Έκκληση στους νέους να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Μιλώντας στο "The 2night show" του ANT1, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά για τους νέους ψηφοφόρους: «Μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορεί πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7μ.μ είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους».

 

Ο ίδιος είπε πως καταλαβαίνει την «συνολική απογοήτευση» κάνοντας λόγο για πολιτικούς που απέτυχαν να διαχειριστούν «μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο». «Διότι, σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο για εμένα είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας (...) Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους θα έλεγα τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν. Νομίζω βέβαια ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια το τελίκιασε, για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό», σχολίασε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ το «τελίκιασε» με το ψέμα και τον λαϊκισμό
EUROKINISSI

 

Ο ίδιος υπογράμμισε την προτεραιότητα για ανάσχεση του brain drain: «Το "πλοίο" είναι ένα, δυστυχώς πολλοί το εγκατέλειψαν και έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Και αυτή είναι μια ακόμα πρόκληση, πώς κάποια από τα παιδιά τα οποία έφυγαν θα ΄χουν την επιλογή, τουλάχιστον, να γυρίσουν πίσω -γιατί εγώ σέβομαι απόλυτα την επιλογή κάποιου να ζήσει όπου θέλει (...) Αλλά να το κάνουν από επιλογή. Όχι γιατί είναι μονόδρομος».

 

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως ο ίδιος έλειψε συνολικά 10 χρόνια στο εξωτερικό, τα εφτά για σπουδές και τρία σε δουλειά - αρχικά σε τράπεζα και μετά σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων. Παραδέχθηκε δε ότι είχε σκεφτεί να μην γυρίσει στην Ελλάδα αλλά τελικά επέστρεψε και δούλεψε σχεδόν εφτά χρόνια στον τομέα στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων. 

 

«Πολλές φορές σκεφτόμουν και πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν κάποιες επιλογές είχαν γίνει διαφορετικά. Αν είχα μείνει στην Αμερική να δουλέψω, αν είχα πάρει κάποια άλλη δουλειά, ενδεχομένως, αλλά τελικά γύρισα το ΄97, μόλις είχαμε παντρευτεί με τη Μαρέβα, μόλις είχε γεννηθεί η πρώτη μας κόρη η Σοφία (...) θέλαμε η Σοφία να μεγαλώσει στην Ελλάδα. Γύρισα τότε με αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που κέρδιζα στο εξωτερικό, αλλά επειδή πίστευα ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή ήθελα να ξεκινήσω την επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα».

 

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ το «τελίκιασε» με το ψέμα και τον λαϊκισμό
EUROKINISSI

  

«Ο πατέρας μου πρόφτασε να με δει αρχηγό της ΝΔ»

Για τους γονείς του, Κωνσταντίνο και Μαρίκα Μητσοτάκη, εξέφρασε τον πόνο του για τον θάνατό τους. «Κάθε φορά που βρίσκομαι στα Χανιά πάω και αφήνω ένα λουλούδι στον τάφο των γονιών μου. Και σίγουρα αυτή τη φορά αισθάνθηκα πιο έντονη την απουσία τους, αλλά ίσως και με έναν τρόπο την παρουσία τους. Διότι όλο και πιστεύω ότι από κάπου μπορεί να βλέπουν και να χαίρονται. Η μάνα μου έφυγε πιο νωρίς. Ο πατέρας μου έχω τη χαρά ότι πρόφτασε να με δει τουλάχιστον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, είδε ίσως το "πρώτο επεισόδιο" από αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί σε λίγες ημέρες από τώρα».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ο μπαμπάς ήθελε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Ήταν ένας άνθρωπος, του οποίου και η κόρη και ο γιος ασχολήθηκαν με την πολιτική.

«Ο πατέρας μου ποτέ δεν μου είπε να ασχοληθώ με την πολιτική, ποτέ δεν μου είπε να μην ασχοληθώ με την πολιτική. Για πολλά χρόνια δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, παρότι σπούδασα πολιτικές επιστήμες (...) Όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές του '93, ήμουν αρκετά θυμωμένος, γιατί θεωρούσα ότι με κάποιον τρόπο έκανε μια μεγάλη προσπάθεια. Αισθάνθηκα ότι δεν δικαιώθηκε και είπα ότι αυτό δεν είναι για μένα. Εξ ου και δούλεψα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όχι με σκοπό να προετοιμαστώ να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά με σκοπό να κάνω μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα (...) δεν θεωρώ ότι στη δική μου περίπτωση ήταν νομοτελειακά δεδομένο ότι θα ασχολιόμουν με την πολιτική».

 

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ το «τελίκιασε» με το ψέμα και τον λαϊκισμό
EUROKINISSI

 

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητας στην πρώτη εκλογή. Μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αλλά στην αρχή είναι πλεονέκτημα. Είπα στον εαυτό μου: "Κοίταξε να δεις, δεν μπορείς να λες σε άλλους ασχολήσου, πρέπει να ασχοληθείς εσύ πρώτος" (...) Αν έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις και δεν συμμετέχεις, μετά δεν έχεις και δικαίωμα να ασκείς κριτική».

 

Για το αν θα έκανε παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που δεν ήταν πολιτικοί αντίπαλοι και δεν του χώριζαν πολιτικές ιδεολογίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορεί να απαντήσει: «Είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Δεν μπορώ να δω έναν άνθρωπο έξω από το πλαίσιο που τον έκανε αυτό που είναι σήμερα».

