Η Σινέντ Ο'Κόνορ ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε «Σουχάντα»

Η Σινέντ Ο'Κόνορ ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε «Σουχάντα» Facebook Twitter
18

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο' Κόνορ ανακοίνωσε πως ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε Σουχάντα Νταβίτ. 

«Είμαι υπερήφανη που έγινα μουσουλμάνα» έγραψε η Ο'Κόνορ στο Twitter στις 19 Οκτωβρίου.

«Αυτό είναι η φυσική κατάληξη της περιπλάνησης κάθε έξυπνου θεολόγου. Όλες οι μελέτες των Γραφών οδηγούν στο Ισλάμ, καθιστώντας τις υπόλοιπες γραφές περιττές». 

Όπως εξήγησε η ίδια, το νέο της όνομα σημαίνει «μάρτυρες» στα αραβικά. 


Η Ο'Κόνορ είχε αλλάξει και πέρυσι το όνομά της σε Μάγκντα Νταβίτ, υποστηρίζοντας πως το έκανε για να απελευθερωθεί από τις «πατρικές κατάρες». 

Η τραγουδίστρια που έγινε παγκοσμίως γνωστή με την επιτυχία "Nothing Compares to you" ανέβασε στο Twitter φωτογραφία με παραλλαγμένο το γνωστό μότο της Nike "Just Do It": «Φόρα χιτζάμπ. Απλά κάντ'ο».

Σε πρόσφατη ανάρτησή της, η τραγουδίστρια επιχειρεί να ψάλει το Αζάν, το κάλεσμα σε προσευχή. 

«Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα να τραγουδήσω το Αζάν. Η προφορά είναι σε κάποια σημεία λάθος επειδή τα συναισθήματα με παρέσυραν και με αποτράβηξαν από το κείμενο αλλά θα υπάρξουν ακόμα εκατοντάδες φορές πάνω στο σκηνή». 

Η 51χρονη δήλωσε πανευτυχής που ασπάστηκε το Ισλάμ και ευχαρίστησε τους αναρίθμητους μουσουλμάνους που επικρότησαν την απόφασή της. 

Το 1992, η Ο'Κόνορ είχε προκαλέσει σωρεία επικρίσεων, όταν έσκισε μία φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού σόου Saturday Night Live, του NBC.

Το 1999, η τραγουδίστρια είχε χειροτονηθεί από έναν «επίσκοπο» μίας καθολικής αίρεσης. Αργότερα, με αφορμή ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης χαρακτήρισε το Βατικανό «φωλιά διαβόλων» και τώρα ασπάζεται ανοικτά το Ισλάμ. 


Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Είναι μία πολιτική επιλογή προς μία αντι-ανθρώπινη, απολυταρχική "κοινωνία" που για όποιον έχει μεγαλώσει σε κοσμικό περιβάλλον θα έπρεπε να είναι αυτονόητα απεχθής.
The church brutalised Ireland. People have a right to protest against the pope’s visit https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/09/catholic-church-ireland-pope-francis-visit-abuseCatholic Church sexual abuse scandal in Irelandhttps://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_sexual_abuse_scandal_in_IrelandMagdalene Laundries in Irelandhttps://en.wikipedia.org/wiki/Magdalene_Laundries_in_IrelandMother and Baby Homes Commission of Investigationhttps://en.wikipedia.org/wiki/Mother_and_Baby_Homes_Commission_of_Investigation'We got Theresa but not in the legal way': Ireland's secret adoptionshttps://www.theguardian.com/world/2018/jun/02/ireland-secret-illegal-adoptions'The doctor used a hacksaw on me during labour': Ireland's women speak outhttps://www.telegraph.co.uk/women/womens-life/11403155/Irish-symphysiotomy-scandal-Doctor-used-a-hacksaw-during-labour.htmlAbortion in the Republic of Irelandhttps://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_Republic_of_IrelandDeath of Savita Halappanavarhttps://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Savita_HalappanavarIreland ended its ban on divorce 21 years ago today (μόλις το 1995!!! και με δυσκολία)https://www.irishcentral.com/roots/history/ireland-ended-its-ban-on-divorce-19-years-ago-todayIreland urged to open more non-catholic schoolshttps://www.reuters.com/article/us-religion-ireland-schools/ireland-urged-to-open-more-non-catholic-schools-idUSL2441042620070524Catholic Church’s influence over Irish hospital medicine persists https://www.irishtimes.com/opinion/catholic-church-s-influence-over-irish-hospital-medicine-persists-1.2626856?mode=sample&auth-failed=1&pw-origin=https%3A%2F%2Fwww.irishtimes.com%2Fopinion%2Fcatholic-church-s-influence-over-irish-hospital-medicine-persists-1.2626856
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα άρθρα που παρέθεσες (τα διάβασα όλα), μέσα από τα οποία προβάλλεται ο σκοταδισμός άλλων θρησκευτικών δογμάτων και κοινωνιών, επί των προκειμένων, της καθολικής εκκλησίας και του «πολιτισμένου» δυτικού κόσμου (που εναντιώνεται στο «κακό» Ισλάμ - εξού και η [*φαινομενική για την κατάσταση της...], συγκεκριμένη αλλαγή της Σινέντ Ο'Κόνορ ως πολέμια συγκεκριμένων κοινονικοθρησκευτικών προκαταλήψεων).Την καθολική εκκλησία που στο όνομα του δικού της Θεού ζητάει συγχώρεση από τον ίδιο... για την παιδεραστία και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις από Ιρλανδούς-καθολικούς ιερείς (μετά το 2002 αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στην Ιρλανδία, ανήλικοι και ενήλικοι), την απαγόρευση των εκτρώσεων, παρουσιάζοντάς τες ως άλλο ένα μεγάλο μάλιστα αμάρτημα..., στην οποία καθολική εκκλησία για όλα αυτά και όχι μόνο, η Σινέντ Ο'Κόνορ έχει αντιταχθεί και πολεμήσει σθεναρά και πολύ καλά, πολύ σωστά έχει κάνει για πολλά χρόνια. Μόνο που η συγκεκριμένη, ριζικής μορφής *αλλαγή της δεν έχει να κάνει ξεκάθαρα με την συγκεκριμένη, μάχιμη και δίκαιη αντίθεση της σε όσα έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν στους «ιερούς» κόλπους της καθολικής εκκλησίας και των «αναγεννημένων» -σύγχρονων προκαταλήψεων του δυτικού πολιτισμού και κουλτούρας, αλλά με την εμφανώς διαταραγμένη, σε πολύ σοβαρό βαθμό, ψυχική της υγεία, κάτι που, πολύ δυστυχώς, της αφαιρει σε μεγάλο ποσοστό το εύλογο των επιχειρημάτων της και αντιδράσεων της πια, οπωσδήποτε από το σημείο και μετά που κλονίστηκε η ψυχική της υγεία σε αυξητική-αρνητική κλιμάκωση. Ως σοβαρά ασθενής πια για διάφορους λόγους από τους οποίους κλονίστηκε η ψυχική της ισορροπία (και