Στο σημερινό «Α μπα»: το ιδανικό που μας έφαγε

Στο σημερινό «Α μπα»: το ιδανικό που μας έφαγε Facebook Twitter
70

__________________
1.


Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ο Michael Jackson έβγαλε στιγμιαία το μωράκι του, το ¨Bigi/Blanket¨/Prince Michael II, πέρα από τα κιγκλιδώματα του μπαλκονιού τού ξενοδοχείου που διέμενε στο Βερολίνο με κίνδυνο αυτό να σκοτωθεί (όλοι ξέρουμε πόσο γλιστράνε τα μωρά). Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί το έκανε; Ποιο το σκεπτικό πίσω από τέτοια απαράδεκτη κίνηση;
-Μπρρρ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ό,τι και να πούμε εμείς μεταξύ μας είναι κάπως άχρηστο. Έψαξα αρκετά και το πιο χρήσιμο που βρήκα είναι η απάντηση του για το θέμα στο παρακάτω βίντεο, που συνοψίζεται στο «δεν έκανα κάτι επικίνδυνο, τον κράταγα γερά, κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο έπρεπε», κάτι που δείχνει πόσο προστατευμένος ήταν από τον υπόλοιπο κόσμο, σε σημείο εγκληματικό. Το σχετικό απόσπασμα είναι γύρω στο 33ο λεπτό, αλλά όλο έχει ενδιαφέρον.

__________________
2.

Χαιρετώ την αγαπημένη μου Α,μπα και τους πολυαγαπημένους σχολιαστές. Θα ήθελα την άποψή σας για το αν ένα παιδί πρέπει να γηροκομήσει τους γονείς του, όταν πλέον δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Και εξηγούμαι περαιτέρω: Πρόσφατα, είχα μία συζήτηση με τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στις τελευταίες στιγμές της ζωής της μητέρας του λόγω γεροντικής άνοιας. Ήταν συνέχεια πάνω από το κεφάλι της μέχρι να εγκαταλείψει τον τούτο μάταιο κόσμο. Τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς μου, μού λέει ότι αυτός είναι ένας από τους σκοπούς των παιδιών, να προσέχουν τους γονείς όταν γεράσουν για να πεθάνουν αξιοπρεπώς και ότι περιμένει από μένα να τον γηροκομήσω. Όταν του είπα ότι και ότι αν και τον αγαπώ και είναι ένα από τα σημαντικότερα άτομα στη ζωή μου, αυτά τα λόγια του ήταν πολύ χειριστικά και ότι δεν θα εγκατέλειπα τη ζωή μου, προκειμένου να γηροκομώ τους γονείς μου, παρά θα τους πήγαινα σε ένα γηροκομείο, έτσι ώστε να έχουν κάποιον που να είναι σε φάση να τους φροντίζει. Σημειωτέον ότι μένω μόνιμα στη Δανία τα τελευταία 5 χρόνια και οι γονείς μου μένουν στην Αθήνα. Και αναρωτιέμαι: Ένας γονιός που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, τέτοιες απαιτήσεις έχει γενικά; Ο καθένας κάνει παιδιά για δικούς του λόγους, αλλά στο ταπεινό μου μυαλό δεν περιμένω ότι ένας γονιός έχει τόόόόόόσο μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον. Είμαι 26 χρονών, σύντροφο, παιδιά, σκυλιά, δεν έχω (και ούτε θέλω να αποκτήσω στην παρούσα φάση),οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική και θα εκτιμούσα μια απάντηση από άτομα που έχουν γίνει ήδη γονείς, γιατί νιώθω λίγο μπερδεμένος.
-Γιώργος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η απόκτηση παιδιών για προσωπική ολοκλήρωση είναι κάτι σχετικά πρόσφατο. Μέχρι την γενιά των παπούδων μας η απόκτηση παιδιών ήταν ζήτημα σοβαρό που έφτανε σε σημείο ζωής και θανάτου. Οι άνθρωποι που ζούσαν από τη γη έπρεπε να κάνουν πολλά παιδιά, κατά προτίμηση αγόρια και πολύ γερά, για να έχουν χέρια για τα χωράφια. Τα κορίτσια ήταν λιγότερο χρήσιμα από αυτή την άποψη, αλλά και αυτά χρειαζόταν γιατί έκαναν άλλες σημαντικές δουλειές όπως η καλλιέργεια του κήπου για τα καθημερινά, το φαγητό, και αναλάμβαναν την φροντίδα των ασθενών και των γονιών τους. Τότε δεν υπήρχε κοινωνική ασφάλιση, δεν υπήρχαν γηροκομεία. Η ασφάλεια ήταν τα παιδιά. Ειδικότερα σε περιοχές που είχαν προβλήματα συρράξεων και επιθέσεων, όπως πχ στη Μάνη, τα αγόρια λεγόταν «τουφέκια». Ήταν πράγματι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μια γυναίκα ειδικότερα εξασφάλιζε την ύπαρξη της μόνο μέσα από αρσενικά παιδιά. Διαφορετικά, σε περίπτωση θανάτου του άντρα της, την περίμενε πολύ δυσάρεστη μοίρα.

 

Η αστικοποίηση, η οργάνωση του κράτους, η σύγχρονη ιατρική, η τεχνολογία, όλα αυτά έχουν αλλάξει τα πράγματα, και μέσα σε δυο μόλις γενιές τα παιδιά έγιναν από δωρεάν εργατικά χέρια σύμβολο στάτους άλλου είδους. Από αναγκαιότητα έγιναν γαλαζοαίματοι που πρέπει να μεγαλώσουν με τα καλύτερα, τα αγνότερα, τα περισσότερα, τα πιο βιολογικά των βιολογικών. Ο πατέρας σου είναι όμως της προηγούμενης γενιάς. Δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοεί με αυτό που λέει, έτσι όπως το έγραψες. Ότι ο λόγος για να κάνεις παιδιά είναι να πεθάνεις αξιοπρεπώς; Ή ότι ο σκοπός ύπαρξης του καθένα μας είναι να φροντίσει να πεθάνει η προηγούμενη γενιά αξιοπρεπώς; Επίσης, αν δεν υπήρχε αυτός ο άγραφος νόμος, τι θα έκανε;

__________________
3.

Ειμαι 36 ετων. Ειχα μια σχεση 6 ετων που τελειωσε πριν 1 χρονο. Ο λογος που τελειωσε, ειναι επειδη ο πρωην συντροφος μου, μου αποκαλυψε οτι ειναι ομοφυλοφιλος και δεν τολμουσε να κανει το coming out του σε κανεναν, επειδη ειχε μεγαλωσει με βαθια ομοφοβικους και πιστους γονεις (ειναι αληθεια αυτο, τους εχω γνωρισει καλα) και του ειχε αφησει παρα πολλα καταλοιπα αυτο. Καναμε τοτε μια μεγαλη κουβεντα και χωρισαμε ομορφα, πολιτισμενα και μειναμε και καλοι φιλοι. Δεν εχω καποιο απωθημενο εναντιον του και δεν εχω καποιο ασχημο συναισθημα, οσο ειμασταν μαζι περνουσαμε πολυ καλα, υπηρχε βαθια αγαπη και σεβασμος και εκτιμηση και συνεχιζουν και ως τωρα.

