Μπεχράκης για αντικαπνιστικό νόμο. «Θα πετύχουμε - Ο Έλληνας δεν είναι αντικοινωνικό ον»

Μπεχράκης για αντικαπνιστικό νόμο. «Θα πετύχουμε - Ο Έλληνας δεν είναι αντικοινωνικό ον» Facebook Twitter
2

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και ο Παναγιώτης Μπεχράκης θα έχει κομβικό ρόλο σε αυτό ως επικεφαλής της σχετικής επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μίλησε αναλυτικά για τα σχέδια της επιτροπής. 

«Πρώτος στόχος είναι η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας έτσι όπως έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι γίνεται στην Ινδία ή την Τουρκία» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Μπεχράκης.

Ο κ. Μπεχράκης προανήγγειλε πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων κατά του καπνίσματος έως το τέλος του έτους.  «Θα δείτε νυχτερινά κέντρα χωρίς τσιγάρα και πούρα γιατί έτσι συμβαίνει σε όλα τα νυχτερινά κέντρα της Ευρώπης» πρόσθεσε ενώ απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες είπε ότι το κάπνισμα «βρωμιά είναι για το μαγαζί τους και συνθήκη απαράδεκτη για τους ίδιους και τους εργαζόμενους τους».

«Είναι ζήτημα εκτεταμένης μορφής βίας το κάπνισμα. Αν κάποιος καπνίσει ένα πούρο δίπλα σας δεν έχετε κάποιον νόμο να σας προστατεύσει» πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκη εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια τώρα θα πετύχει γιατί «ο Έλληνας δεν είναι αντικοινωνικό ον. Ο Έλληνας δίδαξε τη διαβίωση σε πολιτισμένος όρους συνθήκης»

 Η εκκίνηση για την αντικαπνιστική εκστρατεία γίνεται από τα δημόσια κτήρια, δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται μία απόφαση η οποία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το πρόβλημα είναι πως κανένας στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατανοήσει πως η απαγόρευση του καπνίσματος δεν προέκυψε πουθενά στο εξωτερικό …εξ ουρανού.Προηγήθηκαν κάποιες δεκαετίες που έγιναν συνείδηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα καλά ενός υγιή τρόπου διαβίωσης (άσκηση, υγιεινή διατροφή, υιοθέτηση υγιών συνηθειών κ.λπ.). Αυτό δεν προέκυψε τυχαία. Ο γενικός πληθυσμός «έπαθε» μέσω των ΜΜΕ (TV και star system) πλύση εγκεφάλου για να το εμπεδώσει, ενώ παράλληλα υπήρξε και συστηματική δυσφήμιση όσων συνέχιζαν να μην λειτουργούν «υγιεινά».Εδώ οι vigan και vegetarian αντιμετωπίζονται αν όχι σαν αντικείμενα χλευασμού, τουλάχιστον σαν ιδιόρρυθμες περιπτωσάρες, το μέρος του γενικού πληθυσμού που δεν γυμνάζεται καθόλου παραμένει υψηλότατο, το ξενύχτι αποτελεί καθημερινότητα για πλείστους, κι όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικές με τη φύση (π.χ. ορειβασία/ trekking, κηπουρική) είναι συγκριτικά ελάχιστοι.Κατόπιν προέκυψε η απαγόρευση των διαφημίσεων οποιουδήποτε είδους διαφήμισης ειδών καπνού.Μετέπειτα ήρθε η απαγόρευση σε κλειστούς χώρους, ακόμη αργότερα η απαγόρευση σε δημόσιους χώρους κι η πλήρης απαγόρευση όπου να ‘ναι θα προκύψει (ήδη υπάρχει σχέδιο για το Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα χρόνια).Εδώ τώρα αναλογιστείτε τι σερβίρει η TV σαν τρόπο ζωής σε ό,τι αφορά τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης και σε ποιο βαθμό και μετρήστε πόσοι έχουν ασπαστεί τα περί καθημερινής άσκησης για να αναλογιστείτε σε ποιο στάδιο της διαδρομής βρίσκεται ο μέσος Έλληνας.
Και στις ΗΠΑ οι vegan και vegetarian αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα χλευασμού, έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αλλά απαγορεύεται το κάπνισμα.