Σαμαράς: Η συμφωνία - «έκτρωμα» νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό

Σαμαράς: Η συμφωνία - «έκτρωμα» νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο Σκοπιανό, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «έκτρωμα» που κατά τη γνώμη του αντί να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή, εν τέλει θα τη δυναμιτίσει.

Κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για υποχωρήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "yes man" τον Αλέξη Τσίπρα: «τα δίνετε όλα για μια καρέκλα, είστε ιδεολογικά και πολιτικά ασπόνδυλοι (...) Γίνατε Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους, εσείς τον νομιμοποιείτε», πρόσθεσε απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες, σχολιάζοντας πως η συμφωνία που προτείνει η κυβέρνηση αναγνωρίζει, επί της ουσίας, τόσο τη μακεδονική εθνότητα όσο και τη μακεδονική γλώσσα.

«Το όνομα δεν θα είναι αμετάφραστο, θα είναι μεταφρασμένο και δεν θα είναι erga omnes. Αλλιώς θα λέγονται στο εξωτερικό, αλλιώς στη χώρα μας αλλιώς στη χώρα τους που θα λέγονται Μακεδόνες», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Κατά τον ίδιο, το «Βόρεια Μακεδονία» δεν αποτελεί λύση καθώς, μεταξύ άλλων, «αφήνει ανοιχτό το σφετερισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε επιπλέον τον ΣΥΡΙΖΑ πως «τα δίνει όλα» χωρίς τη στήριξη από τη Βουλή ή σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος και στην αντίρρηση των κυβερνητικών εταίρων ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη συμφωνία.

Βολές και προς τον ΠτΔ

 

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας «ως μη όφειλε».

«Εγώ δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα το 1992, το δημιούργησαν ο Στάλιν και ο Τίτο, εγώ διαχειρίστηκα την εθνική γραμμή που συνοψίστηκε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ομόφωνα, με μια αποχή, δηλαδή καμία αναγνώριση του ονόματος "Μακεδονία'' χωρίς σύνθετα και παράγωγα (...) Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι' αυτό», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κάποιες φορές δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα να λέμε ότι θέλουμε, οπότε θέλουμε, κάποτε πρέπει να το καταλάβει αυτό ο Σαμαράς. Φυσικά μιλάω για ηθικό δικαίωμα γιατί σχεδόν πάντα έχουμε νομικό και πολιτειακό δικαίωμα, αλλά η εμπλοκή ενός ατόμου με μια κατάσταση και ακριβώς οι πράξεις του που έφεραν χειρότερο αποτέλεσμα σε αυτή τη κατάσταση, ίσως να μην του παρέχουν το ηθικό δικαίωμα, και να πρέπει να σωπάσει...
Αγαπητε, η διαφορα της εξωτερικης με την οικονομικη πολιτικη ειναι οτι οικονομικο μοντελο πετυχημενο στο κοσμο υπαρχει ΕΝΑ (Αυτο που ευημερουν Σουηδιες, Αγγλιες, Ολλανδιες, Γερμανιες, Φιλανδιες κλπ) και μοντελο εξωτερικης πολιτικης πετυχημενο υπαρχουν ΠΟΛΛΑ (οσο μενεις μεσα στο γηπεδο: δεν αποχωρω απο ΝΑΤΟ ΕΕ κλπ)Αρα ακυρο σχολιο. ΤΟ δε σχεδιο Αναν που ολοι προεβλεπαν καταποντισμο για καταψηφιση του το 04 δεν εγινε τιποτα, και αν ειχε ψηφισθει τοτε η Κυπρος θα ηταν σημερα ομηρος του Σουλτανου, μεγιστο πααραδειγμα.
Ο πρώτιστος ρόλος των πολιτικών είναι να λύνουν προβλήματα. Η αδράνεια δεν είναι πολιτική και δεν αφήνει, όπως νομίζουν πολλοί, τα δεδομένα ως έχουν (αναγνώριση ως σκέτο Μακεδονία από τις ΗΠΑ κ άλλες χώρες, δημιούργησαν de facto αποδοχή της συνταγματικής τους ονομασίας). Αναφορικά με τα επιτυχημένα μοντέλα εξωτερικής πολιτικής, δεν υπάρχουν αλλά πέραν των συνεργασιών (ασχέτως αν είναι πολυεθνικές όπως το ΝΑΤΟ, Ε.Ε. ή διμερείς όπως εν λογώ) και επίλυσης των όποιων διαφορών. Άλλως δεν είναι εξωτερική, αλλά εσωτερική πολιτική.Η Κύπρος είναι πιο περίπλοκο θέμα, αλλά δεν πιστεύω οτι θα έρθει στο τραπέζι πολυ διαφορετική λύση. Ίδωμεν.
Σωστός Ιωάννης, επιλυση προβλημάτων. Με την διαφορα οτι στο ζητημα των Σκοπιων αυτοι ειχαν το προβλημα και εμεις μια απλη ενοχληση. Αρα η συμφωνια ειναι οντως ετεροβαρης ως προς τι διακυδευεται. Εν πασει περιπτωσει η συμφωνια εξασφαλίζει την μειωση Η την αυξηση των εθνικισμων;;;;Με βαση τον ανεκδιηγητο βουλευτη Συριζα του Ουρανιου Τοξου, το πως εχω ζησει τους Ζαιους διαιρωντας το κοσμο σε Ποντιους, Μακεδονες (σλαβους), παλαιοελλαδιτες, μικρασιατες, κρητικους κλπ (το μονο που δεν τον διαιρουν ειναι σε βορειοπροαστιωτες και στους υπολοιπους, ως γνησιοι βορειοπροαστιωτες) να δειτε οτι τα χειροτερα ερχονται - η τουλαχιστον οι Ζαιοι ελπιζουν σε μια ακατανοητο (για τους υπολοιπους) τοπικιστικο φανατισμο. Να δειτε που ο νεος εκλογικος νομος θα εχει προβλεψη για τα κομματα που βγαουν πανω απο 30% σε μια περιοχη και 0% σε αλλη. Θα βαλουν το Αγγλικο συστημα και να το θυμηθειτε.