Πριν απο ενα μηνα, μου γνωρισε τον νεο του συντροφο. Χαρηκα παρα πολυ που επιτελους ζει την ζωη του οπως τη θελει, χωρις να κρυβεται και ειναι ευτυχισμενος. Βγηκαμε ολοι μαζι για καφε και ειδα ποσο καλα ειναι και το χαιρομαι! Το θεμα μου ειναι οι φιλοι/συγγενεις μου. Καθε φορα, μου λενε τα ιδια, πως μπορεις και τον συναντας, πως δεν τον μισεις, σου "εφαγε" 6 χρονια απο τη ζωη σου για το τιποτε που δε μπορεις να τα ξαναπαρεις, κτλ. Δε θα σου γραψω τα καργα ομοφοβικα σχολια που εχω ακουσει κατα καιρους γιατι δεν αξιζει τον κοπο καν να χαραμισω pixels.

Εγω δε νιωθω ετσι ρε Α,μπα. Ειμαι τελειως λαθος? Ναι, τα χρονια φυγανε και δε ξαναγυριζουν αλλα στα χρονια εκεινα, ειχαμε ομορφες στιγμες (και ασχημες) και η σχεση μας, ηταν ετσι οπως την θελαμε. Δεν εχω καποιο παραπονο, κατι ασχημο μεσα μου για αυτον τον ανθρωπο. Ως καλοι φιλοι γνωριστηκαμε και μετα καναμε σχεση και φιλοι καλοι παραμενουμε ως και τωρα. Δε μπορει να κανει κατι για το γεγονος οτι τον ελκυουν ανδρες, ετσι γεννηθηκε. Φυσικα θα προτιμουσα να μου το ειχε πει πολυ νωριτερα αλλα εχωντας γνωρισει την οικογενεια του και το πως μεγαλωσε, κατανοω οτι δεν του ηταν ευκολο και οτι μεγαλωσε με το "Ο θεος εκανε τον αδαμ και την ευα", "Οι gay ειναι ανωμαλοι και παιδεραστες" κτλ κτλ οποτε δεν του ηταν καθολου ευκολο. Οπως και να ΄χει, εγω αυτον τον ανθρωπο τον εχω συγχωρεσει και ειμαι καλα μεσα μου και μαζι του. Ομως δε μπορω να ακουω αλλο τα σχολια των γονιων μου και των φιλων μου, αρχιζουν να με τσατιζουν πολυ και θα μιλησω ασχημα καποια στιγμη. Λες να το κανω? Να ξεσπασω, να τους βαλω ολους στη θεση τους και να ηρεμησω? Ή απλα να τους αγνοω? Δε σταματανε ρε Α,μπα. Ευχαριστω πολυ.
-Δημητρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν γίνεται να τους βάλεις στη θέση τους χωρίς να ξεσπάσεις; Όχι ότι απαγορεύεται να ξεσπάσεις, αλλά είναι τόσο αισιόδοξο και δυνατό το μήνυμα σου, που εύχομαι να βρεις έναν τρόπο χωρίς να χαλάσεις την ζαχαρένια σου. Δήμητρα, είσαι πρότυπο. Πρέπει και αυτός να είναι πολύ ωραίος άνθρωπος γιατί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο με έναν τρόπο που να μην αφήσει σημάδια σε άλλον. Θέλω να πω, είναι από κοινού η επιτυχία σας. Φτου και στους δυο σας.


Εφόσον δεν υπήρξε δόλος, δεν υπάρχει λόγος για ανάθεμα. Δεν καταλήγουν όλες οι σχέσεις κάπου, για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των σχέσεων λήγει, δεν είναι «χαμένος χρόνος» όλες αυτές οι εμπειρίες. Αυτό που θα ενδιέφερε εμένα να μάθω αν ήσουν φίλη μου, είναι αν είχες καταλάβει κάποια απόσταση, κάτι, που εκ των υστέρων εξηγήθηκε με αυτή την εξέλιξη. Δεν φαίνεται να έπεσες από τα σύννεφα. Ίσως αυτό που εκνευρίζει / ταράζει / ταρακουνάει όλους αυτούς είναι η υποψία ότι βρισκόσουν σε μια σχέση που ήξερες ότι θα λήξει. Αυτό είναι κάτι κατακριτέο, ειδικά σε γυναίκες που έχουν περάσει τα τριάντα. Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτό που τους κάνει να επιμένουν να εκβιάσουν από σένα κάποια αντίδραση;

__________________
4.

Αγαπημένη Α,μπα, φίλες ΚΑΙ φίλοι σχολιαστές:
Κάποια συμβουλή για "να μην αγχώνομαι για να μείνω έγκυος;"
Τι πράγμα κι αυτό. Δεν μιλάς γι'αυτό, ρωτάνε. Μιλάς γι'αυτό, πάλι μιλάνε. Λύσεις, κανείς. Η αλήθεια είναι ότι τον άντρα μου τον πονάω περισσότερο, γιατί εγώ κατεβάζω και κανένα καντήλι, εκείνος είναι άλλο στυλ, τι να κάνουμε, έτσι τον αγαπήσαμε. Κάνω τις προσπάθειες μου, αλλά τόσος κόσμος εδώ, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις!
Τα υπερατλαντικά φιλιά μου!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ρωτάς πώς να γίνει να μην αγχώνεσαι να μείνεις έγκυος;


Ρωτάς τι να λες σε αυτούς που σου λένε να μην αγχώνεσαι να μείνεις έγκυος;


Ή ρωτάς πώς θα γίνει να μην σε ρωτάνε για το θέμα;


Αν ρωτάς το πρώτο, αυτό που έχω να σου πω είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το άγχος εμποδίζει τη σύλληψη. Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους: η γυναίκα που χαλάρωσε επειδή υιοθέτησε και μετά έμεινε έγκυος. Όλοι έχουν από μια γνωστή που το έπαθε. Απόδειξη πάντως δεν υπάρχει.


Το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι όταν προσπαθείς να μην έχεις άγχος, το άγχος σου όχι μόνο χειροτερεύει, αλλά αποκτάει και μια υφή μπετόν. Οπότε, αν έχεις άγχος να μείνεις έγκυος, να σκέφτεσαι ότι είσαι φυσιολογικός άνθρωπος, ότι δεν είσαι η μόνη, και δεν είναι κακό να έχεις άγχος σε περιστάσεις που σηκώνουν φυσιολογικό άγχος, όπως αυτή. Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από το φυσιολογικό σου άγχος.


Αν ρωτάς το δεύτερο ή το τρίτο, πρέπει να σου πω ότι αν δεν θέλεις να μιλάς ή να το συζητάς, είναι απολύτως στο χέρι σου. Απλώς δεν μιλάς και δεν το συζητάς. Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει. Ό,τι και να σε ρωτήσουν μπορείς πάντα να απαντήσεις «δεν θέλω να το συζητήσω», «άσε να πούμε κάτι άλλο», «θα σου πω όταν είμαι έτοιμη», «καλά μωρέ αυτά που ξέρεις», οι υπεκφυγές πραγματικά δεν έχουν τελειωμό. Μόνο αν κάτι μέσα σου σε τρώει και για κάποιο λόγο πιστεύεις ότι χρωστάς εξηγήσεις βρίσκεις λόγους να το συζητήσεις. Αυτό έχει να κάνει όμως με τον χαρακτήρα σου (φόβος να μην δυσαρεστήσεις; Ενοχικότητα;) και όχι με το θέμα σύλληψη.

