ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Νίκος Μεταξάς: Ψύχραιμος απαντούσε μονολεκτικά στο δικαστήριο - Αντιμέτωπος με 7 φορές ισόβια

Νίκος Μεταξάς: Ψύχραιμος απαντούσε μονολεκτικά στο δικαστήριο - Αντιμέτωπος με 7 φορές ισόβια Facebook Twitter
2

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσία ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Αστυνομίας για την περαιτέρω κράτηση για άλλες 8 ημέρες του 35χρονου Νίκου Μεταξά του serial killer της Κύπρου.

Ο Νικος Μεταξάς, ο οποίος παρουσιάστηκε και σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χωρίς να εκπροσωπείται από δικηγόρο, δεν έφερε ένσταση στην κράτησή του. Η διαδικασία διεξήχθη μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας με τον ύποπτο να δείχνει ψύχραιμος και να απαντά μονολεκτικά στις ερωτήσεις του δικαστηρίου.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας και ερωτηθείς από το δικαστήριο αν δεν εκπροσωπείται ούτε και σήμερα από δικηγόρο, ο ύποπτος απάντησε «Όχι». Σε ερώτηση αν αυτή είναι η επιθυμία του κι αν θα επιληφθεί της διαδικασίας αυτοπροσώπως, ο 35χρονος απάντησε «Ναι», ενώ ερωτηθείς αν αντιλαμβάνεται τη διαδικασία απάντησε «μάλιστα».

Ακολούθως, ο Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης του ΤΑΕ Λευκωσίας παρέθεσε τα γεγονότα της υπόθεσης, τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα από την Αστυνομία και το ανακριτικό έργο που υπολείπεται να γίνει. Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας σε σχέση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και πως μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 620 καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν ακόμα άλλες 80 περίπου καταθέσεις.

Ανέφερε ότι εκτελέστηκαν εννέα εντάλματα έρευνας οικιών και οχημάτων και έχουν παραληφθεί 453 τεκμήρια τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα τους, τα οποία πιθανόν να αυξήσουν τον όγκο των εξετάσεων, όπως είπε.

Είπε ότι αναμένονται τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στα τρία οχήματα που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος για τη διάπραξη των εγκλημάτων και έγιναν υποδείξεις σκηνών του χώρου από όπου ο ύποπτος προμηθευόταν τα τσιμεντομπλόκ καθώς και της τοποθεσίας στη Λευκωσία όπου εντοπίστηκαν τεκμήρια τα οποία σχετίζονται με τις υποθέσεις.

Ανέφερε ότι διενεργήθηκαν δύο έρευνες στην παρουσία του υπόπτου και συνεχίζονται οι έρευνες στην Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό και στη λίμνη Μεμί για εντοπισμό ακόμη δυο θυμάτων. Είπε ότι συνεχίζονται οι εξετάσεις προς εξακρίβωση των στοιχείων του 7ου θύματος του οποίου η σορός εντοπίστηκε σε ξεροπήγαδο στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα. Για την εν λόγω σορό ολοκληρώθηκε η νεκροτομή με σκοπό την ταυτοποίηση και εξακρίβωση της αιτίας θανάτου, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν οι ανθρωπολογικές εξετάσεις επί της σορού που εντοπίστηκε στη δεύτερη ταξιδιωτική βαλίτσα η οποία ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη και αναμένεται η εξακρίβωση αιτιών θανάτου και η ταυτοποίηση της. Όπως είπε, αξιολογούνται τα διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και άλλων συνομιλιών που εκδόθηκαν σε σχέση με τα θύματα και τον ύποπτο ως επίσης και τα διατάγματα ιδιωτικής επικοινωνίας, γεγονός που αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των καταθέσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι εκδόθηκε νέο διάταγμα ιδιωτικής επικοινωνίας για συγκεκριμένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που εντοπίστηκε και εκδόθηκαν νέα διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων σε σχέση με τον ύποπτο, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ογκώδη τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που αυξάνουν κατακόρυφα τις καταθέσεις.

Είπε επίσης ότι θα διενεργηθούν έρευνες σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες στην Επαρχία Λευκωσία για εντοπισμό συγκεκριμένων τεκμηρίων που αναζητούνται και πως αξιολογούνται πληροφορίες που λαμβάνονται από το κοινό παγκύπρια. Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι πρόκειται για τα σοβαρότερα αδικήματα του ποινικού κώδικα και κάλεσε το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα για περαιτέρω κράτηση 8 ημερών.

Το Δικαστήριο παρουσίασε στη συνέχεια τις αρχές που διέπουν την έγκριση αιτημάτων κράτησης υπόπτων και ακολούθησε η εξής στιχομυθία μεταξύ του δικαστηρίου και του υπόπτου:

Δικαστήριο: Ένσταση έχετε (στο αίτημα κράτησης);

Ύποπτος: Όχι

Δικαστήριο: Επιθυμείτε να υποβάλετε κάποια ερώτηση;

Ύποπτος: Όχι.

Δικαστήριο: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Ύποπτος: Όχι

Ακολούθως, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Αστυνομία έχει αποσείσει το αυξημένο βάρος απόδειξης που φέρει για την έκδοση του αιτούμενου διατάγματος κράτησης του υπόπτου, κρίνοντας ότι απομένει αρκετό ανακριτικό έργο που δικαιολογεί την παράταση κράτησης του υπόπτου για άλλες 8 ημέρες.

Πρόκειται για το 6ο στη σειρά διάταγμα προσωποκράτησης του υπόπτου. Αναμένεται ότι με τη λήξη του, η υπόθεση θα καταχωρηθεί στο δικαστήριο και ο ύποπτος θα οδηγηθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια όσα και τα θύματα του.

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές και σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στις 25/4/2019 τη διάπραξη επτά συνολικά φόνων με θύματα πέντε αλλοδαπές γυναίκες και δύο παιδιά.

Πρόκειται για τη Marry Rose (Φιλιππίνες) και την ανήλικη κόρη της Sierra – Graze, την Arian Palanas (Φιλιππίνες), τη Maricar Valdez (Φιλιππίνες), τη Livia Florentina (Ρουμανία) και την ανήλικη κόρη της Elena Bunea και Khadha Anu (Νεπάλ). Όλα τα θύματα είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείποντα πρόσωπα εκτός από τη γυναίκα από το Νεπάλ για την οποία είχε γίνει καταγγελία στο γραφείο του λειτουργού μετανάστευσης ότι εγκατέλειψε το χώρο εργασίας της.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε σοροί και έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί μόνο δύο και συγκεκριμένα της Marry Rose και της Arian Palanas, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο θυμάτων στη Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.

Εναντίον του υπόπτου διερευνάται και υπόθεση βιασμού αλλοδαπής γυναίκας, με τον ίδιο να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Εναντίον του υπόπτου διερευνώνται συνολικά έξι υποθέσεις που αφορούν τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του, την απαγωγή με σκοπό το φόνο εκ προμελέτης, τον βιασμό, την άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, την απόπειρα καταστροφής τεκμηρίου, την παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και την παράβαση του νόμου για την προστασία του ατόμου και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Μην τρομάξετε αν τον δείτε να βολτάρει/τρώει/οδηγεί δίπλα σας σε 7-8 χρόνια με την νόμιμη άδεια του.. Εκτός και αν καταφέρει να αποκαταστήσει επιτελους την λογική στη δικαιοσύνη ο Κουλης και τα ισόβια σημάνουν πραγματικά ισόβια για όσους τα αξίζουν..