Στο σημερινό «Α μπα»: αυτό το σύμπαν

Στο σημερινό «Α μπα»: αυτό το σύμπαν Facebook Twitter
128

__________________

1.


Και θα ήθελα να νιώσω,
πως θες κάθε σπιθαμή του κορμιού σου να γίνει δικιά μου.
Και αυτά που θέλω να σου πω,
και αυτά που θες εσύ να μου πεις,
να μην τα κρατάει πια ο φόβος.

Να βγω από το σκοτάδι
και να φέρω το σώμα μου και τη ψυχή μου
στου φωτός τον ήλιο,
να γίνω καθαρός μπροστά σου.

Δες με, είμαι εδώ μπροστά σου,
αμήχανος σε κοιτάζω.

Δες με να σε γδύνω με τα μάτια μου,
να σε αγκαλιάζω σφιχτά
και να σε παίρνω από το χέρι για βόλτες και ταξίδια,
να κάθομαι μαζί σου
σε ένα βαγόνι ενός τραίνου
με γλώσσες γύρω μας που δεν τις μιλάμε.

Δες με δευτερόλεπτα πριν σηκωθώ
να σε πάρω για να σε κυλήσω
σε όλο το γρασίδι της ηπείρου αυτής.

Να σου δώσω τόπο ασφαλή να αναπτυχθείς,
να γίνεις ο άνθρωπος αυτός που θες να γίνεις,
χωρίς να φοβάμαι πως αυτό που θα γίνεις
δεν θα το φτάσω.

Δες με να σε κοιτάζω καθώς τη μέρα σου περνάς,
καθώς βιβλία διαβάζεις και νέους κόσμους δημιουργείς.

Μα πάνω από όλα δες με όταν τις λέξεις αυτές
δεν θα με πιάνει ντροπή να τις γράψω.

Όταν η αγάπη θα πλημμυρίσει
το κόσμο σου και τον κόσμο μου
και θα πλύνει κάθε ψεγάδι ντροπής.

ΧΑ! Τα πα και ξελάφρωσα γιατί μου 'χε γιατί κάπου έπρεπε να βγει όλο αυτό. Από περιέργια, τι κατάλαβες από αυτά; :)
-Βασίλης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βασίλη, η ανάλυση ποίησης ήταν από τα χειρότερα μου στο σχολείο, ούτε τότε καταλάβαινα, ούτε τώρα. Πρέπει να είναι τρομερά προφανές για να το πιάσω. Δες πώς γράφω, λες να είμαι του υπονοούμενου; Αυτό που κατάλαβα εν τούτοις είναι ότι κάποιος αγαπάει κάποιον, και ο άλλος κάποιος του προκαλεί δέος, κάτι πολύ κοινό στον έρωτα, για να μην πω, απαραίτητο για να δημιουργηθεί έρωτας. Αν είναι δικό σου νομίζω ότι έχει ωραίο ρυθμό, αλλά ξαναλέω, από ποίηση δεν έχω ιδέα. Θα μας πουν περισσότερα πιο σχετικοί στα σχόλια.

__________________
2.


Αγαπητή Αμπα, σε παρακαλώ αν μπορέσεις απάντησε, έχω ξαναπροσπαθησει να σου μιλήσω. Στην ερώτηση 5 στις 28/ 2, ανακάλυψα πως βιωνω στο περιπου το ίδιο πράγμα με την κοπέλα. Είναι ένα παιδί που υπάρχει φλερτ, εγώ δεν έχω κάνει κίνηση να το δείξω, γιατι φοβάμαι μήπως απομακρυνθεί από εμένα.. Στο τέλος της λες ότι το σύμπαν μπορεί και να μην συνωμοτεί όταν θέλουμε κάτι πραγματικά.. Δεν ξέρω με απογοήτευσε κάπως αυτό, σαν να μου έκοψε τη φόρα, την ελπίδα.Τι να κάνω? Το πιστεύεις όντως αυτό που είπες? Να συνεχίσω να προσπαθώ?
- #ΜπερδεμένεςΚαταστάσεις#


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν πιστεύεις ότι το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει αυτό που θέλεις, τότε για ποιο λόγο πρέπει να προσπαθείς και να βασανίζεσαι κι από πάνω; Τι σοφό σύμπαν είναι αυτό (σύμπαν, ναι; Με τις μαύρες τρύπες και τους γαλαξίες και όλα αυτά) που δεν μπορεί να συνωμοτήσει να γίνει η δουλειά εφόσον το θέλεις τόσο πολύ, γιατί να σε βάζει να ανησυχείς; Πού να ζητούσες και τίποτα πιο δύσκολο, ας πούμε βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.


Αν η ελπίδα σου γενικότερα βασίζεται στη στήριξη από κάτι ανώτερο, αποφάσισε αν πιστεύεις στο Θεό και κάνε τα κουμάντα σου με εκείνη την φιλοσοφία. Είναι έτοιμη, είναι γερή, έχει επιβιώσει πάρα πολλά χρόνια και έχει πολλές απαντήσεις για τη ματαίωση των προσδοκιών αν δεν το πολυψάχνεις με τη συνέπεια. Όμως στο όνομα του μεγάλο Μακαρονοτέρατος, μην βασίζεσαι στα σοβαρά σε τσιτάτα του Κοέλιο.


Στα πιο σοβαρά ακόμα, δεν μπορείς να προσπαθήσεις να αρέσεις σε κάποιον. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα πεις και πώς θα το πεις και τι θα κάνεις. Θα απομακρυνθεί αν δεν του αρέσεις για να αποφύγει την αμηχανία, ίσως. Όλο αυτό είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχο σου (ούτε στον έλεγχο του Σύμπαντος είναι πάντως). Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις – ίσως – είναι η αντίδραση σου σε περίπτωση που φας χυλόπιτα. Εκεί αξίζει να επικεντρωθείς πραγματικά, και όχι στην αυθόρμητη αντίδραση ενός «παιδιού».

__________________
3.

Είναι δύσκολο να καταλάβω το 'δεν είχα(ν) καταλάβει' που ακούω αλλά και διαβάζω πολύ συχνά. Για παράδειγμα διαβάζω για φόνους, βιασμούς, ξυλοδαρμούς κλπ και ότι οι γείτονες δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Δεν έχω δει κανένα άρθρο ή έρευνα για το αν έχει καταλάβει ο άνθρωπος που ζει και έχει παιδιά με αυτόν που έχει κάνει φόνο, βιάσει, δείρει κλπ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το εάν αυτός που ζει μαζί του είναι συμμέτοχος ή αμέτοχος. Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει κανείς;
- είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δε νομίζω ότι είναι αξιόπιστες αυτές οι απαντήσεις. Αν οι γείτονες πουν «κάτι είχαμε καταλάβει» θα τους ρωτήσουν «τότε γιατί δεν κάνατε κάτι». Η ερώτηση «είχατε καταλάβει κάτι» από μόνη της εκεί οδηγεί. Μπορεί να είχαν καταλάβει, αλλά όχι ακριβώς, και πάλι δεν ήθελαν να ανακατευτούν, και δεν ήξεραν αν είναι δουλειά τους ή όχι, και τα λοιπά. Για τις συζύγους δε η δήλωση άγνοιας είναι αναγκαία για να μην τιμωρηθούν. Αν το είχαν καταλάβει και για κάποιους λόγους δεν είχαν μιλήσει, λες να κολλήσουν στο να πουν ψέματα μετά στην αστυνομία; (Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον αν αυτός που ζούσε εκεί ήταν συμμέτοχος ή αμέτοχος. Γίνονται ξεχωριστές δίκες για αυτούς. Πάντα υπάρχει σχετική αναφορά.)


Επειδή αυτή η απάντηση είναι η πιο συχνή, θα ήθελα εδώ να πω για τα γενναία παιδιά του parkland που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα μετά από τα τραγικά γεγονότα που δεν μπορώ καν να βάλω σε λέξεις, είναι μια περίπτωση που όλοι μαζί, μαθητές και γείτονες, λένε ότι είχαν προειδοποιήσει  για την βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά του δολοφόνου και δεν λένε ότι «έπεσαν από τα σύννεφα».

__________________
4.


Αγαπητή Α,μπα,
Νομίζω πως θέλω να κάνω παιδιά. Λέω νομίζω, γιατί πως μπορείς να είσαι σίγουρη οτι θέλεις κάτι, άμα δεν το έχεις δοκιμάσει πρώτα, να δεις πως είναι; Μπορεί τελικά να μην σου αρέσει, εκ των υστέρων. Πάντως νιώθω την επιθυμία πολύ έντονα, βλέπω πλέον και όνειρα ότι μένω έγκυος και νιώθω υπέροχα μέσα σε αυτά. Το συζητάω με το φίλο μου (αυτός 31, εγώ 30, είμαστε μαζί ενάμιση χρόνο και είναι υπέροχος) και αυτός δεν το νιώθει τόσο, θέλει λέει, αλλά όχι ακόμα. Ένα από τα πράγματα που λέει πως τον τρομάζουν είναι η ιδέα πως δεν έιναι αρκετά σοφός, και τι θα έχει να διδάξει στο παιδί. Εγώ πάλι σκέφτομαι πως ένα σωρό βιβλία έχουν γραφτεί, υπάρχουν θέατρα, αεροπλάνα να μπεις να ταξιδέψεις, σχολεία, σεμινάρια, κλπ, οπότε δε χρειάζεται ένα παιδί να τα μάθει όλα από τους γονείς του. Μπορεί να έχει και άλλες πηγές, και ο ρόλος σαν γονιός είναι να προσπαθήσεις να τις παρέχεις στο παιδί σου, όσο μπορείς. Αλλά μήπως έχει δίκιο και δεν είμαστε αρκετά ώριμοι να μεγαλώσουμε παιδί; Και πως το καταλαβαίνεις αυτό; Και ο βαθύτερος φόβος, άμα ο σύντροφός σου λέει πως θέλει παιδί, αλλά όχι ακόμα, σε λίγα χρόνια, αλλά εσύ τότε θα είσαι 30-φεύγα, και πότε θα κάνεις τα 3 παιδιά που θες, και τι θα γίνει αν αποδειχτεί πως τελικά ήταν αργά και δεν μπορείς να κάνεις; Πως θα ζήσεις με τον εαυτό σου και με τη σχέση σου μετά; Μήπως έπρεπε να είχες δράσει νωρίτερα; Χμ. Καταιγισμός ερωτήσεων, το αντιλαμβάνομαι. Αν θα μπορούσες να απαντήσεις έστω και σε μια θα ήμουν πραγματικά ήδη πολύ χαρούμενη. Γεια!!
- ρολογόπληκτη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Συμφωνώ στο ότι οι γονείς δεν χρειάζεται- δεν γίνεται- να είναι εξοπλισμένοι με όλες τις απαντήσεις του σύμπαντος, αυτό που μπορούν να κάνουν, όσο μπορούν, είναι να δώσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν για να γίνουν τα παιδιά ανεξάρτητα και να ψάξουν μόνα τους τις απαντήσεις που θέλουν. Για τα υπόλοιπα, δεν πολυκαταλαβαίνω τις δηλώσεις θέλω ένα παιδί, δύο παιδιά, τρία παιδιά. Καταλαβαίνω την επιθυμία, αλλά δεν την καταλαβαίνω κι όλας. Είναι από τα πράγματα που δεν μπορείς να σχεδιάσεις τόσο πολύ μέχρι τέλους. Ξεκίνα με το ένα και θα δεις. Θα γίνει; Και αν γίνει, πώς θα είναι; Αλλά δεν χρειάζεται να πείσεις εμένα, με τον αραβωννιάρη πρέπει να τα πεις αυτά. Αυτός έχει το όραμα των τριών παιδιών;


Δεν χρειάζεται να αποφασίσετε αν είσαστε αρκετά ώριμοι για να κάνετε παιδί, αλλά αν είσαστε αρκετά ώριμοι ώστε να είσαστε σε θέση να βάλετε τον εαυτό σας σε δεύτερη μοίρα. Για πάντα. Χωρίς διάλειμμα. Συνεχόμενα, για όσο ζείτε. Πρέπει να τα έχετε βρει μαζί του για να μπορείτε να του το κάνετε αυτό.


