EΡΧΟΝΤΑΙ!

Eurovision 2019: Τι απαντά η Κατερίνα Ντούσκα για το μποϊκοτάζ

Eurovision 2019: Τι απαντά η Κατερίνα Ντούσκα για το μποϊκοτάζ Facebook Twitter
19

Με μία συνέντευξη που έδωσε στο Antivirus η Κατερίνα Ντούσκα, αποκαλύπτει τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει απέναντι στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ.

«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι' αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική», απαντά η Κατερίνα Ντούσκα, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Ισραήλ.

  

Ο Γουότερς ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, έχει ζητήσει από την Ελληνίδα να μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision στο Τελ Αβίβ.

«Κατερίνα, νομίζω ότι το να πας εκεί στο Ισραήλ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος», είχε σχολιάσει ο καλλιτέχνης σε βίντεο προς την καλλιτέχνιδα. Ο Γουότερς είναι από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του διεθνούς κινήματος BDS που ζητά κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων.

Σε συνέντευξη της στο Antivirus, η Κατερίνα Ντούσκα τονίζει πως η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός φιλίας και ενότητας. 

«Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτό το θέμα, το μποϊκοτάζ. Για μένα η Eurovision ήταν πάντα ένας διαγωνισμός φιλίας, ενότητας και πολυπολιτισμικότητας. Αυτό πρεσβεύει σαν μουσικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από τη χώρα που τον φιλοξενεί κάθε χρόνο. Σαν Κατερίνα είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να μιλήσω για τις πράξεις καμιάς κυβέρνησης, κανενός κράτους».

«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι' αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική. Αν αυτό με ρωτάτε. Δεν έχω δει ποτέ τον διαγωνισμό να συμπεριφέρεται ρατσιστικά και να κάνει διακρίσεις. Άλλο το τι κάνουν τα κράτη. Και για αυτό θεωρώ ότι έχει αντέξει τόσο πολύ μέσα στον χρόνο η Eurovision», προσθέτει.


«Το Ισραήλ πάντα συμμετείχε και αγκαλιαζόταν από αυτόν τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί κάπου ο διαγωνισμός, δεν είναι πολιτικό το θέμα», συνεχίζει, λέγοντας πως «σκοπός του είναι να γεφυρώνονται οι διαφορές, συμμετέχουν χώρες από τη Δύση, από την Ανατολή, πολύ διαφορετικά πολιτεύματα μεταξύ τους, διαφορετικές θρησκείες.


»Όλοι εκείνη τη στιγμή έρχονται κοντά, συνυπάρχουν σε έναν θεσμό, που αυτό σαν γεγονός είναι φοβερό. Κρατάνε όλοι τη σημαία της χώρας τους σε ένα ενιαίο κοινό, ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι διασκεδάζουν το ίδιο. Δεν υπάρχει έχθρα.


»Κι εγώ, μεγαλωμένη στον Καναδά, δεν έχω συνηθίσει σε κάτι άλλο. Ήμουν σε μία σχολική τάξη 40 παιδιών, όπου σχεδόν το κάθε παιδί ήταν από διαφορετική χώρα, καταγωγή. Αυτό είναι το φυσικό μου περιβάλλον και μου αρέσει πάρα πολύ που έχουμε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος επεκτείνεται»

Κλείνοντας, η Κατερίνα Ντούσκα δηλώνει πως, μέσα από τη μουσική της, θέλει να αναδείξει «έναν χώρο ο οποίος δεν προβάλλεται».

«Είμαστε μία φοβερή γενιά ανθρώπων, με πολυπολιτισμικά ερεθίσματα, είτε γιατί οι περισσότεροι πλέον σπουδάζουν έξω είτε γιατί πολλοί μένουν έξω, επιστρέφουν. Έχει πάρα πολλά να δώσει αυτή η γενιά. Είναι μια τρομερά ανοιχτόμυαλη γενιά και το θεωρώ πολύ βασικό για να προχωράμε στις τέχνες»

Υπενθυμίζεται πως το κίνημα BDS Greece διοργανώνει συναυλία - μποϊκοτάζ στη Eurovision στις 5 Μαΐου, στο Gagarin205, με τίτλο: «Φέτος δεν πάμε Eurovision - στηρίζουμε Παλαιστίνη».

Διόρθωση: Η συνέντευξη δόθηκε στο Antivirus magazine για το τεύχος Απριλίου (5/4 - πριν την προσωπική έκκληση του Ρότζερ Γουότερς στην Κατερίνα Ντούσκα) και αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Antivirus. 

