτε σε τι κατάσταση θα ξαναγυρίσουν» είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να γυρίσει πίσω η απόφαση και να μείνουν οι αρχαιότητες επιτόπου». Ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως καταλαβαίνει τη δυσφορία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των καταστηματαρχών για τα έργα του Μετρό, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που φταίμε για την καθυστέρηση του έργου. Αυτοί φταίνε που πήραν μια απόφαση έξω από κάθε πραγματικότητα».

«Όταν ανακαλύφθηκαν τα αρχαία, το BBC έκανε ολόκληρο θέμα και παρομοίασε τα ευρήματα με την Πομπηία. Εμείς τώρα λέμε "κάτι πέτρες είναι, βάλτες στην άκρη να τελειώνουμε, να τα πάμε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά". Το οποίο είναι άλλο ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί αυτά τα αρχαία δεν είναι στον δήμο Παύλου Μελά, αλλά στον δήμο Θεσσαλονίκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως η ενημέρωση ήταν μονομερής, καθώς δεν κλήθηκε ούτε η αρχαιολογική υπηρεσία ούτε εκπρόσωπος από την Αττικό Μετρό. Ερωτηθείς για δηλώσεις του περιφερειάρχη υποστήριξε πως ο κ.Τζιτζικώστας «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το Μετρό». Ο κ.Μπουτάρης διευκρίνισε πως η σύσταση της συγκεκριμένης Κίνησης Πολιτών δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν κάνει αντιπολίτευση.

«Εγώ προσωπικά δεν ανέχομαι να καπελωθεί από οποιαδήποτε κομματική παράταξη», τόνισε. Ανέφερε δε πως ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά το επόμενο διάστημα καθώς ο «πολιτισμός δεν μετριέται με κυβικά τσιμέντου ούτε με χρονικά όρια. Στην Ρώμη σε μια παρόμοια κατάσταση έκανε εφτά χρόνια για να προχωρήσει αυτό το κομμάτι του σταθμού».

Βολές από Γ.Μυλόπουλο σε Σιμόπουλο και Ζέρβα

Στην πορεία του έργου του Μετρό αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη με ψέματα και κουτοπονηριές να προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, παίρνοντας τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου.

«Ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδιδόταν στο τέλος του 2023. Λέει ψέματα ο κ.Σιμόπουλος και συνηγορεί ο νυν δήμαρχος ότι δεν υπάρχουν μελέτες και πως δεν έχει γίνει τίποτα», είπε τονίζοντας πως παραπλανήθηκε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Η λύση για παραμονή των αρχαίων είναι τεχνικά δύσκολη, αλλά εφικτή και διεθνώς αναγνωρισμένη» πρόσθεσε ο κ.Μυλόπουλος υπερασπιζόμενος την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Όπως είπε, η εξαγγελία για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του Μετρό είναι "κακή για τέσσερις λόγους". Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καθυστερήσει χρονικά η ολοκλήρωση του Μετρό για το 2024 - 2025, το έργο θα κοστίσει περισσότερο, θέτει σε κίνδυνο τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του μνημειακού συνόλου και δίχασε τη Θεσσαλονίκη.

Θα ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα λέει η Κίνηση Πολιτών

Η αρχαιολόγος, τέως διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου, και μέλος της Κίνησης Πολιτών λαμβάνοντας τον λόγο είπε πως είναι «επιεικώς ηλίθιο να γυρίσουμε πίσω. Είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε". Παράλληλα, αποκάλυψε πως "αρκετά από τα αρχαία που έφυγαν από το σταθμό Αγίας Σοφίας, με απόσπαση, δεν χωράνε να επιστρέψουν και δεν ξέρουν που είναι. Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Ο αρχιτέκτων - μηχανικός, Βασίλης Κονιόρδος, πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου είναι «από ευπαθείς τοιχοποιίες, αποτελούμενες από φθαρτά οικοδομικά υλικά που δεν αντέχουν στη διάλυση και επανασύσταση τους, λαμβάνοντας υπόψη και τη γήρανση των υλικών. Έτσι, οποιαδήποτε διάσπαση και μετατόπιση τους, στην περίπτωση της απόσπασης και μεταφοράς τους, θα αποτελέσει εργασία με μεγάλο ρίσκο. Η προσπάθεια επανασύστασης in situ, μετά την απόσπαση τους, θα έχει ως αποτέλεσμα αισθητικά τη δημιουργία μιας εικόνας σκηνικού».

Στο νομικό πλαίσιο στάθηκε ο δικηγόρος, Φωκίων Δεληγιάννης, λέγοντας πως από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών θα ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να μην φύγουν τα αρχαία από τη Βενιζέλου, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση αποτελεί «επιστροφή στο παρελθόν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"αρκετά από τα αρχαία που έφυγαν από το σταθμό Αγίας Σοφίας, με απόσπαση, δεν χωράνε να επιστρέψουν και δεν ξέρουν που είναι."Πολύ ανησυχητικό το τελευταίο, ελπίζω να έχει ειπωθεί καθ' υπερβολήν. Αλλιώς, αν έχουν χαθεί ευρήματα αρχαιολογικής αξίας από υποτίθεται οργανωμένη ανασκαφή, δεν πάμε καθόλου καλά.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