__________________
5.

Γεια σου Αμπα,
Τα Χριστούγεννα έγινε κάτι που με προβλημάτισε. Είχαμε βγει με την ξαδέλφη μου και τους κουμπάρους της για καφέ/ποτό (ήταν γύρω στις εννιά το βράδυ, έχει σημασία αυτό). Οι κουμπάροι είχαν φέρει και των 4 μηνών τότε μπέμπη τους, τον οποίο η ξαδέλφη μου θα βαφτίσει το καλοκαίρι. Η καφετέρια ήταν σχετικά μικρή, ο εξαερισμός ανύπαρκτος, το μαγαζί ντουμάνι από τα τσιγάρα και είχε την αναμενόμενη φασαρία (δυνατή μουσική, ομιλίες κλπ). Εμείς είχαμε καθίσει σε ένα σημείο στην άκρη, κοντά στην πίσω πόρτα, που άνοιγε αραιά και πού και παίρναμε λίγο και τον αέρα μας, αλλά όπως και να το κάνεις, θεωρώ πως το περιβάλλον ήταν το πλέον ακατάλληλο για ένα μωρό. Η μητέρα του το τάισε και το άλλαξε (πάνω στον καναπέ) στην καφετέρια. Ο μικρός ήταν πολύ ήσυχος, κοιτούσε τριγύρω με ορθάνοιχτα μάτια, αλλά όταν γύρισαν σπίτι μας είπαν ότι είχε υπερένταση και γκρίνιαζε. Ρε συ Αμπα τον λυπήθηκα τον μπέμπη. Eίναι ηλικία αυτή για να τον τραβολογάνε στις καφετέριες; Το θέμα είναι ότι δεν το κάνουν πρώτη φορά, ενώ οι γονείς τους είναι νέοι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον κρατήσουν για λίγο. Το κόλλημα είναι δικό τους και ειδικά της μάνας, που δε θέλει να τον αφήνει πουθενά. Έχει καταντήσει όμως πολύ κουραστικό αυτό, γιατί σκέψου ότι όταν πήγαμε για καφέ ασχολούμασταν όλη την ώρα με το παιδί – και τώρα που έχει μεγαλώσει, είναι χειρότερα γιατί διεκδικεί ακόμα περισσότερο την προσοχή της μάνας του και γκρινιάζει. Αυτό το φαινόμενο όμως, το να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στις καφετέριες το χειμώνα, που είναι κλειστός ο χώρος, είναι πλέον πολύ συχνό στην περιοχή (μένουμε σε κωμόπολη). Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα ή στις άλλες πόλεις, αλλά εδώ έχει γίνει μόδα. Ρώτησα τη μάνα μου τι έκανε με εμάς όταν ήμασταν πιο μικρά (γιατί οι γονείς μου παντρεύτηκαν νέοι κι έβγαιναν συχνά με τις παρέες τους) και μου είπε ότι μας άφηναν στις γιαγιάδες και ποτέ δε μας έπαιρναν μαζί τους. Η ξαδέλφη μου πάλι λέει ότι δεν της φαίνεται περίεργο, ότι έτσι κάνουν όλοι τώρα και να μην κρίνουμε γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνουμε εμείς (από ότι κατάλαβα σκοπεύει να κάνει τα ίδια). Δεν είναι ότι αντιπαθώ τα παιδιά και δεν τα θέλω μαζί, όμως μου φαίνεται πολύ λάθος όλο αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ταλαιπωρούν τόσο και το κυριότερο, γιατί ταλαιπωρούν τους εαυτούς τους, αφού το πιο πιθανό είναι να τους περιμένει αγρυπνία το βράδυ. Ποια είναι η άποψή σου για το θέμα; Τι κάνουν εκεί που είσαι εσύ (γιατί κάπου είδα ότι στη Σκανδιναβία αφήνουν τα καρότσια έξω στο κρύο); Τι πιστεύετε κι εσείς οι αναγνώστες / σχολιαστές;
- Ας ακουστεί και η άλλη πλευρά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν την είχα υπόψη μου αυτή τη μόδα. Είναι όντως μόδα, ή έχεις βγάλει συμπεράσματα από τον στενό σου κύκλο; Πείτε μας στα σχόλια.


Η άποψη μου για το θέμα είναι να μην σχολιάζω τι κάνουν άλλοι με τα παιδιά τους (αν δεν τίθεται θέμα κακοποίησης φυσικά) εκτός αν με επηρεάζει άμεσα, και αν με επηρεάζει άμεσα, τότε και πάλι δεν σχολιάζω, αλλά παίρνω τα μέτρα μου. Το μόνο αντικειμενικό θέμα γιατί τίθεται θέμα προστασίας ανηλίκου, είναι το ντουμάνι από τα τσιγάρα. Τι νόημα έχει να το σχολιάζουμε εμείς εδώ μεταξύ μας; Ίσως θα έπρεπε να προστατεύονται τα παιδιά από καπνό τσιγάρου με νόμο, αλλά το κάπνισμα σε καφετέριες είναι υποτίθεται παράνομο έτσι κι αλλιώς, οπότε τι να προσθέσουμε; Σε αυτή τη μορφή είναι απλώς κουτσομπολιό.

__________________
6.


Ξεκίνησα να διαβάζω Μουρακάμι. Ρε συ Λένα πολύ φλύαρος δεν είναι; Μου είπαν ότι το τέλος του βιβλίου θα με δικαιώσει οπότε το συνεχίζω (Νορβηγικό δάσος) αλλά με έχει κουράσει πολύ αυτή η ακατάσχετη πολυλογία που περιγράφει όλες τις ασήμαντες λεπτομέρειες της κάθε ημέρας και του κάθε χώρου. Ρωτάω γιατί φαντάζομαι ότι για να έχει τόσο hype, κάτι πολύ καλό υπάρχει εκεί μέσα που μου διαφεύγει. Αλλά μπορεί να είναι και θέμα γούστου.
- τόρουβατανάμπε


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δηλαδή μπορεί και να μην είναι;

