«Είναι ντροπή!» λέει για τον καπνιστή Πολάκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος

«Είναι ντροπή!» λέει για τον καπνιστή Πολάκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Facebook Twitter
18

Την έντονη αντίδραση του Βιτένις Αντριουκαΐτις, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας προκάλεσε η φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Αντριουκαΐτις ρωτήθηκε για τη φωτογραφία από την εφημερίδα Καθημερινή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!» είπε σε έντονο ύφος ο ευρωπαίος επίτροπος σχολιάζοντας την εικόνα.

«Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει», πρόσθεσε.

«Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Αντριουκαΐτις.

Επίσης σχολίασε και το γεγονός ότι κανείς από όσους συνάντησε στο υπουργείο δεν φορούσε γραβάτα. «Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν την ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!» σχολίασε.

«Για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε όταν ο αναπλ. υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων», είπε στην ίδια εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ άσκησε κριτική σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους ενώ από τα βέλη του δεν ξέφυγε επίσης ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει εντοπιστεί να καπνίζει σε χώρους μη ενδεδειγμένους.

«Ξεκινώντας, με το θλιβερό θέαμα της Βουλής. Όπου, έχω κουραστεί να κάνω παρατηρήσεις σε συναδέλφους βουλευτές, σε δημοσιογράφους, σε προσωπικό της Βουλής, το οποίο καπνίζει εντός του Κοινοβουλίου χωρίς κανέναν σεβασμό σε όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται εντός αυτού του χώρου. Χρειάζεται, προφανώς, ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, το οποίο θα εμπλέκει σε αυτήν την προσπάθεια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τα ίδια τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία πρέπει να καταλάβουν και αυτά ότι μπορούν να έχουν συγκριτικό και προστιθέμενο πλεονέκτημα εάν εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, και να υπάρξει μία συνολική συμμαχία των προθύμων, έτσι ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί επιτέλους στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι καπνιστές μας λένε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν είχα πρόθεση να το πω αυτό. Το λέω μόνο επειδή άκουσα τον υπουργό Υγείας τον οποίο σέβομαι για τη δουλειά την οποία κάνει, να μιλάει για τον αντικαπνιστικό νόμο. Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους».

Ελλάδα
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
"Ο Αντριουκαΐτις ρωτήθηκε για τη φωτογραφία από την εφημερίδα Καθημερινή" μου θυμίζουν το παιδί που είχε βάλει η δασκάλα να καρφώνει ποιος αντέγραψε στην εργασία και ποιος μιλάει στην τάξη. Βασικά όχι, θυμίζουν το παιδί που το έκανε μόνος του, χωρίς να το ζητάει η δασκάλα..Προφανώς θλιβερή η εικόνα υφυπουργού υγείας που καπνίζει σε συνέντευξη τύπου αλλά αστεία η προσπάθεια της Καθημερινής να εκμαιεύσει την κριτική από Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά παραγγελία.. Βέβαια υποβαθμίστηκε αρμοδίως η συνέχιση της φράσης του Αντριουκαΐτις που μιλάει για καπνιστές (ναι πληθυντικός) στη Βουλή και άλλους δημόσιους χώρους.Γελάω πάντως με όσους διαρρηγνύουν ξαφνικά τα ιμάτιά τους για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως σε κλαμπ. Προφανώς είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί αλλά δεδομένου ότι γίνεται από όλες τις πλευρές και ανεξαρτήτως κομμάτων, το να στοχοποιείς κάποιον συγκεκριμένο, μόνο διάθεση για λύση και αλλαγή δεν δείχνει.
Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει η αρρωστημένη αντίληψη ότι όποιος καταγγέλει την καθημερινή βαρβαρότητα είναι ψείρας (στην καλύτερη) ή ρουφιάνος (στην πιο συνηθισμένη περίπτωση). Μετά συνήθως ακολουθεί το "δεν ήμουν μόνο εγώ καλέ κυρία και άλλοι το κάνουν". Ενώ θα έπρεπε να ακολουθεί το "το έκανα, ήταν λάθος μου, θα το διορθώσω στον εαυτό μου και από εδώ και πέρα θα αγωνίζομαι να πείσω και τους άλλους να υιοθετήσουν την ίδια νοοτροπία". Αν το έκανε αυτό ο Πολάκης θα ήταν μάγκας. Τώρα είναι απλά τραμπούκος.
Είμαστε η ντροπή της Ευρώπης σε τέτοια θέματα. Άργησε να το καταλάβει ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Και όταν βλέπω τον Πολάκη να συμπεριφέρεται έτσι, είναι σαν αν βλέπω τον μέσο Έλληνα που αδιαφορεί ότι καπνίζει σε χώρους που ο άλλος θέλει να ανασάνει καθαρό αέρα και όχι αυτόν τον θάνατο.Και όταν πεις κάτι σε αυτόν τον μέσο Έλληνα, θα σε βρίσει κιόλας. Παίρνουν παράδειγμα απ' τον Πολάκη, αυτό το ντροπιαστικό ανθρωπάκι.
Γιαλατζι μαγκια και οψιμη εφηβεία. Μου εχει μεινει αξεχαστος και ο επισης ιατρος κος Μουζαλας, σε συνεντευξη τυπου. Τσιγαρο στο χερι, δοντια καπνιστη τιγκα στην πετρα, και το αξεχαστο του "σκασε ανοητε" ως απαντηση σε ερωτηση δημοσιογραφου για τους προσφυγες.