ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

O Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε εκ νέου για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με δηλώσεις του στους Financial Times, που κάνουν λόγο για «βιαστικά» μέτρα που πέρασαν από την ελληνική Βουλή.  

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», ξεκαθάρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «απίθανο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συλλέγει φόρους με τον περσινό ρυθμό, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταδεικνύουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η τάση θα συνεχιστεί, καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

«Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές», γράφουν οι FT. «Η προειδοποίηση Στουρνάρα, έρχεται ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μερικά "βιαστικά προετοιμασμένα μέτρα" που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα τονώσουν τη δημοτικότητά της ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου».

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον στόχο του 3.5% του ΑΕΠ δεν είναι πιθανή. «Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση στη οποία η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει, αργότερα μέσα στο έτος, αντίθετα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί».

Οικονομία
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια