Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter
5


Η εθνική μαγείρισσα της Αμερικής συνεχίζει το δρόμο της δόξας, με μια πρόσφατη επανεμφάνιση στην τηλεόραση. Η γυναίκα-φαινόμενο που δύσκολα περιγράφεται, έμπλεξε με τη δικαιοσύνη αλλά βγήκε αλώβητη: αν ζεις στην Αμερική είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να μην τη δεις κάπου μπροστά σου: στα βιβλία, στα app του iPad, στα είδη γραφείου (οργάνωσε το προσωπικό σου γραφείο με τα είδη της Μάρθας), σε τσάντες καλαίσθητου χρώματος που χωράνε το iPad μαζί με ασορτί θήκη σε παλ γαλάζιο, χρώματα για τους τοίχους, έτοιμα σεταρισμένα σε αισθητική εξοχικού στα Χάμπτονς, σε χαλιά, πλεγμένα από αγνό βαμβάκι αμερικανικών φυτειών, σε πετσέτες, χρώματα για γυαλί, πώς να το κάνουμε, η Μάρθα βρίσκεται παντού και τα ξέρει όλα.

Το περιοδικό της λέγεται απλά «Living», και προκαλεί γέλιο και κλάμα. Θεωρεί δεδομένο ότι έχουμε κήπο, ότι κάνουμε κομπόστ, ότι έχουμε μια καλοαναθρεμμένη, λευκή οικογένεια με στρουμπουλά εγγόνια που φοράνε κολλαριστά καρό πουκάμισα, έχουν καλούς τρόπους και τρώνε αδιαμαρτύρητα αβγά ποσέ με σπαράγγια. Η Αμερική είναι μεγάλη, βέβαια, και πλατιά και απλωμένη. H αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί έχουν μονοκατοικίες, κήπους και πίσω αυλή για μπάρμπεκιου, όμως πόσοι μπορούν να ταυτιστούν με το ημερολόγιο που βρίσκεται στην αρχή κάθε τεύχους του 'Living', όπως για παράδειγμα, στο τεύχος του Απριλίου:

3 Απριλίου - δουλειά στο στάβλο με τα άλογα
4 Απριλίου - σχεδιασμός συντήρησης αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων
7 Απριλίου (που είναι Κυριακή..) - καθαρισμός προσώπου
11 Απριλίου – πλύσιμο χειμωνιάτικων ρούχων, αποθήκευση με σακουλάκια με κέδρο
29 Απριλίου – να αγοράσω πάσα για την παραλία (;)

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter

Όμως, η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη: είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς (γιατί έχει και από τα δύο), ξέρει τι λέει. Δεν είμαι σίγουρη για τις συμβουλές της για το ξεχορτάριασμα και το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά οι συνταγές της είναι καλές, είναι δοκιμασμένες, είναι σχεδόν απλές.

Η νέα της εκπομπή που μεταδίδεται από το PBS χωρίζει βασικές έννοιες μαγειρικής σε κατηγορίες (τηγάνισμα, ψήσιμο, βράσιμο) και εξηγεί την λογική πίσω από την τεχνική με παραδείγματα. Είναι πράγματι ένα καλό σχολείο και για αρχάριους αλλά και για ξεκαθάρισμα για όσους ξέρουν να μαγειρεύουν αλλά έχουν ακόμη απορίες. Η εκπομπή λέγεται Martha Stewart's Cooking School και σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, οι συνταγές αναλυτικά υπάρχουν και σε βιβλίο που πάει πολύ καλά και εξαντλείται γρήγορα.

 

Οι συμβουλές της Μάρθας για το ψήσιμο μπριζόλας στο μάτι της κουζίνας:
  • Χρειάζεται ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.
  • Πρέπει να καίει, κάτι που καταλαβαίνεις όταν ρίξεις μερικές σταγόνες νερό: πρέπει να εξατμιστούν με τσιτσίρισμα.
  • Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το έχετε βγάλει μια ώρα πριν από το ψυγείο
  • Πρέπει να το στεγνώσετε πάρα μα πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας (γιατί αλλιώς αντί να ψηθεί, «βράζει»)
  • Βάλτε αλάτι και πιπέρι την τελευταία στιγμή πριν το βάλετε στο τηγάνι
  • Μην πιέζετε τις μπριζόλες μέσα στο τηγάνι γιατί έτσι βγαίνει όλο το ζουμί της και στεγνώνει
  • Για απόλυτη σιγουριά για το πότε έχουν γίνει χρειάζεται θερμόμετρο
Οι τηγανιτές πατάτες της Μάρθας

Μια συνταγή που απαιτεί πολύ κόπο, που ισχυρίζεται ότι κάνει μόνη της όταν έχει καλεσμένους – φαντάζομαι ότι όταν η Μάρθα λέει "μόνη της", εννοεί "μόνη της με την υπεύθυνη αρχιμαγείρισσα, ενώ οι υπόλοιπες ξεφλουδίζουν". Όμως, όποιος έχει το κουράγιο να τηγανίσει την υπέρτατη τηγανιτή πατάτα, τώρα ξέρει πώς:

Για λάδι προτείνει φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο. Απαραίτητο εργαλείο: θερμόμετρο για το λάδι.

  • Κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια, καλύτερα με βοήθεια μαντολίνου.
  • Βάλτε τις αμέσως σε μπολ με κρύο νερό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν ελάχιστα, για ένα λεπτό.
  • Στραγγίστε, αφήστε τις να κρυώσουν βάλτε τις στη συνέχεια σκεπασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
  • Τηγανίστε ξανά, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό είναι το σχόλιό μου, όχι το προηγούμενο που έφυγε πάλι λειψό!Λοιπόν, αυτό το κόλπο με τις πατάτες το έχω διαβάσει σ’ ένα βιβλίο της Μαρίας Χαραμή («Περί ορέξεως»). Με τη διαφορά ότι στην πρώτη φάση τηγανίσματος το λάδι είναι στους 170ο C και στη δεύτερη στους 190ο C. Δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα το κέφι να το δοκιμάσω. Όμως, κάποτε είχε φτιάξει μια φίλη μου πατάτες τηγανιτές που κρύωσαν καθώς άργησα να φτάσω σπίτι της. Τις έριξε ξανά στο λάδι για να ζεσταθούν κι έγιναν πραγματικά πολύ τραγανές.
Tyler Durden: We're consumers. We are by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty, these things don't concern me. What concerns me are celebrity magazines, television with 500 channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra. Narrator: Martha Stewart. Tyler Durden: Fuck Martha Stewart. Martha's polishing the brass on the Titanic. It's all going down, man. So fuck off with your sofa units and Strinne green stripe patterns.