ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ! ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ!

Ρατσιστικό παραλήρημα σε ελληνική παραλία- Χάρηκε που δεν είχε δίπλα του «κανέναν μαύρο» (BΙΝΤΕΟ)

Ρατσιστικό παραλήρημα σε ελληνική παραλία- Χάρηκε που δεν είχε δίπλα του «κανέναν μαύρο» (BΙΝΤΕΟ) Facebook Twitter
12

O Adam Catzavelos, ζει στη Νότια Αφρική και αυτοπροσδιορίζεται ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ενώ συνεργάζεται με ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα του ως σχολιαστής ειδήσεων. 

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρέθηκε για διακοπές στην Ελλάδα, τη χώρα καταγωγής του. Ενθουσιασμένος όπως είπε, που δεν έβλεπε «κανέναν μαύρο» στην παραλία, εμφανίζεται σε ένα βίντεο στο οποίο μιλά υβριστικά και χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις. 

 

Το βίντεο έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε λίγα λεπτά με πολλούς οργισμένους χρήστες από τη Νότια Αφρική να ζητούν τη σύλληψή του βάσει του αντιρατσιστικού νόμου της χώρας.

Παράλληλα το hashtag #AdamCatzavelos στο Twitter έγινε παγκόσμιο trend, με εκατοντάδες να καταφέρονται εναντίον του και να ζητούν την τιμωρία του

Ο Catzavelos εργαζόταν επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του, το εστιατόριο St Georges Fine Foods, το οποίο εδράζει στο Γιοχάνεσμπουργκ. 

Δεκάδες προμηθευτές έσπευσαν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν την επιχείρηση. Έτσι η διοίκηση αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την απόλυση του Adam Catzavelos.

Παράλληλα, η οικογένεια απάντησε πως ο Adam δεν εμπλέκεται στην έτερη επιχείριση που της ανήκει, το εστιατόριο Smokehouse and Grill.

Επίσης η εταιρεία Nike έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν συνεργάζεται με τον ίδιο, ωστόσο χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν πως η σύζυγός του, Kelly, έχει τη θέση της υπεύθυνης πωλήσεων της εταιρείας στη χώρα. 

Η τράπεζα Nedbank ανακοίνωσε δε, πως δεν συνεργάζεται πια με τον ίδιο, αναφέροντας πως τον είχε χρηματοδοτήσει για την επιχείρηση του το 2014.

Από την άλλη, το St. John's College στο οποίο φοιτούν οι γιοι του, χαρακτήρισε τον Catzavelos ανεπιθύμητο.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά του θα συνεχίσουν να σπουδάζουν κανονικά στο εν λόγω σχολείο.

Η Δικαιοσύνη στο Γιοχάνεσμπουργκ αναμένεται να κινήσει διαδικασίες εναντίον του μόλις επιστρέψει στη Νότια Αφρική, για ρητορική μίσους. 

Διεθνή
12

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ! ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλώς ήρθες επιτέλους από πίσω, αρχαία Ελλάδα: Τα χριστιανικά γυμναστήρια μόνο για άνδρες που έγιναν viral

Διεθνή / Καλώς ήρθες επιτέλους από πίσω, αρχαία Ελλάδα: Τα χριστιανικά γυμναστήρια μόνο για άνδρες που έγιναν viral

Στις ΗΠΑ, χριστιανικά γυμναστήρια μόνο για άνδρες υπόσχονται προπόνηση, Βίβλο, «αδελφότητα» και προστασία από τον «πειρασμό» των γυναικών μόνο που το ίντερνετ είδε αμέσως την queer ειρωνεία.
THE LIFO TEAM
Ένα ομαδικό φιλί στο AIDS 2026 διεκδίκησε το δικαίωμα των οροθετικών κουίρ ανθρώπων στην επιθυμία

Διεθνή / Ένα ομαδικό φιλί στο AIDS 2026 διεκδίκησε το δικαίωμα των οροθετικών κουίρ ανθρώπων στην επιθυμία

Στο AIDS 2026 στο Ρίο, οροθετικοί κουίρ άνθρωποι φιλήθηκαν δημόσια μετατρέποντας το φιλί σε διαμαρτυρία απέναντι στο στίγμα του HIV και στην ποινικοποίηση της ομόφυλης επιθυμίας.
THE LIFO TEAM
Το WorldPride πλημμυρίζει τα κανάλια του Άμστερνταμ στη σκιά της επίθεσης στο Βερολίνο

Διεθνή / Το WorldPride πλημμυρίζει τα κανάλια του Άμστερνταμ στη σκιά της επίθεσης στο Βερολίνο