 

Για τα ΑμεΑ και τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρέπει να «αλλάξουμε μυαλά»: «Έχουμε κάνει βήματα προόδου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και νομίζω ότι και η ενασχόληση με τα κοινά ανθρώπων με αναπηρία, βοηθά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η επιλογή μας να τοποθετήσουμε έναν άνθρωπο σαν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος βγήκε πρώτος με ρεκόρ ψήφων, πεντακόσιες χιλιάδες, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία έχει μια κρυμμένη ευαισθησία, την οποία όμως πρέπει να τη δείξει και στην πράξη. Όταν παρκάρεις μπροστά σε αυτές τις λίγες ράμπες αναπήρων που έχουμε, στην ουσία είναι μια πράξη βαθύτατης περιφρόνησης του δικαιώματος ενός συμπολίτη μας στην ίση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, που εν προκειμένω είναι η προσβασιμότητα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό και βέβαια κάθε κατηγορία αναπηρίας έχει τα δικά της ειδικά ζητήματα, εμείς τυπώσαμε το πρόγραμμα μας στη γραφή braille».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Θα σας κάνω μια παράξενη ερώτηση: κρατάτε τίποτα καλό από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Με έναν τρόπο κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη. Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα».

 

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ το «τελίκιασε» με το ψέμα και τον λαϊκισμό
EUROKINISSI

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Εννοείτε ότι ίσως η κατάρρευση του «πρώτη φορά αριστερά»

«Εννοώ ότι περνώντας από αυτή την επώδυνη διαδικασία, χάνοντας στην ουσία τέσσερα χρόνια, με πολύ πόνο, με ένα τρίτο μνημόνιο, που ήταν τελείως αχρείαστο, με αυτό το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Θα στενοχωρήσετε κόσμο, αν ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος, που βέβαια είμαστε η μοναδική χώρα που δεν ισχύει αυτός ο νόμος.

«Αν πιστεύει κανείς ότι στην πολιτική μπορεί να είναι μόνο ευχάριστος, κάνει μεγάλο λάθος. Πιστεύω, όμως, ότι και οι καπνιστές οι ίδιοι που μας ακούν, θα αναγνωρίσουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Και ξέρετε τι λέει ο Έλληνας; Μπουζούκι χωρίς τσιγάρο; Θα πάμε να ακούσουμε και θα πετάξουμε, θα πάμε να πιούμε ένα μπουκάλι ουίσκι και δεν θα καπνίσουμε;

«Μπουζούκι χωρίς τσιγάρο και αν πιεις ένα μπουκάλι ουίσκι, να φροντίσεις να μην οδηγήσεις μετά, διότι θα βρεις τον μπελά σου, είναι η συμβουλή μου. Διότι έχουμε και το άλλο πρόβλημα των τροχαίων θανάτων από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί και αν είναι τζάμπα θάνατοι».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι έγκλημα.

«Και εκεί δεν θέτεις μόνο σε κίνδυνο τη δική σου ζωή. Τα λέω και στους συντοπίτες μου τους Κρητικούς. Τους τα είπα και τώρα στην Κρήτη. Τους λέω, πολύ ωραία, να φτιάξουμε τον δρόμο, τον Βορειο άξονα και θα βοηθήσω, αλλά όταν πας και πίνεις δέκα κούπες που πίνουν στην Κρήτη, και μετά θεωρείς ότι είναι και μαγκιά να πάρεις το αυτοκίνητο και να τρέχεις με 150 χλμ, πηγαίνεις γυρεύοντας εσύ και, βέβαια, θέτεις και σε κίνδυνο τη ζωή άλλων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα».

 

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ το «τελίκιασε» με το ψέμα και τον λαϊκισμό
EUROKINISSI

 

Για τη σχέση με την Μαρέβα 

Ερωτηθείς για τη σχέση του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Νομίζω ότι υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα. Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι "Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη". Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ».

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Υπήρξε σχόλιο που σας στεναχώρησε πάρα πολύ, που σας πρόσβαλε, που σας θύμωσε, που φτάσατε σε σημείο να πείτε ότι αυτό ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη;

Α, ναι αρκετά. Με ενόχλησε η χυδαία επίθεση στη Μαρέβα. Ήταν οργανωμένη, ήταν κεντρικά συντονισμένη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό.

 

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε και τη σημασία ενός αυστηρά ελεγχόμενου πλαισίου με αξιοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για ρουσφετολογικές πρακτικές: «Αν το πλαίσιο των διορισμών είναι αυστηρά ελεγχόμενο, όπως πρέπει να είναι, με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, δεν θα υπάρξει περιθώριο. Προφανώς και ένας υπουργός στον οποίο δίνω την ελευθερία να έχει έναν μειωμένο αριθμό συνεργατών, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διορίζει συγγενείς και φίλους. Και βέβαια υπάρχουν -και όλες οι σοβαρές δημοκρατίες έχουν- κώδικες δεοντολογίας που λένε αυτό μπορείς να το κάνεις, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις».

 

Σε ότι αφορά τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι θεωρεί σημαντική την απλοποίηση των διαδικασιών για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων καθώς και τη μείωση των φόρων. 

 

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε;

«Βεβαίως, έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Ένα μεγάλο κομμάτι των διαδικασιών θα γίνεται πια ψηφιακά, και ένα μεγάλο κομμάτι του ελέγχου θα γίνεται εκ των υστέρων».