 

__________________
5.

Έχεις προτείνει τόσες φορές για κάποιο θέμα (ειδικά για ανθρώπινες σχέσεις) να επισκεφτούμε ψυχολόγο. Αρχικά δεν σου κρύβω ότι δεν μου αρέσει αυτή η απάντηση και δεν μπορώ να δεχτώ ως την μόνη λύση. Αλλα ακόμα κ αν ειναι η μονη λυση... Πως ένα άτομο που δουλεύει 12ωρο για να πάρει 500 ευρώ ανά μήνα και στο τέλος του μένουν ίσα ίσα για να βγει για κάνα καφέ ΑΝ έχει ελεύθερο χρόνο, μπορεί να επισκεφτεί ψυχολόγο;
Όχι 50 αλλά ούτε 10 ευρώ δεν περισσεύουν για να τα δείνει κάθε βδομάδα. Υπάρχει κάποια λύση για να μπορέσει να διαχειριστεί κάποια θέμα όπως π.χ. φιλικές σχέσεις, ερωτικές σχέσεις κτλπ ;

Υ.Σ Δεν μιλάω για σοβαρά θέματα όπως ενδοοικογενειακή βία ή τέτοιου τύπου που είναι πολύ σοβαρές και υπάρχουν γραμμές υποστηρίξεις.
-Γιορτανγκα

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτή η διαμαρτυρία έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο α μπα, αλλά θα χρειαστεί μια επανάληψη για όσους άνοιξαν τώρα τους δέκτες τους.


1. Μόνη λύση είναι σε κάποιες περιπτώσεις, όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Για την ακρίβεια αυτό που λέω είναι «Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που μας δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους και δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε, να αναλύσουμε, να βρούμε την πηγή της ώστε να την αλλάξουμε, η μόνη λύση που έχουμε είναι ο ψυχολόγος.» υπάρχει μια προϋπόθεση, που είναι «όταν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε, αναλύσουμε, βρούμε την πηγή της», και τότε «η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος». Δηλαδή υπάρχει ένα «εάν» που αν ισχύει, οδηγεί στο «τότε». Αν δεν ισχύει το πρώτο, τότε δεν είναι ο ψυχολόγος η μόνη λύση.


2. Η υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δυστυχώς άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία. Όπως ένας βασικά αμειβόμενος δεν μπορεί να κάνει συχνά τσεκ απ ή να φροντίσει συγκεκριμένη διατροφή, ή να κάνει ακόμα και επεμβάσεις, υποφέρει περισσότερο, έτσι και κάποιος που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και δεν έχει τα χρήματα να το κάνει, είναι πιθανόν να υποφέρει περισσότερο. Δεν ξέρω γιατί στα γενικότερα ιατρικά αυτό είναι πολύ γνωστό, αλλά όταν πρόκειται για ψυχολόγο ή ψυχίατρο μερικοί μου στέλνουν αυτή τη θυμωμένη υπενθύμιση, λες και δεν το ξέρω, ή το έχω ξεχάσει, ή λες και μπορώ να το αλλάξω.


3. Όπως υπάρχει κάποιου είδους πρόνοια για τους οικονομικά ευάλωτους σε νοσοκομεία και δημοτικά ιατρεία, έτσι υπάρχει και για θέματα ψυχικής υγείας. Φυσικά δεν είναι το ίδιο εύκολο, το ίδιο γρήγορο. Αλλά αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

__________________
6.

 

Μεγαλωμένη με γονείς οι οποίοι δεν σου είπαν ποτέ σ αγαπώ και δεν σου έχουν κάνει μια αγκαλιά μετά τα 10 σου αλλά ποτέ δεν σου φέρθηκαν άσχημα και πάντα έβλεπες τις θυσίες που έκαναν για σένα... πιστεύεις πως έχει επίπτωση στην ζωή σου ;
-Δεν έλεγαν "σ αγαπω" αλλά το έδειχναν με τις πράξεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι γονείς μας επηρεάζουν όπως και αν είναι, οπότε ναι, οτιδήποτε κάνουν ή δεν κάνουν διαμορφώνει κάτι μέσα μας. Τι εννοείς όμως με το «επίπτωση;» Υποψιάζομαι ότι εννοείς κάτι καταστροφικό, κάτι μόνιμο, και σε αυτό δεν μπορώ να συμφωνήσω. Ειδικά εφόσον το έχεις εντοπίσει και αναγνωρίσει. Δεν σου έχει λείψει η αγάπη, και σου έχει λείψει η έκφραση της; Είναι ώρα να καταλάβεις γιατί οι γονείς σου δεν έμαθαν να λένε «σ'αγαπώ», να τους κατανοήσεις και αν μπορείς να τους συγχωρήσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρεις όμως είναι ότι δεν είσαι οι γονείς σου, και ό,τι δεν σου αρέσει από αυτά που έκαναν σε σένα, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβεις. Μπορείς να είσαι αυτή που θέλεις να είσαι, όχι λόγω των «επιπτώσεων», αλλά επειδή έχεις μια εμπειρία που σε έχει κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά από αυτούς.


_________________
7.

Λέμε πολλές φορές "μην υποτιμάτε τις ανθρώπινες σχέσεις στη ζωή σας", 'ποιους ανθρώπους βάζετε και βγάζετε". Οκ. Παλιότερα, ήμουν πολύ αυστηρή γύρω από αυτό το θέμα. Με το πέρασμα των χρόνων χαλάρωσα, άρχισα να συγχωρώ, να δέχομαι πιο εύκολα τους ανθρώπους ως σύνολο. Παρά την προσοχή που επέδειξα, απογοητεύτηκα αρκετές φορές κι έχασα την πίστη μου στους ανθρώπους. Κάποια στιγμή την ξαναβρήκα. Σήμερα, έχω φίλους, που όμως δεν θα τους χαρακτήριζα αδερφικούς. Προσπαθώ να γίνω εγώ όσο μπορώ η καλύτερη φίλη για τους άλλους, να βελτιώνομαι, να μην κριτικάρω, να ακούω, να συμβουλεύω, να βοηθάω. Την ιδανική/ό φίλη/ο για εμένα δεν την/τον έχω βρει. Είναι θέμα τύχης τελικά;
--αναρωτιέμαι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εσύ είσαι ιδανική φίλη για τους άλλους;


Πώς είναι δυνατόν να λες ότι άρχισες να συγχωρείς και να δέχεσαι τους ανθρώπους ως σύνολο και να εξακολουθείς να χρησιμοποιείς λέξεις όπως «ιδανικός;» Ο ιδανικός δεν υπάρχει γιατί είναι εξ'ορισμού αδύνατον να υπάρχει, είναι το «ιδανικό», κάτι που βρίσκεται στις φαντασιώσεις μας, όπου οι άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, είναι κάτι άλλο. Ιδανικό.


Και «αδερφικούς» φίλους; Έχεις αδέρφια; Τα αδέρφια έχουν πάντα «ιδανικές» σχέσεις;


Παλιότερα ήσουν πολύ αυστηρή και ευτυχώς έκανες βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά μάλλον χρειάζονται λίγα περισσότερα. Είναι θέμα τύχης να βρεις ανθρώπους να συνεννοηθείς, αλλά δεν είναι καθόλου θέμα τύχης να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες που στηρίζονται στην γνώση των δικών σου ελαττωμάτων. Ο ιδανικός για τα ρεαλιστικά πλαίσια φίλος δεν είναι αυτός που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας, αλλά περισσότερο αυτός που μας συγχωρεί για τις αδυναμίες μας, ακόμα και για κάποιες από αυτές που δυσκολεύουν τη ζωή του. Πριν αναλογιστείς τι παίρνεις, σιγουρέψου ότι ξέρεις τι δίνεις. Είναι το μόνο που είναι στο χέρι σου.

 

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
#6 Η μητέρα μου μεγάλωσε με έναν πατέρα που ήταν αρκετά αυστηρός και ψυχρός, δεν αγκάλιαζε τα παιδιά του ούτε τους έλεγε γλυκόλογα (η γιαγιά μου πέθανε πολύ νέα). Ομως δεν τους φερόταν άσχημα, μεγάλωσε σωστά τα παιδιά του, τα σπούδασε κι όσο μπορούσε τα βοήθησε. Η μητέρα μου λοιπόν δεν ήταν διαχυτική τουλάχιστον ως προς τα λόγια όμως επειδή ήξερε πως ήταν να έχεις έναν "ψυχρό" γονιό προσπαθούσε όσο μπορούσε να μην κανει το ίδιο με τα δικά της παιδιά και με τις πράξεις της να μας δείχνει οτι μας αγαπά αν και νομίζω οτι ποτέ δεν μας το είπε.Στην περίπτωση της μητέρας μου η επίπτωση ήταν οτι και η ίδια δεν ήταν τόσο διαχυτική όμως το προσπαθούσε. Στην δική σου δεν ξέρω, δεν νομίζω να είναι σοβαρές αν έλαβες αγάπη και υποστήριξη απ τους γονείς σουΑν πάντως έχεις εντοπίσει ένα λάθος στην συμπεριφορά των γονιών σου προσπάθησε να μην το επαναλάβεις στα παιδιά σου γιατί συνήθως αυτές οι συμπεριφορές επαναλαμβάνονται.
#3 Διάβαζα, κρατούσα την ανάσα μου περιμένοντας την κεραμίδα και δεν ήρθε ποτέ. Αυτό το γράμμα μου έφτιαξε τη μέρα, πραγματικά. Μπράβο για την ωριμότητά σου, μπράβο και στον φίλο σου που βρήκε το κουράγιο να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει, πόσο θα ήθελα να σας γνωρίσω!ΥΓ. Ρώτα τις φίλες σου αν όλες οι σχέσεις που έκαναν μέχρι να παντρευτούν ήταν "για το τίποτα". Ο κύκλος σου δηλαδή λέει ότι ήταν ωραίες οι εποχές που η σχέση δεν ξεκινούσε αν ο γαμπρός δεν έδινε υπόσχεση γάμου παρουσία των γονέων ε; Κάνανε σχέση για να πάρουν το "κάτι", μη φάνε τα χρόνια τους και μείνουν χωρίς "τίποτα", κορίτσια πράματα. Δύο χιλιάδες δεκαοκτώ, σου λέει.
#3 Είναι η πιο γλυκιά επιστολή που έχω διαβάσει στην α, μπα μετά από αυτή για το Σοφάκι (καλά το θυμάμαι το όνομα αυτού του υπέροχου κοριτσιού;). Δήμητρα, είσαι υπέροχη, δε χρειάζεται να στενοχωριέσαι γιατί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο λυτρωτικό συναίσθημα είναι η συγχώρεση, πόσο μάλλον ενός ανθρώπου που δε σε πλήγωσε εσκεμμένα και σίγουρα πόνεσε πολύ για την στενοχώρια στην οποία αναγκάστηκε να σε υποβάλει. Δε χρωστάς καμία εξήγηση σε κανέναν. Μπράβο και στους δυο σας για την ωριμότητα να κρατήσετε το καλό κομμάτι της σχέσης σας και σας εύχομαι να είστε ευτυχισμένοι στις ζωές σας. Μου έφτιαξες τη μέρα!
#2Η γηροκομία των ηλικιωμένων είναι οικογενειακή παράδοση που φθίνει με τα χρόνια για όλους τους λόγους που περιγράφει η Λένα. Επειδή ζητάς να σου απαντήσουν γονείς, θα σου πω ότι όταν ο σύζυγός μου κι εγώ αποφασίσαμε να κάνουμε παιδί, ούτε καν μας πέρασε απ’ το μυαλό ότι θα μας γηροκομήσει. Καλές εποχές τότε. Πλέον, όντας εργαζόμενοι στην Ελλάδα της κρίσης και με προοπτική να πάρουμε σύνταξη της τάξης επιδόματος προνοίας – κι αυτή αν καταφέρουμε να πληρώνουμε τον ΕΦΚΑ-, εμείς έχουμε θέσει ως οικονομικό ΣΤΟΧΟ ΖΩΗΣ να μη χρειαστεί να μας γηροκομήσουν τα παιδιά μας. Δε σου κρύβω ότι είναι από τα μεγαλύτερά μου άγχη ως γονιός κι ελπίζω να τα καταφέρουμε. Διότι βεβαίως το θέμα είναι βαθειά οικονομικό. Λες ας πούμε ότι θα βάλεις και τους δύο γονείς σου σε γηροκομείο. Τι συντάξεις θα παίρνουν οι γονείς σου; Πόσο κοστίζει ένα μέτριο ιδιωτικό γηροκομείο στην Ελλάδα; Έχεις ιδέα σε τι κατάσταση είναι τα λιγοστά δημόσια γηροκομεία; Εσύ θα μπορείς να πληρώνεις ή ο μισθός σου θα είναι μικρότερος από το κόστος μίας οικιακής γηροκόμου (παρεμπιπτόντως, μείνε στη Δανία); Τους περισσεύει κανένα ακίνητο να σκοτώσουν για να γηροκομηθούν;Κι ένα τελευταίο κι ας με κράξουν: δεν αντιλέγω, είναι και χειριστικό και μικρόψυχο να σου λέει ο πατέρας σου «θα με γηροκομήσεις γιατί έτσι πρέπει». Αλλά κι εσύ… τρεις μέρες μετά τον θάνατο της μάνας του, και μάλιστα από άνοια που είναι ίσως ο βασανιστικότερος φυσικός θάνατος για όλους, δηλαδή ακριβώς στη φάση που κι εκείνος μες στον πόνο του σκέφτεται τα δικά του γεράματα, έπρεπε να του πεις «εγώ να ξες δεν θ’ αφήσω τη ζωή μου για χάρη σας και θα σας βάλω σε γηροκομείο»; Γιατί τόση σκληρότητα μεταξύ σας; Δεν είσαι τόσο μικρός πια για να δικαιολογηθεί από τη νεότητά σου.
Πολύ σωστά, όπως βαθιά οικονομικά είναι πολλά ζητήματα για τα οποία δίνονται εξίσου εκτός πραγματικότητας λύσεις.Εδώ να θυμίσουμε επίσης ότι πολλοί από τους γονείς που έκαναν κομπόδεμα για να "έχουν για τα γεράματα", ακριβώς επειδή ήξεραν πόσο κοστίζει ένας "γέρος", κατηγορούνταν ότι τα κρατούσαν "για να τα πάρουν μαζί τους" αντί να τα δίνουν στα παιδιά τους. Βέβαια σ'αυτή τη στήλη οι περισσότεροι ζουν σε χώρα του εξωτερικού, είμαστε μειονότητα εμείς που ζούμε στην ελληνική πραγματικότητα, όπου οι γονείς πρέπει να τα κάνουν όλα και να συμφέρουν, ανταποκρινόμενοι σ'ένα κατεβατό ικανοτήτων και δεξιοτήτων που τελειωμό δεν έχει. Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχη λίστα για τους γονείς του εξωτερικού και τι αυτή περιλαμβάνει αλλά είμαι στ'αλήθεια περίεργη να μάθω.Περιμένω επίσης με μεγάλη περιέργεια να δω τι λογής ηλικιωμένοι θα γίνουν οι σημερινοί 30χρονοι και 40χρονοι και για ορισμένους δεν το κρύβω ότι περιμένω και με μια λαχτάρα να τους πω να φάνε το ίδιο παντεσπάνι που πρότειναν σε άλλους. Μάρα Φέτη, οι γονείς που δεν γίνονται βάρος κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δεν γίνονται βάρος ούτε στο τέλος της, όπως κι αν είναι αυτό το τέλος. Μην αγχώνεσαι. :)
