Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα Facebook Twitter
18

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Στον αντίποδα, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μερικά από τα κράτη με τον πλέον αδιάφθορο δημόσιο τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η χώρα υποχώρησε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Ο δείκτης κατατάσσει 180 κράτη και περιοχές με βάση τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες σε κάθε χώρα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα βαθμονόμησης από το 0 έως το 100.

Με το μηδέν να αντιστοιχεί σε συνθήκες πλήρους διαφθοράς και το 100 σε απόλυτη διαφάνεια, τα δύο τρίτα των χωρών συγκεντρώνουν βαθμολογία «κάτω από τη βάση» του 50, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 43. 

Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα Facebook Twitter

 

Επιδείνωση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα «κατηφόρισε» από την 59η θέση το 2017 στην 67η το 2018, κάτω από την Κούβα, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου. Από τους 48 βαθμούς «διαφάνειας» που συγκέντρωνε το 2017, η χώρα υποχώρησε στους 45, με τους αναλυτές να τοποθετούν την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο πιο στενής παρακολούθησης.

«Παρά τις όποιες βελτιώσεις σε επίπεδο δομών» οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς έχει σταματήσει στην Ελλάδα και η βαριά γραφειοκρατεία δημιουργεί προβλήματα στη χώρα. 

  

Ασχολίαστος δεν έμεινε ούτε ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στον προεδρικό θώκο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο διορισμός μιας «κοντινής συμβούλου του πρωθυπουργού» εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα και τελικά θέτει σε δοκιμασία την ανεξαρτησία του θεσμού. 

«Το 2018, μία σειρά σκανδάλων υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς» τονίζουν οι αναλυτές που κάνουν σαφή αναφορά και στην υπόθεση της Novartis. Όπως λένε, μία από τις υποθέσεις που πήγαν πίσω τη μάχη κατά της διαφθοράς ήταν αυτή της ακατάλληλης προμήθειας φαρμάκων από το ελληνικό κράτος, «με πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις».

Παρά την πτώση στην κατάταξη ωστόσο, οι συγγραφείς της ανάλυσης τονίζουν ότι η εικόνα της χώρας παραμένει καλύτερη από το 2012 και εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η χώρα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Παγκόσμια κατάταξη

Στην κορυφή της λίστας, με 88 βαθμούς, φιγουράρει η Δανία και η Νέα Ζηλανδία με 87, ενώ με 85/100 στη διαφάνεια ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. Αντίθετα, το κράτος με τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα θεωρείται η Σομαλία ενώ ακολουθούν η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα. 

Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα Facebook Twitter

Η έρευνα αποκαλύπτει την συνεχιζόμενη αδυναμία των περισσότερων κρατών να ελέγξουν τα φαινόμενα διαφθοράς που υποδαυλίζουν την κρίση των δημοκρατικών χωρών παγκοσμίως. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την πρόοδο, οι περισσότερες χώρες αποτυγχάνουν να κάνουν σοβαρή πρόοδο κατά της διαφθοράς». 

