Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι Facebook Twitter
Η στιγμή της επίθεσης στον Άγγελο Μπαράι. Τη φωτογραφία ντοκουμέντο παραχώρησε στο LIFO.gr o φωτορεπόρτερ Θανάσης Καμβύσης
8

Ο γνωστός φωτορεπόρτερ Άγγελος Μπαράι τραυματίστηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο Εξάρχεια.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν με βία τους διαδηλωτές της Λαϊκής Ενότητας που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό.

 

Ο φωτορεπόρτερ καταγγέλλει την αστυνομική βία που δέχτηκε σήμερα και κάνει λόγο για δολοφονικό χτύπημα με γκλομπ στον αυχένα σε ευθεία γραμμή.

«Όλα άρχισαν όταν τελείωσε η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το κλοιό των αστυνομικών, πέταξαν αυγά και εκεί άρχισε η σύγκρουση», αναφέρει στο LIFO.gr o Άγγελος Μπαράι.

«Ήμουν στην πρώτη γραμμή για να καλύψω το θέμα φωτογραφικά όταν άρχισαν να σπρώχνουν και διαδηλωτές και αστυνομικοί και εκεί έχασαν την ψυχραιμία τους και άρχισαν να χτυπούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους», προσθέτει.

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι Facebook Twitter
(Φωτογραφία του Μάριου Λώλου/ πρ. Ένωσης Φωτορεπόρτερ)

«Ένας άνδρας των ΜΑΤ με χτύπησε στον αυχένα με δύναμη. Τον είδα που πήγε να με χτυπήσει, έτσι γύρισα την πλάτη μου. Είδε σίγουρα πως κρατούσα κάμερα. Δεν τους ένοιαζε... Με χτύπησαν και εγώ λίγα μέτρα πιο πέρα έπεσα κάτω. Εκεί κατάλαβαν οι συνάδελφοι πως είχα χτυπήσει και ένας από αυτούς με σήκωσε και με πήγε λίγα μέτρα πιο πέρα»

«Πρέπει να γίνει κάτι με αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη και μακάρι να γίνει η αφορμή για συζήτηση και πράξεις από την πολιτεία ώστε να προστατεύονται τα "μάτια" του κόσμου, εμείς οι φωτορεπόρτερ», λέει ο Άγγελος Μπαράι καταλήγοντας για την αίσθηση που του άφησε η σημερινή βια που έζησε από πρώτο χέρι.

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι Facebook Twitter
(Φωτογραφία του Μάριου Λώλου/ πρ. Ένωσης Φωτορεπόρτερ)

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Μπαράι σε ανακοίνωσή του:

«Σήμερα το μεσημέρι κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας έξω από συμβολαιογραφεία στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, τραυματίστηκα σοβαρά από άνδρα των Ματ, που με δολοφονικό χτύπημα με χτύπησε με το γκλομπ στον αυχένα σε ευθεία γραμμή.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους και τους ανθρώπους που κατάλαβαν πως είχα τραυματιστεί σοβαρά και μου παρείχαν απλόχερα την βοήθεια τους.

 

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι Facebook Twitter
Ο Μπαράι τραυματισμένος στο έδαφος (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

 

Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο "Ερυθρό Σταύρος" και μετά από εξετάσεις για προληπτικούς λόγους μου ανακοίνωσαν πως είμαι καλά. Μου είπαν επίσης πως στάθηκα πολύ τυχερός γιατί το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό και θα μπορούσα ακόμη και να μείνω ανάπηρος.


Ήταν συγκινητικό το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη του κόσμου και των συνάδελφων και σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι καλά και φυσικά το συμβάν αυτό δεν με πτόησε. Αντιθέτως μου έδωσε δύναμη να βρίσκομαι στο δρόμο ακόμα πιο πολύ. Ευχαριστώ την Ένωση Φωτορεπόρτερ και ελπίζω το περιστατικό μου να γίνει αφορμή για συζήτηση και για ενέργειες που θα αφορούν την ασφάλεια μας»

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι Facebook Twitter
ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Τον σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ, καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

