Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα

Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Εδώ και περίπου 15 μέρες η εικόνα στο Πεδίον του Άρεως είναι διαφορετική από όλους τους προηγούμενους μήνες. Η πιάτσα ναρκωτικών που λειτουργούσε κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου έχει απομακρυνθεί. Αποτέλεσμα και της αντίδρασης που υπήρχε ύστερα από το θάνατο του 25χρονου που έπεσε θύμα ληστείας στο λόφο του Φιλοπάππου, η αστυνομία έχει πλέον έντονη παρουσία  εντός του πάρκου.

Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών έχει σε μεγάλο βαθμό μετακινηθεί κάτω από το ύψος της Πατησίων. Πριν λίγες μέρες έγινε μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια νέα πιάτσα, στον γειτονικό λόφο του Φινόπουλου, όμως οι κάτοικοι επενέβησαν και η παρέμβαση της αστυνομίας το απέτρεψε. 

Για τους κατοίκους της περιοχής η απομάκρυνση της διακίνησης ναρκωτικών είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να ξαναγίνει το πάρκο ελκυστικό για τους Αθηναίους. Δεν αρκεί όμως.

«Καταρχάς το πάρκο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό θέμα φωτισμού» λέει ο Δημήτρης Τσιαμπούρης που πηγαίνει συχνά στο Πάρκο για να τρέξει και συμμετέχει στην Πρωτοβουλία «Επιμένουμε Πεδίο Άρεως» που σαν βασικό της στόχο έχει ακριβώς το να ξαναζωντανέψει το πάρκο. «Από τις περίπου 60 λάμπες λειτουργούν οι δέκα. Το αποτέλεσμα είναι το πάρκο να αδειάζει τις βραδινές ώρες ενώ και αρκετοί από τους ανθρώπους που τους αρέσει να περπατούν στο πάρκο αποφεύγουν τα σκοτεινά σημεία». 

Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως
Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.:Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως

Ένα άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με την παντελή έλλειψη υποδομών που θα βοηθούσαν κάποιον να περάσει αρκετή ώρα στο Πεδίο του Άρεως. «Οι βρύσες δεν λειτουργούν, τουαλέτες δεν υπάρχουν, αναγκαστικά οποιοσδήποτε βρίσκεται εκεί αδυνατεί να μείνει πολύ ώρα», λέει ο Θοδωρής Κοκκινάκης από την ίδια πρωτοβουλία.

Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.:Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως

Ένα αίτημα των κατοίκων ήταν η λειτουργία των παιδικών χαρών που για πολλούς μήνες έμεναν κλειστές. «Αυτό πλέον έχει επιτευχθεί όμως βρίσκονται σε αρκετά κακή κατάσταση» τονίζει ο κ. Κοκκινάκης που στέκεται και σε μια άλλη παράμετρο:

«Στο πάρκο υπήρχαν κάποια περίπτερα και ένας χώρος για που έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματία. Τίποτα αυτά δεν λειτουργούν για την ώρα. Από όσο ξέρουμε ο επιχειρηματίας θέλει να λειτουργήσει το χώρο ως νυχτερινό κέντρο. Όμως αυτό που χρειάζεται το Πεδίο του Άρεως είναι ένας χώρος που να λειτουργεί ως αναψυκτήριο, έστω και ως εστιατόριο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να είναι ενταγμένος στη ζωή του πάρκου και να τον κάνει πιο λειτουργικό για οικογένειες». 

Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.:Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως

«Όπως ξέρουμε οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν πχ. πικ νικ στο χώμα. Η καφετέρια και γενικότερα κάποιες υποδομές είναι απαραίτητες για να γίνει ξανά το πάρκο χώρος αναψυχής των κατοίκων. Ήδη τις τελευταίες μέρες με την απομάκρυνση της πιάτσας των ναρκωτικών βλέπουμε περισσότερο κόσμο εδώ» λέει ο κ. Τσιαμπούρης που προσθέτει και ένα άλλο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. «Το χειμερινό ωράριο, που λογικά θα ξεκινήσει να ισχύει από το τέλος του μήνα, σημαίνει πως το πάρκο θα κλείνει στις 18:30-19:00 το απόγευμα. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα δεν είναι αρκετό». 

Όσον αφορά την καθαριότητα οι κάτοικοι παρατηρούν πως ενώ σε γενικές γραμμές οι δρόμοι και τα κεντρικά σημεία του Πάρκου είναι σε καλή κατάσταση, στα μικρότερα δρομάκια και παράπλευρα σημεία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, με σκουπίδια και άλλες ακαθαρσίες. 