Ελλάδα
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Να δωσω λιγα στοιχεια απο παλιοτερα ετη ; 
1 ) Οι Ελληνες ανεχονται τη διαφθορα, αρκει να κανουν τη δουλεια τους.  
90% προθυμο να παρανομησει αρκει να μη συλληφθει.Κυραρουν λαδωμα για διπλωμα οδηγησης, φακελακι σε γιατρο, "βυσμα" για στρατιωτικη μεταθεση. Συμφωνα με στοιχεια ερευνας του Ελληνικου παραρτηματος της 'Διεθνους Διαφανειας", το 81% των Ελληνων που μετειχαν σε αυτην , απαντα πως δεν ενοχλειται απο τη διαφθορα, αν ειναι να κανει τη δουλεια του, το 89% πως κανει τα "στραβα ματια" , σε περιπτωση που δεν βλαπτονται τα προσωπικα του συμφεροντα και το 90% υποστηριζει πως δεν χρειαζεται να υπακους στους νομους, οταν δε σε βλεπει κανεις. Το 53% πιστευει οτι η Ελλαδα μπορει να γινει χωρα διχως διαφθορα, 43% διαφωνει μ αυτη την αποψη. Δειγμα 6105 ατομα απο Ιουλιο εως Δεκεμβριο του 2008 απο την Public Issue.Πηγη : Ελευθεροτυπια - Τριτη 17 Φεβρουαριου 2009.2 ) Συμβιβασμενοι με τη διαφθορα στο δημοσιο εμφανιζονται οι Ελληνες, αφου συμφωνα με στοιχεια ερευνας μονο 2 στους 10 δηλωσαν οτι οι παρανομες πραξεις θα πρεπει να καταγγελλονται, ενω το 30% αποδεχεται και εγκρινει σιωπηρα τις παρανομες συναλλαγες. Οπως προκυπτει απο ερευνα του Ελληνικου κεντρου πολιτικων Ερευνων του Παντειου Πανεπιστημιου, 3 στους 10 Ελληνες εγκρινουν και συμφωνουν με τις παρανομες συναλλαγες, οταν αυτες αφορουν μελη της οικογενειας τους 'η τη γρηγοροτερη εξυπηρετηση τους. Οι περισσοτεροι πιστευουν οτι "τιποτα δεν αλλαζει" και γι αυτο θεωρουν οτι μια απλη καταγγελια δεν μπορει να αλλαξει τα πραγματα.Οι ερωτηθεντες εκτιμουν οτι η μεγαλυτερη διαφθορα γινεται στις πολυεθνικες εταιρειες ( 85%) και ακολουθουν:Μεγαλοι επιχειρηματιες και προμηθευτες του Δημοσιου - 82% Δημοσιος τομεας -52%Κυβερνηση - 51%Πολιτικα Κομματα - 42%Τοπικη Αυτοδιοικηση - 32%Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση - 29% . Στο Δημοσιο Τομεα, σκηπτρα διαφθορας κατεχουν οι εφοριες ( 62% ), πολεοδομια ( 58% ), τα νοσοκομεια ( 33% ).Πηγη : BBCGreek.com - Κυριακη 23 Νοεμβριου 2003 
3 ) "Λαδωνουμε" με 15 τρισ. δρχ τον χρονο την κρατικη μηχανη. Δεκα εκατομμυρια Ελληνες πληρωνουν 15 τρισ. δραχμες τον χρονο - σχεδον οσο ενας κρατικος προυπολογισμος - για να "λαδωσουν" την κρατικη μηχανη και τους λειτουργους της...Η Ελλαδα ειναι πρωταθλητρια στη διαφθορα, την παραοικονομια και εχει το χαμηλοτερο κατα κεφαλην εισοδημα στην Ευρωπαικη Ενωση, για την χρονια του 2002. 20 Νοεμβριου 2003 αρχισε τριημερο συνεδριο στο Παντειο Πανεπιστημιο για τη διαφθορα, παρουσια 50 ειδικων επιστημονων. Πρυτανης του Πανεπιστημιου ειναι ο Ιωαννης Βαβουρας. "Χρειαζεται αλλαγη πολιτικης κουλτουρας και απο πλευρας πολιτων και απο πλευρας πολιτικων αρχων, λειτουργων δημοσιας διοικησης λογω της στρεβλης τους αντιληψης για το τι καθιστα κρατικη εξουσια" ειπε ενας απ τους ομιλητες. Η διαφθορα εχει αρνητικες επιπτωσεις αλλου, πχ στις επενδυσεις και στο ΑΕΠ, στην ισοκατανομη του εισοδηματος, πραγματα τα οποια δημιουργουν μεγαλη παραοικονομια. 
