Εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει για πρώτη φορά με τόσο κοντινά πλάνα έναν άνδρα μέλος μιας φυλής η οποία ζει απομονωμένη από τον πολιτισμό στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

 

Τα πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα μια ομάδα εγχώριων μέσων ενημέρωσης που θέλει να ευαισθητοποιήσει για την απειλή που θέτουν οι παράνομοι υλοτόμοι, οι ανθρακωρύχοι και οι διακινητές ναρκωτικών, για τις φυλές αυτές.

 

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ένα δόρυ, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκει στη φυλή Awá. Ο άνδρας διακρίνεται να φεύγει ανήσυχος όταν καταλαβαίνει πως παρακολουθείται.

 

 

 

Οι Awá έχουν περιγραφεί ως η πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο από τη ΜΚΟ Survival International, η οποία έχει παρακολουθήσει δολοφονίες μελών της. Πολλοί από την κοινότητα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δάσος, αλλά ορισμένοι παραμένουν σε απομόνωση με τη θέλησή τους. Η ύπαρξή τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από εμπορικά συμφέροντα που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τη γη τους, αλλά το νέο υλικό έχει αναφερθεί ως απόδειξη ότι παραμένουν στην επικράτεια.

 

Το βίντεο καταγράφηκε από ένα μέλος μιας γειτονικής φυλής, τους Guajajara, η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί μία από τις τελευταίες περιοχές άθικτου δάσους στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η καταγραφή θα παράγει κάτι θετικό. Ελπίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στην προστασία του λαού μας και του δάσους μας», δήλωσε ο Flay Guajajara, ο οποίος συνάντησε τον άνδρα ενώ κυνηγούσε στο δάσος.

 

Οι εικόνες προβλήθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Fantastico της TV Globo την Κυριακή το βράδυ μαζί με μια συνέντευξη από ανθρωπολόγους εξοικειωμένους με τους Awá. Η ειδικός Sonia Bridi είπε ότι η φυλή ζει με τέτοιο φόβο ώστε τα παιδιά τους διδάσκονται να μην κλαίνε, ώστε να μην μπορούν να τους εντοπίσουν «Πόσο λυπηρό, να πρέπει να ζουν σε συνεχή φόβο», είπε.

 

Οι Guajajara βρίσκονται επίσης υπό πίεση, αλλά έχουν οργανώσει δίκτυα δασοφυλάκων για να περιπολούν τη γη τους. Παρόμοιες στρατηγικές υιοθετήθηκαν επίσης από άλλες φυλές.

 

Οι αυτόχθονες ομάδες λένε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν επαρκώς τα εδαφικά τους δικαιώματα και τον ρόλο τους στην προστασία των δασών, που είναι παγκοσμίως απαραίτητα για την φυσική ισορροπία και την ατμόσφαιρα. Υπό την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, λένε ότι η κατάστασή έχει γίνει πιο δύσκολη, διότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως προστατευόμενες περιοχές πρέπει να γίνουν προσβάσιμες σε αγροτοβιομηχανίες και ανθρακωρύχους.