Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter
5


Η εθνική μαγείρισσα της Αμερικής συνεχίζει το δρόμο της δόξας, με μια πρόσφατη επανεμφάνιση στην τηλεόραση. Η γυναίκα-φαινόμενο που δύσκολα περιγράφεται, έμπλεξε με τη δικαιοσύνη αλλά βγήκε αλώβητη: αν ζεις στην Αμερική είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να μην τη δεις κάπου μπροστά σου: στα βιβλία, στα app του iPad, στα είδη γραφείου (οργάνωσε το προσωπικό σου γραφείο με τα είδη της Μάρθας), σε τσάντες καλαίσθητου χρώματος που χωράνε το iPad μαζί με ασορτί θήκη σε παλ γαλάζιο, χρώματα για τους τοίχους, έτοιμα σεταρισμένα σε αισθητική εξοχικού στα Χάμπτονς, σε χαλιά, πλεγμένα από αγνό βαμβάκι αμερικανικών φυτειών, σε πετσέτες, χρώματα για γυαλί, πώς να το κάνουμε, η Μάρθα βρίσκεται παντού και τα ξέρει όλα.

Το περιοδικό της λέγεται απλά «Living», και προκαλεί γέλιο και κλάμα. Θεωρεί δεδομένο ότι έχουμε κήπο, ότι κάνουμε κομπόστ, ότι έχουμε μια καλοαναθρεμμένη, λευκή οικογένεια με στρουμπουλά εγγόνια που φοράνε κολλαριστά καρό πουκάμισα, έχουν καλούς τρόπους και τρώνε αδιαμαρτύρητα αβγά ποσέ με σπαράγγια. Η Αμερική είναι μεγάλη, βέβαια, και πλατιά και απλωμένη. H αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί έχουν μονοκατοικίες, κήπους και πίσω αυλή για μπάρμπεκιου, όμως πόσοι μπορούν να ταυτιστούν με το ημερολόγιο που βρίσκεται στην αρχή κάθε τεύχους του 'Living', όπως για παράδειγμα, στο τεύχος του Απριλίου:

3 Απριλίου - δουλειά στο στάβλο με τα άλογα
4 Απριλίου - σχεδιασμός συντήρησης αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων
7 Απριλίου (που είναι Κυριακή..) - καθαρισμός προσώπου
11 Απριλίου – πλύσιμο χειμωνιάτικων ρούχων, αποθήκευση με σακουλάκια με κέδρο
29 Απριλίου – να αγοράσω πάσα για την παραλία (;)

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter

Όμως, η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη: είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς (γιατί έχει και από τα δύο), ξέρει τι λέει. Δεν είμαι σίγουρη για τις συμβουλές της για το ξεχορτάριασμα και το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά οι συνταγές της είναι καλές, είναι δοκιμασμένες, είναι σχεδόν απλές.

Η νέα της εκπομπή που μεταδίδεται από το PBS χωρίζει βασικές έννοιες μαγειρικής σε κατηγορίες (τηγάνισμα, ψήσιμο, βράσιμο) και εξηγεί την λογική πίσω από την τεχνική με παραδείγματα. Είναι πράγματι ένα καλό σχολείο και για αρχάριους αλλά και για ξεκαθάρισμα για όσους ξέρουν να μαγειρεύουν αλλά έχουν ακόμη απορίες. Η εκπομπή λέγεται Martha Stewart's Cooking School και σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, οι συνταγές αναλυτικά υπάρχουν και σε βιβλίο που πάει πολύ καλά και εξαντλείται γρήγορα.

 

Οι συμβουλές της Μάρθας για το ψήσιμο μπριζόλας στο μάτι της κουζίνας:
  • Χρειάζεται ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.
  • Πρέπει να καίει, κάτι που καταλαβαίνεις όταν ρίξεις μερικές σταγόνες νερό: πρέπει να εξατμιστούν με τσιτσίρισμα.
  • Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το έχετε βγάλει μια ώρα πριν από το ψυγείο
  • Πρέπει να το στεγνώσετε πάρα μα πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας (γιατί αλλιώς αντί να ψηθεί, «βράζει»)
  • Βάλτε αλάτι και πιπέρι την τελευταία στιγμή πριν το βάλετε στο τηγάνι
  • Μην πιέζετε τις μπριζόλες μέσα στο τηγάνι γιατί έτσι βγαίνει όλο το ζουμί της και στεγνώνει
  • Για απόλυτη σιγουριά για το πότε έχουν γίνει χρειάζεται θερμόμετρο
Οι τηγανιτές πατάτες της Μάρθας

Μια συνταγή που απαιτεί πολύ κόπο, που ισχυρίζεται ότι κάνει μόνη της όταν έχει καλεσμένους – φαντάζομαι ότι όταν η Μάρθα λέει "μόνη της", εννοεί "μόνη της με την υπεύθυνη αρχιμαγείρισσα, ενώ οι υπόλοιπες ξεφλουδίζουν". Όμως, όποιος έχει το κουράγιο να τηγανίσει την υπέρτατη τηγανιτή πατάτα, τώρα ξέρει πώς:

Για λάδι προτείνει φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο. Απαραίτητο εργαλείο: θερμόμετρο για το λάδι.

  • Κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια, καλύτερα με βοήθεια μαντολίνου.
  • Βάλτε τις αμέσως σε μπολ με κρύο νερό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν ελάχιστα, για ένα λεπτό.
  • Στραγγίστε, αφήστε τις να κρυώσουν βάλτε τις στη συνέχεια σκεπασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
  • Τηγανίστε ξανά, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό είναι το σχόλιό μου, όχι το προηγούμενο που έφυγε πάλι λειψό!Λοιπόν, αυτό το κόλπο με τις πατάτες το έχω διαβάσει σ’ ένα βιβλίο της Μαρίας Χαραμή («Περί ορέξεως»). Με τη διαφορά ότι στην πρώτη φάση τηγανίσματος το λάδι είναι στους 170ο C και στη δεύτερη στους 190ο C. Δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα το κέφι να το δοκιμάσω. Όμως, κάποτε είχε φτιάξει μια φίλη μου πατάτες τηγανιτές που κρύωσαν καθώς άργησα να φτάσω σπίτι της. Τις έριξε ξανά στο λάδι για να ζεσταθούν κι έγιναν πραγματικά πολύ τραγανές.
Tyler Durden: We're consumers. We are by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty, these things don't concern me. What concerns me are celebrity magazines, television with 500 channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra. Narrator: Martha Stewart. Tyler Durden: Fuck Martha Stewart. Martha's polishing the brass on the Titanic. It's all going down, man. So fuck off with your sofa units and Strinne green stripe patterns.