ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Βυζαντινό Μουσείο: Σε πάνω από 200 σημεία «άπλωσαν λάδι» ανενόχλητες οι δύο γυναίκες

Βυζαντινό Μουσείο: Σε πάνω από 200 σημεία «άπλωσαν λάδι» ανενόχλητες οι δύο γυναίκες Facebook Twitter
19

Σε τουλάχιστον 200 διαφορετικά σημεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «άπλωσαν» (όπως είπε χαρακτηριστικά η Λυδία Κονιόρδου), ανενόχλητες, λάδι οι δύο γυναίκες που βανδάλισαν μία σειρά σπάνιων εκθεμάτων, στις 28 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, η Ασφάλεια έχει καταγράψει 200 σημεία με λαδιές σε εικόνες, μαρμάρινες στήλες και άλλα εκθέματα του μουσείου, καθώς και δαχτυλιές σε προθήκες και στους τοίχους των αιθουσών.

Στις 28 Ιουλίου, δύο γυναίκες μπήκαν στο Μουσείο και, ρίχνοντας λάδι, προξένησαν φθορές σε σπάνια εκθέματα την ώρα που είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Οι δυο γυναίκες έδρασαν, όπως όλα δείχνουν, ανενόχλητες, καθώς περιηγούνταν επί μιάμιση ώρα στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, την περιοδική «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» και την ψηφιακή έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου διαπίστωσαν το συμβάν την επόμενη μέρα, εξαιτίας των λεκέδων λαδιού στο δάπεδο, στους τοίχους και στα εκθέματα.

Πριν λίγες ημέρες, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου επιχείρησε να υποβαθμίσει επικοινωνιακά την σκανδαλώδη καταστροφή. 

«Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκφραση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι», δήλωσε η υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων αποδίδει τον βανδαλισμό στην έλλειψη ιματιοθήκης όπου οι επισκέπτες θα έπρεπε να αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια.

Όπως σημειώνουν, οι ζημιές που προκάλεσαν οι δύο γυναίκες που έριξαν baby oil σε εκθέματα είναι «ευτυχώς αναστρέψιμες σχεδόν στο σύνολό τους», που σημαίνει ότι για κάποια εκθέματα η αποκατάσταση δεν θα είναι πλήρης.