αυτό αποτελεί μία άλλη συζήτηση), από εδώ και στο εξής μέσα στον διαταραγμένο ψυχισμό της και προσωπικότητα της με όλα τα ιδιαίτερα, προσωπικά, ιδιοσυγκρασιακά, γνωστικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που αυτός συνεχίζει να περιλαμβάνει, συνεχίζει να υφίσταται και αυτό το μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, στο συνειδητό και το υποσυνείδητο (το οποίο υπερέχει). Και όπως γίνεται σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, η πλήρης-διαυγής συνειδητότητα χάνεται σε μεγάλο βαθμό έως και παύει για πράξεις που μέχρι το σημείο του κλονισμού ήταν υγιείς και συγκροτημένες.Ειλικρινά λυπήθηκα από τότε που εμφανώς πια κλονίστηκε σοβαρά η ψυχική της υγεία και είναι κάτι που δεν αναιρείται και που η σημερινή εικόνα της και πράξεις της, δυστυχώς, είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης της - υπεροχής του υποσυνείδητου (μπορεί σταδιακά να χαθεί και αυτό - όχι απαραίτητα) και από εδώ και στο εξής αυτό θα ισχύει. Ελπίζω να την προστατέψουν και να την φροντίσουν όσοι είναι κοντά της, την νοιάζονται και την αγαπάνε.
Το ξέρω.Αλλά, δεν μπορεί, κανείς, να "αγνοεί" το ιρλανδικό πλαίσιο πραγμάτων σχετικά με τον καθολικισμό και την διαμόρφωση ζωών, συμπεριφορών, συνειδήσεων και ...ψυχικών ασθενειών ...κορών, μαμάδων κ.λπ.."Sinéad O’Connor Says She Still Loves Her Mother Despite Years of Physical and Sexual Abuse"https://www.google.gr/amp/s/people.com/music/sinead-oconnor-she-still-loves-mother-despite-abuse-dr-phil/amp/"Sinead O’Connor's torment as a victim of the Catholic Church's Magdalene Laundries"https://www.google.gr/amp/s/www.irishcentral.com/news/sinead-oconnor-magdalene-laundry.amp
@βλαχάκι (το) 28.10.2018 | 12:06Επειδή όπως καταλαβαίνω, το έχει ψάξει πολύ το αυτό το ζήτημα και μπράβο σου, άλλες συγκρατούμενες της Σινέντ Ο'Κόνορ ή αυτόπτες μάρτυρες από εκείνα τα χρόνια, έχουν προβεί σε αποκαλύψεις; Γιατί πολύ πιθανώς, από εδώ και στο έξης την Σινέντ Ο'Κόνορ νομικώς (και γενικώς) δεν πρόκειται να την λάβουν σοβαρά υπόψιν, μα και αν αυτό γίνει οι εν ζωή υπεύθυνοι για όλα αυτά θα την αποκρούσουν ολοκληρωτικά στηριζόμενοι στην κλονισμένη ψυχική της υγεία, υποστηριζόμενοι και στηριζόμενοι στο ακαταλόγιστο του νου της.
Σχετικά με την διαταραγμένη και βαθύτατα κακοποιητική μητέρα της Sinead, γράφει και ο μεγαλύτερος αδερφός της, Joseph συγγραφέας και δημοσιογράφος:"(...)My parents had an unhappy marriage and separated in 1975. That was very painful for both of them, and for their four children. They had many fine qualities and loved us all very much, They loved each other, too, but they didn't have too much luck. My mother was a deeply unhappy and disturbed person and her relationship with Sinead and the rest of us disintegrated in time into extreme and violent abuse, both emotional and physical.My father protected us at every single stage, suffering greatly in the process. staying to lake care of us when plenty of parents would have thrown in the towel, spat out the gumshield and run like blue blazes for the dressing roomWhen things became finally unbearable, he fought hard to win custody of us and he succeeded. He did not want to leave us behind in a situation that might have been dangerous for us and, indeed, he did not do this. We were never abandoned by him. For anyone to suggest that we were, or to lump him together with my unfortunate mother, or to equate both of my parents' treatment of us, would be a very serious mistake indeed.Sinead came to live with my father and stepmother. There were times when she got on with them and times when she did not. Sinead had problems in school and used to get into trouble sometimes, as did other children in the family, and as children often do when they've been given a dysfunctional sense of morality.My