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 21 Νοεμβριου 2003. 4 ) Καποτε ηταν ο "μπαρμπας στην Κορωνη", σημερα ειναι "ο κολλητος του δημαρχου". Για να γλυτωσεις το αυθαιρετο απο την κατεδαφιση, να ανοιξεις μαγαζι, να παρεις επιδοτηση για το κτημα, να παρεις αναπηρικο επιδομα, ειτε θα ακολουθησεις τον γολγοθα της απροσωπης γραφειοκρατιας ειτε θα κανεις ενα τηλεφωνημα στον συστημενο ανθρωπο με το καταλληλο ποστο στο Δημο της περιοχης σου. Αυτο που ολοι γνωριζουν επιβεβαιωνει εμμεσως και η τελευταια εκθεση του Σωματος Επιθεωρητων- Ελεγκτων Δημοσιας Διοικησης ( ΣΕΕΔΔ ). Ο ετησιος απολογισμος του ΣΕΕΔΔ για το 2003 περιλαμβανει δεκαδες περιπτωσεις παρανομιας. Αυθαιρετα : Απο τις 1.198 τελεσιδικες αποφασεις κατεδαφισεων στη Θεσσαλονικη εκτελεστηκαν μολις οι...42. Στελεχη Δημοτικων επιχειρησεων βεβαιωνουν ψευδως οτι ενα εργο ειναι επειγον ωστε να ανατεθει αρον αρον σε ιδιωτες ( Κορωπι ). Ξεφυτρωνουν καντινες και χημικες τουαλετες επανω στον αιγιαλο ( Αρτεμιδα ). Λειτουργουν περιπτερα που οι δικαιουχοι τους εχουν πεθανει εδω και χρονια ( Καβαλα ).Αλλοι ανοιγουν μαγαζι μονο με την εγγραφη στην αρμοδια ΔΟΥ, αφου, μεχρι να δωσει αδεια ο Δημος να γινει υγειονομικος ελεγχος, να παρουν μελετη πυρασφαλειας , αδειες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, περνανε μηνες. Αν οσο λειτουργει το μαγαζι παρανομα το μηνυσει ο Δημος, το δικαστηριο συνηθως αναβαλλεται και τελικα ματαιωνεται ωσπου να βγει η αδεια. 
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 10 Οκτωβριου 2004. 5 ) Εν μεσω παγκοσμιας οικονομικης κρισης, η μονη δραστηριοτητα που δεν αντιμετωπιζει υφεση στην Ελλαδα ειναι η διαφθορα. Δωσαμε το 2008, ουτε λιγο ουτε πολυ, 748 εκατ. ευρω " μαυρο χρημα", για να λαδωσουμε κρατικους 'η ιδιωτικους υπαλληλους ! Το ποσο αυτο ειναι αυξημενο κατα 109 εκατ. ευρω 'η 17% σε σχεση με το 2007 ! Πηγη : Ελευθεροτυπια - 18 Φεβρουαριου 2009. Να δωσω και καποια χιουμοριστικα ;1 ) Ρ. Σπυρόπουλος: 22.000 οι «παραβατικές» συντάξεις05/01/2013 - http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=52901&category_id=862 ) Θέρισαν 244 εκατ. ευρώ!Μεγάλο κόλπο με τον αγροτικό ΦΠΑΤο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των διασταυρώσεων αποκάλυψε το μεγάλο κόλπο με τον αγροτικό ΦΠΑΡεπορτάζ Γιώργος ΦιντικάκηςΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2013http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4789524 3 ) 10.000 οικοδομές μέσα σε δάσηhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=2778004 ) Ελεγχοι του ΣΔΟΕ: Καφετζής με 3,5 εκατ. ευρώ και αγρότης με 4 εκατ. ευρώΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2015 http://www.tanea.gr/news/economy/article/5318036/kafetzhs-me-3-5-ekat-ierodoylos-kai-mia-oikogeneiakh-ypothesh-sta-labrakia-toy-sdoe/5 ) Σε δίκη ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ για απάτη 568.000 ευρώhttp://www.ygeiapress.gr/2015/12/568000.html6 ) 3,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν για ανύπαρκτα έργα σε δήμο στη Θεσσαλονίκη - Κανείς δεν ξέρει πού πήγαν τα τεράστια ποσάΠοινική δίωξη για τα απίστευτα ευρήματα που αποκάλυψε έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης στον πρώην καποδιστριακό δήμο Καλλιθέας26.5.2016 | 20:02http://www.lifo.gr/now/greece/1020857 ) Οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ στο Γηροκομείο Αθηνών αποκάλυψε η Εισαγγελία ΔιαφθοράςΔευτέρα 27 Ιουλίου 2015http://www.tanea.gr/news/greece/article/5261649/oikonomikes-atasthalies-ekatommyriwn-eyrw-sto-ghrokomeio-athhnwn-apokalypse-h-eisaggelia-diafthoras/8 ) Και ταξιτζής με 5,7 εκατ. ευρώ ανάμεσα στις περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής που απεκάλυψε το ΣΔΟΕΑλλά και φορολοκλοπή 7,7 εκατ. ευρώ από μάνατζερ ποδοσφαίρουΠέμπτη 6 Αυγούστου 2015http://www.tanea.gr/news/economy/article/5264154/nees-periptwseis-proklhtikhs-forodiafyghs-apekalypse-to-sdoe/9 )  Πλαστά τιμολόγια 5 δις ευρώ ανακάλυψε το ΣΔΟΕ - Στο "πάρτι" συμμετείχαν ακόμη και μοναστήρια! http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=65331&action=add_comment10 ) Ανακαλούνται τα πλαστά πτυχία των ΤΕΕ της Άρτας...Από το epirusgate.blogspot.comΤα πλαστά πτυχία που είχαν χορηγηθεί κυρίως από ΤΕΕ της Άρτας και αποτέλεσαν το διαβατήριο για διορισμό στο δημόσιο , για δεκάδες αποφοίτους ανακαλούνται ενώ δόθηκε εντολή στο ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψιν του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών . Η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί προ τετραετίας και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο , καθώς είχε στηθεί στα Γιάννινα , την Άρτα και άλλες επαρχιακές πόλεις μία τεράστια φάμπρικα η οποία χορηγούσε τίτλους σπουδών με άριστα έναντι αδρής αμοιβής . Σε πολλές περιπτώσεις οι απόφοιτοι δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα . http://aegaio.blogspot.com/2011/07/75000.html 11 ) Όργιο κατάχρησης χρημάτων στην πολεοδομία ΝαυπλίουΣτα μέσα του 2010, το ΣΔΟΕ έλεγξε τον διευθυντή της Πολεοδομίας Ναυπλίου της Νομαρχ. Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και βρήκε 10 εκατομμύρια € σε λογαριασμό της ΕΤΕ.Ο κύριος δ/ντης δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα σαφείς εξηγήσεις πως συγκέντρωσε αυτό το ποσό. Με τον μισθό και τα επιδόματα του δ/ντή τμήματος πολεοδομίας θα πρέπει να δουλεύει 50 ζωές για να μαζέψει αυτό το ποσό, αφού ο μηνιαίος μισθός δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 5.000 €.12 ) Και πανεπιστημιακοί πιάστηκαν στη φάκαΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Αυγούστου 2011Τριακόσιοι καθηγητές πανεπιστημίου πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ με αδήλωτα εισοδήματα 1,8 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Πρόκειται για εισοδήματα τα οποία προήλθαν από συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα τη διετία 2009-2010 και δεν δηλώθηκαν στην Εφορία.13 ) Με τροχαία - μαϊμού εξαπατούσαν την Εθνική ΑσφαλιστικήΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011Μία εσωτερική έρευνα ρουτίνας στα αρχεία του Τμήματος Ζημιών της Εθνικής Ασφαλιστικής στάθηκε η αφορμή για να στηθεί επιχείρηση-μαμούθ της Αστυνομίας και να αποκαλυφθεί μεγάλη υπόθεση απάτης εις βάρος της εταιρείας, ύψους τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Υπάλληλοι, ασφαλιστικοί πράκτορες, πραγματογνώμονες και ιδιοκτήτες συνεργείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη φέρονται ότι είχαν στήσει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο, που σκηνοθετούσε τροχαία ατυχήματα και βλάβες αυτοκινήτων ασφαλισμένων στην Εθνική, ώστε να εισπράττουν τα χρηματικά ποσά των αποζημιώσεων.