Πόντια, σ' ευχαριστώ πολύ για τα παρηγορητικά σου λόγια, αλλά με το κληρονομικό alzheimer στο σόι μου δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.Γι' αυτό ονειρεύομαι όταν μεγαλώσω να γίνω η τσιφούτα γριά με το κομπόδεμα που "μαζί της θα τα πάρει" :)Το 'χω ξαναγράψει σ'αυτή τη στήλη:http://www.lifo.gr/lifoland/ampa/153971#1906828Να πω πάντως ότι τον καταλαβαίνω τον φίλο στο #2. Μου φάνηκε άγαρμπος ο τρόπος του, αλλά ιδανικά δεν θα' πρεπε ως γιος να κανονίζει τα της ζωής του με τη σκέψη τι θ' απογίνουν τα γερόντια και του δίνω δίκιο σ' αυτό.Αυτά όμως σ' έναν ιδανικό κόσμο. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα νομίζουμε στα 26.
Αγαπητο 2, σου κρατουσε το χερι 18 χρόνια και εσυ θα νοιώσεις εγκλωβισμενη αμα του κρατησεις το χερι 1-2 χρόνια; Προφανως και προσδοκα ενα ποτηρι νερο απο τα χερια σου, το εαν οι συνθηκες το επιτρεψουν κανεις δεν το ξερει (αν θα ζητε σε διαφορετικες πολεις, εαν δουλευεις 12ωρα, εαν, εαν,εαν) αλλα ως αρχη είναι σωστο.Εγω "θυσιασα" 1 χρόνο περιορίζοντας την ανεμελια μου κτλ για να κραταω το χερι του πατερα μου στα τελευταία του και ξερεις κατι; οι φίλοι , τα μπαρ, οι εκδρομες και τα φλερτ, η σωματικη και ψυχικη ξεκουρασατε μια χαρα με περιμεναν με κατανόηση. Αν βαζεις στο ιδιο ζύγι το ποτηρι νερο με την προσωπικη σου ελευθερια κατι εχεις καταλαβεις λαθος και δεν περιορίζεται στα οικογενειακα, εγω προσωπικα ανθρωπο που κανει τετοιο ζυγι θα τον είχα σε αποσταση γιατί αν δεν μπορει να κανει "θυσια" για τους ίδιους του γονεις τους τοτε δεν μπορω να βασιστω πανω του για οτιδήποτε παραπάνω απο ποτα.Υποψιν αλλο να προσδοκα, μια παρουσία σου, μια απλη φροντίδα και αλλο να προσδοκα να κλειστεις στο σπιτι να κανεις την αποκλειστικη 24/24ωρο( το τελευταίο είναι βλαβερο). Αλλα ναι καποιες ωρες θα "πρεπει" να τις "θυσιασεις" τοσο για αυτον όσο και για σενα.
Με πρόλαβες! Και μάλιστα το παρατήρησα και σε άλλο σχόλιο,που θεωρείται δεδομένο ότι είναι κόρη (νομίζω στο σχόλιο του/της "Οχεντρα")Θεωρούμαι τόσο δεδομένο ως κοινωνία ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση των γυναικών, που κ γω γύρισα πίσω να βεβαιωθώ ότι δεν κατάλαβα λάθος...Άραγε τώρα θα έγραφαν κάτι διαφορετικό ως απάντηση, ξέροντας ότι πρόκειται για άντρα;
"εγω προσωπικα ανθρωπο που κανει τετοιο ζυγι θα τον είχα σε αποσταση γιατί αν δεν μπορει να κανει "θυσια" για τους ίδιους του γονεις τους τοτε δεν μπορω να βασιστω πανω του για οτιδήποτε παραπάνω απο ποτα."Με κάλυψες πλήρως.Αυτή η ρημάδα η βόλεψη πόσο μικρούς τους κάνει να φαίνονται μερικούς.
Penny lane σε καταλαβαινωMaggie η πλειοψηφία δεν είναι κακοι ανθρωποι απλα θυματα μια νεωτεριστικης Lifestyle φιλοσοφίας, προσπαθουν να προσανατολιστουν σε μια κοινωνία που όλοι τους λένε τα παντα. Οι περισσότεροι είναι ζαλισμενοι.
Πράγματι,δεν τραγουδάω γιατί έχω απαίσια φωνή! :)Μου αρέσει που μου κάνατε "ψυχανάλυση" μέσω της ερώτησης μου. Έχω αναφέρει την κατάσταση,περιληπτικά μεν,σε προηγούμενο σχόλιο. Αλλά εντάξει,δεν είμαι τόσο κακό άτομο όσο νομίζετε,αλλά το δέχομαι ότι με εσάς δεν θα γίνω ποτέ φίλοι..χεχε! :) Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Με επανέφεραν λίγο στον ίσιο δρόμο! :)
#2 Ο καθένας κάνει παιδιά για διαφορετικούς λόγους κι ένας απ αυτούς, ακόμα και σήμερα ειναι για να έχουν κάποιον να τους φροντίζει στα γεράματα. Παλιότερα η ανάγκη αυτή ήταν πιο επιτακτική γιατί δεν υπήρχε κοινωνική πρόνοια και γηροκομεία που να δίνουν μιας καλής ποιότητας φροντίδα (υπήρχαν τα πτωχοκομεία για όσους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα). Επίσης στην εποχή του πατέρα σου σε πολλές οικογένειες ο πρωτότοκος γιος έμενε με τους γονείς, τους γηροκομούσε (αυτονόητο εφ οσον έμεναν μαζί) και μετά τους έμενε και το σπίτι. Επομένως ήταν κι ένα είδος ανταλλαγής ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές που πολλές φορές δεν υπήρχαν και συντάξεις. Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχει ένα στίγμα του να στείλεις τον γονιό σου στο γηροκομείο, θεωρείται εγκατάλειψη (στην Ελλάδα τουλάχιστον) και πολλοί γονείς αφήνουν το σπίτι ή όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν στο παιδί που το γηροκομεί. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε οτι αυτό που λένε σε όσους δεν θέλουν να έχουν παιδί είναι το ποιος θα τους φέρει ένα ποτήρι νερό οταν γεράσουν (aka ποιος θα τους γηροκομήσει).Και δεν νομίζω οτι έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια, κάποιοι ίσως το θεωρούν αυτονόητο γιατί έκαναν το ίδιο (όπως ο πατέρας σου) και σε άλλους βγαίνει στην πορείαόμως το κάνουν και είναι πιο κοινό απ οτι νομίζεις.