_________________
7.

Λένα εσύ σε αυτή την φράση
«Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί ώστε να το αποκτήσεις»
βάζεις πάντα το ΔΕΝ και ναι είμαι μαζί σου σε αυτό μπορώ να πω, όμως μια κοπέλα με μπέρδεψε κάπως πάνω σε αυτό και έχω αρχίσει να το πιστεύω κατά τον τρόπο που μας το ανέλυσε.
Είμαι καινούρια στον χώρο της δουλειάς γενικότερα και αρκετά νέα οπότε ίσως και λίγο αφελής. Λοιπόν βρεθήκαμε να κάνουμε διάλειμμά αυτή η κοπέλα, ένας συνάδελφος που ή της την πέφτει ανοιχτά ή μπορεί και να το κάνουνε στην πλάκα, μια άλλη κοπέλα και εγώ. Ο τύπος άρχισε να ρίχνει υπονοούμενα τύπου «θα σε αποκτήσω, θα με βοηθήσει το σύμπαν» με εκείνη να ανταπαντά «όσο και να το θέλεις ,το σύμπαν σου δουλειά δεν θα κάνει». Αυτός απάντησε «το σύμπαν είναι άπειρο, θα κάνει δουλειά» κι εκείνη είπε «τότε όλοι μας θα'χαμε κερδίσει το τζόκερ αφού το θέλουμε τόσο πολύ».
Όταν αυτός έφυγε και μείναμε μόνες μας οι 3 κοπέλες η άλλη κοπέλα που ήταν εκεί την ρωτάει «αυτό με το σύμπαν ούτε καν το πιστεύεις, έτσι; » κι εκείνη να απαντά «το πιστεύω με την μεταφορική του έννοια και όχι με την κυριολεκτική του» κι εγώ λέω «δηλαδή» με εκείνη να μου απαντά «το σύμπαν που αναφέρεται σε αυτή την φράση είμαστε εμείς ως άτομο, οπότε αν εμείς κάτι το θέλουμε πραγματικά πολύ τότε θα κάνουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε, ουσιαστικά θα συνωμοτήσουν οι σκέψεις μας με τις πράξεις μας ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» και ρωτάει η άλλη κοπέλα πάλι «κι αν τελικά δεν το αποκτήσουμε ποτέ; Τότε τι σημαίνει;» με εκείνη και πάλι να απαντά «δυο πράγματα. Ή ότι αυτό που θέλαμε τελικά δεν το θέλαμε αρκετά ή ότι μας φρέναρε το υποσυνείδητο μας γιατί τελικά δεν ήτανε σωστό αυτό που θέλαμε».
Και κάπως έτσι άρχισα να πιστεύω Λένα μου αυτή την φράση .Και εντάξει δεν ρωτάω αν την θεωρείς μια σωστή άποψη αφού ο κάθε άνθρωπος διαφέρει και για τον καθένα οι απόψεις του είναι κάτι προσωπικό αλλά ποια η γνώμη σου για όλη αυτή την άποψη; Γιατί εμένα καλώς ή κακώς μου στέκει κάπως όμως δεν μου αρέσει να γίνομαι αντίγραφο των άλλων αλλά αυτή την κοπέλα δεν θα σου κρύψω ότι την ψιλοθαύμασα λιγάκι.
- Συμπαντική Συνομωσία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

*βαθύς αναστεναγμός*


Η κοπέλα αυτή ζει στον υπέροχο κόσμο της μεσαίας/ανώτερης τάξης όπου το «θέλω κάτι πάρα πολύ» με επείγοντα τρόπο κυμαίνεται μεταξύ του «θέλω τον Τάκη» και «θέλω να πετύχω πάρα πολύ και να με αναγνωρίζουν στο δρόμο χωρίς να ξέρω αν έχω κάποιο ταλέντο ή να κάνω σοβαρή προσπάθεια να το ανακαλύψω». Ε, τότε μπορεί και μας φρέναρε το υποσυνείδητο που τελικά βαρεθήκαμε. Ή μπορεί και να φταίει ο χαρακτήρας μας, γενικώς, ας πούμε.


Για πες αυτή τη φράση σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά προβλήματα. Πραγματικά προβλήματα όμως. Θάνατο. Προσφυγιά. Ανίατες αρρώστιες. Αγιάτρευτη, συστημική φτώχια. Ρατσισμό, βία, κοινωνική απομόνωση. Ελπίζω να καταλαβαίνεις έστω και λιγάκι.


