Τα Επεισόδια στο ΤΕΙ Πάτρας: Ο γερο-Καπλάνης και οι πλανεμένοι νέοι

Τα Επεισόδια στο ΤΕΙ Πάτρας: Ο γερο-Καπλάνης και οι πλανεμένοι νέοι Facebook Twitter
57

Οι αναγνώστες του Lifo ίσως έχουν προσέξει πως έχω σχολιάσει εκτενώς τα πρόσφατα επεισόδια στο ΤΕΙ της Πάτρας, στο σχετικό άρθρο του Σ. Τσαγκαρουσιάνου. Ο λόγος που μπαίνω στον κόπο να γράψω και αυτό το post είναι γιατί τα συγκριμένα έκτροπα, πέραν του προφανούς, είναι και συμπτώματα κάποιας παθογένειας πολύ σοβαρότερης από τη βία των σπουδαστών. Οι περισσότεροι σχολιαστές στάθηκαν στο ιταμό ύφος, το οποίο όντως είναι αηδιαστικό. Τελικά όμως, κατέληξα ότι δεν με εντυπωσιάζουν τόσο:

- Ο φασιστικός εγκλεισμός/απαγωγή του προεδρείου

- οι τσιρίδες/κοπάνημα του χεριού στο τραπέζι/έλλειψη κανόνων συμπεριφοράς

- η αντιμετώπιση του ηλικιωμένου με εκφράσεις τους στυλ: «παιδάκι μου», «ναι αγόρι μου, μην αγχώνεσαι», κτλ

- η εκφορά ενός λόγου που δυσκολεύεται να βάλει υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο στην ίδια πρόταση και εκπέμπει αγραμματοσύνη

- η άγνοια (από εκπροσώπους των σπουδαστών !!) της νομοθεσίας για λειτουργία των ΤΕΙ/ σπουδαστικού συνδικαλισμού

- η διαπλοκή του προέδρου του TEI με φοιτητές που (απ' ότι φαίνεται) βοήθησαν στην εκλογή του, αλλά και προσπάθησαν να τον φυγαδεύσουν ασκώντας βία

- η ατιμωρησία (πειθαρχική και ποινική) όσων τραυμάτισαν φοιτητές, αλλά και όσων πέταξαν μπογιές, απήγαγαν το προεδρείο και προκάλεσαν φθορά στη δημόσια περιουσία.

Σίγουρα, όλα αυτά είναι καταδικαστέα. Π.χ. όταν οι ακαδημαϊκοί πολίτες ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους γνωρίζοντας ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους, είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη λάβει τις βάσεις για να γίνουν αύριο ανεύθυνοι πολίτες. Που δεν θα σέβονται τους συμπολίτες τους. Ούτε το κράτος. Δεν θα σέβονται ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τι κοινωνία θα οικοδομήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Μάλλον, κάτι χειρότερο και αηδιαστικότερο από τα χάλια που θα παραλάβουν από την προηγούμενη γενιά.

Αλλά και πάλι νομίζω πως ούτε αυτό είναι το πρόβλημα.

Αυτά που με κάνουν να είμαι απαισιόδοξος, είναι τα κίνητρα όλης αυτής της αηδίας. Τι προκάλεσε αυτήν την έκρηξη; Η. μετακόμιση από την Πάτρα στο Μεσολόγγι (!!) Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα φωτός, οι νέοι μας φοβούνται το αύριο, την αλλαγή, την πρόκληση, την μετακίνηση και το ξεβόλεμα. Κάνουν λες και τους πήραν με το ζόρι φαντάρους για να πάνε στον πόλεμο. Από 3 ετών έχουν μάθει ότι οι (απαράδεκτοι) γονείς τους θα τους ικανοποιήσουν κάθε παράλογη επιθυμία, αρκεί να την απαιτήσουν με κλάματα και φωνές. Και τώρα που διαπιστώνουν για πρώτη φορά ότι οι οδυρμοί τους δεν είναι αρκετοί, έχουν πανικοβληθεί - είναι κάτι που δεν τους έχει ξανασυμβεί - και γι' αυτό αντιδρούν σπασμωδικά.

Η μία κοπελίτσα έχει για σοφέρ τον γιό του φούρναρη - και τώρα που θα πάει στο Μεσολόγγι θα πρέπει να βρεί καινούργιο γκόμενο. Ο άλλος που φωνάζει, είναι χρόνια τώρα σταθερός πελάτης στο bar του Μάκη, στη Γεροκωστοπούλου. Έχει γίνει και γνωστός του - καμιά φορά πίνει και κάνα τζάμπα ποτό. Τώρα στο Μεσολόγγι, τί μαγαζιά θα έχει εκεί και τί θα υποχρεωθεί να έχει για στέκι του; Η άλλη, που στέλνει για πλύσιμο τα βρακιά της στη μάνα της, σε πακέτο (με το ΚΤΕΛ), ανησυχεί: Θα βρεί στούντιο για να μείνει μόνη της; Ή μήπως υποχρεωθεί («πόσο φρικτό!!») να συγκατοικήσει με καμιά άγνωστη; Στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο 40ρηδες δικηγόροι και λογιστές μετακομίζουν από την επαρχία και αναγκάζονται να συγκατοικήσουν στο ίδιο σπίτι με 3-4 αγνώστους (συχνά αλλοδαπούς). Τα δικά μας τα βλαστάρια είναι φοβισμένα ανθρωπάκια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα. Τα παιδιά αυτά (που δεν είναι πλέον παιδιά) αντιδρούν βίαια γιατί είναι πανικοβλημένα μαμόθρεφτα. Που αύριο θα γίνουν φοβισμένοι μικροαστοί. Δυστυχώς, τα παιδιά αυτά δεν είναι επαναστάτες - μακάρι να ήταν. Αυτό είναι το πρόβλημα.

57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Γραφω ως φοιτητρια του καινουργιου συγχςνευμενου τμηματος!Αρχικα το τμημα πλεον αποτελειται απο 5.800 φοιτητες.Αγαπητε αρθρογραφε πες που πως σου φαινεται να υπαρχουν 3 διαφορετικα τμηματα με διαφορετικα προγραμματα σπουδων σε ενα τμημα?τα προβληματα που εχουμε τςα ειναι τεραστια,αλλα βλεπεται κανεις δεν αναφερεται πλεον στις συνεπειες του σχεδιου αθηνα!το τμημα το δικο μου συγκεκριμενα θα πρεπει να παρακολουθει 9 μαθηματα και 2 εργαστηρια σε αλλη πολη και τα εξοδα δικα μας!μην βαζεται ολους τους φοιτητες σε ενα συγκεκριμενο καλουπι!υπαρχουν και αυτοι που πραγματικα λατρευουν και προσπαθουν πραγματικα να πετυχουν κατι...Αυτη την στιγμη τρεχουμε και δεν φτανουμε πχ οταν μας ρωτησουν τι εξαμηνου ειστε? θα απαντησουμε απο ολα γτ συνεπεια του σχεδιου αθηνα ηταν οι αντιστοιχισεις να εγιναν λανθασμενα και προχειρα με αποτελεσμα σε καθε 6μηνο να αναγκαζομαστε να δηλωνουμε τα μισα μαθηματα γιατι τα αλλα μισα να μην προσφερονται λογο εαρινων και χειμερινων 6μηνων..μαθηματα δενε χουν δηλωθει καν..Θλιβομαι που βλεπω οτι τα παντα κινουνται απο σκοπιμοτητες..ηρθε καποιος δημοσιογραφος τωρα να ρωτησει τους φοιτητες τι συμβαινει?ΟΧΙ!εγω δεν επικροτω τον τροπο που επραξαν οι συμφοιτητες μου.Αλλα επιτρεψτε μου να πω πως οι σωστοι φοιτητες δεν μπλεκουν με παραταξεις επομενως μην πιστευετε οτι συγκεκριμενα ατομα αντιπροσωπευουν ολους τους φοιτητες.