Καλα ολα αυτα αλλα οι ερευνες ειναι πολυ μακρινες. 10 και 15 χρονια πισω σε εποχες που για πολλα θεματα που ανεκυψαν με την κριση δεν υπηρχαν καν στις κουβεντες των πολιτων. Συν το οτι λειτουργουσαν Δημοσιο και Τοπικη Αυτοδιοικηση λιγο διαφορετικα τοτε, εχουν γινει και γινονται πραγματα πλεον. Ο κοσμος, τα κρατη αλλαζουν με τα χρονια. Εστω λιγο. Για παραδειγμα, δεν νομιζω σημερα μονο 2 στους 10 να συμφωνουν να καταγγελλονται παραβασεις στο Δημοσιο, θα ηταν περισσοτεροι. Και ολα τα πανυψηλα ποσοστα θα ηταν παλι αρκετά αλλα οχι τοσο. Επισης επιδοτησεις κ επιδοματα δεν εξαρτώνται απο Δημαρχους και τους καταργημενους Νομαρχες (αυτοι, οι δευτεροι, ειχαν οντως μεγαλο ευρος εξουσιών) πια. Ουτε ειναι η καταταξη της Ελλαδας ιδια με τοτε. Βεβαια το γενικο πνευμα του σχολίου, το περνας και ας μην ειναι επικαιρα στοιχεια...Τωρα για τις ειδησεις που ειναι και απ τα μνημονιακα ετη, αλλες να γελας και αλλες να απορεις ειναι. Τι εχουν δει τα ματια των Επιθεωρητών και των "ραμπο" του ΣΔΟΕ λεω εγω, χαρά στο κουραγιο τους...
Το γενικο πνευμα ειναι που θελω να περασω, ακριβως. Το οτι εχουμε διαχρονικο προβλημα με τη διαφθορα. Επισης κατι αλλο. Να δωσω μια πιο συστηματικη ματια στα προβληματα μας. Κι αυτο γιατι διχως τη μελετη τασεων σε ενα συγκεκριμενο ζητημα, εαν εστιαζουμε τη μελετη του μοναχα στα τελευταια 'η περιστασιακα στοιχεια του, χανεται η ιστορικη διασταση που μας κανει πιο αντικειμενικους ως προς το εαν εχει υπαρξει προοδος 'η οχι. Αυτος ειναι ο λογος που θεωρω την αρχειοθετηση ΤΑΣΕΩΝ διαφορων ζητηματων σε βαθος χρονου, ιδιαιτερα σημαντικη. Σιγουρα πιο σημαντικη απο την αποψη μου στα ζητηματα. Ευχαριστω, ΝΝ
Αυτό το καρκίνωμα ανεβάζει καί κατεβάζει κυβερνήσεις και είναι υπεύθυνο για όλα τα δεινά της χώρας που μας κρατούν σε διαρκή καθυστέρηση. Δυστυχώς αποτελεί ένα τεράστιο τοξικό οικοσύστημα που δεν έχει τολμήσει κανείς να εξυγιάνει με αποτέλεσμα τεράστιο κόστος για την κοινωνία, πόσοι αλήθεια συνειδητοποιούν ότι το χρέος της χώρας οφείλεται σε αυτό? Αντιλαμβάνεται ο μέσο ς πολίτης ότι όλο αυτό το σύστημα στοιχίζει 100 δις το χρόνο τρεφόμενο με υπεφορολογιση και με ανταποδοτικοτητα επιπέδου βόρειας Αφρικής?
Ενδιαφέρον έχει το ότι η πτώση ωφελείται κυρίως στην αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων όπως αυτών της Novartis, μία από τις υποθέσεις που πήγαν πίσω τη μάχη κατά της διαφθοράς ήταν αυτή της ακατάλληλης προμήθειας φαρμάκων από το ελληνικό κράτος, «με πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις»δηλαδή αν δεν είχε γίνει η αποκάλυψη θα ήμασταν πολύ καλύτερα.. Ενδιαφέρουσα λογική!