128

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1 Λοιπον φιλε μου, καλο ειναι το ποιημα, μ'αρεσει ο ρυθμος του και κυριως οτι πανω που νιωθω οτι πας να το κανεις επιτηδευμενο, μετα μου το ισιωνεις (για τα δικα μου γουστα εννοειται). Αναλογως με τον αποδεκτη, πιστευω οτι αξιζει να το μοιραστεις. Αν το διαβαζα ανωνυμα στο φβ, θα στεκομουν για λιγο και θα συνεχιζα. Σαν αναγνωστρια της στηλης, το διαβαζω και σου απανταω. Αν βεβαια ημουν το ερωτικο σου ενδιαφερον κι ενιωθα εστω και λιγη καψουρα για σενα, ετσι και μου το εστελνες θα ελιωνα. Σταυρωστε με, ειμαι ρομαντικια!
#7 Ρε παιδιά, μια κουβέντα είπε ο κακομοίρης ο Κοέλιο, σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο και έχει γίνει ο κακός χαμός. Δεν ασπαζόμαστε ότι ακούμε και ότι γράφεται. Όλοι οι λογοτέχνες από τους πιο μικρούς μέχρι τους πρωτοκλασάτους, επιδιώκουν την πνευματική ανάταση του ανθρώπου και την διαχείριση των ανθρώπινων βασάνων, με πρώτο το υπαρξιακό. Δηλαδή είναι καλύτερο το καπιταλιστικό, όλα είναι στο χέρι σου, εσύ φτιάχνεις το μέλλον σου και τα συναφή, που κάνουν τον άνθρωπο να νοιώθει άχρηστος; Ο Κοέλιο, συγκεκριμένα, δε μίλησε ούτε για αρρώστιες, ούτε για προσφυγιές και τόσο σοβαρά θέματα. Αν και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι αρρώστιες έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο σκέψης και στάσης ζωής. Είναι τουλάχιστον λαϊκισμός να παίρνουμε μια φράση από ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεύτερης κατηγορίας και να το αναλύουμε σα να είναι η οδύσσεια του Τζόυς.Προσωπικά το πιστεύω ότι όταν θέλεις κάτι πολύ ισχύει το απόφθεγμα. Σε εμένα έχει ισχύ, αλλά το κατάλαβα μετά από πολλά πολλά χρόνια. Δεν εννοεί, ό,τι μου έρθει γίνεται, αλλά ότι θέλω πολύ. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον, για να το θέλω πολύ έχω τα φόντα να μπορώ να το πετύχω. Ας πούμε, αν είμαι 47 χρονών και θέλω να γίνω μπαλαρίνα, δε γίνεται γιατί απλά δεν μπορώ. Αν συνεχίσω να το θέλω, δε μου φταίει ο Κοέλιο, αλλά το γεγονός ότι είμαι ούφο και δεν έχω επίγνωση.Δεύτερον, η φράση μιλά για εκπλήρωση προσωπικών επιθυμιών, που κολλάνε οι πόλεμοι και οι μετανάστες. Εάν η προσωπική σου επιθυμία, είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και να επαναπατριστούν οι μετανάστες, σε βαθμό, που σου έχει γίνει έμμονη ιδέα και το έχεις πάρει προσωπικά.....πάλι μιλάμε για έλλειμμα επαφής με την πραγματικότητα. Το απόφθεγμα αυτό, έχει σχέση πάνω απ όλα με την αυτογνωσία. Είναι φιλοσοφικού περιεχομένου. Τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τα όνειρα του προωθεί. Όταν τα όνειρα εξαρτώνται από καθαρά εξωγενείς παράγοντες και μόνο, όπως το ενδιαφέρον του Μπάμπη, δεν εκπληρώνονται επειδή αυτό το επιθυμείς διακαώς.....
Καλά, κακομοίρη δεν τον λες, όλη του την σταδιοδρομία σε αυτή την "κουβέντα" την στήριξε. Και όταν βάζεις ένα σωρό προϋποθέσεις και αιρέσεις για να ισχύσει κάτι, μήπως αυτό σημαίνει απλά ότι δεν ισχύει; Μου θυμίζει λίγο τις θεολογικές συζητήσεις. "Ναι μεν, αλλά δεν εννοεί ακριβώς αυτό, το εννοεί κάπως αλλιώς, και να το δούμε κι έτσι, να το μπουρδουκλώσουμε" και τελικά μένει κάτι εντελώς απογυμνωμένο, ένα φάντασμα του αρχικού ισχυρισμού.Δηλαδή πάμε από το "όταν επιθυμείς κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνομωτεί να το αποκτήσεις" στο "όταν επιθυμείς κάτι, που να είναι εφικτό, μέσα στις δυνάμεις σου, εξαρτάται μόνο από εσένα, και το θες τόσο πολύ ώστε να κάνεις την απαιτούμενη δουλειά για να το αποκτήσεις, τότε, αν στο μεταξύ δεν συμβεί κάποιο γεγονός ανωτέρας βίας, μπορείς να το καταφέρεις". Οκ, μάλλον ισχύει, αλλά δεν έχει σχέση με την πρώτη πρόταση, σωστά;
Για να καταλάβω. Σου αρέσει κάποιος και δεν κάνεις κίνηση για να μην το καταλαβει μήπως και απομακρυνθεί και περιμένεις από το σύμπαν να στον ρίξει στα πόδια σου; Και ρωτάς αν θα συνεχίσεις τις προσπαθειες; Ποιες προσπάθειες; Αυτές που καταβάλλεις με νύχια και δόντια ώστε ο άλλος να ΜΗΝ καταλάβει ότι ενδιαφέρεσαι ,κύριος οίδε γιατί, και είναι αυτές οι προσπάθειες ικανές να δείξουν στο σύμπαν πόσο πολύ το θέλεις ώστε να συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις ενώ εσύ στην πραγματικότητα δείχνεις ότι δεν το θέλεις; Πες μου ότι είσαι 15 να ηρεμήσω,γιατί αλλιώς στο λέω, θα πηδηχτώ απ'το παράθυρο!
#6Γενικά διαβάζω αρκετά βιβλία. Ο Μουρακάμι για μένα είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας που όντως είναι φλύαρος και πολλές φορές γίνεται βαρετός λόγω της φλυαρίας του. Πιο συγκεκριμένα το Νορβηγικό Δάσος μου άρεσε πολύ, το Κουρδιστό Πουλί (που θεωρείται το αριστούργημά του) το βρήκα κάπως φλύαρο και φτάνουμε στο 1Q84 (τρία βιβλία). Εκεί πέρασα από το ωραίο βιβλίο (3/4 του πρώτου βιβλίου) σε καταπληκτικό βιβλίο!!!! (τέλος πρώτου και μισό δεύτερο βιβλίο) σε καλό αλλά φλύαρο (μισό δεύτερο και αρχή τρίτου βιβλίου) καταλήγοντας τελικά σε έλεος! δεν θα τελειώσει ποτέ???? (μέση και τέλος τρίτου βιβλίου).Φυσικά όπως λέει κι η Λένα όλα αυτά είναι εντελώς υποκειμενικά. Αυτό που εγώ βρίσκω φλύαρο μπορεί κάποιος να το βρίσκει αριστούργημα...