mother wasn't good on morality, I'm afraid, and we in the family have to learn to extend to her the mercy and forgiveness that any unhappy person deserves (...)"http://www.members.tripod.com/dcebe/poem02.txt+"On a Sunday morning four months ago, my mother was killed in a car crash, in Dublin, my childhood home. Her departure, so sudden, so shocking and violent, means all kinds of resolutions can never happen. A charismatic, mercurial woman, she had many gifts, but the ability to be a good mother wasn't one of them. Our family hasn't been happy; my parents' marriage ended in the courts. Her death leaves unanswered questions."από την guardian, πάλι ο Joseph.και "(Sinead) In another interview with Time magazine a few months after ripping up the pope’s picture (*), she opened up about her own history of abuse:“Sexual and physical. Psychological. Spiritual. Emotional. Verbal.I went to school every day covered in bruises, boils, sties and face welts, you name it. Nobody ever said a bloody word or did a thing.Naturally, I was very angered by the whole thing, and I had to find out why it happened... The thing that helped me most was the 12-step group, the Adult Children of Alcoholics/Dysfunctional Families. My mother was a valium addict. What happened to me is a direct result of what happened to my mother and what happened to her in her house and in school."Δεν ξέρω τι έκανε στα (αγόρια) αδέρφια η προβληματική μητέρα τους, αλλά η Sinead περιγράφει κάποιες μορφές κακοποίησης, που εφόσον είναι αληθείς, στόχευαν -ακριβώς- την γυναικεία ύπαρξη της, or so it seems, παρ' ολ' αυτά:"Sinead had re-established contact with her mother, and the two had been getting on quite well.Then, however, Sinead challenged her mother about the abuse she had doled out to her and her mother denied everything.This caused Sinead to cut off ties with her mother and her family. Her mother subsequently died in a car crash before the two had reconciled."η μαμά, όπως επισημάνθηκε και σε άλλο link, δεν ήταν το μόνο "πρόβλημα":"“It’s dangerous to be pretty, too, because I kept getting raped and molested everywhere I went,” the Irish singer continues. “I didn’t want to be raped. I didn’t want to be molested. I did not want to dress like a girl. I did not want to be pretty.”"____________Σχετικά με την εμπειρία της σε "άσυλο της μαγδαληνής", μπορεί να την έβαζαν -ως τιμωρία- να κοιμάται με ετοιμοθάνατες γυναίκες, αλλά δεν ήταν και όλα αρνητικά:She has previously described the experience as being full of “panic, terror and agony” but she also believes it saved her from an inevitable downward spiral towards jail. “The nun that ran the place got me my first guitar, and a guitar teacher. I always say, if you live with the Devil, you find out there’s a god”.και το ποιόν των εν λόγω establishments είναι, πλέον, γνωστό: "Σαν σήμερα το 1996 κλείνει το τελευταίο γυναικείο άσυλο της Ιρλανδίας, γνωστό ως Πλυντήριο της Μαγδαληνής Θεωρείται πια κολαστήριο και 'ντροπή του έθνους'" https://www.lifo.gr/team/sansimera/51635____________bonusη σκισμένη φωτό του πάπα (*):"O'Connor was appearing as the musical guest on the US comedy show Saturday Night Live on 3 October 1992, performing an a cappella version of Bob Marley's War. She had changed the lyrics to draw attention to child abuse within the Roman Catholic church, and at the song's end ripped a photo of Pope John Paul II in half. The show's producers had no idea what she was planning – in rehearsals she had held up a picture of a refugee child.Nor, it transpires, was it just a random photo of the pope that O'Connor tore up. "The photo itself had been on my mother's bedroom wall since the day the fucker was enthroned in 1978," she told Hot Press."https://www.theguardian.com/music/2012/sep/21/sinead-o-connor-pope-photo