Πολιτισμός
19

EΡΧΟΝΤΑΙ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η (LA)HORDE επιστρέφει με νέο έργο και θυμάται το μάθημα της Björk στη Madonna: “Γίνε πιο ζώο”

Πολιτισμός / Η (LA)HORDE επιστρέφει με νέο έργο και θυμάται το μάθημα της Björk στη Madonna: “Γίνε πιο ζώο”

Με αφορμή την πρεμιέρα του Après moi, le déluge, οι (LA)HORDE ξαναφέρνουν στο προσκήνιο ένα σώμα που κινείται ανάμεσα στα queer κλαμπ, τη Ροζαλία, τη Μπιόρκ και το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας.
THE LIFO TEAM
Στους δρόμους του Pride και στα δωμάτια της απώλειας: το AIDS αρχείο του Vincent Cianni

Πολιτισμός / Στους δρόμους του Pride και στα δωμάτια της απώλειας: το AIDS αρχείο του Vincent Cianni

Στο δίτομο Archive/Journal, ο Vincent Cianni ανοίγει φωτογραφίες και ημερολόγια από την κρίση του AIDS και θυμίζει ότι μια ολόκληρη γενιά δεν έμαθε μόνο να πεθαίνει, αλλά να φωνάζει, να αγαπά και να επιμένει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ιταλία απέκτησε έναν μεγάλο ετρουσκικό θησαυρό από ιδιωτική συλλογή

Πολιτισμός / Η Ιταλία ξαναφέρνει στο φως έναν μεγάλο ετρουσκικό θησαυρό

Η Ιταλία απέκτησε τις περίφημες τοιχογραφίες του Τάφου Φρανσουά, ενός από τα σημαντικότερα σωζόμενα σύνολα ετρουσκικής ζωγραφικής, και τις παρουσιάζει μόνιμα στο Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Βίλα Τζούλια στη Ρώμη.
THE LIFO TEAM
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Πολιτισμός / Εγκαίνια για την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο αποκατεστημένο κτίριο του Παλαιού Τελωνείου στο Ναύπλιο

Η έκθεση παρουσιάζει δώδεκα έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – ορισμένα από αυτά για πρώτη φορά στο κοινό – και εστιάζει στη διασπορική ταυτότητα πέντε σημαντικών καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες
THE LIFO TEAM
Η γυναίκα που σχεδίασε την τρανς Pride σημαία μιλά για το σύμβολο που έγινε καταφύγιο

Πολιτισμός / Η γυναίκα που σχεδίασε την τρανς Pride σημαία μιλά για το σύμβολο που έγινε καταφύγιο

Η Μόνικα Χελμς, δημιουργός της τρανς Pride σημαίας, επιστρέφει στην ιστορία ενός συμβόλου που γεννήθηκε απλά, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε σημείο αναγνώρισης για μια κοινότητα που δέχεται ξανά επίθεση.
THE LIFO TEAM
Αντόνιο Σκουράτι: Η τελευταία σελίδα του φασισμού είναι η χειρότερη

Πολιτισμός / Αντόνιο Σκουράτι: Η τελευταία σελίδα του φασισμού είναι η χειρότερη

Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου τόμου της σειράς M, ο Αντόνιο Σκουράτι κοιτάζει την πτώση του Μουσολίνι όχι ως τέλος, αλλά ως την αρχή μιας σκοτεινής κληρονομιάς που φτάνει μέχρι σήμερα.
THE LIFO TEAM
Οι τεχνο-ολιγάρχες που ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς δημοκρατία

Τech & Science / Οι τεχνο-ολιγάρχες που ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς δημοκρατία

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Ισπανού φιλοσόφου Κάρλος Φερνάντεθ Λίρια για τη «Σκοτεινή Διαφώτιση», επανέρχεται η συζήτηση για τους τεχνο-ολιγάρχες που βλέπουν τη δημοκρατία όχι ως κατάκτηση, αλλά ως εμπόδιο.
THE LIFO TEAM
Η Neon ανέλαβε την ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο για την κρίση στην OpenAI

Πολιτισμός / Η Neon ανέλαβε την ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο για την κρίση στην OpenAI

Η ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο για την κρίση στην OpenAI πέρασε από την Amazon MGM στη Neon και ετοιμάζεται για την οσκαρική κούρσα, την ώρα που η σχέση της Big Tech με το Χόλιγουντ μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο.
THE LIFO TEAM
Ο Hilton Als στήνει στην Αθήνα μια έκθεση για τη μοναξιά του να είσαι μαζί

Πολιτισμός / «Ο κόσμος δεν σταματά για μας»: Ο Hilton Als στήνει στην Αθήνα μια έκθεση για τον τρόπο που ζούμε τώρα