1. ... τo διηγείται ο Παπαγιώργης:" Όταν ένας υπερφίαλος μπούλης, χτεσινό αβγό με άλλα λόγια, ζεστός ακόμα από την κοιλιά της μάννας του, έρχεται να εκφράσει την αγάπη του για το μέγα δύνασθαι της σκέψης, χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη για να του απαντήσεις. Αντί να τον αφήσεις να βελάζει (για το μεταμοντέρνο, για το Θεό, την Ιστορία, για το Είναι και τα όντα, για το αν η ζωή έχει νόημα —άλλο καζανάκι αυτό!—, για την αλλοτρίωση και τα παρόμοια), αντί να τον παπαρίζεις στον ώμο, δώσ’ του καλύτερα καθαρτικό, βάλ’ τον να σου πει τι πραγματικά τον απασχολεί και ανάγκασέ τον να αρχίσει (φτου κι από την αρχή).Λένε ότι ο Βάρναλης εφάρμοζε κατά γράμμα αυτή την ψυχοσωτήρια μέθοδο. Όταν κάποτε ένας νεαρός τού πήγε μιαν ερωτικής υφής ποιητική συλλογή, αφού πρώτα την διεξήλθε, αρκέστηκε να του πει: Παιδί μου, βρες μια γυναίκα να γαμήσεις. Se non è vero, è ben trovato, για κάθε νήπιο και για κάθε ξεμυαλισμένο ινφάντη. "
Eλαφρώς μπερδέυτηκα: η φράση του Giordano Bruno δεν εννοεί ότι "αυτό που δεν είναι αληθινό έχει ωστόσο καλώς βρεθεί/πλαστεί; (λογοπλαστεί στην προκειμένη) Επομένως σε ευθεία αντίθεση με την προτροπή περί ρεαλιστικής ερωτικής εκτόνωσης; Έχεις link;
"(Ακόμα κι) αν δεν είναι αληθινό, έχει εύστοχα επινοηθεί". Αναφέρεται στο περιστατικό με το Βάρναλη και τον ατυχο/νεαρό/επίδοξο/ποιητή. Ο οποίος παρεμπιπτοντως επέδειξε παροιμιώδη άγνοια κινδύνου.Ο Βάρναλης ήταν άνθρωπος του καφενέ,δεν πολυμασαγε από λεκτικούς ανθόκηπους.Crystal clear now?
Χμ περίπου. Άλλο έλεγα, αυτά ήταν ήδη απολύτως σαφή όπως τα είχες πρωτογράψει. Βρήκα όμως το κείμενο του Παπαγιωργή από το οποίο στην παραπομπή σου παραπάνω έλειπε ένα μοιραίο ήμισυ εισαγωγικών (αυτό που έκλεινε την ρήση του Bruno και το οποίο με μπέρδεψε γιατί φαινόταν σαν το είπε κι αυτό ο Βάρναλης) και φωτίστηκα. :) Απήλαυσα και την ανάγνωση του κειμένου του, επομένως σ'ευχαριστώ.
#2 #7 Και οι δύο θεωρίες είναι προβληματικές. Στην πρώτη περίπτωση, το σύμπαν είναι θα λέγαμε το σύμβολο μιας ανώτερης δύναμης που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες μας. Άρα εμπιστευόμαστε τις Εξωτερικές Συνθήκες αποκλειστικά να μας τις παραγματοποιήσουν χωρίς να επέμβουμε εμείς, άρα μιλάμε για μοιρολατρία. Στην δεύτερη περίπτωση, το "σύμπαν" είναι εμείς οι ίδιοι, άρα έχει να κάνει αποκλειστικά με τις δικές μας επιλογές. Που σημαίνει δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψιν τις Εξωτερικές Συνθήκες. Στον πραγματικό κόσμο έχουμε τις Εξωτερικές Συνθήκες ως δεδομένα, τις Προσωπικές Ικανότητες που έχουμε εμείς, τη Θέληση των άλλων και της δικής μας αν είναι συμβατή και πόσο μεγάλη είναι και άλλοι χίλιοι δυο παράγοντες. Αυτό με λίγα λόγια λέγεται στατιστική. Πας με τις πιθανότητες, γιατί τίποτα μα τίποτα δεν γίνεται από ένα και μόνο πράγμα ποτέ και πουθενά. Και για να το τερματίσω, ακόμα και στις δύο θεωρίες το σύμπαν "συνομοτεί" που σημαίνει ότι θα βοηθήσει αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα έχεις 100% επιτυχία. Άρα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αυξήσεις τις πιθανότητες.
7. μάλιστα, η κοπέλα μάλλον εχει διαβασει "το μυστικο" ή καποιο αλλο παρομοιο εγχειριδιο. δεν εχει τελειως αδικο αλλα δεν εχει και τελειως δικιο. ειναι αληθεια πως ο,τι μας περιβαλλει (και περναει απο το χερι μας φυσικα) το εχουμε καλεσει με τη σκεψη μας και με τις πραξεις μας αλλα αυτο δε σημαινει οτι μπορουμε να το ελεγξουμε κιολας ή οτι αυτο που καλουμε θα μας βοηθησει απαραιτητα στην εξελιξη μας. αν π.χ. αυτη θελει τον τακη και ο τακης δεν της καθεται αλλα τον πρηζει να της κατσει, μπορει οντως να πετυχει αυτο που θελει (ο τακης να της κατσει) αλλα αυτο δε σημαινει οτι επειδη τον ηθελε τοσο πολυ, θα εχουν και μια σωστη σχεση. μπορει να την καταστρεψει η εμμονη της να κερδισει τον τακη "επειδη το σκεφτηκε και αρα μπορει να το κανει". το σημαντικοτερο, κατα τη γνωμη μου, ειναι να κυνηγας αξιες και οχι τακηδες ή μεμονωμενους στοχους με την ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ οτι αν δεν τους πετυχες, ειναι επειδη "δεν ηθελες αρκετα". Μπορει να ηθελες πολυ αλλα να μην ησουν ικανος, δεν ειναι κακο να αναγνωριζουμε οτι ειμαστε λειψοι, αντιθετα πιστευω πως ειναι το κλειδι της επιτυχιας. Το συμπαν δε συνομωτει για τιποτα ουτε σου χρωσταει τιποτα ουτε και το νοιαζεις. Το συμπαν σου δινει ο,τι ζητας επειδη το ζητησες. Το ΤΙ ζητησες ομως ειναι που εχει σημασια. Αν θες κατι πολυ θα το κυνηγας μεχρι να σβησεις, θα αξιζει τον κοπο ομως? αυτο να σκεφτεσαιπ.χ. αν εχεις μανια με τα λεφτα, μοιραια θα κλεψεις. θες να εισαι κλεφτης?αν εχεις μανια με τους γκομενους, μοιραια θα πεις ψεματα και θα εξαπατησεις, θες να εξαπατας? Η φιλη σου λοιπον, σε γενικες γραμμες εχει δικιο αλλα σε ειδικες καπου το χανει. Δε συμφωνω με το "Ή ότι αυτό που θέλαμε τελικά δεν το θέλαμε αρκετά ή ότι μας φρέναρε το υποσυνείδητο μας γιατί τελικά δεν ήτανε σωστό αυτό που θέλαμε" γιατι μου φαινεται πεσιμιστικο και αρνηση παραδοχης της πραγματικοτητας και αρνηση αυτοκριτικης. Μου φαινεται σα μια ωραιοποιημενη και ψευτορομαντικη αντιμετωπιση της πραγματικοτητας. Ο κοσμος δεν ειναι τοσο γλυκος και αερινος, ειναι δυσκολος και η επιτυχια θελει δουλεια.