Ελλάδα
19

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Σκάω στα γέλια με όσους βρίζουν τους αρχαιοφύλακες δημ. υπάλληλους. Γιατί βρίζοντας έναν εύκολο στόχο νομίζουν ότι εξυψώνονται οι ίδιοι. Δείτε καλέ πόσο ηθικά ακέραιος, έξυπνος και καταπληκτικός είμαι εγώ, σε αντίθεση με τους τεμπέληδες βυσματίες που δεν έκαναν την δουλειά τους.Μέσα στην αυταρέσκεια και εγωπάθεια τους, παραβλέπουν ότι έχουν πέσει χαζά θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Μιας προπαγάνδας που _θέλει_ την κοινή γνώμη να κουβεντιάζει για τους "τεμπέληδες" δημόσιους υπάλληλους, αφήνοντας το πραγματικό πρόβλημα ανέγγιχτο.Πόσο άρωστο, παρανοϊκό και παράλογο είναι να έχει γίνει ένα έγκλημα, και όλα τα σχόλια να περιστρέφονται γύρω από εκείνους που δεν το απέτρεψαν, αγνοώντας επιδεικτικά τους εγκληματίες; Δηλαδή αυτός που κάνει μια αξιόποινη πράξη περνάει στο ντούκου και αυτός που δεν απέτρεψε την αξιόποινη πράξη μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Και μετά θέλουμε να λεγόμαστε και έξυπνοι.Για το θέμα του Β. Μουσείου έχουν γραφτεί 50+ σχόλια και ΟΛΑ (εκτός των δικών μου) κατακεραυνώνουν τους τεμπέληδες που δεν απέτρεψαν τις ζημιές.Ωραία, να τους απολύσουμε, να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά τους τεμπέληδες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.Με αυτούς που ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ τις καταστροφές, θα ασχοληθούμε ποτέ; Η μήπως θα φάμε το σανό που μας ταϊζει απλόχερα η κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική; Που ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο θυμήθηκε να ξαναζητήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα; (δλδ ένα θέμα που φορτίζει συναισθηματικά, όλοι θα ασχοληθούν με αυτό και είναι εντελώς ανώδυνο, αφού όλοι ξέρουν ότι δεν θα γίνει τίποτα).Πόσο τυφλός μπορεί να είναι κάποιος για να μην θέλει να διακρίνει ότι οι βανδαλισμοί ΔΕΝ ήταν τυχαίο έργο τυχαίων τρελών; Αν ένας τυχαίος τρελός θέλει να καταστρέψει ένα μουσειακό έκθεμα, παίρνει ένα σφυρί και το σπάει. Η το περιχύνει με χλωρίνη. Δεν απλώνει λάδι σε 200 επιλεγμένα σημεία.Αυτοί που άπλωσαν τα λάδια έδρασαν οργανωμένα. Με σχέδιο, με οργάνωση και βασισμένοι σε κάποια ιδεολογία. Όταν χορτάσουμε το σανό της κονιόρδου, όταν τιμωρήσουμε παραδειγματικά τους αρχαιοφύλακες, όταν αυτοβραβευτούμε μπροστά στον καθρέφτη για την ηθική μας ανωτερότητα, μπορούμε ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ να ασχοληθούμε με αυτούς που κατέστρεψαν τα έργα;Τι τύποι ήταν αυτοί; Σε ποιά οργάνωση ανήκουν; Ποιά είναι τα ιδεολογικά τους κίνητρα να καταστρέψουν συγκεκριμένα έργα; Τι σημαίνει το άπλωμα λαδιού πάνω σε μνημεία; (το τελευταίο το απαντάει η βικιπέδια).Τι σημαίνει να έχουμε τέτοιες οργανώσεις μέσα στην κοινωνία μας; Και γιατί τις καλύπτει η κυβερνητική επικοινωνιακή προπαγάνδα, στρέφοντας μανιωδώς και αποκλειστικά την κουβέντα γύρω από τους αρχαιοφύλακες;
Δεν υπάρχει τέτοιο λήμμα στο google, θα μας τρελάνεις;Εγώ δεν κατάλαβα από πού έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το λάδι είναι baby oil και όχι λάδι μαγειρικής ή ορυκτέλαιο. Έστειλαν τις λίγδες στο χημείο;
Μιλάω με γρίφους, γιατί δεν έχω στοιχεία. Π.χ. μας λένε ότι έριξαν λάδι σε 200 σημεία, αλλά όχι σε ποιά σημεία. Αν είχα πλήρη στοιχεία, θα έδινα και ολοκληρωμένη άποψη για το τι έγινε.Γι' αυτό σε όλα τα σχόλια μου δεν υποστηρίζω ότι "έγινε το Α..." αλλά παροτρύνω "ας εξετάσουμε τι έγινε, ποιός το έκανε...".Το σημαντικό για μένα είναι να παραμερίσουμε τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τρυκάκια και να ασχοληθούμε με όσα εξωφρενικά έγιναν.ΟΚ, να τιμωρήσουμε τους αρχαιοφύλακες, δεν έχω πρόβλημα. Αλλά πέρα από το κλισεδάκι περί δημ. υπαλλήλων πρέπει να εξετάσουμε ποιές φανατικές σέχτες δρουν στην κοινωνία μας ανενόχλητες.Γιατί μπορεί την επόμενη φορά να θελήσουν να μεταφέρουν την ιδεολογία τους και έξω από τα μουσεία, στα σπίτια μας.