ελεγα να μην μπω καν στην διαδικασια να απαντησω αλλα πραγματικα εχει ξεπερασει καθε οριο η κατασταση.. 1) βγαινει ενα βιντεο και ΟΛΟΙ κρινεται απο ενα λεπτο την κατασταση λες και ξερετε τι ειναι ακριβως αυτος ο ανθρωπος τι εχει προηγηθει και φωναζουν ετσι. τι κοροιδια μεσ τα μουτρα μας εχει δειξει και το πως διαστρεβλωνει καταστασεις. αλλα ναι ειστε εκει και γνωριζετε και απο μια συμπεριφορα που την δειχνει 1 βιντεο ενος λεπτου μπορειτε να εχετε αντικειμενικη αποψη !2) παμε καθολου καλα? αναρωτιομαστε γιατι υπαρχει συγχυση? εχεις δωσει πανελληνιες εχεις περασει σε μια σχολη ειτε εισαι πρωτο ειστε εισαι τεταρο ετος σου ανακοινωνουν πως αλλαζεις αντικειμενο σπουδων και πως μεταφερεσαι μεσολλογγι απο σεπτεμβρη. κανονικα 7000 φοιτητες αλλα θα πω 5000 αντε 4000 ρε και 80 να ειναι παμε καλα? με το ετσι θελω να αλλαξεις τοπο διαμονης? και πες πως πας.. που θα μεινεις??? 4 ατομα σε ενα 3αρη για να μπορουν να πληρωνουν τα νοικια γιατι υπαρχουν λιγα διαμερισματα η ζητηση θα ειναι μεγαλη και τα ενοικια στο θεο.. 3) και παλι το συζηταμε ? μεταφορα, συγχωνευση και ολα αυτα σχεδιασμενα απο το ιεκ ακμη που τριβει τα χερακια του γιατι προφανως η ιδιωτικοποιηση της εκπαιδευσης ειναι απο πισω.4) εχεις ή δεν εχεις ενα συμβολαιο με το κρατος μεσω της εισαγωγης σου στην σχολη που περασες? ναι. και ερχετε το υπουργειο το σπαει και ολα καλα..?5) σχετικα με την συμπεριφορα.. αφου εχουμε περασει στεναχωρια απογοητευση και θυμο ναι!! στον ανθρωπο που εφαρμοσε πρωτος την καταργηση τμηματος ΑΛΛΑ και την μεταφορα του (εμποριας και διαφημισης ΤΕΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ οπου τα παιδια δεν εχουν καθηγητες, γραμματεια στο ΤΕΙ της πατρας και τρεχουν απο αιθουσα σε αιθουσα ρωτωντας και τους ξαναμεταφερουν τωρα μεσολογγι ειναι δικαιο αυτο?) οταν αυτος που κανονικα πρεπει να κοιταει το συμφερον των φοιτητων μονο αυτο δεν κανει και λεει ψεματα !! δεν εχετε ιδεα για το τι γινεται εδω τι ψεματα τι συμφεροντα και παρα πολλοι μιλανε εκ του ασφαλους.. συγχαρητηρια που καταδικαζετε χωρις να γνωριζετε..
Με κάλυψες απόλυτα! Το κείμενο και τα σχόλια του τύπου είναι απαράδεκτα! Ξαφνικά όλοι οι σοβαροφανείς εδώ μέσα, σοκαρίστηκαν με το βίντεο που ουσιαστικά απεικονίζει την οργή ενός φοιτητικού συλλόγου και την προσπάθεια να προστατεύσουν το υποτιθέμενο αυτονόητο δικαιώμα στην εκπαίδευση, απο τις πολιτικές που το καταπατούν! Αλλά φίλε μου αν έκλειναν το τμήμα σου, συγχώνευαν ή άλλαζαν το αντικείμενο σπουδών σου, δε θα τα έλεγες αυτά! Μάλλον δεν είναι μόνο θέμα άγνοιας, αλλά και συμφερόντων!
Συμφωνω απολυτα με τον αρθρογραφο και δυστυχως η νοοτροπια μεγαλης μεριδας των νεων της χωρας μας, δεν εμπνεει καμμια αισιοδοξια.Τα δικα σου δικα μου και τα δικα μου δικα μου. Αυτο κατανοουν ως αλληλεγγυη. Σε μια χωρα που δοκιμαζεται, κανεις δεν θελει να χασει ουτε ενα χιλιοστο απο την βολη του, ουτε ο δημοσιος υπαλληλος που πληρωνεται για να τα ξυνει, ουτε ο αιωνιος σπουδαστης, ουτε κανεις. Και ας υπαρχουν στρατιες ανεργων, και ας μην υπαρχουν λεφτα για τους καρκινοπαθεις, ας παει να κουρευεται ο γειτονας, τα δικα μου προνομια να ειναι καλα..Ετσι δεν εχει μελλον καμμια κοινωνια και οι απαντησεις μερικων εδω μεσα στον Βαγγελη ακριβως αυτο δειχνουν. Εχουμε πολυ δρομο ακομα να γινουμε πολιτισμενη κοινωνια, αν ποτε γινει αυτο, δυστυχως.
δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος έξω από όλο αυτό μιλάει χωρίς να γνωρίζει. όλο εικασίες. δεν γουστάρουν να φύγουν από την πάτρα, δεν γουστάρουν να δουλέψουν, δεν δεν δεν. Απλά ΔΕΝ μπορείς να μιλάς χωρίς να ξέρεις. Σπουδάζω στο τει πάτρας. έβγαλα 18.000 μόρια και γουστάρω τη σχολή μου η οποία παρόλο που έχει βάση 9.000 μόρια(ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων) είναι πολύ απαιτητική (σε αντίθεση με σχολές με πολλά μόρια).Ήταν ΕΠΙΛΟΓΗ μου να πάω λοιπόν. Και δεν είμαι το μόνο άτομο που έκανε τέτοια επιλογή.
Μπράβο, συγχαρητήρια λοιπόν, γι' αυτό και θα πάρεις πτυχίο στην Ανακαίνιση & Αποκατάσταση Κτιρίων από το ΤΕΙ Πάτρας (ασχέτως του άν καταργηθεί το Τμήμα σου ή μεταφερθεί σε άλλη πόλη. Ούτως ή άλλως, π.χ οι σπουδαστές του Τμήματος Μουσειολογίας - Μουσειογραφίας & Σχεδιασμού Εκθέσεων όλα αυτά τα χρόνια από το ΤΕΙ Πάτρας έπαιρναν πτυχίο - ασχέτως του ότι σπούδαζαν στην Αμαλιάδα):ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4142 *(ΦΕΚ 83Α, 9 Απριλίου 2013)"Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.). άρθρο 7, παρ. 4, εδάφιο γ'"Ειδικά, για τους εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο, ακόμα και στην περίπτωση που το Α.Ε.Ι. ή η Σχολή ή το Τμήμα εισαγωγής τους συγχωνεύθηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε ή καταργήθηκε".http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL8u8Ba_xZ1WCXtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijBBgR9Wg0msjvKvdC7XVwfsv9ybntsLnBd4rya6_Qfh8Καμία άλλη δικαιολογία;
δε νομιζω να σου δικαιολογηθηκε.απλα απαντησε σ αυτους που εγραφαν πιο πανω για εισακτεους με βαθμο 6 και 7...η πατρα δεν εχει τει με τετοιες βασεις.το τμημα αακ που αναφερει η καλλια ειναι το πιο χαμηλοβαθμο και αυτο γιατι υπαρχει θεμα με τα δικαιωματα και την υπογραφη των αποφοιτων!σταματα πια να εισαι τοσο εμπαθης!ειναι ενοχλητικο..
Η ίδια η Κάλλια αναφέρεται στη Σχολή της (προφανώς εννοεί Τμήμα), την οποία πολύ γουστάρει και έχει ειδικά επιλέξει (και μπράβο της που δεν ήθελε να παίξει τζόκερ όπως κάποιοι άλλοι). Υποθέτω ότι αυτά τα λέει διότι το σχέδιο Αθηνά προβλέπει την απορρόφηση του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων του ΤΕΙ Πάτρας από το Τμήμα Έργων Υποδομής του ιδίου Τ.Ε.Ι. Οπότε και εγώ της απαντώ ότι: Πτυχίο Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων ΤΕΙ Πάτρας ήθελε - πτυχίο Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων ΤΕΙ Πάτρας θα λάβει. (Ασχέτως συγχώνευσης). Επομένως, ποιό είναι το επόμενο (προς επίλυση) πρόβλημά της με το σχέδιο;; Να μας το πεί μήπως και βρεθεί λύση.Δεν είμαι εμπαθής - απλά με ενοχλεί η υποκρισία κάποιων ως προς τους πραγματικούς λόγους που αντιτίθεται στο σχέδιο Αθηνά. Αλλά και η έλλειψη σοβαρότητας από ορισμένους που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι πάμε για χρεοκοπία καθώς ο ένας κοιτάει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του.PS: Βάζω στοίχημα ότι η Κάλλια αγνοούσε τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, διότι οι εκπρόσωποί της είναι πολύ καλοί στο να κοπανάνε το χέρι στο τραπέζι, αλλά πολύ κακοί στο να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους φοιτητές. Σήμερα είχαμε τις φοιτητικές εκλογές και για μια ακόμα χρονιά οι παρατάξεις δεν ήταν σε θέση ούτε καν να συμφωνήσουν πόσο τοις εκατό έλαβε η ΝΔΦΚ, πόσο η ΠΑΣΠ και πόσο τα ΕΑΑΚ http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CF%80
οκ απλα καταληγουμε στο οτι διαφωνουμε καθετα.http://www.youtube.com/watch?v=lqT-1fuSaW4δες ομως και αυτο.ισως να σε κανει να αναθεωρησεις τις ισοπεδωτικες σου αποψεις.ισως.....κλεινω με μια ενημερωση και με μια ευχη.ολοι οι φοιτητες του αακ (καιεγω μεσα σ αυτους) αρχικα χαρηκαν με το σχεδιο αθηνα και τη συγχωνευση του τμηματος με το εργων υποδομης γιατι ετσι επιτελους θα ειχαμε δικαιωματα και υπογραφη.επισης ΟΛΟΙ μαθαμε πως δεν ισχυει για οσους φοιτουσαν αλλα για οσους θα μπουν (πολυ πριν εσυ το googlaρεις) και αρα δικαιωματα γιοκ.η ευχη μου τωρα ειναι η κριση και η "χρεωκοποια" να μην επηρεασουν αλλο την παιδεια.