Ο Hilton Als συν-επιμελείται στη George Economou Collection μια μεγάλη έκθεση για την οικειότητα, τη μοναξιά και τα σώματα που προσπαθούν να ζήσουν μέσα σε έναν κόσμο που δεν σταματά να αλλάζει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

6 σχόλια
Kαλά τα λέει ο Ρότζερ.Κατανοώ, φυσικά, και την θέση της καλλιτέχνιδος Κατερίνα Ντούσκα, βέβαια η απάντησή της είναι ελαφρώς άλα ντάλα.The activistRoger Waters, the former singer of Pink Floyd, has received rave reviews for his current world tour. But critics have accused the 75-year-old Briton of anti-Semitism for his vocal support of BDS, an organization that calls for a boycott of Israel. His response: "They just want me to keep my mouth shut!" A debate.https://projekte.sueddeutsche.de/artikel/leben/a-debate-with-roger-waters-e407219/ +JVP Supports the BDS MovementJewish Voice for Peace endorses the call from Palestinian civil society for Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) as part of our work for freedom, justice and equality for all people. We believe that the time-honored, non-violent tools proposed by the BDS call provide powerful opportunities to make that vision real.We join with communities of conscience around the world in supporting Palestinians, who call for BDS until the Israeli government:Ends its occupation and colonization of all Arab lands occupied in June 1967 and dismantles the Wall; recognizes the fundamental rights of the Arab-Palestinian citizens of Israel to full equality; and respects, protects and promotes the rights of Palestinian refugees to return to their homes and properties as stipulated in UN Resolution 194.https://jewishvoiceforpeace.org/jvp-supports-the-bds-movement/
Το ό,τι στο Ισραήλ δεν επικρατεί η Δημοκρατία παρά την έξοχα καλλιεργημένη/ φροντισμένη κρατική βιτρίνα και το ό,τι γίνονται συχνότατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με στόχο τους Παλαιστινίους εδώ και δεκαετίες, είναι γεγονότα που δεν τα αμφισβητούν πλέον ολοένα και περισσότεροι Εβραίοι Ισραηλινοί.Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να πεταχτεί το μπαλάκι του μποϊκοτάζ στους τραγουδιστές, αλλά στην ίδια την Eurovision που θα έπρεπε να έχει εξοβελίσει από την αγκάλη της το Ισραήλ εδώ και χρόνια.Είναι θέμα πολιτισμού διότι αποτελεί ολοφάνερη στήριξη σε ένα κράτος που καταπατά συλλήβδην ανθρώπινα δικαιώματα αρνούμενο να συμμορφωθεί με πολλές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών παρά και την παγκόσμια κατακραυγή για τις βάρβαρες μεθόδους του καταστολής εναντίον κατακτημένων πληθυσμών.
Ας ηταν πχ η Βρετανια περιτριγυρισμένη απο Αραβες και σε πολεμο με ολους τους και θα βλεπαμε ποσο δημοκρατικα θα σεβονταν τα δικαιωματα των σχετικων μειονοτητων.
Αυτός δεν ήταν που τραγούδησε στο Μπέλφαστ την εποχή που γινοταν αιματοκύλισμα στη βόρεια Ιρλανδία? Και 20 χρόνια αργότερα στην ΕΣΣΔ με τους χιλιάδες αντιφρονούντες και φυλακισμένους?
Τι να κάνει κι αυτός ο καημένος. Φαίνεται ότι είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Στάλιν απελευθέρωσε την Ευρώπη από τους Ναζί.(Αν δεν ήταν ο Τσώρτσιλ... γερμανικά θα μιλούσαμε σήμερα.)
Εικάζω ότι ο Ρογήρος Ύδατος ήταν το ίδιο αυστηρός και με την αποικιοκρατική εισβολή της Τουρκίας εις την ανεξάρτητον χώραν υπό το όνομα Δημοκρατία της Κύπρου. Ότε και χάθηκε το 10% του πληθυσμού της χώρας ετούτης και ποσοστό αυτών αγνοείται έκτοτε, ως μηδέποτε υπάρξαν.Νεοανερχόμενο συγκρότημα οι Pink Floyd τότε είμαι σίγουρος ότι είχαν τα κακάλια να κάνουν πολιτική και όχι μουσική. Πώς όχι;Τι ασχοληθήκαν με αυτά μόνο όταν κατέστησαν συνταξιούχοι μουσικοί; Δεν το πιστεύω! Και κάνουν δημοσίως bullying σε noobies του χώρου να καταστούν ομοϊδεάτες των; Αμάν!
