ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
14.2.2019 | 01:25

Νιώθω οργή και αμηχανία

Γεια σας παιδιά! Πολλοί και πολλές εξομολογούνται εδώ, να σας πω και εγώ τα δικά μου. Χρόνια μετά το μεταπτυχιακό μου, αποφάσισα να κάνω ένα διδακτορικό σε αυτό που σπούδασα, θετικές επιστήμες. Βρίσκω έναν καθηγητή στον τομέα που με ενδιαφέρει, κατεβάζω και διαβάζω όλες σχεδόν τις δημοσιεύσεις του, φτιάχνω μια προσεγμένη πρόταση και για να μην τα πολυλογώ με δέχεται για διδακτορικό στην εργαστηριακή του ομάδα. Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που πάνω σε φιλική κουβέντα μαζί του -τι μου ήρθε και εμένα; - λέω πως υποστηρίζω τον Ολυμπιακό από ομάδες. Αυτός είναι Πάοκ, και από την στιγμή εκείνη, χωρίς εγώ να δώσω οποιαδήποτε άλλη αφορμή, έχει ξεκινήσει ένα βιολί υποτιμητικών σχολίων για την ομάδα αυτή κάθε φορά που κάνουμε διάλειμμα για καφέ στο εργαστήριο ή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Τι ότι "οι γαύροι είναι ηλίθιοι", τι ότι "είναι όλοι τους κλέφτες" και λοιπά. Να σημειώσω επίσης πως το ενδιαφέρον του για τη δουλειά μου ήταν σχεδόν μηδενικό μέχρι που κατόρθωσα και πήρα ένα βραβείο για μια πρόταση που έκανα σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό προτάσεων επάνω στη βιοχημεία,όχι κάτι σπουδαίο πάντως ένα βραβείο.Επειδή βλέπω πως οι άλλοι συνάδελφοι τον ανέχονται, έτσι και εγώ δεν απαντάω στα σχόλια που κάνει και προσπαθώ να περνάω απαρατήρητος κοινωνικά, αλλά απορώ αν όλα αυτά τα λέει για εμένα και τέλος πάντων με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Σκέφτηκα τον Ιανουάριο να παραιτηθώ και να συνεχίσω σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλά είναι και το βραβείο που θα πάει χαμένο αν τα παρατήσω. Με έχει φέρει σε δύσκολη θέση και νιώθω αμηχανία γιατί δεν είναι μόνο αυτά, γενικά είναι αδιάφορος απέναντί μου σε σχέση με τους άλλους συνεδέλφους στο εργαστήριο. Και έχω τσαντιστεί με αυτά που λέει γιατί όσο να πεις, τα λέει γενικά αλλά ξέρει ότι αυτά έχουν και εμένα αποδέκτη. Οι άλλοι συνάδελφοι δεν έχουν πολλά πολλά με εμένα, απλώς κάνουμε τη δουλειά μας όταν πρέπει και φεύγουμε, έτσι δεν με στηρίζουν λέγοντάς μου τι να κάνω. Δεν ξέρω τι να κάνω όμως με αυτόν. Καμιά βοήθεια;
12
 
 
 