Είσαι σίγουρη πως αυτό που μαθατε (πολύ πριν εγώ googlάρω) πως "δεν ισχυει για οσους φοιτουσαν αλλα για οσους θα μπουν, κτλ" έχει καμία σχέση με αυτό που σου λέω εγώ;; Η τροπολογία στον (άσχετο - για τα Δημοτικά και Γυμνάσια/Λύκεια) Νόμο 4142 (που όπως βέπεις δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ πριν μόλις 10 μέρες) αναφέρει ότι θα λάβεις πτυχίο στην Ανακαίνιση & Αποκατάσταση Κτιρίων από το ΤΕΙ Πάτρας, ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ίσχυε και πριν το σχέδιο Αθηνά. Επομένως επαναλαμβάνω: Ποιό είναι το άλυτο πρόβλημά σας με το Σχέδιο;;; Το ό,τι με τη συγχώνευση δεν θα έχουν δυνατότητα οι μελλοντικές γενεές να σπουδάσουν το αντικείμενο; Το ό,τι δεν ρθυμίστηκαν τα επαγγελματικά σας δικαιώματα;; Γιατί, μήπως είχαν ρυθμιστεί πριν από το Σχέδιο; Άλλαξαν τα επαγγελματικά σας δικαιώματα επί το χείρον λόγω του Σχεδίου;
εισαι και εξαιρετικα εμπαθης (στα ορια του κομπλεξισμου) και ρηχος.αν μου ριξει καποιος μια σφαλιαρα, ετσι γιατι μπορει, στην καλυτερη περιπτωση θα ερχισω να τον βριζω (καθολου κοσμια). Ε λοιπον, εισαι ακριβως ο τυπος που περνωντας απο διπλα θα πει: "απαπα...! τι τρελη ειναι αυτη!" και το χειροτερο? ακομα κι αν σου εξηγησω, παλι τρελη θα με θεωρεις.μας παρουσιαζεις τα παντα τοοοοοοοοοσο απλα, σε σημειο εκκνευριστικο! "ε και τι εγινε? τι ειναι η μετακομιση? φθηνοδουλεια κ 1 μερα υποθεση!" "ε τι να κανουμε? ξεκουνηστε τον κωλο σας και καντε ο,τι σας λενε, διαθεση για ρισκο δεν εχετε?" "ε ενταξει τωρα, θα χασεις τον γκομενο και το κονε με τον μπαρμαν, κακομαθημενο βουτηροπαιδο που ολα τα θες ετοιμα!"καλα το αλλο που λες τυπου "εγω στα νιατα μου...." εχεμμμμ...λοιπον....ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ! δεν σας ξερουμε κυριε! δεν ξεραμε τι κανατε στα νιατα σας ουτε ποιο ηταν το οικονομικο σας υποβαθρο! για να δειξεις ποσο γαματος ησουν απαντας στα ποστ??? οοοοοολα σου φαινονται δικαιολογιες για το μη "ξεβολεμα". δεν σκεφτεσαι ομως οτι υπαρχουν ατομα που δεν εχουν ουτε μισο ευρω για χασιμο, και ναι δουλευουν αλλα η πουτανα η κατασταση επιβαλλει προγραμματισμο μεχρι ρανιδος.α παρατα μας λοιπον με τις λυσεις αλα Μαιρη Ποππινς και τον επιφανειακο σου χαρακτηρισμο για τοσα ατομα. τουλαχιστο προβαλλε το ως την αποψη σου (διανθισμενη με εμπαθεια) και οχι σαν αντικειμενικη κατασταση.
@Kalliopecon 19.4.2013 | 12:55Καταδέχομαι να απαντήσω στο παραλήρημά σου μόνο και μόνο για να μην έχεις την αυταπάτη ότι αποφεύγω να το κάνω (και εδώ τελειώνει «ο διάλογος» μαζί σου).Υποχρεώθηκα να απαντήσω επί προσωπικού μόνο μετά από συνεχόμενες προκλήσεις (δικές σου και άλλων), για να σας πώ ότι αφού αυτό είναι το πρόβλημά σας, «ναι έχω μείνει σε ενοίκιο». Πουθενά δεν ανέφερα «πόσο γαμάτος είμαι». Από τη στιγμή που δεν σου πέταξα στη μούρη τα 4 πτυχία μου, δεν σου είπα ότι σπούδασα στην Αγγλία με κρατική υποτροφία, και δεν σου υπογράμμισα ότι για να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου στην Ελλάδα εργάστηκα από γκαρσόνι και νυχτερινός σε ξενοδοχείο, μέχρι εξτρατζής φρακοφόρος στο Σωματείο Εργατών Τελετών "Ο Άγιος Κωνσταντίνος" (δηλαδή, κοράκι στα νεκροταφεία), όχι δεν το έκανα. Γιατί πρώτος εγώ είπα σε προηγούμενο σχόλιο ότι το τί έχω/δεν έχω κάνει, δεν ενδιαφέρει κανέναν.Οπότε δεν έχεις το δικαίωμα να πείς ότι το έκανα. ΟΚ;; Άντε, και καλά μυαλά.
παραδινομαι!εισαι ακριβως σαν το κοριτσακι του βιντεο...μιλας μιλας μιλας δεν ακους δε επεξεργαζεσαι καμια πληροφορια δεν δεχεσαι κανενα ελαφρυντικο!ο δικαστης αποφασισε!ενοχοι ολοι!δικαιωμα εφεσης εχουν μονο οσοι εχουν συγγενη πρωτου βαθμου αποφοιτο ιατρικης η εστω νομικης (τιμης ενεκεν)....
Συμφωνω στα περισσοτερα. Αλλα:1) Τα παιδια αυτα περασαν στην Πατρα και εχουν φτιαξει μια ζωη (και σχεσεις) εκει. Ναι ειναι προβλημα το να αλλαξεις πολη στα ξαφνικα και να χασεις τον αγαπημενο/η σου για χαρη των πολιτικων παιχνιδιων μιας κυβερνησης που δεν σεβεται τους πολιτες.2) Δεν κανεις μια μετακομιση στα καλα του καθουμενου. Βασικα χρειαζεσαι χρηματα: για την ιδια τη μετακομιση, για να δωσεις δυο η τρια νοικια μπροστα, να ξοφλησεις ρευματα, θεμανση, κοινοχρηστα, για να αγορασεις τα απαραιτητα για το καινουργιο σπιτικο, για να βρεις συγκατοικο στο νεο μερος. Νομιζετε οτι ειναι τοσο ευκολο ενας φοιτητης και η οικογενεια του να βρουν εκτακτως χρηματα για ολα αυτα, τη στιγμη που για πολλους τα χρηματα που τους στελνουν οι γονεις, ισα-ισα φτανουν για την επιβιωση τους;3) Δεν φανταζομαι να θελετε να μας πεισετε οτι το Μεσολογγι συγκρινεται σαν πολη (ως προς το μεγεθος και την ποικιλια) με την Πατρα!
νομιζα πως τοσες μερες μετα τα γεγονοτα το κειμενο που θα διαβαζα θα ηταν κατι ευστοχο που δε θα εμενε στην επιφανεια και θα εθιγε το πραγματικο προβλημα.δυστυχως διαβασα ενα ακομα κειμενο ενος ανθρωπου που δεν εχει ιδεα τι συμβαινει και βγαζει γρηγορα και λανθασμενα συμπερασματα.το βιντεκι ηταν πραγματι σοκαριστικο και οταν το ειδα ντραπηκα που ειμαι φοιτητρια του τει πατρας.εκανα λοιπον αυτο που κανεις και εσυ.μπηκα στο γκρουπ της σχολης και τους εκραξα για το θρασος τους για την αγραμματοσυνη τους για την αμαθεια τους και φυσικα για την αναιδεια τους.οτι και να μου λεγανε εγω απολυτη....(ααα ξεχασα να σου πω οτι δεν ειχα παει στην καταληψη και πως ο,τι ηξερα ηταν μεσα απο μπλογκς και φβ!!).μετα απο λιγες μερες λοιπον μπαινω στην επισημη σελιδα του τει και διαβαζω μια ανακοινωση απο τους διοικητικους υπαλληλους του τει που εγραφε οτι καταλαβαινει τους φοιτητες και το ξεσπασμα τους!!με ζωσανε τα φιδια....αποφασιζω λοιπον να κανω αυτο που επρεπε να ειχα κανει πριν αρχισω να κρινω και να μιλαω aka να το ψαξω.ακου τι μαθαινει κανεις ψαχνοντας:1) ο κυριος καπλανης δεν ειχε φερει καμια αντιδραση στο σχεδιο παρολο που αυτο καταργουσε 1 τμημα συνχωνευε 4 και μετακομιζε αλλο 1 (γιατι πολυ απλα εφερνε και αλλα τοσα απο μικροτερες πολεις). 2)ελεγε ψεμματα ακομα και στους προϊσταμενους των σχολων οτι εχει στειλει επιστολες στο υπουργειο για να διευθετηθουν πολλα σοβαρα ζητηματα οσο ακομα το σχεδιο ηταν υπο συζητηση (το υπουργειο τον διεψευσε επισημως) 3)υποκινησε τους υπαλληλους σε παυση λειτουργιας και τους φοιτητες σε πιο σκληρες κινητοποιησεις οταν εμαθε πως θα μεταφερθει και η εδρα του τει απο την πατρα στο μεσολογγι (οι φοιτητες και οι σχολες δεν ειχαν κανενα προβλημα με αυτο) 4)λογω του θεματος με την εδρα υπεγραψε μαζι με ολους τους προϊσταμενους των τμηματων οτι αν δεν αποσυρθει μερος του σχεδιου αθηνα θα παρετηθουν ολοι στις 11/4 και θα αφησουν ακεφαλο το τει 5)οταν στις 11/4 δεν το εκαναν (με τη δικαιολογια οτι αγαπουν πολυ τους σπουδαστες για να τους κανουν κατι τετοιο) αρχισαν οπως ηταν αναμενομενο τα παρατραγουδα 6)ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ την ιδια μερα για να καταστειλει τις αριστερες παραταξεις και να ελεγξει τις αντιδρασεις τους κανει το τραγικο λαθος να ζητησει απο την πασπ να κατεβει για να τον υπερασπιστει......η πασπ εφερε και κατι μπραβους βεβαια που εσπασαν στο ξυλο τα μεγαλια κεφαλια των αριστερων παραταξεων και τους εστειλαν στο νοσοκομειο (πισω αφησαν μονο κατι κοριτσακια σωα αλλα εξαλα τρομαγμενα και ακαταλληλα για διαπραγματευσεις)φιλικα
Ακριβώς αυτό, δεν ψάχνουμε καν τι παίχτηκε και μιλάμε για το πόσο αγενείς και τσαμπουκαλεμένες είναι οι εν λόγω φοιτήτριες. Αν και με απαράδεκτο ύφος, δεν αναρωτιέται κανείς "μωρέ λες να έχουν κανένα λόγο να κάνουν έτσι;" . Ε μετά ο αρθρογράφος ρίχνει και ένα τσουβάλιασμα σε όλους τους φοιτητές και εξισώνει τους πάντες ως χαραμοφάηδες καφετεριοθαμώνες που το μόνο που τους νοιάζει είναι οτι θα χάσουν το γκομενάκι και έτοιμο το άρθρο...οκ, καθόλου επιφανειακή και μονομερής άποψη. Εύγε
Καλε παιδια τι λετε; Οι περισσοτεροι απο αυτους τους φοιτητες ξερετε ποσο "κοπιασαν" για να περασουν στο ΤΕΙ της Πατρας; στην 97η επιλογη τους; Και που θα ανοιγουν τωρα μπουκαλια οι ΔΑΠιτες στο Μεσολογγι; ντροπη! περα απο την πλακα, δυστυχως οι σπουδες στην Ελλαδα (και κυριως στα χαμηλοβαθμα τμηματα) μοιαζουν περισσοτερο με εσωτερικο τουρισμο. Οπως αναφερθηκε πιο πριν, οι περισσοτεροι νεοι δηλωνουν σχολες απο Καβαλα μεχρι Ροδο, ανεξαρτητως αντικειμενου, μονο και μονο για να "γινουν φοιτητες" και να αφαιμαζουν οικονομικα τους γονεις τους. Τωρα το ποσο καλοι επαγγελματιες θα ειναι στο μελλον ανθρωποι που περασαν σε απροσδιοριστες σχολες με 5 και 6.000 μορια δεν ξερω.