Η Canal Parade είναι ήδη σε εξέλιξη, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα κανάλια του Άμστερνταμ, πλοιάρια γεμάτα σημαίες και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας μετά τη φονική επίθεση στο Pride του Βερολίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Το αισχρό απαρτχάιντ κηλίδα του πολιτισμού μας, άφησε αναμενόμενα λεκέδες! Όμως τα οχυρωμένα σπίτια των λευκών, η μέγιστη εγκληματικότητα δείχνουν πως ο δρόμος είναι μακρύς...
Νομίζω ότι χάνουμε λίγο την μπάλα. Προφανώς δεν εγκρίνω καθόλου τις δηλώσεις του "κυρίου" αλλά θεωρώ ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές και ενδεχομένως υποκριτικές: όλοι οι συνεργαζόμενοι με αυτόν σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στα social media ότι δεν εμπλέκονται πλέον μαζί του, ότι είναι εξοργισμένοι και γενικά οτιδήποτε αρκεί να μην τους μείνει η στάμπα. Δηλαδή θα χρειάζεται να απολογείσαι επειδή ένας πελάτης/συνεργάτης/προμηθευτής/συγγενής είπε μια χοντράδα.Επίσης αναρωτιέμαι πάντα πόσοι από αυτούς δεν ήξεραν/δεν έβλεπαν ή πόσοι θα έδειχναν ενδιαφέρον αν το βίντεο δεν γινόταν viral.Πολύ φοβάμαι ότι η νέα ψηφιακή εποχή είναι πολύ πιο τρομακτική από όσο πιστεύουμε....
Κοίτα θράσος και αχαριστία ένας άνθρωπος που ζει μια χαρά τη ζωουλα του ως μετανάστης σε μια χώρα που προφανώς δεν του φέρθηκε ρατσιστικά. Ευτυχώς φαίνεται ότι θα πληρώσει την μισανθρωπία του.
Βασικά δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην μετά - apartheid εποχή υπάρχει αντεστραμένο κλίμα στην Ν.Α. για λευκούς που δεν κατέχουν κάποια οικονομική επιφάνεια, κάτι το οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερα γνωστό στον τύπο. https://en.wikipedia.org/wiki/Racism_in_South_Africa#Racism_against_White_communities https://en.wikipedia.org/wiki/South_African_farm_attacks
Μα ακόμα κι έτσι να είναι, είπα ότι προφανώς ζει μια χαρά τη ζωή του χωρίς να έχει υποστεί ρατσισμό, επειδή από τις πληροφορίες του άρθρου φαίνεται να είναι ενταγμένος πλήρως στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Τα ενδότερα βέβαια δε μπορώ να τα γνωρίζω... Αλλά και πάλι είναι απαράδεκτο να προσβάλλει δημοσίως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Κι αν είναι τρομακτικές οι αντιδράσεις, όπως αναφέρεται παρακάτω στα σχόλια, ας μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε δημοσιως, δεχόμαστε και δημόσια κριτική. Δε φταίνε τα social media, αν τα χρησιμοποιεί ο καθένας επιπόλαια σαν να μιλάει στην παρέα του. Κι αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τι επιναν εκει κατω; Πηγή: www.lifo.grApartheid κυρίως, μέχρι το 1991.Η ειρωνεία της όλης φάσης είναι ότι Adam Catzavelos μάλλον θα πει Αδάμ Κατσίβελος. Παραθέτω και την ετυμολογία (που παρουσιάζει ενδιαφέρον--από το captivus).κατσίβελος < μεσαιωνική ελληνική κατσίβελος < ιταλική cattivello < cattivo (σκλάβος, δυστυχής) < λατινική captivusκατσίβελος αρσενικό (θηλυκό: κατσιβέλα)1) ο γύφτος, ο τσιγγάνος2) (μεταφορικά) άνθρωπος πολύ μαυριδερός3) (μειωτικά) ο απολίτιστος, ο άξεστος
Προς Μπουρμπούχα:Δυστυχώς, η ελληνική κοινότητα της Νότιας Αφρικής υπήρξε μια από εκείνες που συμμερίστηκε περισσότερο τις αξίες του απαρτχάιντ (λόγω του ότι ήταν και λιγάκι "μαυριδεροί" πολλοί Έλληνες υπήρξαν βασιλικότεροι του βασιλέως. Μάλιστα, αρκετοί κυνηγημένοι αριστεροί που κατέφυγαν στη χώρα μετατράπηκαν σε ένθερμους ρατιστές, απαρνούμενοι τις ιδέες τους μπροστά στη δυνατότητα να "φτιαχτούν". Με δύο λαμπρές εξαιρέσεις που κάπως μας ξεπλένουν: τον Τζορτζ Μπίζος τον θρυλικό δικηγόρο του Μαντέλα στα δύσκολα χρόνια του αγώνα και τον μιγάδα Δημήτρη Τσαφέντα (Ελληνας και Μοζαμβικανός) που δολοφόνησε το 1966 τον ρατσιστή πρωθυπουργό Χένρικ Βερβόερντ, έναν από τους θεμελιωτές του απαρτχάιντ.