Πεδίον του Άρεως: Καθαρό από ναρκωτικά, αλλά πολλά ακόμη τα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όταν φύγει η αστυνομία 

 

Είναι περίπου δεδομένο πως οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του πάρκου  περνάει μέσα από την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί καμία δομή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας που θα μπορούσε να προσφέρει στέγη σε τοξικομανείς. «Είναι ακριβώς κάτι που θέσαμε και στη συζήτηση που είχαμε με τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη του πάρκου, το δήμο και την αστυνομία. Εμείς δεν έχουμε κάτι με αυτούς τους ανθρώπους, τους θεωρούμε ασθενείς. Δυστυχώς όμως, όπως είναι λογικό η τόσο έντονη αστυνόμευση του πάρκου δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι, η πιάτσα θα ξαναφτιαχτεί. Είτε εδώ, είτε οπουδήποτε αλλού» λέει ο κ. Τσιαμπούρης.  

 Οι Χαΐνηδες απόψε στο Πεδίο του Άρεως 

Στις 20:30, οι Χαΐνηδες σε πλήρη σύνθεση και «εφ' όλης της ύλης» θα δώσουν μία μεγάλη συναυλία , με δωρεάν είσοδο  στο Πεδίον του Άρεως, μπροστά από το θέατρο «Café Άλσος» (κτίριο Οικονομίδη).

Πρόκειται για μία από τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για να αποδοθεί το Πεδίον του Άρεως στους πολίτες ως ανοικτός, δημόσιος χώρος αναψυχής και πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Πουλιόπουλος

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Φταίμε εμείς που τα ανεχόμαστε. Αν οι κάτοικοι δεν πιέσουμε (και νομικά) τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν την ευθύνη τους, βρίσκοντας και εφαρμόζοντας εκείνες τις κατάλληλες λύσεις, τότε το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Προς το παρόν, η ύπαρξη των υπηρεσιών, τόσο της πρόνοιας όσο και της αστυνομίας, είναι ένα αστείο, το μόνο που κάνουν είναι μικρές παρεμβάσεις ανακούφισης, να δικαιολογούν τον εαυτό τους και να κατηγορούν τις άλλες υπηρεσίες για την αχρηστίλα τους. Όμως αν δεν γίνουν αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες αυτές, το μπαλάκι από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, στο Πεδίον του Άρεος, στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κάνιγγος, κ.ο.κ. θα εξακολουθήσει. Καλώς ή κακώς, στα πάρκα μπορούν να κάνουν ευκολότερα αυτό που ανάμεσα στις πολυκατοικίες δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις με τους κατοίκους.
Η γνωστή τακτική του σπρώχνω τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Κάθε βράδυ και πολλά μεσημέρια στις εισόδους των πολυκατοικιών μας υπάρχουν χρήστες που χτυπάνε τη δόση τους. Τι να κάνεις εκείνη τη στιγμή; Περνάς από πάνω τους, μπαμπάκια, αίματα, αναπτηράκια, κουταλάκια, καμινέτα, ασημόχαρτα και πηγαίνεις σινεμά ή σε επίσκεψη με τα γλυκά στο χέρι. Μια- δυο- τρις, αναισθητοποιείσαι κι εσύ σιγά σιγά και παύει να σου προκαλεί εντύπωση το γεγονός. Τις προάλλες είπα σε κάποιον να φύγει γιατί στην πολυκατοικία κατοικούν αγριάνθρωποι κι εκείνος μου ζήτησε να τον αφήσω να πεθάνει με την ησυχία του. Με σακάτεψε αλλά είναι αυτές συνθήκες ζωής; Και για εκείνους και για μας.
Όταν η πιάτσα έχει μετακινηθεί 50 μέτρα παρακάτω, μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, πώς είναι δυνατόν να διαφημίζεται ότι το Πεδίον του Άρεως είναι καθαρό από ναρκωτικά; Τώρα ναι, μπορείς να κάνεις βόλτα στο πάρκο, αλλά στην Πατησίων κάνουν χρήση ουσιών πάνω στο πεζοδρόμιο. Που οι άνθρωποι κανέναν δεν ενοχλούν βέβαια, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Και μόλις ξεχαστεί και αυτό, και σταματήσουν οι συναυλιούλες και οι δράσεις, πάλι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν πίσω στο πάρκο, να έχουν και την ησυχία τους.
Ακριβώς αυτό!Οι κάτοικοι μπορεί να μπορούμε να πάμε στο Πεδίον του Αρεως,αλλά στα σπίτια μας που κάνουν χρήση από κάτω;Που είναι σκοτεινά και δεν μπορούμε να πάμε;