κάθε λέξη και λάθος, αλλά αυτό δεν με εκπλήσσει πλέον. Το κολπάκι "γιατί-αυτό-και-όχι-το-άλλο" έχει παλιώσει απελπιστικά, οι pink Floyd δεν είναι ο Roger Waters και κανένα bullying δεν κάνει ο ίδιος. Τώρα αν ενοχλεί ότι και αυτός και ο Brian Eno αντί να κάτσουν στα αυγά τους ενοχλούν τον διεθνή σιωνισμό και τα τσιράκια του - ε, αυτό είναι κάτι με το οποίο θα μάθουν να ζούν και η μαντάμ Μπαρτσιλάι που έσπευσε να ουρλιάξει "ραντεβού στην Ιερουσαλήμ" και ο Μπενίτο Νετανιάχου...
Αυτό που όλοι οι αριστερολαλά ξεκινάνε την ανάγνωση της ιστορίας από τη σελίδα που τους συμφέρει με ξεπερνάει...Αν αυτό που λες εσύ "διεθνής σιωνισμός" είναι ανάχωμα στον συνεχή επεκτατισμό του ισλαμικού παναραβισμού, τι να κάνουμε τώρα...Ξέρεις, πριν τις ιντιφαντες υπήρξαν πόλεμοι που ενωμένα τα αραβικά κράτη της περιοχής την πεφταν στο Ισραήλ. Technicalities...Και ναι. Γουστάρω μια φορά ένας ακτιβιστής να μιλήσει για την Κύπρο και την παράνομη Κατοχή της. Για την σφαγή του 10% του πληθυσμού της. Για το γεγονός ότι οι συγγενείς των θυμάτων εμπαιζονται ακόμη και σήμερα καθώς "αγνοούνται" κάμποσα από τα θύματα.Αυτό με τις μονομερείς ευαισθησίες είναι πολύ πασχαλιάτικο... Τσουρέκια!
δεν στα έχουν μάθει καλά, ο σιωνισμός είναι η περίφημη τρομοκρατική οργάνωση που έκανε τρομοκρατικές πράξεις εναντίον των Βρετανών. Όσο γιαυτό που στη θολούρα σου αποκαλείς ισλαμικό παναραβισμό, πα΄λι τα έχεις μπερδέψει. Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός επινοήθηκε και ενισχύθηκε ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ για να αποτελέσει ανάχωμα στις αραβικές αριστερές κινήσεις (απλώς όταν το σκυλί που ταΊζεις αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο και για σένα, του ρίχνεις και καμμία καρπαζιά, ίσα-ίσα για να εμπεδώσει τη θέση του)
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο Waters. Πολύ με εκνευρίζει αυτό το πατρονάρισμα.Μπαίνεις στο γιουτουμπ με Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες και τα σχόλια που διαβάζεις και από τις δύο πλευρές είναι πολύ συγκινητικά σχόλια αγάπης και ομόνοιας, γιατί η μουσική ενώνει. Αυτός εδώ είναι συγκρουσιακός και πρέπει να τον ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι; Άραγε ήταν ανέκαθεν έτσι ή τού'ρθε με το γήρας; Μετάνιωσα για τα 80 ευρώπουλα που έδωσα πριν από 8 χρόνια για να παρακολουθήσω ένα The Wall σκέτο αντισημιτικό μανιφέστο.
Αν διαβάσεις προσεκτικότερα το σχόλιο, μιλάω για την συναυλία του Waters (όχι την ταινία των Pink Floyd) πριν από 8 χρόνια στο γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Αν είχες πάει, θα τα είχες προσέξει, δεν τράβηξα βίντεο.
Πρωτον, ΤΙ δουλεια εχει το Ισραηλ στη Γιουριβιζιον!Κι αν ειναι το Ισραηλ γιατι να μην ειναι και το Μαροκο και η Αιγυπτος κλπ.Δευτερον, αυτα τα.επιχειρηματα για "μουσικη που ενωνει τους λαους κλπ κλπ" θα τα χρησιμοποιουσες και για να πας να τραγουδησεις στην Ν.Αφρικη του Απαρτχαιντ;
Φορ δε ρεκορντ Ηροστρατε το Ισραηλ δεν εχει απαρτχαιντ. Πολεμο εχει, εδω και δεκαετιες με ολους τους λαους γυρω του (και μερικους Παλαιστινιους στην επικρατεια του) που πολυ απλα θα ηθελαν να το εξαφανισουν απ τον χαρτη. Οπως αν εμεις μπλεκομασταν σε πολεμο με την Τουρκια, η Τουρκικη μειονοτητα στην Θρακη επισης δεν θα περναγε πολυ καλυτερα. Προφανως και δεν ειναι καλο που συμβαινει αυτο αλλα ετσι ειναι οι πολεμοι. Ειναι δυσαρεστοι.