Μπεχράκης: «Να παύονται οι υπουργοί που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο»

Μπεχράκης: «Να παύονται οι υπουργοί που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο» Facebook Twitter
8

Αισιόδοξος πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα πετύχει εμφανίζεται ο Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της σχετικής Επιτροπής Ελέγχου και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. 

Όπως τονίζει ο κ. Μπεχράκης σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και σημειώνει πως όταν ένας νεοεκλεγείς και με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργός δίνει σαφή προτεραιότητα στο θέμα και εκφράζει ισχυρή βούληση για την καθολική εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει νικημένος.

Προσθέτει μάλιστα πως και οι πολίτες από μόνοι τους δεν καπνίζουν σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία, στις τράπεζες.

Ωστόσο, προσθέτει, το κράτος, οι ανώτατοι και ανώτεροι λειτουργοί συνέχιζαν να καπνίζουν σε χώρους κυβερνητικού έλεγχου, και προτείνει μάλιστα να παύεται από τη θέση του όποιος υπουργός γίνεται παραβάτης του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ. Μπεχρακης κάνει γνωστό ότι στους αμέσως επόμενους στόχους περιλαμβάνεται υπουργική απόφαση με επέκταση του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος και στους ανοικτούς χώρους όπου βρίσκονται παιδιά όπως παιδικές χαρές, πλατείες, ύπαιθριοι χώροι άθλησης και χώροι όπου γίνονται παιδικές εκδηλώσεις, καθώς όπως σημειώνει, δε γίνεται τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς ή τους συγγενείς τους να καπνίζουν και μάλιστα να πετούν κάτω τη γόπα...

Πάντως τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι να φτιάξουμε έναν πολύ καλό νόμο αλλά να τον εφαρμόσουμε.

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε στην θέση, για να "εκπαιδεύσει" και με το κύρος του να πείσει.Αν ήταν να το πετύχει με πειθαρχικά "ασσύμετρα" μέτρα, αυτό το έκανε ο καθένας μας.
Αμετροεπείς και υπερβολικές δηλώσεις. Από την άλλη μεριά, «Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου»: κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί η αστειότητα της ύπαρξης ειδικής Επιτροπής για την εφαρμογή ενός απλού νομοθετήματος. Όχι π.χ. Κατά της διαφθοράς ή των πελατειακών σχέσεων, αλλά κατά του καπνίσματος..
Βουλευτές και υπουργοί έχουν δώσει τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο «Ορκίζομαι … να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Συνεπώς αν παραβαίνουν το νόμο (όχι μόνο τον αντικαπνιστικό) θα είναι και επίορκοι και κανονικά θα πρέπει να εκπίπτουν του αξιώματός τους. Προσοχή! Όχι γιατί είναι καπνιστές, αλλά γιατί καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται από το νόμο ...
Υπερβολές! Ο πολιτικός-ειδικά σε τέτοια ελάσσονος σημασίας ζητήματα-κρίνεται και, αν χρειαστεί, τιμωρείται-από τον μόνο και αποκλειστικό του κριτή: τη κοινωνία των ψηφοφόρων. Προφανώς θάταν καλύτερο να υπακούει σε εντολές των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή αλλά υπάρχει και ένα όριο στη τιμωρια που μπορεί να τού επιβληθεί που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να φτάνει στο κατάφωρο μιας υστερίας μεσαιωνικού χαρακτήρα.
Η παραίτηση υπουργού είναι υστερία μεσαιωνικού χαρακτήρα; Δες το αλλιώς: αν ένας υπουργός φοροδιαφευγει, δηλαδή παραβαίνει τον νόμο που ο ίδιος έχει ψηφίσει/στηρίξει δε θεωρείς ότι δημιουργείται ηθικό πρόβλημα; Τι σόι πρωθυπουργός είναι αυτός που θα άφηνε τους ίδιους του τους υπουργούς να ευτελίζουν τους νόμους τους;
προτείνει μάλιστα να παύεται από τη θέση του όποιος υπουργός γίνεται παραβάτης του αντικαπνιστικού νόμου. Πηγή: www.lifo.grΜήπως να τούς φυλακίζουμε ισοβίως ή ακόμα καλύτερα να τούς στέλνουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή καπνίζουν ??Εντάξει να γίνεται ο έλεγχος και να τιμωρούνται οι παραβάτες όταν καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται οχι όμως να το γυρίσουμε στίς Υπερβολές!!Οι υπερβολές πάντοτε δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα κ.Μπεχράκη.
Ο βουλευτής/υπουργός, πέρα από όλους τους άλλους ρόλους, είναι και ένα είδους "προτυπο" για εμάς τον "απλό λαο". Ακριβώς όπως και ένας ενήλικας, είναι ένα πρότυπο για καθε παιδι,ειδικα ο πατέρας/μητερα.Όταν αυτοί δεν σέβονται τους νόμους, για ποιο λόγο να τους σέβονται οι άλλοι;!Δεν νομίζω καθόλου ότι είναι υπερβολή, δυστυχώς το όλο θέμα γίνεται για τις εντυπώσεις...
Το ίδιο θα λέγατε αν γούσταρε να οδηγεί πιωμένος; Υπερβολή και αυτό; Γιατί είναι υπερβολή να παύεται κάποιος που εν γνώση του δηλητηριάζει τους γύρω του; Και μάλιστα στη Ευρωπαϊκή χώρα που το κάπνισμα προκαλεί τους περισσότερους θάνατους.Κανείς δεν ζητά εκτέλεση των καπνιστών. Για την ώρα αυτοί "εκτελούν" εμάς τους υπόλοιπους.