"ότι αυτό που θέλαμε τελικά δεν το θέλαμε αρκετά ή ότι μας φρέναρε το υποσυνείδητο μας γιατί τελικά δεν ήτανε σωστό αυτό που θέλαμε"κοιτα δω παραλογισμος-θελεις τον λακη (τον τακη τον θελει η συναδελφος) και η φαση δεν καθεται. και σκεφτεσαι εσυ με αυτη τη λογικη "για να μην εκατσε, ενω τον σκεφτομουν ολη μερα και μιλουσα μονο γι'αυτον στις φιλες μου κλπκλπ" παει να πει οτι δεν ηθελα αρκετα! και ποτε θα ηθελες αρκετα? οταν θα εκοβες τις φλεβες σου μπροστα του? κι αν παλι δεν καθοταν? ουτε τοτε θα ηθελες αρκετα? και ποτε θα ηθελες?παντα θελουμε αρκετα. για να θελουμε, θελουμε. αν δεν καθεται δε σημαινει ουτε οτι δε θελαμε αρκετα, ουτε οτι καποιο υποσυνειδητο ή καποιος αγγελος μας κρατησε το χερι να μη πεσουμε στο γκρεμο. αμα δε γινεται παει να πει οτι δεν το'χαμε. μπορει ο λακης να σε βρηκε βαρετη, γκετ οβερ ιτ, αξεπτ ιτ. οπως κι εσυ το ιδιο για εκεινον.το συμπαν λοιπον, θα στον φερει μπροστα σου τον λακη αμα εσυ τον ζητησεις πολυ. δε σημαινει ομως οτι θα ταιριαζετε κιολας. στο χερι σου ειναι να εκμεταλευτεις το τι σου εφερε και να μαθεις τι θα ζητας. παρε το τι σε γοητευσε απο τον λακη και ψαχ'το αλλου με αλλους ορους. γι αυτο σου λεω οτι ειναι σημαντικο να κυνηγαμε αξιες και οχι στοχους και παντα να κανουμε αυτοκριτικη. η φιλη σου, με αυτη τη νοοτροπια θα ειναι παντα θυμα καταστασεων, χειρισμων και θα ετεροπροσδιοριζεται.
#1 Αν και λάτρης κάθε μορφής τέχνης, θεωρώ ότι δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις για να κρίνω αντικειμενικά. Εκεί που εστιάζω είναι αν με αγγίζει ή αν με σοκάρει προσωπικά. Με το συγκεκριμένο ποίημα ταυτίστηκα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο γραφής! Μου έφτιαξες τη μέρα!
#5 Το μόνο που βρίσκω εντελώς ανθυγιεινο είναι να βρίσκεται το μωρό, και οι ενήλικοι εδώ που τα λέμε, σε χώρο που καπνίζουν. Βέβαια αυτό με το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει παραγίνει και θα έπρεπε η νομοθεσία να εφαρμοζεται. Κατά τ' άλλα ας το μεγαλώσουν όπως θέλουν. Ακριβώς επειδή οι παππούδες είναι νέοι μπορεί να έχουν σχέδια, οι παππούδες δεν είναι νταντάδες, ας τους σεβαστούμε επιτέλους. Επίσης επειδή ένα ζευγάρι έχει μικρο παιδί δεν σημαίνει οτι πρέπει να κλείνεται στο σπίτι αν δεν έχει που να το αφήσει, ούτε τα μωρά είναι τόσο ευαίσθητα ώστε να τα προστατεύουν σε μια φούσκα. Αν αυτοί δεν έχουν πρόβλημα που το μωρό δεν θα κοιμάται μετά εσένα τι σε πειράζει; Αυτό που σε ενοχλει νομίζω είναι οτι όλες οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω απ το μωρό και προσπαθείς να το συγκαλείψεις με το ενδιαφέρον σου για την υγεία του μωρού.Είναι φυσικο να βαριέσαι τις συζητήσεις των μωρών αν δεν έχεις μωρό, κι αν οι κουμπάροι μιλούσαν για το μωρό συνέχεια προφανώς και είναι αγένεια (όχι δεν θέλω να δω για 500ή φορά πως γελά το μωρό σου όταν του δίνεις την κουδουνίστρα ή πόσα κακάκια έκανε σήμερα), όμως αυτό θα το έκαναν με ή χωρίς το μωρό. Ή αλλάζεις συζήτηση ή παρέα. Δεν ξέρω αν είναι μόδα στην Ελλάδα όμως στην Ισπανία που ζω και δεν καπνίζουν μέσα, τα παιδιά τα παίρνουν μαζί τους, όχι σε μπαρ το βράδυ, αλλά σε καφετέριες ή εστιατόρια. Και το καλοκαίρι που κάθονται έξω για μπύρες πχ έχω δει πολλά καροτσάκια κι ας είναι αργά το βράδυ.
#6Είχα πάρει να διαβάσω το Νορβηγικό Δάσος σε κάτι καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό που θυμάμαι με είχε κουράσει ήταν που σε κάθε τρεις και λίγο πέθαινε κι από ένας/μία (αρρώστιες, αυτοκτονίες, κτλ) και ένιωθα πως δεν ίδρωνε και πολύ το αυτί του κύριου χαρακτήρα. Θυμάμαι να προσπαθώ να ηρεμήσω σε ηλιοβασίλεμα στα Κύθηρα και οι χαρακτήρες να πέφτουν κάτω ένας-ένας λες και τους είχε πιάσει ο περονοσπορος (που έλεγε και η γιαγιά μου). Ε, ηρέμησα όταν τελείωσα το βιβλίο! Και γι’αυτό δεν ξαναδιάβασα και Μουρακάμι από τότε.
Ε όχι και δεν ίδρωνε, ο κακομοίρης είχε πάθει ντουβρουτζα! Τον είχε λυπηθεί η ψυχή μου. Κι όλο πάλευε να αφήσει τη μια αυτοκτονία πίσω του και τσουπ! και κάποιος άλλος αυτοκτονούσε. Δεν είναι ξένο όμως για την κουλτούρα τους. Μου άρεσε όμως που στο τέλος αγκαλιάζει τη ζωή και δεν αφήνεται να τον παρασύρει η δυστυχία. Το βρήκα πολύ αισιόδοξο.
Κάτι τέτοιες καμένες συζητήσεις, όπως της 7, που κάθονται ένα τσούρμο άνθρωποι, λένε μία βλακεία, την αναλύουν, και συμφωνούν κι όλας στο τέλος, έχω να ακούσω από τότε που ήμουν στο στρατό. Έβλεπες στην πράξη το "στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος". Ήταν ένας τύπος που είχε ψήσει όλη του την παρέα ότι στην Ελλάδα ΟΛΑ τα ανδρικά ονόματα τελειώνουν σε -ς. Αφού το συζητούσαν μια ώρα, ήρθαν όλοι περιχαρείς να μου πουν το πόρισμα. "Εσένα πώς είναι το όνομά σου είπαμε;" του λέω. "Σπύρος" μου λέει. "Πώς σε βάφτισαν;" "Σπυρίδων.. χμμ.. οκ" Εναν τον έλεγαν και Γαβριήλ, για όνομα δηλαδή.Την άλλη βδομάδα έρχεται όλο χαρά, με την παρέα από πίσω, να μου ανακοινώσει το πόρισμά τους ότι οι Έλληνες δεν ξέρουμε να μιλήσουμε Αγγλικά γιατί το "a" δεν το προφέρουμε πάντα "έι", το λέμε και "α". "Το table προφέρεται τέιμπλ, όχι ταμπλ!" "Το laptop; Λέιπτοπ; To ball; Μπέιλ;" "Χμμ... οκ" Και κάπως έτσι κυλούσαν οι μήνες.
