Υπόθεση Γιακουμάκη: Ένοχοι 8 από τους 9 κατηγορούμενους - Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ένοχοι 8 από τους 9 κατηγορούμενους - Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν Facebook Twitter
EUROKINISSI
15

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση Γιακουμάκη με την ανακοίνωση των ποινών για τους 8 από τους 9 κατηγορούμενους που βρέθηκαν ένοχοι. 

Μόνο ένας από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 21 έως 25 ετών, κρίθηκε αθώος. Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου μετά την παραπομπή τους από το Μονοµελές Πληµµελειοδικείο Ιωαννίνων για «επικίνδυνη σωµατική βλάβη από κοινού και κατά µόνας, κατ' εξακολούθηση».

Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Ant1, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες οι οποίοι ήταν ανήλικοι την περίοδο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας ενώ για τους υπόλοιπους 5 η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι φυλάκιση 36 μηνών. Αναμένεται να αποφασιστεί αν η ποινή αυτή θα είναι με αναστολή.

Τρεις δικογραφίες

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την υπόθεση bullying, έχουν σχηµατιστεί άλλες δύο δικογραφίες: Η µία αφορά την ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» που ασκήθηκε κατά του προσωπικού της Σχολής και του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Η άλλη δικογραφία αφορά στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά αγνώστων για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, απαλλάσσοντας από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης υποβαλλόταν σε αλλεπάλληλα, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, «καψώνια» και προσβολές. Ο Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.

Βασανιστήρια εντός και εκτός σχολής

Ένα βράδυ του Ιανουαρίου του 2015, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται να κυνήγησε τον 20χρονο σε διάδρομο της εστίας, μετά τα μεσάνυχτα, κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασμα, το οποίο πέρασε στον λαιµό του Βαγγέλη σαν θηλιά. Στην συνέχεια, φέρεται να τον τράβηξε βίαια προς τα πίσω και βάζοντάς τον σε δωµάτιο µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του, άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον αλλά και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου, ο ίδιος κατηγορούµενος φέρεται να έδεσε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και να τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν µπότες, προξενώντας του µώλωπες και εκδορές.

Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να τύλιξαν µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και να τον χτύπησαν στα γεννητικά του όργανα, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, τέσσερις κατηγορούµενοι φέρονται να έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και να έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον σε όλο το σώµα του. Έξι από τους νέους άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο, κατηγορήθηκαν ότι ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον έσπρωχναν βίαια και τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα και το πρόσωπό του.

Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται να κλείδωσαν µε βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και να τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα. Σε άλλη περίσταση, ένας κατηγορούµενος φέρεται να εκσφενδόνισε τρία µήλα στο πρόσωπο του θύµατος, από μικρή απόσταση, και ένα από αυτά τον πέτυχε στο κεφάλι προξενώντας του µώλωπες.