Μερικοί έχουν τόση οξεία αντιδημοσιουπαλληλίτηδα, που και όλο το βυζαντινό μουσείο να πέσει πάνω τους, πάλι τα ίδια θα λένε.Είναι προαποφασιμένο ότι για όλα φταίνε οι φύλακες δ.υ. που ακόμα και αν έρθει κάποιος να γκρεμίσει την Ακρόπολη, τους δημόσιους υπάλληλους θα καταδικάσουν.Οι αρχαιοφύλακες δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για το προπατορικό αμάρτημα, τον κάυσωνα και τις ακρίδες στην αρχαία Αίγυπτο.Προσωπικά δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος (μπρρρρρ), ούτε κανένας συγγενής μου. Αρα μπορώ κι εγώ να μπω στην τεράστια ουρά που σκυλοβρίζει τους φύλακες και να φωνάξω μαζί με τον όχλο: Αρον- Αρον, σταύρωσον αυτούς.Τώρα που ανασκολοπίσαμε τους φύλακες του Μουσείου και τους δημ. υπάλληλους γενικώς, τώρα που δείξαμε την προοδευτικίλα μας (αν αυτοί είναι τεμπέληδες, εμείς είμαστε αυτομάτως προοδευτικοί και δημιουργικοί) μπορούμε να δούμε επί τέλους το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα;Που δεν είναι άλλο από την δράση αφιονισμένων φανατικών, μέσα στην κοινωνία μας. Φανατικών που υποδαυλίζονται από πολύ συγκεκριμένους κύκλους. Φανατικών που αύριο μπορεί να μην αρκεστούν στην βεβήλωση μουσειακών εκθεμάτων αλλά ίσως θελήσουν να τα βάλουν και με ανθρώπους.Δηλαδή ΕΣΑΣ και τα παιδιά σας.Φυσικά δεν εύχομαι να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά εσείς είσαστε εκείνοι που θα σκίζετε τα μάγουλα σας και θα πέφτετε από τα σύννεφα όταν (αν) γίνει. Και κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορεί να σας σώσει.Το γράφω για 3η φορά. Αν ένας τυχαίος τρελός θέλει να καταστρέψει ένα τυχαίο έκθεμα, παίρνει απλά ένα σφυρί και το σπάει. Ή το περιχύνει με ένα μπουκάλι άζαξ ή χλωρίνη.Το να απλώνεις ΛΑΔΙ σε συγκεκριμένα σημεία δείχνει ότι υπάρχει μια ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ από πίσω. Και μια ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Με υποστηρικτές, καθοδηγητές, οπαδούς και "εκτελεστές".Οι εκτελεστές περιορίζονται προς το παρόν στα εκθέματα μουσείων. Αλλά δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσουν να επιβάλλουν την ιδεολογία τους και έξω από τα μουσεία.Όλοι εσείς μπορείτε τώρα να παραβλέψετε τους φανατισμένους εκτελεστές και την άρρωστη ιδεολογία τους και να ζητήσετε για 2000στη φορά την καταδίκη των δημόσιων υπάλληλων επειδή είναι "τεμπέληδες". Και μόλις απολύσουμε τους "τεμπέληδες", όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως.Εύχομαι να ΜΗΝ πέσετε από τα σύννεφα.Υ.Γ. Εδώ και 60 χρόνια, κάθε φορά που θέλουμε να αποπροσανατολίσουμε το πόπολο, ζητάμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα από τους βρεττανούς. Η υπουργάρα μας του Πολιτισμού, μόλις έκανε ακριβώς αυτό. Αναρωτιέμαι το γιατί.
Εγω απο αυτο το περιστατικο συμπεραινω οτι καλως βρισκονται τα μαρμαρινα γλυπτα του Παρθενωνα στο Βρετανικο Μουσειο. Και πιο πολυς κοσμος τα βλεπει και δεν κινδυνευουν απο «καποιες κυριες που απλωνουν καποιο λαδι»...
Μα καλά, δεν θα μάθουμε ούτε κάποια στοιχεία των δραστών ούτε τα κίνητρά τους; Τί κίνητρο μπορεί να έχει κάποιος που απλώνει baby oil σε βυζαντινές εικόνες και σε εκθέματα; Προφανώς αν το άτομο ήταν ένα η πράξη να ήταν αποτέλεσμα κάποιας ψυχικής διαταραχής, τα δύο άτομα όμως; Ποινικές ευθύνες δεν θα αποδοθούν;
20 υπάλληλοι βάρδια, δυο κύριες άπλωσαν λάδι, αποτυπώματα των γυναικών σε διαφορα σημεία, μερικές ζημιές δε θα αποτασταθουν πλήρως.Ετσι απλά η υπουργός αναφέρθηκε στο θεμα.Απαντήσεις εάν υπαρχει κύκλωμα επιτήρησης, εάν ασκήθηκε έλεγχος στους υπαλλήλου, εάν ληφθήκάν μέτρα σ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, δεν έπρεπε να δώσει η υπουργός;
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων αποδίδει τον βανδαλισμό στην έλλειψη ιματιοθήκης όπου οι επισκέπτες θα έπρεπε να αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια. Πηγή: www.lifo.grΜήπως - λέω εγώ τώρα - φταίει που από τους 20(!) φύλακες που "είχαν βάρδια" δεν βρέθηκε να επιτηρεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ κάποιο από τα 200 σημεία(!!) όπου έγινε βανδαλισμός;
«Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων αποδίδει τον βανδαλισμό στην έλλειψη ιματιοθήκης...»...και όχι ας πούμε στο ότι οι αρχαιοφύλακες ήταν αργόμισθοι τεμπέληδες που δε κάναν ακόμα και αυτήν την εύκολη δουλειά τους.