Αυτό είναι κάτι που με παραξένεψε και εμένα και το κοιτούσα λίγη ώρα μπας και καταλάβω αν αντιλήφθηκα κάτι λανθασμένα. Σαν να λέει ο Οργανισμός πως όσο είναι κρυμμένα κάτω απ το χαλί, όλα εντάξει (και ίσως ισχύει όντως πχ στην Γερμανία που έχω εικόνα για εκεί, υποβόσκει περισσότερη διαφθορά απ ότι δείχνει η λίστα, τα κρύβουν επιμελώς και έτσι δεν φιγουράρει σε κακή θέση αλλα οκ ναι ακόμα και αν αποκαλύπτονταν όλα, μετά βίας και αν θα μας έφτανε, να μας ξεπέρναγε με τίποτα). Επιστρεφοντας τώρα λίγο στο θέμα της λογικής. Το κοινό λογικό δεν θα ήταν η υπόθεση Νοβάρτις (και άλλα συναφή) να βελτιώσει την θέση καθώς αποκαλύφθηκε κάτι και εξιχνιάζεται τώρα;;; Περίεργα λειτουργεί ο κόσμος πια.
Και βέβαια αυτό "κουμπώνει" με την ρετσινιά της αριστείας.Είναι δυνατό να είσαι κάτω του μετρίου και να μην έχεις ανάγκη την διαφθορά της όποιας εξουσίας για να επιζήσεις ;Άρα, καταλαβαίνουμε ποιοι και γιατί - όλων των πολιτικών τόξων, μην κοροϊδευόμαστε - θέλουν τον μέσο πολίτη χαμηλά και τον ωθούν μοιραία στην διαφθορά. Ας ευχηθούμε κάποτε να αντιδράσουμε σαν πολίτες οριστικά και να αρνιόμαστε την "προσφορά της εύκολης εξυπηρέτησης" με αντάλλαγμα το όποιο "φακελλάκι".Τότε θα "ανέβουμε" σαν κοινωνία, με την προοπτική η επόμενη γενιά να γίνει καλύτερη από την δική μας μέσα σε ένα περιβάλλον ευγενούς άμιλλας.Και όχι να περιδινίζεται στον φαύλο κύκλο του ιδιοτελούς βολέματος που νομοτελειακά - αργά ή γρήγορα - οδηγεί στην χρεωκοπία που ζούμε.Γιατί, ποια κοινωνία αντέχει για πάντα, τα μέλη της να αγοράζουν και να πουλάνε και μάλιστα "εκβιαστικά", ένα κατά τεκμήριο μέτριο προϊόν ή υπηρεσία ;
Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που κάποιοι από μάς γνωρίζουμε, και ακόμα λιγότεροι μνημονεύουμε, ότι τα βαλκάνια και η Ελλάδα είναι ο απόπατος της Ευρώπης.
Φυσικα δεν ιδρωνει κανενος το αυτο εδω, δυστυχως αυτοι που μπορουν να αλλαξουν την κατασταση ειναι και αυτοι που ευθυνονται για αυτη. Αν δεν μας ερθει απ'εξω οδηγια, νομοθεσια ή προστιμο εδω δε κανουμε τιποτα για να βελτιωσουμε την κατασταση.
Διαδόσεις των ακροδεξιών ευρωπαίων είναι αυτά. Μας ζηλεύουν που εμείς έχουμε πρωτηφοραριστερά και προσπαθούν να πλήξουν την υπερηφάνια μας. Δε θα τους περάσει. Βέβαια...θα μου πείς ότι ο Συριζα ναι μεν πήρε την κυβέρνηση, δεν απέκτησε όμως και την εξουσία. Το είπε η Περιστέρα αυτό και ξέρει όσο να πεις. Άρα υπομονη να πάρουν και την εξουσία. Τότε πιά όλα θα είναι υπέροχα!
Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό ότι όλοι αυτοί οι διαφανείς διεθνείς οργανισμοί μπορεί να παίζουν πολιτικά παιχνιδάκια.Την ίδια ώρα ο οργανισμός που έδωσε νόμπελ ειρήνης στον Κλίντον ενδέχεται να δώσει και στον Τσίπρα.Αν τουλάχιστον μέσα στους ανθρώπους αυτούς ένας πέθαινε από αηδία..
Μηπως ζεις σε αλλη χωρα ή δεν βλεπεις πως σχεδον καθε τομεας του δημοσιου μαστιζεται απο παροιμιωδη διαφθορα; Υγεια, πολεοδομιες, δημοι, περιφεριες, εφοριες, επιθεωρηση εργασιας κλπ;Μπορει να μην συμπαθεις αυτους που τα λενε, δε σημαινει ομως πως ειναι ψεμματα...
Βέβαια ο συγκεκριμένος δεν είπε μόνο αυτό! Μέσα σ όλα είπε και κάτι εν μέρει σωστο! Ξέχασε να πει ποιος και με ποιανού παραίνεση ανδρώθηκε και επικράτησε!