# αγαπητό 3 Σε μια κάπως παρόμοια θέση που βρέθηκα κάποια στιγμή (σχέση δέκα ετών, εκ των οποίων τα μισά ήταν γάμος, που έληξε με δική του πρωτοβουλία) εξήγησα (ή τέλοσπάντων προσπάθησα να εξηγήσω) ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι σχέσεις να εξελίσσονται/καταλήγουν όπως φαντασιώνονται οι περισσότεροι (δεν ξέρω αν είναι ίδιον την περασμένης γενιάς γιατί έχω ακούσει διάφορα παρόμοια και από συνομήλικους μου), ότι πολλές φορές οι άνθρωποι αλλάζουν και μέσα στις σχέσεις, και αν παραμείνεις εκεί που είσαι θα δυστυχήσουν και οι δύο κλπ κλπ.Το σημαντικότερο: αυτό που λέει η αμπα, ότι δεν υπάρχει χαμένος χρόνος. Ειδικά αυτό το "σου έφαγε τόσα χρόνια/έχασες τόσα χρόνια" τρελαίνομαι όταν το ακούω. Δηλαδή τι αντιπροτείνουν; να περάσεις άλλα 70 χρόνια μέσα σε μια σχέση όπου και οι δύο είναι δυστυχείς, απλά και μόνο για να λες στους άλλους ότι είσαι σε μια σχέση/γάμο και οι γονείς να μπορούν να λένε "η κόρη μου/ο γιος μου είναι παντρεμένοι"? Το σκέφτομαι περίπου ως εξής: ήμουν χαρούμενη μέσα σ'αυτή τη σχέση για όσο διάστημα λειτουργούσε καλά, όταν έπαψε αυτό, η σωστή απόφαση ήταν να λυθεί. Καλή και επιτυχημένη σχέση δεν είναι απαραίτητα αυτή που κρατάει 80 χρόνια, αλλά αυτή που και οι δύο ξέρουν πότε παύει να λειτουργεί και την τελειώνουν πριν καταλήξουν όλοι δυστυχισμένοι και να μισούν ο ένας τον άλλον. Κρατάω από αυτήν τα θετικά (ή και τα αρνητικά που με έκαναν να καταλάβω διάφορα για τη δική μου συμπεριφορά - προσπαθώ τουλάχιστον). Δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος που είμαι αν δεν είχα αυτή την εμπειρία. Μπορεί να είχα άλλες εμπειρίες, μπορεί να είχα κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά κάτι έμαθα για τον εαυτό μου κι από αυτή τη σχέση (και όπως κι εσύ, δεν έχω κρατήσει καμία κακία και δεν έχω κανένα απωθημένο, τα λέμε μια χαρά πού και πού μεταξύ μας).Αλλά πώς να τα εξηγήσεις αυτά σε όσους εστιάζουν στο τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει μια γυναίκα μετά τα 30, βάσει εγχειριδίου περασμένων δεκαετιών, και που το μόνο άγχος τους είναι ο γάμος ως απόδειξη επιτυχημένων επιλογών ή κοινωνικού στάτους ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, παραβλέποντας την ουσία δηλ το τι σε κάνει εσένα και τον πρώην σύντροφο πραγματικά -αν όχι ευτυχείς- τουλάχιστον καλά με τους εαυτούς σας; Προσωπικά, τα είπα μια φορά και από τότε απλά αγνοώ αυτά που ακούω (ευτυχώς σπανιότερα πλέον). Δεν παύουν βέβαια να είναι ενοχλητικά (και για μένα εκτός πραγματικότητας, τόπου και χρόνου) αλλά ξέρω πολύ καλά ότι τα πράγματα έτσι όπως ήρθαν ήταν καλύτερα και για τους δύο και αυτό μου αρκεί. Αυτό φαίνεται ισχύει και για σένα, κράτα το για τον εαυτό σου και όσο μπορείς μη δίνεις σημασία.
Συμφωνώ απόλυτα @ThisisPennyLane. Ήμουν σε σχέση από τα 21 μου μέχρι τα 31 μου. Όλοι πίστευαν ότι θα παντρευτούμε και εμείς ανακοινώσαμε ότι χωρίζουμε. Ακόμη και τώρα, 6 μήνες μετά, προσπαθώ να κάνω την μάνα μου να καταλάβει ότι δεν έγινε κάτι που μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Δεν κερατώσαμε, δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Απλά συνειδητοιήσαμε ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι και εγώ προσωπικά κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει τα στοιχεία που θα ήθελα να έχει για να κάνω οικογένεια μαζί του. Αλλά αυτά τα 10 χρόνια δεν τα θεωρώ χαμένο χρόνο για κανένα λόγο. Γιατί σε γενικές γραμμές ήταν μια ωραία σχέση, γιατί μεγαλώσαμε και οι δύο σε αυτή τη σχέση, γιατί έμαθα πολλά πράγματα μέσα από αυτή την σχέση και γιατί πλέον μου είναι πιο ξεκάθαρο τι θέλω. Και προσωπικά εμένα μου χτυπάει πολύ άσχημα όταν κάποιος λέει, έχασα τόσα χρόνια από τη ζωή μου. Γιατί; Σε μια σχέση υπάρχουν δύο άνθρωποι. Αν αποφασίσεις να μείνεις σε μια σχέση, για τον όποιο λόγο μείνεις, αυτό είναι δική σου επιλογή και καλό είναι να ψάξεις να δεις γιατί έκανες αυτή την επιλογή αντί να κατηγορείς τον άλλον. Από εκεί και πέρα, είμαι τυχερή να έχω φίλους που δεν μου λένε τέτοια πράγματα αλλά τους ενδιαφέρει η δική μου ευτυχία και σε όλους τους άλλους απλά λέω, δεν προχωρούσε και τελειώνω τη συζήτησε εκεί.
6. Η αμπά αναφέρει ''δεν υπήρχε δόλος''.Αλήθεια τι θα ήταν δόλος?Να πάρει δάνειο στο όνομά της και μετά να τη βάζει να κοιμάται στο πλυσταριό για να χαίρεται τον ερωτά του με την κολλητή της που εντωμεταξύ της εχει κανει τριδυμα?Aπο πότε ειναι αποδεκτό να σε έχουν για βιτρίνα?Ναι οι γονείς του 6 μπορεί να ειναι θεούσοι και η κοινωνιά ομοφοβική αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να τη δουλευει ψιλό γαζί 6 χρόνια .Δηλαδή οι σοβαροί άνθρωποι που αποδέχονται τον εαυτό τους και δεν χρησιμοποιούν κόσμο ερημην για να καλύψουν τα νώτα τους ,τι είναι?Υπεράνθρωποι?Οχι, απλώς έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια και δεν ανέχονται να λένε ψέματα ακόμη και στον εαυτό τους πιστευοντας οτι ζωή ειναι ,θα περάσει..Και δεν λέω για την 6 που δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά νομίζω οτι σαν πρακτική δεν είναι και η πρέπουσα.Καλά οι φίλοι μπορεί να ειναι οντως ομοφοβικοι αλλά και ο 6 καλό εργαλείο για το φούσκωμα σαμπρελών και ροδών ποδηλάτου.
Μιλτο νομίζω δεν κατάλαβες καλα την ιστορία. Ο πρώην της άργησε να αποδεχτεί ο ίδιο την σεξουαλικότητά του επειδή μεγάλωσε όπως μεγάλωσε. Δεν την χρησιμποιούσε σαν βιτρίνα. Δεν είχε σχέση με κάποιον άλλον άντρα αλλά επειδή ζούσε σε μια ομοφοβική κοινωνία έκανε παράλληλα σχέση με μια γυναίκα.Αν κορόιδευε κάποιον κορόδευε τον ευατό του επειδή αρνιόταν το οτι ήταν γκέι. Το coming out δεν είναι μόνο η αποκάλυψη στον κόσμο οτι κάποιον είναι γκέι αλλά και η αποδοχή στον ίδιο του τον εαυτό. Γι αυτό και η Δήμητρα τον συγχώρεσε και συνέχισαν να είναι φίλοι. Αν την χρησιμοποίησε ήταν άθελά του γι αυτό και μπόρεσαν να είναι φίλοι.Δήμητρα συγχαρητήρια για την ωριμότητά σου και την κατανόηση της κατάστασης. Δεν είναι πολλοί που σκέφτονται έτσι και μπορούννα κανουν αυτό που έκανες. Και γι αυτό οι φίλοι και συγγενείς δεν το καταλαβαίνουν. Δυστυχώς μόνο αν τους βάλεις στη θέση τους θα σταματήσουν.