«Πόσες φορές θα πρέπει να καταγγείλουμε τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους φωτορεπόρτερ; Πόσες φορές θα πρέπει να ζητήσουμε από τους φρουρούς του νόμου και της τάξης να σέβονται το νόμο όταν ασκούν τα καθήκοντά τους; Πόσες φορές θα ακούσουμε καθησυχαστικές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας; Θα πρέπει επομένως να δεχτούμε ότι η αστυνομία είναι συστηματικά απείθαρχη και ανεξέλεγκτη;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Όλα τα σχόλια μέχρι στιγμής, έχουν ξεφύγει εντελώς από το ζητούμενο...«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει [...]»«Από την ώρα που ο Frankenstein γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, o κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται.»,Μάνος Χατζιδάκις
Έχουμε μια πολύ κακή αστυνομία. Κακοπληρωμένοι υπάλληλοι, με κακή εκπαίδευση, κάκιστη ηγεσία, με προκατειλημμένη στάση της κοινωνίας και της σημερινής κυβέρνησης απέναντί τους, επιρρεπή σε ακραίες πεποιθήσεις και οργανώσεις, λόγω των παραπάνω. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα (αστυνομική βία στους αντιδρώντες στους πλειστηριασμούς) έχει κουράσει. Ποιοί είναι αυτοί που έχουν την ημέρα ελεύθερη και γυρίζουν από συμβολαιογράφο σε συμβολαιογράφο συνέχεια; Τις φάτσες τους τις έχουμε μάθει απ'έξω - είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι. Πως πρέπει να αντιδράσουν οι αστυνομικοί απέναντι σε "εκπαιδευμένους" διαδηλωτές που θέλουν να κάνουν show;
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική αστυνομία έχει εξαρθρώσει συμμορίες διαφόρων εξειδικεύσεων (κλοπές, προστασία, ναρκωτικά, όπλα,..) που απαριθμούσαν εκατοντάδες μέλη η κάθεμια. Για να μην αναφερθώ σε επίλυση μεμονωμένων υποθέσεων ούτε στο ότι έρχεται αντιμέτωπη με εισαγόμενα εγκληματικά στοιχεία αγνώστου προελεύσεως (βλέπεις δημοσιεύσεις εγκληματιών με 10 πιθανά ονόματα). Οπότε, κακή δεν την λες. Επίσης, όταν γίνονται μάχες σώμα-με-σώμα, θα υπάρχουν και τέτοια περιστατικά. Παντού συμβαίνουν αυτά και πολύ χειρότερα.Η αστυνομία εξακολουθεί να πληρώνει τα λάθη της χούντας. Πρέπει κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί το κύρος της στην κοινωνία και όπου υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση, είτε τεχνική ή συμπεριφοριστική, να καλυφθούν.
Είδαμε και την "καλή" εκπαιδευμένη αστυνομία των ΗΠΑ, Γερμανία και Ισπανία που τα σπρέι πιπεριού, λαστιχένιες σφαίρες και ξυλοκόπημα είναι ρουτίνα.Η δική μας απλά έχει μαντάρα διοίκηση και ιεραρχία. Και βεβαίως ελλιπής εκπαίδευση.
Όχι, δεν είναι ρουτίνα στη Γερμανία και Ισπανία. Η Αμερική είναι άλλη περίπτωση με δικά της προβλήματα, που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.Αναρωτιέμαι. πάντως, τι θα έκανε η αγγλική αστυνομία (απο τις καλύτερες) στους "φραπιεδιάριδες" αγωνιστές (lol) που, ανακράζοντας "θα μπούμε μέσααααα", να την πέφτουν στα ΜΑΤ που έχουν εντολή να μην τους αφήσουν.
Κάπου τα μπερδεύεις. Κανένας δεν μίλησε για τους διαδηλωτές που "έχεις μάθει τις φάτσες τους και τους έχεις βαρεθεί".Μιλάμε για ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ !!Επειδή μάλλον δεν ξέρεις τον όρο: Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι (και μια επαγγελματική ταυτότητα που αποδεικνύει την ιδιότητα του) που φροντίζει ώστε εσύ, εγώ και όλοι οι υπόλοιποι που δεν ήταν παρόντες να μαθαίνουν την αλήθεια για τα γεγονότα.Δεν ξέρω αν εσένα σε ενοχλεί η ύπαρξη φωτορεπόρτερ και η φωτογραφική αποτύπωση των γεγονότων, αλλά είναι σίγουρο ότι τους μπάτσους τους ενοχλεί.