ενω το να τρωνε τα λεφτα του μπαμπακα και της μαμακας σπουδαζοντας στο τει ζαμπονοκοπτικης στην πορδοπουβιανη ειναι προτιμοτερο; ας το αποδεχτουν καποια στιγμη οι Ελληνες γονεις του 21ου αιωνα, οσο παλιομοδιτικο κι αν ακουγεται: δεν μπορουν ολοι να σπουδασουν.
Απαντωντας στο επομενο σχολιο σου θελω να σου πω ποσο δικιο εχεις. Πραγματι δεν μπορουν ολοι να σπουδασουν. Μπορουν μονο οσοι εχουν χοντρα πορτοφολια. Οι υπολοιποι στον Καιαδα και στην ανεργια! Αυτο δεν εννοεις;
Με 5000 μορια να μην σπουδασουν, οχι! Να γινουν αγροτες, υδραβλικοι, ηλεκτρολογοι, σκουπιδιαριδες κατι αλλο, γιατι πρεπει σωνει και καλα να παρουν πτυχιο ΤΕΙ στην μοριακη κηπουρικη και να τους πληρωνουμε ολοι απο το υστερημα μας; Αλλα αυτο μαλλον δεν σου περναει απο το μυαλο, ο Νεοελληναρας δεν καταδεχεται να κανει καποιες δουλειες, τις οποιες ο Σουηδος, Νορβηγος, Ολλανδος, κτλ. μια χαρα κανει.. Καλυτερα αγωνιστης σπουδαστης σε κανα περιφερειακο ΤΕΙ..
μάλιστα...είμαι φοιτήτρια στο τει πάτρας, διαφωνώ κάθετα με όσα γίνανε και με τον τρόπο που γίνανε, αλλά διαφωνώ και μαζί σου...δεν φοβόμαστε το αύριο, προφανός και δεν το φοβόμαστε απ την στιγμή που φύγαμε απ τα σπίτια μας και ήρθαμε να ζήσουμε σε μια άλλη πόλη...ούτε είμαστε κακομαθημένα (γιατί μόνοι μας συντηρούμε τα σπίτια μας μιας και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ουτέ να μας στέλνουν δέματα με το κτελ οι γονεις μας μιας και το κόστος υπερβένει τα 10 ευρω ουτε καθε σκ να ειναι εδω για να μασ καθαριζουν και να μασ μαγειρουν αλλά ούτε μας ενοίαζει αν θα χάσουμε το στέκι μας, τον γκόμενο μας κτλ.)...είμαστε παιδιά που ζούμε σε οικογένειες με γονείς που παίρνουν τον βασικό μισθό, με αδέρφια που έχουν και αυτά ανάγκες κτλ. ρωτάς λοιπόν εσύ αν εμένα ο πατέρας μου και η μητέρα μου μπορουν να μπουν ξανά στην διαδικασία του να βρούνε σπιτί και να κάνουν για άλλη μια φορά μετακόμιση..???και που θα βρεθουν όλα αυτα τα λεφτά, νοίκια μπροστα-χρηματα μετακομισης-χαμενα νοικια απ το συμβολαιο του παλαιου σπιτιου κτλ. και ναι να πουμε οτι οι συμπεριφορες καποιον φοιτητων ηταν απαράδεκτες αλλα όχι να πουμε και οτι ειμαστε κακομαθημένοι καλοβολεψακιδες με απαραδεκτους γονεις και οτι φοβομαστε το αυριο, γιατι πισω απο εμας κρυβεται και μια οικογενεια που εκανε και κανει αγωνα για να μας στείλει να σπουδασουμε σε μια αλλη πολη.
αυτο το δραμα του ελληνα φοιτητη θα με στειλει σε καμια unicef να απαιτησω να μαζεψουν λευτα...σηκω απο το κωλο σου και δουλεψε κοπελια, αφου λες οτι οι γονεις σου δυσκολευονται και εχουν και τα αδερφια σου..ο σκυλος χορτατος και η πιτα ολακερη δε γινεται..γινεται?
τι σε κανει να πιστευεις οτι δεν εχουμε προσπαθησει..????αλλα βέβαια να μου πεις ολες οι δουλειες ειναι ανοιχτες και μας περιμένουμε αλλά εμείς δεν τις θέλουμε...αν βέβαια ήσουνα φοιτητής κάποτε θα ήξερες οτι για να τελείωσεις την σχολή σου στα 4 χρόνια και για να είσαι σωστός στις υποχρεώσεις σου θα έπρεπε να παρακολουθείς τα μαθήματα σου που αυτό βέβαια σου απαγορεύει να κάνει 100 πράγατα μαζί και πόσο μάλλον να δουλέψεις (που πες οτι σε αυτους τους καιρούς βρεις δουλεία, τι σε κάνει να πιστεύεις οτι ο εργοδότης σου θα φτιάξει το προγραμμα του βάση εσένα και του προγραμματος σου..???) αλλά βεβαια καποιοι ξεχνάνε οτι έχουν πάει σε μια πόλη για ενα συγκεκριμένο σκοπό και αναλλόνονται σε άλλα...
ακριβως επειδη εχω περασει σε πανεπιστημιο και ξερω πως ειναι, οι περιπτωσεις φοιτητων που εχουν ως στοχο να τελεψουν τη σχολη τους σε 4 χρονια ακριβως ειναι ελαχιστοι για το απλουστατο εξης λογο..τα πρωτα 1-2 χρονια πεφτει της παναγιας το ξυσιμο..επιπλεον..μια part-time δουλεια 20 ωρων, σου δινει χρονο και να πας σχολη, και να μελετησεις, και να βγαλεις το εξτρα χαρτζιλικι, και να ξυστεις..