Βρε συ #5, για ορισμένα θέματα ο ψυχολόγος πράγματι ειναι η μόνη λύση, όλα τα αλλα ειναι χανσαπλαστ. Θυμώνεις με την Α,μπα που το προτείνει, ενώ θα έπρεπε να θυμώνεις με το σύστημα που σε κάνει να δουλεύεις 10 ώρες τη μερα με 500€, χωρίς να μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες. Η σωματική, οδοντιατρική και ψυχολογική υγεία ειναι βασικές μας ανάγκες, που για να καλυφθούν σωστά πολλές φορές χρειάζονται τη βοήθεια επαγγελματία. Όταν σε ένα κράτος ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν εχει πρόσβαση σε τέτοιες παροχές προφανώς υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα πολιτικής, οικονομίας, κλπ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια καλή εναλλακτική για τα ψυχολογικά θέματα που χρειάζονται βοήθεια ειδικού, όπως δε θα ήξερα τι να προτείνω σε έναν άνθρωπο που πονάει το δόντι του και δεν εχει λεφτά να πάει στον οδοντίατρο να το βγάλει. Ναι, μπορει να το βγάλει μόνος του με τη λεπίδα του πατινάζ, ως άλλος ναυαγός Τομ Χανκς, αλλα αυτό το 2018 μου φαίνεται λιγο παράλογο.
#7 Σε ΚΑΘΕ σχέση , εκτός από σένα,υπάρχει και ο άλλος.Ο κάθε άλλος.Είναι θέμα τύχης πότε ή ποιον θα γνωρίσεις,ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ θέμα τύχης,πώς θα εξελιχθεί μια σχέση.Εσύ προσπαθείς να είσαι η τέλεια φίλη(κατά τα κριτήριά σου πάντα).Οι άλλοι που επιλέγεις προσπαθούν εξίσου;
#3Και δεν είναι η μοναδική τέτοια ιστορία. Δεν υπάρχουν "χαμένα χρόνια". Όλες οι σχέσεις προσφέρουν κάτι, μας εμπλουτίζουν ως προσωπικότητες. Το "χαμένα χρόνια" λέγεται από όσους έχουν στοχοθετημένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το τσεκάρισμα κουτακίων στον κατάλογο ευτυχίας που επιβάλλεται άνωθεν.
#2Ωραιότατο ερώτημα που δεν απαντιέται μονολεκτικά. Θα απαντήσω ως κόρη ασφαλώς, αλλά κι ως γονιός. Ωπωσδήποτε ένας γονιός δεν σκέπτεται τόσο μακροπρόθεσμα όταν ξεκινάει να κάνει παιδί. Χωρίς να αποκλείω το φαινόμενο της προσωπικής "ολοκλήρωσης" μέσω της τεκνοποίησης (εκ θέσεως προβληματικό, επειδή ετεροκαθορίζεσαι), όταν παίρνεις απόφαση να κάνεις παιδί δεν σκέπτεσαι την φθορά, αλλά αντίθετα την δημιουργία. Μάλιστα είναι από τις λίγες ευκαιρίες που έχει ένας άνθρωπος σε μη δημιουργικά επαγγέλματα να νιώσει μικρός θεός. Την φθορά, το γήρας, την αρρώστεια αρχίζεις να την σκέπτεσαι όταν έρθεις σε κάποια επαφή μαζί τους. Πιο πριν είσαι στην κοσμάρα σου. Είναι κάτι αφηρημένο που συμβαίνει στους άλλους. Συνήθως η επαφή γίνεται αρχικά έμμεσα (με άρρωστο/ηλικιωμένο στο κοντινό περιβάλλον που είναι υπενθύμιση θνητότητας) αλλά και άμεσα (όταν αρρωστήσεις εσύ ο ίδιος κι αυτό δεν είναι απλά υπενθύμιση θνητότητας, αλλά καμπάνα της Παναγιάς της Λούρδης). Ωστόσο το πώς θα προσδοκάς την ανταπόκριση των τέκνων σου στο συγκεκριμένο ζήτημα στο μέλλον έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πώς είσαι εσύ καλωδιωμένος. Υπάρχουν δύο είδη αξιοπρέπειας. Και ο θάνατος ως πράξη δεν περιλαμβάνει καμμία από τις δύο, δυστυχώς, τείνω να πιστέψω. Το ένα είδος λοιπόν είναι το να μην καταλήξεις κρέας, σφάγιο προς πειραματισμό, ένα σαρκίο πεταμένο σε ένα κρεβάτι προς μηχανική φροντίδα, ξεσκάτισμα, τροφή, πλύσιμο κι απαξίωση ως προσωπικότητα. Κι υπάρχει και το άλλο είδος, που είναι να μην καταλήξεις βάρος, φορτίο, άχθος στους ώμους ενός ανθρώπου που δεν επέλεξε (και δεν θα έπρεπε) να γίνει χαμάλης του δικού σου, προσωρινού άλλωστε, σαρκίου. Κατά βάθος και οι δύο αυτές αξιοπρέπειες πάλι για το Εγώ μας είναι, ας μην γελιόμαστε, όσο κι αν η δεύτερη μοιάζει ευγενέστερη. Προσωπικά προκρίνω την δεύτερη για τον εαυτό μου, προσδοκώντας τα παιδιά μου να είναι σε τέτοια φάση και σε τέτοια θέση ώστε να μην τεθεί ούτε καν δίλημμα για τα περαιτέρω. Να μην φορτωθούν καμμία ενοχή για το τι δεν χρειάζεται να κάνουν, να μην υφίσταται απόφαση. Ωστόσο με ειλικρινή προθυμία θα παρείχα την πρώτη στον εναπομείνοντα γονέα (αν και δεν γνωρίζω πόσο θα χρειαστεί τελικά...) και -γιατί όχι;- στα πεθερικά μου. Ευτύχησα να έχω ιδιαίτερα δοτικούς γονείς και θαυμάσιους δεύτερους γονείς εξ αγχιστείας. Εύχομαι να μπορέσω να ανταποδώσω κάτι ελάχιστο απ' αυτά που πήρα. Αν αυτό είναι ένα ξεσκάτισμα, αν δεν αξιωθώ να κάνω κάτι σημαντικότερο, so be it. Στο τέλος τέλος υπάρχει κι η αξιοπρέπεια του να τιμούν τα ύστερα τα πρώτα. Δεν θέλω να είμαι μόνο λόγια. Η καλύτερη ευχή που μπορείς να ευχηθείς σε άνθρωπο: "στα πόδια μας να πάμε".