 
σχόλια
Μόνο στο αθάνατο Ελληνικό πανεπιστήμιο αυτά τα ακραία! Προφανώς και δεν θα παραιτηθείς και ούτε θα αφήσεις στη μέση την έρευνά σου και το διδακτορικό σου εξαιτίας ενός απαίδευτου και αγενούς ανθρώπου που έτυχε να συνεργαστείς. Δυστυχώς, ειδικά στον ακαδημαϊκό τομέα, θα συναντήσεις πολλούς με παραξενιές, ιδιοτροπίες, και αυτό που λέμε κοινώς "academic ego". Συγκεντρώσου στη δουλειά σου και τη καριέρα σου, κάνε προς το παρόν τα στραβά μάτια και υπομονή μέχρι να τελειώσεις.
Θα διαφωνήσω.Τόσες χώρες σε αυτό τον κόσμο, δύσκολο.Μπορεί να μην είναι για ομάδες να είναι για πολιτικές πεποιθήσεις ή για ο,τιδήποτε.Της έχουμε σύρει πια της Ελλάδας όλα τα άσχημα, είμαστε ιδιαίτερα δημιουργικοί σε αυτό.Γενικά, όσο και να μορφωθεί ένας άνθρωπος παραμένει αυτό, άνθρωπος.
Να προσθέσω ότι ενδέχεται να μην είναι λόγω της ''παλιοελλάδας'' αυτό, αλλά λόγω του εγωκεντρισμού που δεν επιτρέπει πολλές φορές να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες χώρες.Απλά ενισχύεται η στάση αυτή λόγω κατάστασης.
Δεν ξέρω για όλον τον κόσμο. Μιλώ για Ευρωπαϊκά πλαίσια και αυτό γιατί τυγχαίνει πλέον να εργάζομαι σε ακαδημαϊκό χώρο στο εξωτερικό. Και έχοντας περάσει ως φοιτήτρια 6 ολόκληρα χρόνια σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο (για να μην αναφερθώ στις σεξιστικές συμπεριφορές που είχα να αντιμετωπίσω ως γυναίκα), είμαι σίγουρη πλέον ότι εδώ παρά τις όποιες εγωκεντρικές ή μικροπρεπείς συμπεριφορές που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν παντού και σε όλους τους κλάδους, όλοι τηρούν επαγγελματισμό και τον στοιχείωδη σεβασμό. Κανείς δεν θα σου συμπεριφερθεί με τον τρόπο που αναγράφεται στην Εξομολόγηση λόγω διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων (!) ή πολιτικών πεποιθήσεων. Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι εάν εδώ είχα να αντιμετωπίσω τέτοια συμπεριφορά, θα πήγαινε αυτομάτως καταγγελία σε staff wellbeing services και ας είναι όσο senior θέλει ο επιβλέπων...
Ξέχασα να αναφέρω (είναι αργά και χάνω τον ειρμό της σκέψης μου) ότι δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπιών αλλά και έλλειψης υποδομών. Για παραδείγμα, όταν σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο υπάρχουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές δεν υπάρχει πουθενά και κανείς να πας να παραπονεθείς χωρίς να κινδυνεύει η θέση σου. Yπομένουμε και υποφέρουμε στη σιωπή. Ακόμα και σωματεία εμμένουν σε κομματικά συμφέροντα χωρίς να ενδιαφέρονται για τα απτά και άμεσα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι φοιτητές όσο το διδακτικό προσωπικό στο εκάστοτε πανεπιστήμιο. Και αυτά είναι προβλήματα που δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλην.
Όταν λέω εγωκεντρισμό εννοώ του ατόμου που κάνει την σύνδεση του τύπου ''μόνο στην Ελλάδα αυτά''.Ακόμα χειρότερα αν έχει φύγει από εκείνη και την κατακρίνει γιατί έχει δει τις καλύτερες συνθήκες.Είσαι σε μια χώρα του εξωτερικού, δεν έχεις ζήσει σε όλη την Ευρώπη.Εδώ πάλι κολλάει ο εγωκεντρισμός που σου έλεγα, σκέφτεσαι στην τάδε χώρα που μένεις δεν συμβαίνει αυτό άρα δεν συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αυτό δεν είναι λογικό.
Άρα αναφέρεσαι σε μένα συγκεκριμένα. Δεν χρειάζονται οι γενικεύσεις... Με λες "εγωκεντρική" επειδή περιγράφω την πραγματικότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια της Ελλάδας (έχοντας μέτρο σύγκρισης την εμπειρία μου στο εξωτερικό) και χτυπάω κάποια ευαίσθητη χορδή του πατριωτισμού σου; Πρώτον, θα σου έλεγα να ανοίξεις λεξικό και να διπλο-τσεκάρεις την έννοια της λέξης "εγωκεντρικός". Δεύτερον, θα σου απαντήσω λοιπόν, ότι κατέκρινα την Ελλάδα και όσο ήμουν Ελλάδα. Γι' αυτό έφυγα εξάλλου. Όσοι αναζητούν κάτι καλύτερο, δεν μένουν στα λίγα. Εγωκεντρικό; Φιλόδοξο; Δεν με νοιάζει πως το ονομάζεις και στη τελική δεν σου πέφτει και λόγος. Τρίτον, η λέξη "κατακρίνω" εμπεριέχει την έννοια της κριτικής σκέψης (κρίνω αρνητικά). Όσο δεν συνειδητοποιείς και δεν θέλεις να αποδεχθείς το πόσο προβληματική και τοξική είναι μια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, τόσο τη διαιωνίζεις. Ακριβώς η ελληνική νοοτροπία... Εις το επανιδείν.
χαχχαχχαχα πάλι το πήρες εγωκεντρικά.Δεν αναφερόμουν καν σε εσένα συγκεκριμένα.Ας τα πάρουμε από την αρχή.Το εγωκεντρικός δεν το εννοώ προσβλητικά.Όλοι οι υγιείς άνθρωποι έχουν τον εαυτό τους ως προτεραιότητα και ως παιδιά οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν υπάρξει εγωκεντρικοί.Έρχεται μετά η κοινωνικοποίηση και ο εγωκεντρισμός αποβάλλεται αλλά στοιχεία του μένουν, σε άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο.Αυτό που είπες για παράδειγμα, το ''μόνο στην Ελλάδα'' και το ''στην χώρα που μένω'' υποθέτοντας ότι όλη η Ευρώπη είναι έτσι, ναι ήταν εγωκεντρικό.Ότι εσύ είσαι δηλαδή το κέντρο του κόσμου και αυτό που συμβαίνει στην χώρα στην οποία κατοικείς και κατοικούσες άρα συμβαίνει και παντού.Για να μην παρεξηγηθώ για άλλη μια φορά, ότι συμπεριφέρομαι, να σου δώσω ένα παράδειγμα, άσχημα κάποιες φορές και περισσότερες φορές καλά δεν σημαίνει ότι είμαι κακός/καλός.Πολλοί τα συγχέουν αυτά.Δεν θεωρώ ότι είσαι εγωκεντρική, δεν σε γνωρίζω καν.Τέλος, κατακρίνω και εγώ την Ελλάδα όπου πρέπει, αλλά με γνώμονα και το τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες για να έχω κρίση.Η υπερβολή είναι ανόητη.Ελπίζω να σε κάλυψα:)
Νυστάζω και δεν το εξέφρασα σωστά.Καλύτερο παράδειγμα:Συμπεριφέρομαι τις περισσότερες φορές στην ζωή μου έξυπνα, κάποιες όμως χαζά.Είμαι χαζός?Άλλο η συμπεριφορά μου σε στιγμές και άλλο το τι είμαι.Το μπερδεύουν τόσο πολλοί αυτό που καταντάει κουραστικό.Αυτά ουφ κουράστηκα Καληνύχτα.
Δυστυχως αγαπητέ θεωρω πως το μόνο που μπορεις να κανεις σε αυτη την περιπτωση ειναι να οπλιστεις με υπομονη και επιμονη...αδιαφόρησε οσο μπορεις για τα σχόλια του συγκεκριμένου καθηγητη..αν και εγω προσωπικα την ολη συμπεριφορα εκ μερους του την βρισκω ακρως αντιεπαγγελματικη και ανωριμη

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