Αν ξερεις που υπαρχουν δουλειες εμπρος δωσε πληροφοριες στα παιδια, αντι να λες με υφος βαρυμαγκα "σηκω και ψαξε..." Μηπως εχεις ακουσει για τα ποσοστα ανεργιας των νεων στην Ελλαδα, οεο;
ξερω για τα ποσοστα ανεργιας στην ελλαδα, αλλα αδυνατο να πιστεψω οτι σε φοιτητουπολη τυπου πατρας που θα ειναι τιγκα σε καφετεριες και μπαρ, μια κοπελα ναχει προβλημα να βρει δουλεια..τα ποσοστα ανεργειας φανταζομαι εχουν να κανουν για δουλειες με κυρος, ή δουλειες που εχουν να κανουν με τις σπουδες καποιου..παντου εχει ανεργεια, και εγω εδω που ειμαι εχει ανεργεια αλλα προσπαθουμε και βρισκουμε...εν τελη, εσυ κατσε ξεκωλοσου να βρεις δουλεια για να μη κλαις οτι δε παιζει χρημα..παρε εδω να ξεστραβωθεις, γιατι το κλαμα μερικων εχει γινει αηδιαhttp://gr.indeed.com/jobs-in-%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1
Ενώ το ξεκινάς εξαιρετικά σωστά, από τη μέση και κάτω τα επιχειρήματα είναι ελαφρότατα. Στην ουσία αυτό που λες είναι πως πέντε βολεμένοι δε θέλουν να ξεβολευτούν, αγνοώντας κάθε άλλη παράμετρο ( με κυριότερες την προχειρότητα του εγχειρήματος και τις ενοποιήσεις σχολών διαφορετικού αντικειμένου ) και χρεώνοντας συμπεριφορές που είσαι πεπεισμένος πως είναι ο κανόνας. Παρεμπιπτόντως έχεις φριχτό άδικο, όχι ο κανόνας δεν είναι, ούτε καν η εξαίρεση. Δε θα κάνω το ίδιο λάθος που κάνεις, δε θα σκεφτώ για εσένα " Έλα μωρέ, ένας βολεμένος φραγκάτος, που το μόνο που ξέρει είναι να κρίνει τον κόσμο και να τους φορτώνει ό,τι θυμηθεί ". Κατά 99% θα έχω άδικο. Θα σε παρακαλέσω όμως να μου πεις το λόγο που ούρλιαζε και κοπανιόταν η κοπελίτσα-Γιαγκούλας, τι δηλαδή ζητούσε και έπειτα να απαντήσεις επ' αυτού που ζητούσε.
@ Kalliopecon 17.4.2013 | 15:39 Εάν τα έξοδα που αναφέρεις είναι υπαρκτά, τότε το κόστος της μετακίνησης δεν θα ήταν 600 ευρώ, αλλά πάνω από 1500. Ενοίκιο θα πληρώνεις στο Μεσολόγγι, όπως ακριβώς πληρώνεις και στην Πάτρα (μάλιστα, έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι στην Πάτρα τα ενοίκια είναι ακριβότερα, οπότε στην πραγματικότητα θα έχεις και σημαντική μείωση κόστους διαβίωσης.) Μην μου πείς ότι αυτό δεν σε αφορά γιατί είσαι Πατρινός, διότι στην περίπτωση αυτή: α)Εκπροσωπείς μια μειοψηφία και β) Με την ίδια λογική, τώρα που το ΤΕΙ είναι στην Πάτρα, αδικημένοι είναι οι Μεσολογγίτες (που όμως θα γλυτώνουν το ενοίκιο, μένοντας δωρεάν στα σπίτια τους, οψέποτε μεταφερθεί το Τμήμα στην πόλη τους... "pal, it's a zero sum game - somebody wins and somebody loses"). Τα ίδια ισχύουν και για τις εγγυήσεις ενοικίου: Σου επιστρέφεται η εγγύηση από τον πατρινό σπιτονοικοκύρη σου και έτσι πληρώνεις την εγγύηση στον μεσολογγίτη σπιτονοικοκύρη σου. Οι συνδέσεις νερού και ρεύματος ενδιαφέρουν μόνο εάν θέλεις λογαριασμούς στο όνομά σου (καθόλου απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου – σε τί σε χαλάει άν ο λογαριασμός εκδίδεται επ’ ονόματι του μεσολογγίτη σπιτονοικοκύρη σου και εσύ τον πληρώνεις;) Πιθανόν να έχεις δίκιο για τη σύνδεση internet (όχι, καθόλου πολυτέλεια δεν είναι, το αντίθετο – δεν θα έπρεπε να υπάρχει σπουδαστής χωρίς internet), αλλά, και πάλι, μόνο εφόσον δεν υπάρχει ήδη σύνδεση στο όνομα κάποιου άλλου, δωρεάν Wi Fi, κτλ. Την κατανάλωση για το internet την πληρώνεις το ίδιο, ανεξαρτήτως του άν είσαι στο Μεσολόγγι ή στην Αμαλιάδα.Τελικά, όπως καταλαβαίνεις, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που λες, και σίγουρα θα το έχεις αποσβέσει μέχρι την αποφοίτησή σου, δεδομένου ότι οι ταβέρνες/καφετέριες/bars/κτλ στο Μεσολόγγι έχουν χαμηλότερες τιμές απ’ ότι στην Πάτρα (ίσως και λόγω του χαμηλότερου επιπέδου τους – μήπως τελικά αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος της όλης υστερίας;;)@ to_kerataki_mou 17.4.2013 | 16:04 Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου ούτε και έχω αναλάβει να απολογηθώ για ενδεχόμενες ατέλειές του, που είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν – αλλά δεν έχουν να κάνουν με τη στρατηγική του (που είναι σωστή). Για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αυτή η αλλαγή έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, όπως και τόσα άλλα. Γιατί άραγε έπρεπε να φτάσουμε στο παρά 5 για να κάνουμε τα προφανή; Διότι κάποιοι, αντί να είναι ηγήτορες και να δείχνουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κοινωνία, έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί φοβούμενοι το πολιτικό κόστος – δηλαδή τις διαμαρτυρίες σαν και τις δικές σας. Στο τέλος χρεοκοπήσαμε και τώρα τρέχουμε πανικόβλητοι να κάνουμε μέσα σε λίγα χρόνια αλλαγές βάθους δεκαετίας. Το λόγο που κοπανιόταν η κοπελίτσα-λήσταρχος Νταβέλης μπορώ μόνο να τον εικάσω , δεδομένου ότι από τις γκαρίδες της το ηχητικό μύνημα (προφανώς εδώ δεν μιλάμε για "επικοινωνία" πομπού-δέκτη)που προσπαθούσε (;) να εκπέμψει ήταν δυσδιάκριτο. Ή μήπως την ενδιέφερε μόνο η αποστολή μή λεκτικού μηνύματος;; Το θυμάσαι το παλιό αστείο για τον Ηρακλή; «Για ποιό λόγο είναι γυμνός και κρατάει ρόπαλο...;»
αχου το μωρεεεεεε.....ειναι συγκινητικά ασχετο.....την εγγυηση, ο μεσολογγιτης ιδιοκτητης θα την κρατησει εκτος κι αν παρεις μπογιες να του το βαψεις και διορθωσεις ολες τις φθορες μονος σου.κανενας σπιτονοικοκυρης δεν δεχεται οι λογαριασμοι να ειναι στο ονομα του γτ εσυ φευγεις (λεμε τωρα) και του αφηνεις δυο λυπητερες απληρωτες γτ μπορεις....και αν μενεις εσυ σε πολυκατοικια με δωρεαν Wi-Fi συγχαρητηρια...ψαξε βρες και στο Μεσολογγι.εισαι πολυ εξυπνος τελικα......ολα για τον χαμηλης ποιοτητας espresso γινονται...Τουλαχιστον αν δεν εχεις μετακομοισει ποτε σου, μην χρησιμοποιεις το επιχειρημα "ποσο ασημαντη οικονομικα διαδικασια" ειναι....ακουγεσαι τραγικα αστειος.(σοβαρα τωρα, μενεις ακομα με τους γονεις σου ετσι?)
Σου απαντάω γιατί κατ' αρχήν θέλω να μάθω το ανέκδοτο ! Επίσης να σου πω πως συμφωνώ για το αν μπορούσε να καταλάβει κάποιος την κοπέλα αλλά και για να σου πω πως συνεχίζεις να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα, βασιζόμενος στο " διαμαρτυρίες σαν και τις δικές σας ". Τα υπόλοιπα, να σου πω την αμαρτία μου, δεν τα διάβασα, γιατί δεν έχω τα κουράγια ...