Ταλαιπωρημένος άνθρωπος. Καθένας με τους δαίμονες του. Δεν νομίζω ότι ταιριάζουν μικροπρεπή και δήθεν χιουμοριστικά σχόλια στην περίσταση. Τα βρίσκω πολύ ατυχή και νομίζω πως φανερώνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς.
Έλλειψη ανθρωπιάς είναι να δημοσιοποιείται η πράξη ενός celeb αποκρύπτοντας ότι πάσχει από ψυχικές νόσους (https://en.wikipedia.org/wiki/Sin%C3%A9ad_O%27Connor#Health) και να πλασάρεται σχεδόν ως πρότυπο. Να θεωρείται δε ΟΚ η ενασχόλησή του με τη θρησκεία (είχε χειροτονηθεί και πάστορας κατά παρελθόν)ενώ αυτή η ενασχόληση είναι μάλλον προϊόν της ψυχικής νόσου.Η ίδια μιλάει γι'αυτά τα πράγμα ανοιχτά. Η ψυχικές νόσοι δεν είναι δαίμονες. Είναι ασθένειες. Και οι επιλογές που κάνουν οι ασθενείς των είναι επηρεασμένες από αυτές τις νόσους. Καλό είναι να είμαστε απλά ειλικρινείς και όχι στρογγυλοποιητές απάντων.
Πρώτον, θα μπορούσε όντως να υπάρχει κάποια αναφορά στο άρθρο, όμως το ότι πάσχει από ψυχική νόσο είναι πασίγνωστο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εσκεμμένη απόκρυψη αυτού του γεγονότος.Δεύτερον, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόθεση να πλασαριστεί η τραγουδίστρια ως οτιδήποτε, πόσο μάλλον ως πρότυπο. Το βρίσκω εξαιρετικά υπερβολικό. Τρίτον, ακόμα και αν η ενασχόληση της με την θρησκεία είναι απόρροια της νόσου (που λογικά είναι), δεν βλέπω το πρόβλημα. Και δεν βλέπω γιατί να το θεωρούμε ως τέτοιο. Ούτως ή άλλως, η ενασχόληση οποιουδήποτε με την θρησκεία (ως πιστός / πιστή) μοιάζει από μόνη της με σύμπτωμα ψυχολογικής (αν όχι ψυχικής) αστάθειας. Τέταρτον, δεν είναι ωραίο (και δεν σου πάει) να πιάνεσαι από λέξεις και έννοιες για να δικαιολογήσεις αυτό που θέλεις να πεις τραβώντας το όσο πάει για να έρθει στα μέτρα σου. Αυτό μοιάζει αφενός με σχολαστικισμό, αφετέρου με εξυπνακισμό και διδακτισμό. Και είναι κρίμα, γιατί αυτό που έγραψα εγώ ήταν ξεκάθαρο και καθόλου στρογγυλοποιημένο.Πέμπτον, επαναλαμβάνω πως δεν νομίζω ότι ταιριάζουν μικροπρεπή και δήθεν χιουμοριστικά σχόλια στην περίσταση. Τα βρίσκω πολύ ατυχή και νομίζω πως φανερώνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς. Ακριβώς για αυτό, το σχόλιο σου μοιάζει όντως ειλικρινές. Και αυτό ακριβώς σχολίασα. Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια σου. Απλώς μου κάθεται κάπως άσχημα.
Για τον Cat Stevens δεν μας ζαλίζουν κάθε τρεις και μια. Η Sinnead όμως είναι είδηση.Όσο πλασάρεται ως είδηση το conversion της Sinnead τόσο η ελαφρότητα πλημμυρίζει το δωμάτιο. Είδηση θα ήταν η σταθερότητα της. Εκτός αν κατηγορείς τα ΜΜΕ ότι την πουλάνε ως παρατράγουδο στην Πάνια... Εκεί είναι μια άλλη κουβέντα. Ιδέ κυτίον παραπόνων.
Ρε συ Γράφων, τι πάει να πει "πλασάρεται ως είδηση το conversion της Sinnead"; Είναι κι αυτή μια είδηση. Ασήμαντη ίσως, αλλά είδηση, μια και μιλάμε για δημόσιο πρόσωπο με γνωστά προβλήματα. Δεν κάνει προπαγάνδα η Lifo υπέρ του Ισλάμ ή της τραγουδίστριας. Γιατί δηλαδή δεν θα έπρεπε να αναφερθεί σε αυτό η εφημερίδα; Αυτό που λες μοιάζει με παρατήρηση που απευθύνεται στην συντακτική ομάδα της Lifo. Σαν εσύ, η αυθεντία, να τους κουνάς το δάχτυλο επιτιμητικά. Και ο τρόπος που αναφέρεσαι στην O'Connor αρχικά δεν είναι καθόλου ωραίος γιατί το όλο θέμα είναι εξαιρετικά λυπηρό. Ήταν ένα ατυχές, ατυχέστατο σχόλιο. Δεν είναι κακό να το παραδεχτείς.
Εντάξει, με το συγκεκριμένο εκτιθέμενο ιστορικό, το επόμενο βήμα θα είναι, με συντηρητικές κιόλας προβλέψεις, η αυτοχειρία. Η δημόσια εικόνα που προβάλλει δεν διακρίνεται για την ισορροπία της. Κι αναρωτιέμαι, δεν έχει προστατευτικό υποστηρικτικό περιβάλλον, κάποιον ιστό να την προφυλάξει από τις ματαιώσεις;Να απευχηθώ φυσικά να συμβεί κάτι τόσο τραγικό για την συγκεκριμένη γυναίκα, που της αξίζει σαφώς καλύτερη μοίρα, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα εκπλαγώ...