Τον Ιανουάριο του 2015 τρεις κατηγορούµενοι φέρονται ότι έσπρωχναν επανειληµµένα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη από το κάθισµά του. Οι ίδιο κατηγορούνται ότι τον χτυπούσαν στο πρόσωπο µέσα σε λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής των φοιτητών από εκδρομή σπουδαστών της σχολής στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους κατηγορουµένους φέρεται να έριξε καυτό νερό στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείµµατος και σε άλλο περιστατικό, ο ίδιος φέρεται να τον κρέµασε µε τη βία και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ελλάδα
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Το θέμα είναι ΠΟΛΥ σοβαρό για να περάσει έτσι!!!Δεν είναι δυνατόν να ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ το bulling με τόσο επίσημο τρόπο!!Γιατί περί αυτού πρόκειται!!Κάποιοι (το σωστό είναι να δημοσιευτούν τα ονόματά τους), αποφάσισαν που κάποιοι που εγκλημάτησαν πρέπει να μείνουν ουσιαστικά ατιμώρητοι, άρα καλώς έπραξαν ό,τι έπραξαν.Είναι ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ και από τη στιγμή που υπάρχει θάνατος, χειρότερο από το ειδεχθέστατο έγκλημα της συμμορίας των Ισπανών βιαστών που καταδικάστηκαν με ποινή που τους άρμοζε μετά από κινητοποίηση ισπανών πολιτών:https://www.lifo.gr/now/world/241936/i-ageli-ton-lykon-itan-viastes-15-xronia-sti-fylaki-gia-ton-omadiko-viasmo-18xronis#commentsΣε λίγο θα ζητάν από τους συγγενείς από τα θύματα και τα δικαστικά έξοδα για κάλυψη της ..ψυχικής οδύνης των θυτών!!!
Αισθάνομαι δυσφορία οχι μόνο για την απαράδεκτη απόφαση αλλά περισσότερο για το γεγονός οτι αυτά τα ... δε ζήτησαν ούτε ενα συγγνώμη απο αυτούς τους ταλαιπωρημένους γονείς που με στωικοτητα υπομονή και αξιοπρέπεια εζησαν επι 10 αυτον τον εφιάλτη.Απορώ πώς κυκλοφορούν οι τύποι εκεί στην Κρήτη
Μα εμπλέκεται πρώην υπουργός! Είναι δυνατόν να μην το κάνουν να φανεί επιπόλαιο και να τους καταδικάσουν με τη μικρότερη δυνατή ποινη ώστε να τη βγάλει και ο υπουργός λάδι που κάλυπτε τους ψευτομαγκες και τους "καπετανεους" της Κρήτης; Χάθηκε ένα παιδί εξαιτίας τους, θα βγουν αλώβητοι απ όλο αυτό, και εννοείται πως θα συνεχίσουν να έχουν τέτοιες συμπεριφορές!
Δηλαδή τα καλόπαιδα που χτύπαγαν τον Βαγγέλη, τον έβαζαν να κάνει μπάνιο με κρύο νερό, τον έδεναν και τον μαστίγωναν με ζώνες, τον κρέμαγαν από το παράθυρο και άλλα πολλά, που τον έφτασαν στο σημείο να αυτοκτονήσει. ΔΕΝ θα τιμωρηθούν, ΔΕΝ θα πάνε φυλακή, ξαναλέω για να το εμπεδώσω: ΔΕΝ θα πάνε φυλακή και θα πληρώσουν λιγότερα από το πρόστιμο για βασανισμό ζώου. Μια μεγάλη νίκη υπέρ του bullying.Τα καλόπαιδα φαντάζομαι θα γιορτάσουν με ένα μεγάλο γλέντι με ρακές και λοιπά κρητικά εδέσματα, στην συνέχεια θα συνεχίσουν τη ζωή τους, θα γνωρίσουν μια καλή κοπέλα που θα τις τρώει και αυτή και θα κάνουν και παιδιά που θα τα αναθρέψουν με τις ίδιες αξίες που ανατράφηκαν και οι ίδιοι. Idiocracy.
"θα γνωρίσουν μια καλή κοπέλα που θα τις τρώει και αυτή"Και, φυσικά, όλοι θα πέσουν πάλι από τα σύννεφα εάν έχουν κάπως βαρύτερο χέρι από το συνηθισμένο και τη στείλουν στο νοσοκομείο ή στο νεκροτομείο...
Με τετοιο κατηγορητηριο ποιος εισαγγελεας/δικαστης/ανθρωπος κ οτι αλλη ιδιοτητα,θα αποφασισει αναστολη?Κ ποτε αναμενεται η αποφαση?ΜονοΛιγηΤοσηΔαΔικαιοσυνηΚαιΓιαΜενα.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι ποινές είναι αστείες και δείχνουν την ξεφτύλα που υπάρχει και στην Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα η αξία της ζωής έχει φθάσει να αποτιμάται 5.500 ευρώ και με αναστολή. Ούτε γάτα να είχαν σκοτώσει :(
Με άλλα λόγια ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.Μετά από τόσα βασανιστήρια, βασανιστήρια επί 2 χρόνια, επαναλαμβανόμενα και χωρίς μεταμέλεια, με προσπάθεια συγκάλυψης, έχουμε και λέμε:- οι τρείς καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, δηλαδή 19 μέρες. 19 μέρες δουλειάς χωρίς αμοιβή σε μια κοινωνική υπηρεσία και τέλος. Ξεμπερδεψαν!- οι πέντε καταδικάστηκαν σε 36 μήνες, με αναστολή στην έφεση. Δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, θα πληρώσουν 36 μήνες Χ 30,5 μέρες ο μήνας κατά μέσο όρο Χ 5 Ευρώ τη μέρα = 5.500 Ευρώ. Αυτά. Πεντέμιση χιλιάδες Ευρώ και ξεμπέρδεψαν για τις φρικαλεότητες που έκαναν επί δύο χρόνια.Αυτά. Αυτό είναι το ποινικό μας σύστημα (που μόλις έγινε ακόμα πιο επιεικές χάρη στον Αλέξη και στους Παρασκευόπουλους. Θα σας ευχαριστούμε, καθώς θα σας μαυρίζουμε).Αυτή είναι η κοινωνία που φτιάξαμε. Αυτή είναι η Ελλάδα για την οποία είμαστε τόσο υπερήφανοι. Συγχαρητήρια σε όλους μας.
Μία ποινή χωρίς αναστολή. Δεν ξέρω για πόσο διάστημα, δεν θα το πω εγώ. Αλλά χωρίς αναστολή. Να περάσουν χρόνο μέσα στη φυλακή. Να μπουν μέσα. Να τιμωρηθούν ουσιαστικά για αυτό που έκαναν. Η τιμωρία πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική. Όχι αυτή η γελοιότητα.
Συμφωνώ απόλυτα. Οι ποινές είναι για γέλια και για κλάματα, εγώ πάντως εξοργίστηκα και έκλαιγα από τα νεύρα μου. Δεν ξέρω αν φταίει η νομοθεσία, οι δικαστές και η στάση τους, το δικαστικό σύστημα και το πόσο μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες... Δεν ξέρω τι να σκεφτώ, αλλά σε αυτούς τους γονείς, τους γονείς που έζησαν το θάνατο του παιδιού τους εις διπλούν, μία όταν έγινε και μία κατά της διάρκεια αυτής της δίκης και τα όσα εξιστορήθηκαν εκεί μέσα... Σ'αυτούς τους γονείς τι έχουν να πουν όλοι αυτοί; Πώς ανακουφίζουν τον πόνο και τη φρίκη τους; Με το να τους επιβεβαιώνεις ότι σε αυτήν την κοινωνία, δεν τιμωρείται κανείς ακόμα κι όταν διαπράττει φόνο;! Πραγματικά λυπάμαι και θλίβομαι όταν μαθαίνω για τα αποτελέσματα τέτοιων εκδικάσεων τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό -κι εκεί δεν είναι καλύτερα ή πιο αξιοκρατικά τα πράγματα...