#3 Κάποιες φορές γίνεται αν είστε απλά γείτονες. Δηλαδή αν ο γείτονάς μου που απλά λέμε μια καλημέρα στο διάδρομο, τα βράδια πηγαίνει στο πάρκο και βιάζει και σκοτώνει κοπέλες, εγώ πως θα το καταλάβω; Σε περίπτωση βίας μου φαίνεται δύσκολο να μην το καταλαβαίνουν όμως είτε είναι αδιάφοροι είτε φοβούνται κι αυτοί για την ακεραιότητά τους. Φαντάσου πχ ο γείτονάς σου να δέρνει τη γυναίκα του, κι αυτή να μην τον καταγγέλνει. Αν αυτή αρνείται να το κάνει και το κάνει ο γείτονας για να μην μείνει αμέτοχος μάντεψε ποιον θα πάρει η μπάλα αν η αστυνομία δεν μπορέσει να κάνει κάτι; Μάλλον εσένα, τον καλοθελητή γείτονα που φώναξε την αστυνομία. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει γιατί αν η γυναίκα του δεν τον καταγγείλει τότε η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό το λέω για να μην κρίνεις τόσο αυστηρά, γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσει ίδιες. Το να πεις οτι ναι ήξερα οτι ο άντρας ήταν βίαιος αλλά δεν έκανα κάτι συνοδεύεται από μια κριτική και οι περισσότεροι δεν θέλουν να την υποστούν.Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που μπορούν όντως να κάνουν κάτι και δεν το κάνουν λόγω βολής.Οσον αφορά τους συγγενείς δεν ξέρω όμως πιστεύω οτι κάποιοι όντως μπορεί να μην είχαν καταλάβει κάτι. Αν ζεις με κάποιον ψυχοπαθή και μεθοδευμένο δολοφόνο πχ ίσως να μην καταλάβεις κάτι. Ισως πάλι να μην θες να καταλάβεις κάτι, να βλέπεις τα σημάδια και να τα αγνοείς γιατί αφορούν έναν άνθρωπο που ξέρεις χρόνια, εμπιστεύεσαι και δεν μπορείς να διανοηθείς οτι έκανε κάποιο έγκλημα.Πάντως οτι και να συμβαίνει μην περιμένεις ολοι να είναι ειλικρινής με τα ΜΜΕ που ουσιαστικά δεν σημαίνουν κάτι. Στην αστυνομική δήλωση κατα πάσα πιθανότητα λένε άλλα.
Το σύμπαν συνωμοτεί για να έχει ζουμερές ερωτήσεις όταν δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή.Και αυτό το σχόλιο είναι απόδειξη ότι αν θες πολύ να βάζεις τόνους όταν γράφεις από κινητό, δεν χρειάζεται να συνωμοτήσει το σύμπαν, αρκεί να θες εσύ και το κινητό.
#1: Αχ, η ποίηση, το καταφύγιο των ντροπαλών και ευαίσθητων ανθρώπων! Εμένα μού άρεσε η ποιητική προσπάθεια, Βασίλη, μού θύμισε αμυδρά Rudyard Kipling και Sarah Kane. Και το λέω σαν άνθρωπος που εκτιμά πολύ την ποιητική δημιουργία ως μέσο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων.Υ.Γ. Ο άντρας μου κρατάει πάντα στο πορτοφόλι του δύο ποιηματάκια που είχα γράψει για εκείνον τον πρώτο καιρό της γνωριμίας μας. Από τότε έχουν περάσει 14 χρόνια, το χαρτί έχει τριφτεί, το μελάνι έχει ξεθωριάσει, αλλά το συναίσθημα παραμένει αναλλοίωτο. Μού τα διάβασε ξανα τις προάλλες και έτυχε να είναι μπροστά ο μεγαλύτερος γιος μας. "Μαμά, είσαι ποιήτρια!" χαμογέλασε έκπληκτος. Εύχομαι και στο δικό σου ποίημα παρόμοια τρυφερή μεταχείριση και τύχη :)
Ναι, Σάρα Κέιν αρκετά!Νομιζω θα μου αρεσε να ξεκινάει με το "Θα ηθελα..." , χωρις το "και" να προηγείται. Μαλλον να ξεκινούσε με το "Θελω να..."Θα ειχε μια υπογεια προστακτικη, χωρις ομως να ειναι προστακτικη. Θα έλεγε περισσοτερο "εγώ, να ξερεις, αυτα θελω. Αυτα θελω να ηθελες να γινουν". Και το αφηνει πανω της. Τωρα ξεκινάει με μια ευκτική που δειχνει οτι ο ποιητης δεν περιμενει τιποτα πια ή ότι ειναι ταπεινο χαμομηλακι. Και σπανια ενα ταπεινο χαμομηλακι κερδιζει τον θαυμασμο.Μου αρεσε ομως, αλλα ειπα και τη γνωμη μου. Καλο βολι!
Επίσης, τι ωραιο αυτο με τα ποιηματα στο πορτοφόλι. ♡♡♡ Εμένα μου εγραφε στις αρχές κάθε μέρα κατι ποιητικό σε sms και ολο λέω θα τα μεταφερω αλλαααα...Εγω παλι, οσο μ αρεσει η ποίηση τοσο δεν μπορω να γράφω. Το πιο ποιητικό που εχω πει ειναι, με αφορμη εναν μικρο κακτο που του πηρα για το γραφειο, μια φορα που ήμασταν με συναδελφους του και ελεγαν ποσο τουμπανο εγινε το κακτακι κανοντας και τον πειραζαν με κατι κρυοκωλα αστεια, εγώ ειπα πως ο, τι ειναι διπλα στον αγαπημένο μου ανθίζει για να αλλαξω λιγο το φανταριστικο κλίμα. Τελικα ενα κακτακι λυγίζει και τα παλικαρια.Κατι αναλογο λεει νομιζω και ο φιλος Να σου δώσω τόπο ασφαλή να αναπτυχθείς,να γίνεις ο άνθρωπος αυτός που θες να γίνεις,χωρίς να φοβάμαι πως αυτό που θα γίνειςδεν θα το φτάσω.Ελπίζω η κοπελα να καταλαβει το ωωωωω, το της ειπε.Αν οχι, ειλικρινα του αξιζει καποια που θα το καταλαβει.Καρδουλες απειρες Σανανθη!
Πόντια, το λουλούδιΌταν ανθίζειΝα ξέρειςΤρυφερά κάποιος το ποτίζειΙσως η βροχή ή κάποιο χέριΑκόμη ίσως και το βλέμμα της αγάπης που ελπίζει :) Υ.Γ. Με πολλή αγάπη, φιλενάδα, για το ψευδώνυμό σου ♥ ☺ ♪♫
Ωωωω, πόντια! Χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσε. Αυτή η ακροστοιχίδα φτιάχτηκε στο φτερό με έμπνευση τα όμορφα σχόλιά σου. Αν το κάνεις καδράκι (καλά, έλιωσα στην ιδέα ♥)στη θέση του "Πόντια, το λουλούδι" βάλε "Πάντα το λουλούδι". Οπως θες, όμως :)
#2,7.Κάποια στιγμή καλό είναι να έρχεται και η ωριμότητα στη ζωή μας και να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα,ότι δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε,επειδή απλά το θέλουμε.
Αφήστε τις μαμάδες (τους μπαμπάδες άραγε?) ήσυχες επιτέλους να κάνουν τα λάθη τους! Δεν ξέρετε τί συμβαίνει στο κεφάλι τους/στο σπίτι τους/ στην οικογένειά τους!