Ο Τσίπρας προτείνει να καθιερωθεί το λαϊκό δημοψήφισμα

Ο Τσίπρας προτείνει να καθιερωθεί το λαϊκό δημοψήφισμα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
9

Να καθιερωθεί το λαϊκό δημοψήφισμα είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις της κυβέρνησής του και μεταξύ άλλων ανέλυσε τον τρίτο άξονα πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων.

«Προτείνουμε την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Πολιτική
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
"Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς Πηγή: www.lifo.gr"Ρε Alex, πόσο πιο τρολ? Πέραν της κωλοτούμπας του προηγούμενου δημοψηφίσματος (βλέπε 61%), ΤΩΡΑ σκέφτηκες τις "κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας"? Μετά από 3 μνημόνια που παραχωρούν κυριαρχία και περάσαν αντισυνταγματικά? (για διεθνές συμβάσεις χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία [δλδ 180 βουλευτές] και όχι απλή πλειοψηφία [δλδ 151 βουλευτές] - περιέργως το ΣτΕ έκρινε ότι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για το 1ο μνημόνιο..)
Δε καταλαβαινω τι θελει να πετυχει ο Τσιπρας. Απο την μια εκανε ενα αχρηστο δημοψηφισμα το 2015 που, περα απο την καταστροφη στην οικονομια που προκληθηκε, δεν τιμησε. Απο την αλλη για ενα εθνικο θεμα οπως το σκοπιανο που θα μπορουσε να του δωσει διαπραγματευτικα οπλα απλα αγνοησε οποιαδηποτε ιδεα δημοψηφισματος. Αρα, αλλα λογια να αγαπιομαστε; Δημοψηφισμα μονο οταν εξυπηρετει την κοντοφθαλη μικροπολιτικη του αντζεντα;
Ωραίο! Αλλά να το κανονίζουν τις μέρες που έχει λαϊκή, οπότε σε ανάλογη περίπτωση με τις Πρέσπες π.χ., να μπορείς να αγοράσεις τίποτα γίγαντες αν -ω μη γένοιτο-, συμβεί κάνα πολιτικό νταραβέρι περίεργο.
Πώς τον λέγανε εκείνον τον πρωθυπουργό που μέσα στις ψευδαισθήσεις του, γυρισε το "οχι" του δημοψηφίσματος σε "ναι"; τωρα γυρναει και μιλαει για λαϊκή βούληση και μπούρδες. Χωρίς τσίπα, όνομα και πράμα..
Σωστός ο παίχτης. Αφού έκανε ένα και μοναδικό δημοψήφισμα, το οποίο αγνόησε παντελώς, και ενώ δε θα εκλεγεί πάλι, θέλει (προφανώς) να δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση με δημοψηφίσματα που είναι σίγουρο ότι δε θα αρέσουν στους κυβερνώντες και ακόμα πιο σίγουρο ότι θα τα "υποστηρίζει" ως αντιπολίτευση (για το θεαθήναι πάντα). Απλά, δεν υπάρχει!
Win/WinΟταν δεν τους συμφερει το αποτελεσμα θα το γραφουν στα @@ τους.Και οταν ξερουν το αποτελεσμα εξ αρχης (πχ Μακεδονια) δεν θα κανουν ποτε δημοψηφισμα.
Το λαϊκό δημοψήφισμα θέλει και ώριμους πολίτες. Θέλει σωστή εκπαίδευση. Ο αχικαταληψίας λαϊκιστής που ως πολιτικός κάνει ό,τι μπορεί για την κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος επιθυμεί τα λαϊκά δημοψηφίσματα ώστε να μπορεί με μεθόδους Μαδουροπαππά να χειραγωγεί έναν ανώριμο και αμόρφωτο λαό κοάζοντας τον σιχαμερό λαϊκισμό του.