@aiginitissa 18.4.2013 | 01:46, to_kerataki_mou 18.4.2013 | 00:52, κτλ Α) Επειδή αρκετοί επιμένουν επί προσωπικού θα τους απαντήσω όπως πρέπει: Θα ήταν άδικο (για τους άλλους) να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιους σχολιαστές διότι εγώ είμαι 40 ετών, ενώ αυτοί (ολοφάνερα από τις απαντήσεις τους) δεν είναι. Χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες που δεν αφορούν κανέναν, αναφέρω ότι έχω υπάρξει σπουδαστής/φοιτητής σε Ελλάδα/εξωτερικό και ναί, μένω σε ενοίκιο και έχω μετακομίσει τόσο πολλές φορές ώστε να μην μπορώ να θυμηθώ πόσες ακριβώς.Β)Η εγγύηση (συνήθως ενοίκια 2 μηνών) δίδεται προκαταβολικά προκειμένου ακριβώς ο νοικάρης να μην αφήσει «φέσια» φεύγοντας. Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα λογαριασμούς ΔΕΗ κτλ, στο όνομά μου, ούτε και θυμάμαι κανέναν άλλο νοικάρη (τουλάχιστον φοιτητή) που να είχε. Γ) Καλώς ή κακώς δεν μένουμε στη Γερμανία όπου ο ιδιοκτήτης έχει έτοιμη ταρίφα, και για κάθε πρόκα στον τοίχο, σου ετοιμάζει λογαριασμό. Εάν, παρόλα ταύτα, ο σπιτονοικοκύρης σου επιμένει, αγοράζεις 2 κιλά μπογιά, φωνάζεις και 2-3 φιλαράκια σου και ρίχνετε στο διαμέρισμα ένα φρεσκάρισμα, κάνοντας και την πλάκα σας. Φυσικά, τέτοιες λύσεις ούτε θα περνούσαν από το μυαλό κάποιων, εάν είναι βουτυρόπαιδα που τα περιμένουν όλα έτοιμα στο χέρι.Δ) Δεν ενδιαφέρει άν εγώ έκανα «μηχανογραφικό με τζόκερ», σημασία έχει ότι έτσι κάνει το 95% των υποψηφίων. Άν κάποιος έχει αντίθετη άποψη, προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Σίγουρα, υπάρχουν εξαιρέσεις (πχ όσοι δηλώνουν μόνο στρατιωτικές σχολές), αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση του ΤΕΙ Πάτρας. Ε) Επίσης, αδυνατώ να κατανοήσω το επιχείρημα ότι κάποιοι «ειχαν δηλωσει μονο σχολες της Πατρας πχ γιατι δεν θα ειχαν την οικονομικη δυνατοτητα να πανε αλλου», διότι η Πάτρα έχει υψηλότερο κόστος στέγασης έναντι του Ηρακλείου, Κομοτηνής, Χαλκίδας, Λάρισας, κτλ http://www.look4studies.com/default.asp?pid=19&langID=1&nwid=182 . Επομένως, επαναλαμβάνω ότι το κόστος μετακόμισης (πολύ μικρότερο από τα τραγικά που κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν) θα αποσβεστεί σύντομα. Σημειωτέον ότι η αποσυμφόρηση της Πάτρας θα έχει και ευεργετικές συνέπειες για όσους παραμείνουν σ’ αυτή, διότι λόγω μείωσης της ζήτησης θα μειωθούν και οι απαιτήσεις όσων Πατρινών προσφέρουν κατοικία/υπηρεσίες στους φοιτητές. (Αυτό σε επίπεδο συνολικής οικονομίας αντιστοιχεί σε «εσωτερική υποτίμηση», για όσους ενδιαφέρονται).ΣΤ) Όταν αναφέρομαι σε «κωμοπόλεις», προφανώς δεν παραπέμπω στην Πάτρα, αλλά στον διασκορπισμό Τμημάτων του συγκεκριμένου ΤΕΙ σε Αμαλιάδα-Αίγιο-Πύργο.(Και άλλων ΤΕΙ σε Θήβα, Διδυμότειχο ή Κιλκίς.)Ζ) Αντιλαμβάνομαι ότι «ειναι προβλημα το να αλλαξεις πολη στα ξαφνικα και να χασεις τον αγαπημενο/η σου». Αυτό όμως ΔΕΝ γίνεται «στα καλα του καθουμενου», ούτε «για χαρη των πολιτικων παιχνιδιων μιας κυβερνησης που δεν σεβεται τους πολιτες». Αυτό γίνεται διότι έχουμε σχεδόν χρεοκοπήσει. Δυστυχώς, η συγκεριμένη μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες γιατί αυτοί που ήταν στη θέση σου πριν από σένα έλεγαν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Το μαχαίρι όμως πια έχει φτάσει στο κόκαλο, και όσο συντομότερα κάποιοι ξυπνήσουν από τον βαθύ λήθαργο της βολεμένης μεταπολίτευσης, τόσο καλύτερα για τους ίδιους και για τη χώρα συνολικά. Ο/Η Ästhet το θέτει πολύ σωστά (ελπίζω να μην ειρωνεύεται): Κάθε κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία.Η) Το «ποιος είναι ο κ. Καπλανης» όντως δεν το ξέρω (ούτε και με απασχολεί). Φαντάζομαι όμως ότι εσείς θα ξέρετε καλύτερα: Με τις δικές σας ψήφους (ή τέλος πάντων των συσπουδαστών σας) δεν εξελέγη πρόεδρος του ΤΕΙ;;Θ) Δεν προσπαθώ να σας πείσω «οτι το Μεσολογγι συγκρινεται σαν πολη (ως προς το μεγεθος και την ποικιλια) με την Πατρα». Αντιθέτως: Εσείς προσπαθείτε να πείσετε ότι «το μέγεθος και η ποικιλία της Πάτρας» θα έπρεπε να αποτελεί τον κύριο άξονα της εκπαιδευτικής πολιτικής της (χρεοκοπημένης) πατρίδας μας. Ι) Η απάντηση στο ανέκδοτο για τον Ηρακλή μπορεί να λογοκριθεί, οπότε δες http://asteiakia.gr/tag/%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF . Η ατάκα για το zero sum game είναι από την ταινία Wall Street του Oliver Stone. Για τα πλείστα όσα άλλα που βαριέμαι να απαντήσω, δείτε τα σχόλιά μου στο αρχικό άρθρο του εκδότη του Lifo, Σ. Τσαγκαρουσιάνου http://www.lifo.gr/team/gnomes/37486 (άν και δε νομίζω).
Σου επαναλαμβανω οτι σημερα οι λογαριασμοι ειναι στο ονομα των ενοικιαστων και πρεπει να κανει συνδεση ο ιδιος και να πληρωσει την εγγυηση στη ΔΕΗ που την παιρνει πισω οταν φυγει, η την αφηνει για το ρευμα.Επισης οι ιδιοκτητες (τωρα με την κριση) ζητανε το λιγοτερο ενα νοικι και μια εγγυηση. Παλιοτερα πριν 3-4 χρονια ζητουσαν και 3 (2 νοικια, 1 εγγυηση). Ημουν αναπληρωτρια στη Χαλκιδα πριν 5 χρονια και ηταν ακριβως ετσι που σου τα λεω.
Ενταξει το ομολογω, μια δοση ειρωνιας την ειχε το σχολιο μου, οχι γιατι διαφωνω οτι υπο προυποθεσεις η απλη μετακομιση σε μια αλλη πολη δεν ειναι καποια υπερμερτη επιβαρυνση που να δικαιολογει ολο το χαμο, αλλα γιατι σε καποια σημεια των οσων γραφεις δινεις την εντυπωση οτι η κριση ειναι (μονο) ευκαιρια και σε καμια περιπτωση καταστροφη. Ετσι π.χ. η μακροχρονια ανεργια των νεων ειναι απλα μια προκληση που απαιτει απο αυτους να γινουν πιο δραστηριοι και κινητικοι (και πραγματι δεν αμφιβαλλω οτι υπαρχουν καποιες διεξοδοι εστω για καποιους απο αυτους), και οχι ενας τοιχος πανω στον οποιο αργα ή γρηγορα θα πεσουν ακομη και αρκετοι απο αυτους που επεδειξαν προσαρμοστικοτητα (οκ, εκτος αν απαιτουμε απο αυτους η προσαρμοστικοτητα τους να φτασει τα επιπεδα εκεινης ενος εργατη γης στην Μανωλαδα). Για να το θεσω διαφορετικα, πραγματι θελουμε υπευθυνους πολιτες που θα μπορουν (και για το δικο τους καλο) να βγαζουν το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα μεσα απο μια δεδομενη πραγματικοτητα, πολλες φορες ομως η προσωπικη ευθυνη οδηγει στο να φορτωνουμε στον καθενα την ευθυνη για πραγματα που δεν μπορει να επηρεασει, πραγματα ομως που εμπιπτουν στη σφαιρα ευθυνης της οργανωμενης κοινοτητας (ναι, του κρατους). Γιατι καλως ή κακως, δεν μπορουν ολοι οι ανεργοι να γυρισουν στα χωρια για να καλλιεργουν τρουφα ή σαλιγκαρια, ουτε μπορει η "νεα επιχειρηματικοτητα" να δωσει διεξοδο σε ολους, ουτε καν σε ολους οσους θα ηταν ικανοι για κατι τετοιο. Και για να γυρισουμε στην προκειμενη περιπτωση, θα πρεπει να δεχτεις οτι αναμεσα στους σπουδαστες του εν λογω ΤΕΙ υπαρχουν τουλαχιστον αρκετοι που ζουν μεσα στην αβεβαιοτητα για το μελλον (ειδικα μεσα στη συγκυρια της κρισης), γνωριζοντας οτι επι της ουσιας ειναι παρκαρισμενοι εκει για μερικα χρονια χωρις πυξιδα για το μετα (δεν γνωριζω κατι παραπανω για τα συγκεκριμενα αντικειμενα, αλλα νομιζω οτι αυτο ισχυει για αρκετα ΑΕΙ και ΤΕΙ). Θα μου πεις, αυτοι επελεξαν να σπουδασουν και αυτο μπορεσαν, αλλα ειμαστε σιγουροι οτι ειχαν καποια καλυτερη εναλλακτικη; Στην τελικη απλα ανταποκριθηκαν στα ερεθισματα που πηραν απο μια κοινωνια που αφηνοντας σιγα σιγα τη χειρωνακτικη εργασια στους μεταναστες περιμενε απο τους νεους της να σπουδασουν οτιδηποτε και τους πετουσε μετα σε μια εργασιακη μαυρη τρυπα. Με αυτο δεν θελω να δικαιολογησω ουτε συγκεκριμενες συμπεριφορες ουτε ανορθολογικες αντιδρασεις, απλα η εξηγηση οτι ολα αυτα γινονται γιατι ειναι κακομαθημενα μαμοθρεφτα μου φαινεται λιγο ισοπεδωτικη.