Νομίζω ότι το προβλημα ξεκινα όταν προσπαθεις να βαλεις ζυγι και δεν σου βγαίνει αυθορμητα. Εγω δεν θυμαμαι να εχω κανει τετοιες σκεψεις όταν ο πατερας μου ήταν στα τελευταια του, το ξεσκατισμα, τα οχτάωρα μετα την δουλεια στα νοσοκομεία κτλ ήταν απλα μια φυσιολογικη αλλαγη στην καθημερινότητα μου.Οταν παει το μυαλο σε πιο "ακαδημαικες" σκεψεις την ωρα της αναγκης κατ έμε είναι αστα να πανε. Σε αυτα είμαι της αποψης ότι ασυναισθητα σου βγεί, οτιδηποτε αλλο συνειδητο εχει πολυ βαρυ τιμημα στο μελλον, ενοχες ή ανθρωποθυσια δεν εχει σημασία. Αν το βλεπει καποιος ως θυσια ας τον ανθρωπο να ζησει τις τελευταιες του μερες/εβδομαδες/μηνες κτλ μοναχος του, η παρουσία του θα είναι σαν οποιοδηποτε ξενου φροντιστη.Θυμηθηκα το αρθρο για του μοναχικους της αγγλιας που εχουν αρχισει να αγχωνει το μακρα πιο υλιστικα κρατος Προνοιας τους, δυστυχως οι γονεις δεν θελουν απλα καποιον να τους δωσει ενα ποτηρι νερο αλλα να είναι απο χερι που δημιουργησαν, αγαπησαν, δυσκολευτικαν, απο ενα χερι που να συμβολιζει ότι όλα αξιζαν στο τελος...εεε αυτο κανενας περα απο το παιδι δεν μπορει να το προσφερει.Πολλες φορες αυτη η καθολικη απαξίωση του παλιου με προσχημα τις χειρότερες περιπτωσεις δημιουργει τετοιους ψυχισμους που στο τελος μονο ψυχολογοι μπορουν να κανουν κατι. Σε όλο τον πλανητη θα βρεις την εκφραση "τα υστερα να τιμουν τα πρωτα", δεν ξερω ίσως ειμαι οπισθδρομικος αλλα περαν απο την ελευθερία υπάρχουν και εννοιες οπως χρεος.
Θα συμφωνήσω μαζί σου Ποκοπίκε. Το έχω περάσει και δεν μου φάνηκε βάρος. Κουραστικό είναι βέβαια αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν ο γονιός παθαίνει κάτι, αν οι σχέσεις είναι καλές όλα τα χρόνια, τότε θέλεις να είσαι εκεί για να συμπαρασταθείς, να δώσεις κουράγιο, να βοηθήσεις με κάθε τρόπο. Πάντα υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με την ασθένεια, αλλά το να νιώθουν κοντά ένα δικό τους άνθρωπο είναι που έχει σημασία. Και όντως είναι πολύ σκληρό όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές να είσαι τόσο αυστηρός στην πιο ευάλωτη στιγμή του πατέρα σου. Εκείνη την ώρα ήθελε μια καθησυχαστική κουβέντα.
Καραβάν' ένας γενναιόδωρος γονιός, όπως κατά τα φαινόμενα εσύ, όσο και να χτυπιέται, γενναιόδωρους ανθρώπους φτιάχνει. Παρ'το απόφαση, όσο δύσκολο κι είναι όταν ξέρεις καλά τι σημαίνει να είσαι δοτικός.
#3 Μπράβο που είσαι τόσο καλός και ισορροπημένος χαρακτήρας.Δεν υπάρχει ίχνος πικρίας ή κακίας στο κείμενό σου.Δες πέρα από την αγάπη του εμφανώς αισθάνεσαι γι αυτόν και αφού περάσει ένα ικανό διάστημα,πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με όλο αυτό που περιγράφεις αναφορικά με τον φίλο σου.Σχέσεις που βασίζονται σε προηγηθείσες βαθιές φιλίες κλονίζονται δύσκολα.Η οπτική μας για τα πράγματα προιόντος του χρόνου διαφοροποιείται βέβαια.
Όντως μοιάζει να μην εκπλήσσεται καθόλου, ίσως κατά βάθος να το γνώριζε από πριν αφού ήταν φίλοι και για αυτό δεν έχει πρόβλημα. Να μοιραστώ ιστορία από την δουλειά μου στην Ολλανδία πριν χρόνια, όπου συνάδελφος παντρεμένη με είχε καλέσει σπίτι της για δείπνο. Ο άντρας της πολύ καλός και ευγενικός, αλλά κάτι δεν μου έδενε στην εικόνα. Με το καιρό η συνάδελφος μου εξομολογήθηκε ότι τον αγαπά και ας της είχε πει ότι είναι ομοφυλόφιλος (με παράλληλες σχέσεις) γιατί την καταλαβαίνει και ήταν πολύ καλός με τα παιδιά. Ο γάμος υπαρχει ακόμα και τωρα. Δεν μπορώ να πω ότι το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά σίγουρα ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια.
#2 Αγαπητό 2. Θα σου απαντήσω απο την αντίθετη πλευρά γιατί αυτό είναι ενα θεμα που αναγκαστικά λόγω θεμάτων υγείας των γονιών μου με απασχολει απο τα 17 μου.Η Αμπα απανταει πολύ ωραία εδώ για την κοινωνική διάσταση του θέματος και κυρίως στην Ελλάδα οι γονείς παλαιότερης κοπής το θεωρούσαν δεδομενο απο κορίτσι οτι θα ειναι μαζι τους στα γεράματα. Καλώς ή κακώς ενω στην χωρα μας έχουμε οίκους ευγηρίας η αλήθεια είναι οτι αν οι ηλικιωμένοι δεν εχουν κοντα τους ενα ατομο εμπιστοσύνης οπως τα παιδιά δυστυχώς θα έχουν δυσκολίες γιατι το Ελληνικό σύστημα υγειας δεν μπορει να τους υποστηρίξει πληρως ετσι ωστε να είναι ανεξάρτητοι σε όλους τους τομείς. Παρολα αυτά πολλα λύνονται με οικονομική ευχέρεια αν υπάρχει που μπορεις φυσικα αν θέλεις να προσφέρεις και εσυ για να νιώθουν "το νταντεμα" σε καμμία περίπτωση όμως μην αφιερώσεις την ζωη σου εκεί γιατι η διαδικασία γηρατος τους ή όποια προβλήματα δημιουργηθούν δεν μπορεις εσυ να τα αλλάξεις. Εσυ μπορείς να είσαι εκει με το να επιβλέπεις οτι οι διαδικασιες μιας νοσηλεύτριας ή ενος οίκου ευγηρίας τηρούνται ή δίνοντας την οικονομική και ισως ψυχολογική στήριξη. Να είσαι σίγουρη οτι θα τα καταφέρουν μια χαρα αρκεί να ξέρουν οτι σε περίπτωση που εχουν πραγματική αναγκη έχουν έναν δικο τους άνθρωπο να τους στηριξει.
Εμένα πάλι μου χτύπησε πολύ άσχημα που ο Γιώργος της ερώτησης, είπε στον πατέρα του 3 μέρες μετά το θάνατο της μητέρας του ότι δεν θα τον βοηθήσει στα γεράματα. Σκέψου την φόρτιση του πατέρα και πόσο κοντά ένιωσε τον θάνατο, και φυσικά ο μεγάλος πόνος να χάνεις γονιό. Συγνώμη Γιώργο μου αλλά είσαι ένα αναίσθητο γαϊδούρι και μισό!! Όταν δείχνεις τέτοια σκληρότητα (στο όνομα της δήθεν ειλικρίνειας) στο πατέρας σου δεν θέλω να ξέρω τι κάνεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν χρειάζεται πάντοτε να λέμε ότι περνά από το μυαλό μας, καλό είναι να τα φιλτράρουμε. Ακόμα και αν δεν θες να τον γηροκομησεις, πρεπει να τον στηρίξεις σε μια τόσο δύσκολη στιγμή και όχι να κάνεις το πόνο του μεγαλύτερο. Υγ. Συγνώμη για τα σκληρά λόγια, αλλά μου ανέβασε το αίμα στο κεφαλι.