Ästhet, δε νομίζω να διαφωνούμε και τόσο πολύ. Π.χ. καθόλου δεν υποστήριξα ότι η νέα επιχειρηματικότητα αποτελεί τη λύση για τα πάντα. Σίγουρα θα πρέπει οι νέοι μας να εξετάσουν ποιες είναι οι προοπτικές (τυποποίηση εξαιρετικού ελαιολάδου, καλλιέργεια ροδιάς, κτλ). Πάντως, άποψή μου είναι ότι χωρίς «μεγάλο κεφάλαιο», χωρίς αστική τάξη δεν θα υπάρχει ούτε και μεσαία τάξη. Καλώς ή κακώς, μόνο οι πραγματικά μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μεσαία/ανώτερα στελέχη με σπουδές. Αντιθέτως, οι συνηθισμένες στην Ελλάδα οικογενειακές επιχειρήσεις, άντε το πολύ-πολύ να χρειάζονται έναν απόφοιτο γυμνασίου για να τους κάνει τα θελήματα. Και η τελευταίες σου προτάσεις παρουσιάζουν πολύ εύστοχα την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία.Στο σχόλιό μου όμως καθόλου δεν αναφέρθηκα στα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Ούτε φιλοδοξώ να δώσω λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Και πρώτος αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ξεβολέματος (και με την κακή και με την καλή έννοια). Όταν αναφέρομαι σε «ρίσκα και κινητικότητα» (σε επίπεδο σπουδαστών ΤΕΙ, πάντα) παραπέμπω στον πανικό που προκαλεί η σχεδιαζόμενη μετακόμιση στο Μεσολόγγι: Είναι σαν να τους είπαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Βεβαίως όταν ήδη κυριαρχούν τέτοιου είδους φοβικά σύνδρομα, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ποια θα είναι η στάση ζωής αυτών των ανθρώπων και μετά την αποφοίτησή τους. Τα παιδιά αυτά αντιπροσωπεύουν το μέλλον, θα έπρεπε να κοιτάνε το μέλλον κατάματα και με τσαμπουκά (εδώ ο τσαμπουκάς είναι όχι μόνο χρήσιμος αλλά και απαραίτητος). Αντιθέτως, βλέπουμε τους σπουδαστές να συμπεριφέρονται σαν κάτι 70χρονους που καλύπτουν τις άλυτες εμμονές τους με διάφορες προφάσεις: - «Δεν θέλω!»- «Γιατί;;»- «Γιατί θα μου στοιχίσει πολύ η μεταφορά της Σχολής» - «Μα πώς γίνεται, αφού στην πραγματικότητα το κόστος διαβίωσης εκεί θα είναι χαμηλότερο»-«Ναι, αλλά έτσι θα καταργηθεί το Τμήμα μου»-«Μη σε νοιάζει, εσύ θα πάρεις το ίδιο πτυχίο που θα έπαιρνες όταν συμπλήρωνες το μηχανογραφικό»-«Ναι, αλλά εγώ δεν θέλω», κτλ.Εντάξει, αν κάποιοι παρεξηγιούνται από τον όρο μαμόθρεφτα, να την αλλάξουμε τη διατύπωση. Να πούμε ότι η συμπεριφορά (κάποιων) σπουδαστών ερμηνεύεται βάσει ψυχολογικών μηχανισμών άμυνας, και συγκεκριμένα της άρνησης και εκλογίκευσης, σε συνδυασμό με τάσεις παλινδρόμησης σε παιδικά σχήματα σκέψης. Είναι καλύτερα έτσι;;
Vangelis1972 το ότι θα αποφοιτήσουν από μια σχολή που δεν θα υπάρχει δεν σου λέει κάτι ε?Ούτε ότι η μετακίνηση τους στο Μεσολόγγι θα έχει κάποιο σημαντικό οικονομικό κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους?Στην τελική αυτά τα παιδιά πέρασαν σε μια σχολή της επιλογής τους που βρίσκεται στην Πάτρα.Με ποιο δικαίωμα τους λες ότι η σχολή τους θα μεταφερθεί οπουδήποτε αλλού?Εσένα αν σου το έκαναν αυτό να τους έλεγες κι ευχαριστώ που θα γνωρίσεις μια νέα πόλη...Αφού δεν το 'χεις με τα κείμενα ,άντε καμιά βόλτα απ'το Navona να ξελαμπικάρει το θολωμένο σου μυαλό.Κατά τη γνώμη μου αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό σε όλη την ιστορία του σεχδίου ΑΘηνά είναι ότι αυτά τα παιδιά παλεύουν μόνα τους,ενώ θα έπρεπε να υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλους τους φοιτητές της χώρας.Αλλά ,δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν νοιάζονται για την φωτιά που καίει το σπίτι του γείτονα,αφόυ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι αυτή η φωτιά αργα ή γρήγορα θα κάψει και τα δικά τους σπίτια.
1) Έλεος με «τα παιδιά που πέρασαν σε μια σχολή της επιλογής τους που βρίσκεται στην Πάτρα»! Ποιά σχολή επιλογής τους, ποιά Πάτρα, μιλάμε σοβαρά; Ξέρετε πολλούς που δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο λιγότερα από 50 Τμήματα; (κι’ όπου κάτσει; Από το Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών στη Καστοριά μέχρι Τεχνολογίας Τροφίμων στη Καλαμάτα.) 2) Αναρωτιέμαι, ποιό είναι «το σημαντικό οικονομικό κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους»; Το σύνολο των φοιτητών ενοικιάζει επιπλωμένα/ημι-επιπλωμένα διαμερίσματα. ΟΚ, θα χρειαστεί να κουβαλήσουνε τα ρούχα, βιβλία και το PC τους, και αν οι ίδιοι δεν έχουνε αυτοκίνητο, θα έρθει ο μπαμπάς/αδελφός/ξάδελφος για να βοηθήσει με το δικό του όχημα. Θα κοστίσει αυτό 600 ευρώ, όπως λέει ο Kalliopecon; Τώρα, όσοι ενοικιάζουν ανεπίπλωτο διαμέρισμα γιατί ο μπαμπάς έχει ήδη ετοιμάσει την προίκα τους, όντως θα χρειαστούν μεταφορική εταιρεία. Αφού όμως αγοράσανε σκρίνιο και σαλοτραπεζαρία για το φοιτητικό διαμέρισμα, μάλλον θα τους περισσεύουν και λεφτά για τη μετακόμιση.3) «Τα παιδιά παλεύουν μόνα τους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη» όχι γιατί οι άλλοι είναι παρτάκηδες, αλλά διότι οι σπουδαστές δείχνουν να μην συναισθάνονται την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Sorry κιόλας, αλλά όταν κόβονται τα δωρεάν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, κανείς δεν θα χάσει τον ύπνο του γιατί το ΤΕΙ Πάτρας θα απολέσει το Τμήμα Πληροφορικής στην Διοίκηση & την Οικονομία (που δεν βρίσκεται καν στην Πάτρα αλλά στην… Αμαλιάδα.)4) Οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις Τμημάτων είναι απαραίτητες για να μειωθεί το κόστος και να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Σίγουρα συνεπάγονται κάποιο ξεβόλεμα και δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, αλλά από την άλλη πλευρά είναι αναγκαίες. Ακόμα και οι πολέμιοι του σχεδίου «Αθηνά» αναγνωρίζουν ότι έχει ξεχειλώσει τελείως το πράγμα με την ίδρυση Τμημάτων σε κάθε κωμόπολη της Ελλάδας. Η διαφορά είναι ότι ο καθένας ξεχωριστά θεωρεί ότι οι αλλαγές αφορούν τους άλλους και όχι τους ίδιους. Οι ενστάσεις των σπουδαστών/τοπικών παραγόντων αποτελούν μια σύνθεση α) της διαμαρτυρίας των σουβλατζήδων στον Ισθμό Κορίνθου (που δεν ήθελαν τη νέα γέφυρα γιατί θα χάνανε την πελατεία τους) και β) των δήμων που δεν θέλουνε ΧΥΤΑ εντός των ορίων τους («διότι πρέπει να γίνουνε χώροι ταφής απορριμμάτων αφού είναι απαραίτητοι, αλλά να μην γίνουν σ’ εμάς – να πάνε να τους κάνουνε στην αυλή του γείτονα»).5) Μάλλον έχεις σχηματίσει λάθος εντύπωση για το άτομό μου: Δεν μένω στην Πάτρα για να «συχνάζω στο Navona». Ούτε και υπερασπίζομαι το σχέδιο «Αθηνά» καθ αυτό, που μπορεί και να έχει ένα σωρό λάθη. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι ακαδημαϊκοί πολίτες της χώρας είναι άνθρωποι που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες και φοβούνται να πάρουν ρίσκα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας – έχει να κάνει με τον τρόπο που έχουν αναθραφεί. Εάν είχες τη δυνατότητα, θα διαπίστωνες ότι οι νέοι πχ της Σλοβακίας ή Ουγγαρίας ή Λιθουανίας ζουν όχι τα τελευταία 5, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια με συνθήκες ανεργίας, ανασφάλειας και μισθών πραγματικής πείνας. Αυτό όμως τους έχει δυναμώσει: Τους έχει κάνει να αναλάβουν ευθύνες, να παίρνουν ρίσκα, να εμφανίζουν γεωγραφική/επαγγελματική κινητικότητα, να είναι δημιουργικοί για να επιβιώσουν. Ενώ οι δικοί μας; Κλειδώνουν τους καθηγητές τους στα γραφεία τους και μετά πάνε στην καφετέρια για να παίξουν τάβλι.
επειδη μαλλον δεν εχεις κανει μετακομιση προσφατα, (ή κα ποτε), επετρεψε μου να σου πω τα εξοδα:ενοικιο+ενοικιο για εγγυησησυνδεση νεροσυνδεση ρευμαεγγυηση κοινοχρηστασυνδεση ιντερνετ (και οχι δεν ειναι πολυτελεια)μεταφορικακαι διαφορα αλλα απροοπτα.ναι ειναι περιπου 600 ευρω οσο και να σοκαρεσαιεπισης δεν καταλαβα απο ποτε το να αγοραζεις βασικα επιπλα για ενα σπιτι ειναι ενδειξη πολυτελειας οποτε προφανως και τους τρεχουν απο τα μπατζακια.τελος τι εννοεις φοβουνται να παρουν "ρισκα"??? ρισκο ειναι να σε πετανε απο δω κ απο κει και να μην ξερεις που θα εισαι αυριο? να πουμε κι ευχαριστω δλδ.....
1.Αν εσύ έκανες το μηχανογραφικό σου με τζόκερ δεν σημαίνει ότι το κάνουν όλοι.Ξερεις υπαρχουν και παιδια που θα ειχαν δηλωσει μονο σχολες της Πατρας πχ γιατι δεν θα ειχαν την οικονομικη δυνατοτητα να πανε αλλου. 2.Τα βλεπεις ολα τοσο ευκολα και απλα.Ρε ανθρωπε ποιος εισαι εσυ που θα υποχρεωσεις τον αλλον να μετακομισει αλλου και θες να τη δεχτει και αδιαμαρτυρητα.3.Η αλληλεγγυη αφορα στο οτι ολα αυτα εντασσονται σε ενα γενικοτερο πλαισιο υποβαθμισης της δημοσιας παιδειας που αργα ή γρηγορα θα τους αγγιξει ολους.Αλλα αν κρινω απο την μανια σου για το "αγιο" εξωτερικο οπου ολα γινονται σωστα,μαλλον θα προτιμουσες να γινουν και τα πανεπιστημια ιδιωτικα...4.Λες για καθε κωμοπολη που εχει και πανεπιστημιο.Το ποια πολη απο τις Πατρα και Μεσολογγι παραπεμπει περισσοτερο σε κωμοπολη και που θα ηταν λογικοτερο να συγκεντρωθουν τα τμηματα,το αφηνω στην κριση σου.5.Το βασικο σου επιχειρημα ειναι οτι αντιτιθεσαι στην αντιδραση των φοιτητων επειδη αυτη η αντιδραση γινεται λογω του ξεβολεματος του.Σιγουρα υπαρχουν πολλα στραβα στους Ελληνες φοιτητες στις μερες μας,ομως δεν γινεται να τους μηδενιζεις ολους και να εξιδανικευεις καποιους αλλους αγνοωντας την αδικια που συντελειται εις βαρος τους.Δηλαδη εσυ θεωρεις οτι αν εναν φοιτητη που ζει στο Καουνας του πουν οτι η σχολη του μεταφερεται σε μια λιθουανικη κωμοπολη δεν θα αντιδρασει?Η διαφορα ειναι οτι σε μια τεοια χωρα κατι τετοιο θα ηταν απιθανο να συμβει λογω του οτι τα πραγματα γινονται βασει σχεδιου.Ενω στην Πατρα ξυπνησαν μια ηλιολουστη μερα και τους ενημερωσαν οτι η σχολη τους παει στο Μεσολογγι.Θα περεπε να πουν και ευχαριστω ε?YΓ.Δεν ειμαι φοιτητης του ΤΕΙ Πατρας ουτε επηρεαζεται η σχολη μου απο το σχεδιο Αθηνα.
δεν συμφωνω με τον τροπο αλλα οντως τους πηραν με το ζορι. οχι φανταρους, αλλα μια μετακομιση στην καλυτερη θελει 600 ευρω ρευστο. δεν ειναι ο γκομενος και το μπαρ του Μακη το προβλημα. ειναι η ανασφαλεια σε ολους τους τομεις που σε κανουν να νοιωθεις, και η αισθηση οτι δεν ξερεις τι σου ξημερωνει.νομιζω ολοι εχουμε δικαιωμα στο αισθημα της ασφαλειας. και οχι δεν ειναι το ιδιο με τους δικηγορους και τους λογιστες γιατι αυτοι εχουν επιλογη και επιπλεον πληρωνονται, δεν πληρωνουν.
Χαρακτηριστικό της νεότητας είναι ΚΑΙ η διάθεση για περιπέτεια. Και για δυσκολίες. Ο τύπος της ασφάλειας που απαιτούν αυτά τα παιδιά είναι του 60άρη.
Έχετε απόλυτο δίκιο. θα ήθελα να προσθέσω και μια σημειολογική παρατήρηση. Κοιτάξτε την φωτογραφία (αλλά και το βίντεο ακόμα καλύτερα). Και τώρα αναρωτηθείτε, πόσες γυναίκες βλέπετε και πόσες θείτσες? Έχουμε 2013 και ψάχνεις να βρεις γυναίκα με τηλεσκόπιο. Η παραγωγή θείτσας στη χώρα μας συνεχίζει σταθερά να κυριαρχεί έναντι του πρωτοτύπου.
φιλε Βαγγελη 1972χωρις να εχω πληρη εικονα των ελληνικων πανεπιστημιων τα τελευταια 4 χρονια, το κειμενο σου με βρισκει αρκετα συμφωνο, με βαση τη δικια μου εμπειρια απο ελληνικα πανεπιστημια, και ελληνες φοιτητες εντος και εκτος συνορων..το καλαμπουρι που κανουμε οτι πολλα 'ελληνοπουλα' μενουν με γονεις μεχρι τα 30, εχει βαση..πιστευω οτι ισχυει οτι δεν ειναι προετοιμασμενοι πολλοι στην ιδεα να μεινουν μονοι τους, ή να πρεπει να αλλαξουν συνηθειες, να συγκατοικησουν με αλλοδαπους..το urban legend, οπου ελληνιδα μανα εστελνα πακετα με φαγητο σε ταπερ αεροπορικως, φανταζομαι ειναι γνωστο...---στο αλλο σημειο τωρα...φωναζω και το λεω (και αρκετοι αλλοι πρωην συμφοιτητες μου), η παραταξεις και η κομματοποιηση ειναι το Νο 1 μιασμα του ελληνικου πανεπιστημιου..μαζι φταιξαμε και μεις που αρκετοι περασαμε και δε σταματησαμε, αλλα ενταχθηκαν σε παραταξεις, αλλοι κοιταξαν τη παρτη τους και δεν αντιταχθηκαν ποτε στη 'μπιχλα' που λεγεται φοιτητικες παραταξεις..αυτη η μουργα εχει διαλυσει το πανεπιστημιο, και τοσα χρονια που αλωνιζαν σα μαντροσκυλα διχως καμια συνεισφορα, ο μεσος φοιτητης κοιταζε τη παρτη του...τωρα που σφιξαν τα κωλια, και πρεπει να ξεκληριστουν οι μπαφοπαρεες της πατρας για μεσολογγι, αρχισαν τα πιθηκισματα, οι ταρζανιες, και οι καφριλες (ειναι και εκλογες τωρα οποτε μπατε σκυλοι αλεστε)..αλλη μια φορα εγινε ενα δηθεν μαζικο φοιτητικο κινημα, εν ετη 2006-2007 αν θυμαμαι, με νεες παραμετρους που θελαν να περασουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, και επικρατησε η απολυτη εκφραση δημοκρατιας, με κλειστες σχολες για τριμηνα...--δε με ενοχλει ο ταμπεραμεντο των ελληνοπουλων..ο καθε λαος εχει το χαβαλε του, στη τελικη και γω ανηκω στην ιδια φαρα..εχουμε καλα εχουμε και κακα..μεχρις ομως τα πανεπιστημια ξεβρωμισουν απο τη λερα των 'φοιτητικων' παραταξεων, προκοπη δε θαρθει
Συμφωνώ το ότι ο τρόπος των φοιτητών ήταν λάθος και πως θα έπρεπε να σεβαστούν κάποια πράγματα απλά ήθελα να προσθέσω πως δεν είναι μόνο τα παιδιά που αλλάζουν πόλη αλλά και αυτά που καταργούν το αντικείμενό σπουδών τους. Το να αλλάξεις πόλη δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό αφού παραμένεις στη σχολή που επέλεξες αλλά το να σε αλλάζουν σχολή είναι σημαντικό. Επίσης αυτά τα παιδιά εδώ και 2 μηνές είναι στο πουθενά γιατί κανείς δεν μπορεί να τους δώσει μία απάντηση για το τι θα συμβεί του χρόνου και κάθονται και πληρώνουν 2 μήνες ενοικία που ίσως να είναι για το τίποτα.
+1000 σε ό,τι λες. Το ύφος ιδιαίτερα της ομιλίας τους στα λίγα δευτερόλεπτα που άντεξα να δω με σόκαρε. Δίκιο ίσως να έχουν μόνο οι φοιτητές που διαμένουν σε ακτίνα 50 χλμ από την Πάτρα. Για τους υπόλοιπους, δε θα είχα πρόβλημα να υποστήριζαν τα, ενδεχομένως άδικα, αιτήματά τους με διάλογο και ακαδημαϊσμό, αλλά απ'ότι βλέπω συνεχίζουμε να σπουδάζουμε για να κάνουμε "ζωάρα", να πάρουμε ένα "χαρτί" με λαμογιές και γενικά να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Ακόμη και τώρα, στην κρίση, που θα έπρεπε όλοι να προσπαθούμε για μία εκπαίδευση-εφόδιο, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο συνεχίζουν να είναι πεδία όπου θριαμβεύει ο τσαμπουκάς, το πεζοδρόμιο, οι γνωριμίες και η μόστρα.